Ako dostať 19 ročného psychicky chorého syna na liečenie?

havedka
27. jún 2014

Nadvadzujem na moju predoslu diskusiu ako vyhodit syna z bytu,zistila som ze moj syn je vazne psychycky chory,potvrdili to aj policajti a iny ludia a to co sa deje teraz len tomu nasvedcuje,syn potrebuje odbornu pomoc ,ale je plnolety ma 19 a sam nechce ,prosim poradte mi,syn musi sa dat liecit lebo to cele skonci velmi zle,ja sompred infarktom,viem chcela som syna vyhodit z bytu,ale teraz neviem ,potrebuje pomoc a neviem ked ho tezraz vyhodim a je psychycky chory co bude robit na ulici

clarissa
27. jún 2014

ja by som ho v tejto situacii nevyhodila,aj ked clovek nikdy nevie ako za v danej situacii zachova,kym ju nezazije....s psychicky chorym clovekom treba diskutovat a diskutovat a to v co najvacsom pokoji..akykolvek naznak paniky,nervov a agresie v nom moze vyvolat tu najnegativnejsiu reakciu..ale to je len moj laicky nazor,urcite by som sla po radu k odbornikovi

maminuska
27. jún 2014

@havedka podaj na sud návrh na zbavenie svojprávnosti a požiadaj o urýchlené konanie .

juliana77
27. jún 2014

@havedka Ak si dobre spomínam tvoj syn vystrájal aj v čase ked nebol plnoletý. Ako si myslela, že to zle skončí, pre koho??

Skutočne nerozumiem Tvojím myšlienkovým pochodom, pretože zdieľaš strechu s chalanom, ktorý ohrozuje tvoje dalšie dve deti a aj teba a on diktuje podmienky.

Ty potrebuješ pomoc, Tvoj syn potrebuje pomoc, myslíš že vykecávanie na MK Ti pomôže?! Alebo čakáš na ten infarkt, alebo to budeš preberať ešte další rok?

Prepáč, že som taká netaktná, ale také deti ako Tvoj syn ohrozujú aj okolie.

yukki
27. jún 2014

Ak je nebezpečný pre svoje okolie, nemusí byť požadovaný jeho súhlas s liečbou, môže byť táto nariadená. Ale tak- to sa obráť na odborníkov......kto to tu neabsolvoval s príbuzným, asi ti nič relevantné neporadí.

alice107
27. jún 2014

v tom ti moze pomoct len lekar. ako prisla policia na to, ze je dusevne chory? privolany lekak to skonstatoval ?on moze v ramci svojej pravomoci pacienta , o ktorom vie, ze je nebezpecny pre seba aj okolie dat hospitalizovat.
no a ako pise maminuska , , ak sa obavas o svoho syna, mozes dat na sud navrh na zbavenie syna sposobilosti a navrhnut sudu,aby si sa stala jeho zakonnym zastupcom.
sud aj tak vsak poziada povereneho znalca/znalcov/ o odborne posudenie vo veci.

wena
27. jún 2014

Prosím ťa, prestaň už dookola zakladať tie isté témy a začni sa riadiť radami, ktoré si dostala. Keď bude tvoj syn vyvádzať, vytoč 112 a odvezú ho na psychiatriu bez jeho súhlasu.

jajka71
27. jún 2014

ak je nebezpecny pre svoje okolie, moze byt zavrety na psychiatriu aj bez svojho suhlasu, staci ak na neho pri jeho vycinoch zavolas lekarsku pomoc, ako ti bolo doporucene, potom bude zavrety na psychiatriu, neskor sa bude konat sud o tom, ci je nutna liecba a aka dlha, bude posudzovany jeho zdravotny stav a schopnost, resp. neschopnost zodpovedat za svoje konanie a miera rizika voci sebe a voci svojmu (bezprostrednemu) okoliu, je to tazke pre najblizsich pribuznych, ale ak chces, aby siel na liecenie, budes musiet konat cim skor a neodkladat to, neskor sa bude ocakavat, ze neurobis vsetko preto, aby ho pustili spat, ale aby sa liecil, ak to naozaj potrebuje

25daniela
27. jún 2014

@havedka necitala som co pred napisali, ale tvoj prispevok ano. Prva myslienka bola zbavit ho svojpravnosti... a pre teba asi jedina cesta, pretoze ON NECHCE...

anatalia77
27. jún 2014

@havedka kamaratka ma syna,co mu preplo,tak zavolala zachranku,hospitalizovali ho..a urcili schyzofreniu. Takze pri najblizsom incidente konaj!!!

sense
27. jún 2014

ak to potvrdili policajti mozu mu nariadit liecenie sudom, inak pokial sam nebude chciet ty ho nedonutis

havedka
autor
27. jún 2014

@wena prepac ak ti to vadi necitaj a nereaguj,nic zle nerobim,a nemozem len tak vytocit 112 ,ma poslu dakam,nevyvadza tak ze musim volat 112,proste su tu ine veci

havedka
autor
27. jún 2014

@25daniela ano to viem,ale to moze trvat mesiace a dovtedy co?chcem len vediet ci moze rodic plnolete dieta dostat bez jeho suhlasu na dake liecenie,ustavu,lebo skodi okoliu ,sebe

jana_eyre
27. jún 2014

@havedka a ako skodi okoliu, ked to nie je na vytocenie 112?

havedka
autor
27. jún 2014

@jana_eyre je to zlozite,je to na dlho,proste vymysla si vela veci,a tym robi problemy,vcera si vymyslel ze ho uniesli,bol tu policia,je toho vela,

jana_eyre
27. jún 2014

@havedka a preco ho neodviedli policajti na psychiatriu, ked sami usudili, ze tam zrejme patri? alebo mali oni zavolat zdravotnikov, ktori to maju na starosti..

lyzzy
27. jún 2014

@jana_eyre ....lebo na to nemaju pravo.....bez psychiatrickeho posudenia ho nikto nikam nedostane.
@havedka .....ja to poviem hnusne ale......bud ho vyhod z domu...odhlas trvaly pobyt alebo musis cakat kym nieco vyvedie a potom trestne oznamenia a sud.Jediny kto ho moze nasilu dostat k psychosovi je sud.

janinah
27. jún 2014

choď ty za psychiatrom a poraď sa ako vec riešiť,my tu nie sme odborníci,toto treba riešiť s odborníkmi,určite on nie je prvý prípad,kedy sa psychicky chorý človek nechce liečiť

juliana77
27. jún 2014

@havedka Teraz to už je zložité a chlapec je nosom zaborený v hnoji a zrejme aj nevyspytateľný a jednoznačne máš z neho strach. Keď mal šestnásť, nechodil do školy a nerobil behom mesiaca dvoch troch sa mala situácia vyriešiť, robota, brigáda, prispievať na domácnosť, alebo ubytovňa ak mu to nevoňalo. Z čoho chlapec žije, veď zrejme na kriminálnej ceste je už dosť dlho a možno je aj v pekných dlhoch ked má čo do činenia s drogami a začína mu prepínať z toho. Čo očakávaš od tejto diskusie?

Ty ješ jeho chleba, alebo on Tvoj? Nikdy som nechápala ako môže niekedy rodič zaprieť vlastné dieťa, no môže, pretože niekedy to dieťa nestojí o to, aby sa udržiaval vzťah.

lyzzy
27. jún 2014

@juliana77 ....a opacne.Niekedy rodic za to nestoji.

jana_eyre
27. jún 2014

no, neviem ci je to celkom tak.. pokial clovek ohrozuje seba /snazi sa spachat samovrazdu, ako uz raz havedka pisala/ alebo svoje okolie, privolani policajti ho mozu odviezt na psychiatriu..

moja kamaratka taktiez nesuhlasila s tym, aby bola umiestnena na kliniku po tom, ako sa pokusila o samovrazdu.. teta mojho muza tiez nesuhlasila s tym, aby ju muz odviezol na kliniku, ked mala schizofreny zachvat.. odviezol ju, nechali ju tam..

vyhodit z domu cloveka, ktory zjavne trpi psychickou poruchou je podla mojho usudku nezodpovedne.. psychicka porucha je choroba duse a je to choroba taka, ako kazda ina, ak nie horsia.. ak by mal nador, snazil by sa mu kazdy pomoct.. na slovensku je ale taky vseobecne zastavany nazor, ze ak ma niekto chorobu dusevnu, ma si pomoct sam.. trocha zvlastne..

@havedka ak si nepisala vladovi schwandnerovi, ktory pomaha mladym ludom s problemami, skus mu napisat.. ak chces len tak skusenosti niekoho, kto trpel psychickou poruchou a nechcel si ju priznat v dospelosti, skus Renatu Hollu.. najdes ju na blog.sme.sk, pise o svojej chorobe, o svojej hospitalizacii, ceste ako sa jej stav zlepsil a ako sa dostala na psychiatriu..

taktiez mozes napisat do ligy dusevneho zdravia, kde ti poradia ako postupovat..
http://www.dusevnezdravie.sk/

na modrom koniku ti nikto neda patent na to, ako dospeleho cloveka dostat na liecenie jeho dusevnych poruch.. s tym ti mozu poradit len odbornici..

juliana77
27. jún 2014

@lyzzy Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že zakladateľka má výčitky, preto toľké otáľanie, treba ich odbúrať a chlapcovi pomôcť a ked pomôcť nechce, treba ho nechať ísť vlastnou cestou, napokon je dospelý.

sue
27. jún 2014

@havedka kontaktovala si panina ktoru som ta odkazala?

lyzzy
27. jún 2014

@juliana77 ....mala som v okoli podobny pripad.Matke policajti povedali toto:....tym ze nas sem tyzdenne trikrat budete volat sa nic nevyriesi.Vymysli si nieco,potom to odvola,chvilu je klud a potom dokola.Bud ho vyhodte,odhlaste pobyt (bude z neho v podstate bezdomovec) alebo treba pockat az nieco spravi a potom trestne oznamenia,navrh na psychiatricke vysetrenie a tak.
Takymto ludom treba pomoct tvrdo a rychlo.Sam nechce pomoct lebo on sa povazuje za zdraveho.Ja zakladatelku chapem....je to jej dieta a jej krv ALE...taha ju zo sebou do pekla.

havedka
autor
27. jún 2014

@jana_eyre lebo nemali na to dovod a nemozu ho len tak dat tam,len mi odporucili ho dat liecit ale nic viac

juliana77
27. jún 2014

@lyzzy ja ju moc nechápem, pretože problémy sa vyskytnú kdekoľkovek, zajtra možno aj u mňa, ale treba ich riešiť a nie o nich rozprávať a rozoberať ich v troch diskusiách a dookola to isté a bez radikálneho riešenia a nie je to nič čerstvé, je to skutočne dlhodobý problém, ktorý sa mal podchytiť už dávno.

Jednoznačne je tam z jej strany strach, potrebuje počuť, že je to tutovka, že môže ísť na psychiatriu a ešte by potrebovala od niekoho počuť, že sa jej vráti naspäť jej dieťa, pretože ona sa obáva toho, že ked sa vráti, tak ešte jej len peklo bude robiť a bude to to isté.

Poznám taký prípad tiež z blízkeho okolia a najlepšie na tom je, že ten čo sa snaží pomôcť a vyriešiť to, ako zakladateľka, napokon je na hranici cvokhausu.

25daniela
27. jún 2014

@havedka zrejme moze, staci na to zavolat 112 v spravnej chvili

jana_eyre
27. jún 2014

@havedka a preco teda nenapises do ligy dusevneho zdravia? preco sa neskontaktujes s psychiatrom?

lyzzy
27. jún 2014

@juliana77 ....suhlasim.Bohuzial toto su pripady kym matky popieraju,veria,pomahaju a obetuju sa kym im nieco to chore dieta nespravi.
Kto to prezil alebo sa tejto psychologickej teme rozumie vie,ze tu treba razne konat....dieta,nedieta.

juliana77
27. jún 2014

@lyzzy Tri roky sa ťahá v problémoch, nerobí, ani nevie čo to je robiť a zarobiť si, Cti otca svojho a matku svoju mu je neznáma fráza, ako keby bola v španielčine, pýtam sa čo z tohto chlapca bude o pár rokov, ked sa s ním teraz nepohne, čo už včera bolo neskoro. Ďalší adept na kriminál, ktorý bude chovaný z našich daní.

Možno zakladateľka čaká kým aj mladšie deti strhne na drogy a podobné cesty, ved napokon prečo by ju mali rešpektovať, ked to vidia do svojho staršieho súrodenca. už len preto aby sa tie deti na to nepozerali a aby ma rešpektovali do budúcna, by som dotyčného aj Svojho syna vyšmarila na ulicu už dávno. Tu žiaľ slzy nemajú miesto.

25daniela
27. jún 2014

Alebo to nechaj tak, ved dajak bolo, dajak bude... Alebo mu to prikazes a musi ta pocuvnut, alebo nech ide kade lahsie... Tu treba razne kroky, ale ak ma naozaj neaku poruchu osobnosti, uz davno si to mala vediet, ved vravis ze mas este dalsie deti, to nevidis ziaden rozdiel medzi ich osobnostami? Pokial to nepostavis do roviny, ze ho zbavis svojpravnosti, tak mu nic nemozes... Je dospely...