Ako donútiť manžela, aby sa viac venoval deťom?

17. dec 2021

Neviem, ako to mate vy doma, (rada si precitam, ako to funguje v inych domacnostiach) ale dost ma hneva, ze manzel sa podla mna malo venuje detom a rodine ako takej. Pride domov cca okolo stvrtej (dochadza do prace kazdy den cca 45 min) z casu na cas chodi robit na dom, co prerabame, alebo cca 2x do tyzdna si ide na hodinu zasportovat, tiez si dopraje vanu podvecer (ked su deti este hore) a ked nerobi nic z tych cinnosti, ktore som vymenovala, tak lezi na gauci, pozera do mobilu ale na TV, z casu na cas spravi veceru, cez vikend obed. Z vlastnej iniciativy sa nejde s detmi hrat. Ked ho zavolaju, tak ide, ale vzdy to po chvili skonci blaznenim a za chvilu je hra vybavena. Ja nemam chvilu kludu pre seba. Som sice na materskej, ale od rana do vecera som s detmi, lebo ked mladsi spi, so starsou sa ucim a tak dookola. Ci si mam stanovit nejake cas v tyzdni pre seba, nech sa muz stara, ci ako to mate vy? Manzel nie je lavy, ze by to nevedel s detmi, skor pohodlny. Ci mam velke naroky? Neskutocne ma irituje, ze podvecer si len tak lezi na gauci a pozera Tv.

mamina0078
17. dec 2021

Porozpravaj sa s nim. Napriklad moj mi nepomaha len Pol hodinu max hodinu niekedy ani to nie ale na druhej strane mam opatrovatelku cez tyzden k detom takze mam ju akokeby miesto muza 😂 a viem sa na par hodin venovat sebe alebo niecomu inemu Ako deti. Muz chodi na sluzobky a niekedy az do noci pracuje a vacsinu dni chodi az vecer (20-21) domov. Takze u mna je nerealne aby sa detom venoval viac. Ale na druhej strane sa venuje vzdy ked ma volno a ideme na vylet alebo dovolenku takze mame to take vyrovnane tam vzdy ja som ta ktora sa skoro o nic nemusi starat. Ale moj nazor je, ze ked tvoj chodi o 16 domov tak mohol by sa im venovat viac ale je to na vas ako sa dohodnete.

petamich
17. dec 2021

my mame sice iba jedno a "cerstvo" ale viac ludi ma varovalo, ze ako si to nastavim, tak budem mat 🤷‍♀️ takze manzel je kazdy den s malym cca. od 17-19:30, potom na striedacku kupeme a chystame na noc (toto ma rad, takze dobrovolne aj castejsie) a potom ukladame na noc, to vacsinou ja ale teda maly nam zaspava viac menej instatne po kojeni, takze ziadne hodinove uspavanie, v piatok a sobotu s nim spi, aby som si oddychla a poskytujem iba sluzby mliecneho baru 😂 a vacsinu vikendu je s nim vlastne tiez, lebo ja varim a upratujem co sa cez tyzden nestihlo

takze nie vobec nemas vysoke naroky aspon mne sa nezda a obzvlast ak je o 16:00 doma

autor
17. dec 2021

@mamina0078 no jeho argument je, ze on ma na starosti prerabku, tam nepohnem ani manualne ani nejakym vybavovanim, tak ja mam na starosti deti. Ale mna to stve hlavne za tie deti. Na vylety, dovolenky chodime, tam sa venuje, aj bicykel, turistika, lyze, ale to su narazove zalezitosti. Skor ma stve bezny den, ked je doma. Neziadam od neho, ked pride unaveny zo stavby, ale vtedy, ked lezi pred telkou.

eviann
17. dec 2021

Neviem, ako ho donutit, ked nema zaujem. Moj vozi syna do skoly, zo skoly, vyzdvihuje ho po tretej, ja chodim domov o pol 6. Da mu veceru, kupe ho, stara sa onho, kym nepridem z prace. V sobotu ho berie na alergologiu, potom na kone, v nedelu na korculovanie. Ja medzitym upratujem a varim. Moj muz travi vsetok volny cas s dietatom, vylucne on umyva riady, na ukor manzelstva. Vecer je kazdy vo svojej izbe, netravime spolu ani 2 minuty denne.

mamina0078
17. dec 2021

Tak ked o 16 je doma saune tomu 2 hodiny sa bude venovat prerabke a od takej 18-19/20 by mohol nieco s detmi aspon kazdy druhy den ked kazdy by bolo vela a ked nie tak aspon cez vikend doobedu alebo poobede cele s nimi stravit. A teraz citam ze na prerabku chodi z Casu na cas len som myslela ze pravidelne takze menim svoju soravu mohol by sa cez tyzden aj kazdy den aspon 2 hod venovat detom

vilma7
17. dec 2021

Tak v každej domácnosti je to ináč...ja robím na polovičný, takže manžel je stále s deťmi keď som v práci (deti majú 5 a 2.5), takže sa.im venuje stále a keď sme doma obaja, syn sa prevažne motá okolo neho...na výlety chodime všetci spolu, okrem práci manžel nechodí nikam, niekedy ja vezmem deti nech si trochu oddýchne...pracuje ťažšie ako ja (telesne).

U nás ležanie pred TV alebo na mobile pri deťoch nehrozí.

autor
17. dec 2021

Nemozem povedat, ze sa o rodinu nestara, spravi nakupy, ale to aj ja, kupi detom aj oblecenie, ked treba. Zaobstara, vybavi, co treba alebo co mu nakazem. Je rozhladenu, ziadny tutmak. Hovorim tomu samostatny (lebo niektore kamosky maju doma dalsie dieta)

0silvia0
17. dec 2021

podla mna mu zavidis ten tv relax a aj ty by si chcela😁 a irituje ta to, ze on si bez vycitiek svedomia slahne telo na gauc. Skus mu to dozicit a na oplatku si vyziadat hodinku pre seba.

missdiva
17. dec 2021

Podla mna neexistuje sposob ako ho donutit. To bud v cloveku je, ze ma vztah k detom a chce sa im venovat alebo nie.

autor
17. dec 2021

@0silvia0 presne tak, mas uplnu pravdu, som blba a moja chyba, ze som nadstavena tak, ze az ked deti zaspia, tak som na rade ja. Mne by to nedalo takto ta vyrochnit k telke alebo cokolvek pre seba robit, nedajboze relaxovat, ked su okolo mna deti.

autor
17. dec 2021

@missdiva ja neviem, nebol taky, ako mu odbilo 40, mam pocit, ze ako by deti spravil len mne pre radost a on o to vlastne ani nestal

0silvia0
17. dec 2021

Ale vies, chlap vie, ze ked sa on vyrochni, o deti je postarane, on nema ten matersky pud ze najprv deti a potom ja.
Skus mu normalne zreprodukovat svoje pocity, ze pocuj, zavidim ti jak hovado ze ty sa vyrochnis a nemas pocit zodpovednosti o deti. Mozem si to aj ja niekedy vyskusat? 😁
A hlavne neocakavaj ze mu samemu dopne ze aj ty by si si rada porochnila.

vilma7
17. dec 2021

Tak to môj má 45 a na deťoch doslovne lipne... Niekedy až prehnane.

lujza123
18. dec 2021

Treba ho viac zapajat keď potrebuješ. Ale podla mňa musíš v prvom rade zmeniť svoj prístup, svoje myslenie hlavne ty.

"Mne by to nedalo takto ta vyrochnit k telke alebo cokolvek pre seba robit, nedajboze relaxovat, ked su okolo mna deti"
A toto je velka chyba podľa mňa. Je úplne jedno ako staré mas deti a kolko ich je. Čas na seba, relax si proste musíš nájsť aj ty. Nieje správne skákať okolo deti nonstop, ani sa im vkuse venovať. Podľa mňa aj deti sa potrebujú naučiť byť chvíľu samé, hrať sa nie aby im dospelý robili animátora 24/7. Uber z tých povinnosti okolo deti, ved ich k samostatnosti, aj pri tom učení, dieťa nech si robí úlohy samé, ty len kontroluj. Zaspavanie tak isto.
Prečo nechodíš športovať aj ty? Alebo sa len prejsť, proste len tak mimo dom, vyvetrať hlavu aspon raz dva-krat za tyzden. Muž nech sa stará o decka kým si preč.

Vieš on sa možno tak málo venuje deckam lebo to robíš nonstop ty, tak načo by sa námahal. Ved si sadni k nemu k tej TV, pritúl sa k nemu, vyloz nohy a po chvíľke hod oči "zlatko prosimta chod deti okúpať"

lucilaines
18. dec 2021

Jdnoducho sa nepytaj a ukoluj. Ja napriklad tiez
Mam dve male deti, v noci k malemu vstavam. Rano cez vikend ked sa deti zobudia, odnesiem ich muzovi do obyvacky, hodimmu na stol pblecenie a dam instrukcie co maju jest a odchadzam a zatvaram sa do izby. Poviem ze potrebujem dospat a vyjdem ked si oddychnem. Taknisto po praci ked pride muz domov, ja napriklad varim veceru, upratujem, on je s detmi. Ked mal pripomienky tak som povedala dobre v poriadku, mozme sa vymenit porob toto a toto ja budem s detmi. Keby som ho videla lezat na gauci pred telkou a ja skacem jak handra tak mu normalne poviem, zlatko prosim ta urob este hento a hento nech to nemusim robit ja. Pripadne ked bola situacia ze naozaj lezal pred tou telkou a ja som bola s detmi a robila napriklad cez vikend, akonahle sa postavil, tak som si tam sadla ja a povedala som mu, ze osm rada ze si oddychol a teraz sa mozme vymenit. Nie v zlom, slusne a milo. Ale nech proste pochopi ze narok na oddych maju obaja rovnaky.

tanickalab
18. dec 2021

Nájdi si tú chvíľku pre seba, povedz mu keď bude len tak ležať pred telkou, že si ide napríklad zabehať, že s deťmi sa treba hrať, najesť, učiť, čokoľvek, vysvetli a choď si po svojom 🙂

janickacrazy
18. dec 2021

Teda neviem, aké staré máš deti, ale veď čo stále okolo nich behas ako kométa? Veď nech sa hrajú sami a ty si urob chvíľu pre seba. Staršia chodí už do školy, tak jej normálne povedz, že teraz sa budete pol hodiny hrať a mamina si ide porelaxovat do sprchy, namaľovať nechty alebo pozrieť film. Pokiaľ ty sama nedáš seba na prvé miesto aspoň občas, nikto iný to neurobí.

evica17
18. dec 2021

No ja som doma zakazala tv a mobil kym je syn hore...jednak ma rok a treba sa mu venovat a nie aby sme my ako rodicia cucali do obrazoviek. A syn sa vyhra aj sam, to je cas len tak relaxovat, ale aj vacsinou chodi stale za zadkom niekomu a tam skuma co sa deje.... Ved deti su male.iba raz a aby som to presedela pred tv to nie, relaxujem ked zaspia, a ked muz pride z prace , naje sa v klude a ide sa venovat a ja varim, upratujem, najem sa ( a to tiez muz chodi do roboty, okolo 16-17 je doma, cez vikendy preraba, cez tyzden vecer kym ja uspavam si ide zabehat. A tiez by najradsej asi dakedy len tak vypol a surfoval po nete, ale respektuje ako to mame doma

whatever1
18. dec 2021

Dohodni sa s nim, kolko casu venuje pre seba, tolko chces aj ty, tym ze si na materskej nie si nicim menej ako je on. To ze chodi do prace nie je argument, ty predsa doma nekrochnis na gauci ale staras sa o domacnost aj deti. Nabuduce ak bude chciet vanu, tak ho predbehni ty a medzitym nech on pochysta deti na spanok. Myslim ze si ho rozmaznala, a tym ze si mu vsetko tolerovala a sebe nedopriala si zvykol na takyto nadstandartd. Kym je v praci tak je vsetko na tebe, ale ked pride domov mali by ste byt na vsetko dvaja. Zacni ho nechavat sameho s detmi nech si uvedomi ze to nie je taka brnkacka ako si mozno mysli.