Ako dostanem 70 ročnú mamu na psychiatriu?

viva13
20. aug 2020

PROSIM LEN MA NEODSUDZUJTE KTO SI TO NEŽAŽIL NIKDY NEPOCHOPI!!!
Prosím ako dostaneme 70r mamu na psychiatriu?Odmieta lieky, odmieta hospitalizáciu a aj lekárov.žije s nami v jednej domácnosti a je to už neunosné.ani na dvor nemožme isť stale je nám v pätach,vyzvedá kadečo.ohovára nás.my sa jej neprihovárame a ona stále somariny na nami chodí,máme samostatný vchod a dokaže k nam vyklopávať aj 20x za den sa somariny,či ideme do práce,či ideme na dvor,proste to je choré a neunostné.každý boží den.len vidí že ideme niekam a už vyzveda kam ideme, kedy prídeme, čo nesieme.Ked nedajbože odídeme ked je v obchode 100x za den dokáže vyvolávať dokial jej nedvihneme.proste ako male deti aby sme jej oznamovali všetko.Pije denno denne alkohol, sama sa rozpráva nadáva na všetkých, už sa s nou okolie nebaví.Už sme jej s manžlom znadali obaja nepomože nič, chvílu pokoj hodina a potom zase doookola,začala nam brať veci, čo si kupime my proste si myslí, čo je naše je aj jej.Zvedava je na poštu čo nám chodí ked som jej už milion x povedala že ja si poštu vyberiem nie ona čaka pri schránke na poštárku aby jej poštu dala do ruky,proste choré všetko a neunostné.Klame, klame a vymýšla si vla a len kuje pikle :-/ Kedže dom patrí manželovi odstahovať sa nechceme aj ked by sme najradšej vypadli.
Nevieme či isť za obvodnou lekárkou a snou sa poradiť,no bola by som vdačna aj za Váš názor.Je to s nou už neunostné.Strasne nás to psychicky vyčerpava.denno denne je toto.pije každý den alkohol.Koli nemu každý den chodí do obchodu.Ked si vela vypije dole vykrikuje nadava na každeho, bucha trieska so všetkym, no ked jej povieme niečo povie že ved ona je ticho, ked odíneme znova a ešte viac.SnAžili sme sa jej pomahať ale už toto čo robí prekračuje všetky medze.Už ju na ulici nikto ani nepozdraví, susedia su nahnevaní na nu lebo ohovara aj ich aj nás, stále nám robí zle.je ako pes s prepačení, pred malým si nedáva servítku pred usta a to ma velmi hneda kedže chodí do školky...Každý den, chodí zanami klopať na dvere len počuje že sa malý zobudil nestara sa že my ešte spíme, že vyrušuje, a stale dokola idete dnes niekkam, a na dovolenku idete zajtra, 15rokov som to tu trpela no tento rok už kričím po nej royplače sa ved ona nám neubližuje nijako,chvílu je pokoj zachvvílu zase.ideme okolo nej ani slovo a ona si vždy nejaku somarinu najde s čím vytočiť.začala na nas psychicky ked niečo silou mocou chce rozplače sa aby sme ju lutovali,prosím aký je na tuto situáciu Váš názor,prosím.
AK NEVIETE PORADI PROSIM NECHAJTE SI INE KOMENTARE DAKUJEM

maca1984
20. aug 2020

to,ze je zvedava,ohovara,nadava nie je dovod na to,aby ju zavreli na psychiatriu.A na protialkoholicke ju tiez nezavru len tak,lebo ste si zmysleli

stanulienkat
20. aug 2020

@maca1984 no podla popisu ocividne nie jev poriadku. Ale aby ju vzali,musela by asi byt nebezpecna. Ci uz pre seba ,alebo pre okolie. Drzim palce,muso to byt velmi taxke zit s takym clovekom.

maca1984
20. aug 2020

@stanulienkat ci je v poriadku sudit nejdem.Ale nezavru ju na psychiatriu kvoli tomu,ze ohovara,klopka na dvere a nadava.

stanulienkat
20. aug 2020

@maca1984 asi treba aj citat mexzi riadkami. Asi to nie je "len" vyklopkavanie. Ocividne jej hrabe.

tripetta
20. aug 2020

Asi by som sa skúsila spýtať ako píšeš obvodnej. Spýtala by som sa jej, či by sa dalo vybaviť to, žeby psychiater prišiel k vám domov ju vyšetriť, ale to by nebolo zadarmo. Moja psychiatrička chodí aj mimo ambulanciu, do domovov, neviem ale, či aj domov k pacientom.

tripetta
20. aug 2020

Alebo sa objednaj k psychiatrovi ty a poraď sa s ním, že čo robiť. Opíš mu všetko tak ako si napísala sem a uvidíš, čo ti povie a poradí.

vikusjk
20. aug 2020

@viva13 neporadim ti, co sa tyka psychiatrie, resp. ani neviem, ako taka psychiatria funguje, ale kamaratka pracuje v takom domove sociálnych sluzieb, kde maju aj narusenych klientov (oni ich volaju klienti), su medzi nimi aj mladi ludia, nie iba stari, a potom maju aj oddelenie so starsimi ludmi, aj dochodcami. Mozem jej skusit napisat, ze ci sa da, alebo ako funguje, aby rodina umiestnila cloveka do takého zariadenia, ake su tam podmienky atd. Ono sa to plati, ale vacsinou im to vychadza z dochodku, je to statne zariadenie, nie sukromne.

prasiatko30
20. aug 2020

Na zavretie do dss alebo Aj na tu psychiatriu by musela mat setsakramentsku diagnozu a musela by byt pozbavena pravnej sposobilosti ty ako dcera nemozes niekoho supnut na paychiatriu len preto ze chlasce a zneprijemnuje ti zivot. Musela by mat pravdepodobne zdiagnostikovanu dost pokrocilu demenciu pripadne ak sa jedna o umiestnenie do DSSby musela suhlasit ona sama s tym, ze ju tam umiestni pokial je ona sebestacna, vie sa o seba postarat, nema problemy s mobilitou a ma kde byvat nie je tam ziadny zakon co by ju k tomu donutil. To si bolo rozmysliet uz na zaciatku a radsej hladat vlastny dom ako sa usadit s matkou na jendom

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuliatko84
20. aug 2020

To je nevyhoda zit v jednom dome s rodicom.treba len vydržať, urcite to neni dovod na ústav pre mamu,mozno tam o par rokov skoncite vy

viva13
autor
20. aug 2020

@tomika nechce ísť lebo každý den, musí do obchodu pre alkohol chodiť a tam zrejme piť nemôže

tomika
20. aug 2020

@viva13 vynajdu sa 😄, u nas u jednej sa našli 15 fľašiek Alpy, a Lesany.

viva13
autor
20. aug 2020

@tomika 😂

zuzap33
20. aug 2020

@viva13 v dnešnej dobe sa nedá zbaviť svojpravnosti a niekoho, len tak zavrieť. Z dss môže hocikedy len tak odísť, tiež ju tam nemôžu držať násilím. Povie, že ona tam nebude a môže hocikedy odísť. Zo psychiatrie detto. Keby sa správala agresívne a niekoho ohrozovala, zavolaj políciu, ti prídu aj so záchrankou a dajú ju na psychiatriu nanajvýš na tri týždne

hettinka
20. aug 2020

@viva13 je to jej dom, či váš? Ak jej, ľahká pomoc, kupte si byt, odstahujte sa.
Moji rodičia (tiež bývame v 1 dome), su tiež zvedaví, kammideme, kedy prídeme. Tiež volajú. Normálne im poviem, veď to nie je zločin, že sa opýtaju. Veď sme rodina.
V com vidím problém, je ten alkohol. Možno pije, lebo je nešťastná, že sa jej nevenujete. Skús ju nejako zamestnať. Ja neviem, nech zabaví malého, robí niečo na záhrade.
Alkohol treba riešiť, normálne by som jej povedala, že musí prestať piť, inak sa vzťahy nezlepšia.

voleksi
20. aug 2020

@viva13 skusila by som volat RZP,ked zacne robit bordel a trieskat so vsetkym.

prasiatko30
20. aug 2020

@voleksi to vazne na take kraviny by si volala RZP???? To ti ani trochu nevadi ze niekto ich niekde fakt moze potrebovat?

voleksi
20. aug 2020

@prasiatko30 predstav si,mali sme taku situaciu. Volala som RZP a islo sa rovno na prijem na psychiatriu. A nie,nevadi mi to,lebo ak si takuto situaciu nezazila,nevies si ani predstavit. Nebolo mi to jedno.

1andrea111
20. aug 2020

@tomika ako sa s takými ľuďmi dá vyjsť a prečo sa človek tak zmení? Tiež to máme v rodine a je to veľmi náročné

iva812
20. aug 2020

Ja by som sa porozprávala s jej obvodnou lekárkou a dohodla si s ňou návštevu vo vašej domácnosti v rámci návštev lekára u pacientov.Je to bežná prax. Podľa Tvojho popisu mi pripadá Tvoja matka dementna.

noami12
20. aug 2020

@viva13 na proti alkoholické ju dostanete iba ak ona po prvý krát bude súhlasiť. Ak nebude, nemáte šancu. Poprípade ak by súhlasila a išla, tak 2x prijímajú na proti alkoholické už aj bez súhlasu pacienta. Inak ti neviem poradiť.

pieksamaki
20. aug 2020

@viva13
Normalne chod skonzultovat stav na najblizsiu psychiatriu, vopred sa ohlas, aby si vyhradili na teba ca , popis rodinnu situaciu...a stavy mamy...rovnako spravanie.

Ak budu ochotny, ....mali by vyhodnotit a poradit,
Potrebuje urcite nejake lieky na spracovanie emocii....ma uz svoj vek ale samozrejme je to na nervynpre vas.....ked tak aj jej obvodneho...urcite potrebuje vysetrenie a posudenie stavu, ci nemaju nejaku aj specificku diagnozu....
Drzim palce

lucilaines
20. aug 2020

Ahoj, mali sme podobnu situaciu s mojim dedkom, ale teda nebyvali sme spolu. Ale co stvaral mojej mame a babke, to bolo nieco strasne. Chodil nam do bytovky, vykrikoval po chodbach, nadaval, prisiel mojej mame do prace a rozpraval jej kolegom, ze predava drogy a podobne. Proste psychicka diagnoza. Neviem, ci v tom bol aj alkohol, to som este ako mala nevnimala. Ale nepotesim ta, nepomohlo absolutne nic, kedze on nechcel. Moja mama bola x krat u obvodnej, psychologicky, psychiatricky po rady, dokonca volali aj policiu, ale pokial nebol vyslovene agresivny a nebezpecny, tak bez toho, aby on spolupracoval nebolo mozne ho dostat ani len na vysetrenie psychologicke do ambulancie.

alexandraalexandrova
20. aug 2020

nijako ju nedostanete na psychiatriu, lebo je svojpravna a musela by suhlasit...ked nikoho vyslovene neohrozuje, nie je podla mna sanca...aj keby vam lekarka napisala odporucanie, staci ze ona povie nie a nemozete ju nasilim dat zavriet...riesenie by som videla v tom ze sa odstahujete, napriek tomu ze byt patri muzovi, pre pokoj v dusi by som isla do podnajmu na dobu kym pani bude zit. Pripadne by ste mohli najst cloveka ktory sa o nu bude starat, bude sa s nou rozpravat, chodit s nou von...lebo podla mna sa citi opustena a nepotrebna, preto sa takto sprava, aj ked sa ti to asi nepaci, ale ona musi vidiet a citit ze vam lezie na nervy a asi je z toho sama nestastna, preto aj pije, nadava, otravuje, to su vsetko znaky toho ze sa citi osamela...tak by som skusila ist za lekarkou, nech da odporucanie na opatrovatelku/asistentku aby vam mal kto s nou pomahat a nahradit vasu pozornost...

gazpalm
20. aug 2020

@viva13 toto som zazila s mojou babkou,byvala v jednej dedine ,ale ten psychicky teror ,to neprajem nikomu, snazila som sa aj muz ma neustale ukludnoval, ale sam prisiel na to,ze je to chore, taky odpor som potom k nej mala,hanbim sa za to ,ale ublizovala nam v poslednych rokoch, samozrejme nebrala lieky, bola choraaa na vsetko ale fajcila ako duha a pila, vyvolavala 100 krat za den,ohovaracky..atd atd...dva krat ju moj otec dostal na psychiatriu,nastavili lieky,babka mesiac uplne v pohode az k nej clovek rad isiel a potom znova 🙄v poslednom roku uz bola na tom zle, museli sme ju kupat , chystat lieky, krmit a tento rok odisla😒 casto si na nu spomeniem, a prechovavam si spomienky hlavne na to dobre, kym bola ok ☺viem ,co prezivas, ale hladaj v sebe pokoj,vysvetluj,opakuj ,ako dietatu, viem ze trpis a este ,ked s nou byvate ,ale nema vyznam ,aby si o rozum prisla aj ty

elizuella
20. aug 2020

@viva13 Tu tazko radit. Drzim palce, nech to vyriesite. Neda sa, ze by ste jej cca trikrat za tyzden niekto na jednu hodinu plne venoval pozornost, so zaujmom, uprimnym, pocuval ju? Zobrat niekedy na kavu, do mesta. Len napr. Ty a mama....

Ja viem, ze to velmi cudne vyznie...

cervenaruza123
20. aug 2020

@viva13 Neviem co by som robila, asi by som to skusila riesit cez obvodnu, pripadne ja sama cez psychologa/psychiatra. Ak by sa nic nedalo (co neviem ci sa bude dat), tak by som sa asi odstahovala, ak si to mozte dovolit, lebo zdravie (aj to psychicke) mame len jedno. Ale co som chcela, moj dedko mal podobne stavy, nikto ho uz nezvladal, potom na nieco ochorel a popri liecbe zistili, ze ma zle nastavenu liecbu a ked mu upravili lieky, zrazu aj on sa znormalizoval a bol opat normalny, ako kedysi. Ale nikto by ho k lekarovi nedonutil ist, to bolo fakt stastie, ze ochorel a vtedy sa na to prislo. Keby sa vam podarilo nejak ju dostat k lekarom, aby fakt posudili, ci lieky nepotrebuje, ak je psychicky chora, aj jej by sa ulavilo. Len by musela prestat pit, to neviem, ci by zvladla.

prasiatko30
20. aug 2020

@voleksi RZP len preto, ze trieska hrncami? a vrieska? hadam volas najprv policajtov a oni ak zistia, ze s nou nic nemozu pripadne naozaj orozuje seba alebo okolie tak by volali RZP aby ju niecim ukludnili. ale z tohto co je tu napisane sa mi moc nezda, zeby pani niekoho ohrozovala - dokonca ked jej nieco povedia tak aj prestane a somre si pre seba - ale to je vyhodnotenie toho co je napísane. ako RZP ku takemuto niecomu a z fleku by som naozaj nevolala - je potom kopec ludi, ktorí maju infarkt alebo mozgovu porazku a pomoci sa neodovolaju.

voleksi
20. aug 2020

@prasiatko30 nevies,kedy sa to zvrtne. Taky clovek v amoku inac rozmysla,staci chvila a zazenie sa po tebe. Vtedy je nebezpecny aj pre seba,aj pre svoje okolie. Pani uz ma svoj vek,aj ten alkohol,zrejme tam budu uz aj ine diagnozy,nejake lieky... A este jedna vec,taky clovek ma neskutocnu silu,sama nezmozes nic.

tomika
20. aug 2020

@1andrea111 v dss sa správajú troška kludnejsie ako doma, a zviknu si že tu je režim a musia dodržiavať pravidlá. Aj vydrzia bez alkoholu. Takých nepušťame samých do obchodu, ani von. A môžno preto, lebo nie sú sami, majú sa skym porozprávať, pohadať sa 😄,tak sa cítia tu skôr dobre.