ahojte, chcem sa opytat ako dlho zostavate na navsteve (u rodiny, priatelov, známych)? A tiez by ma zaujimalo ako vam casovo vyhovuje, ked sa u vas zdrzi navsteva (hodinu, dve...napr.) Je mi jasne, ze asi vsetci mate deti, cize sa prispôsobujete ich rezimu, ale zaujima ma aj ked ste ich nemali. Dakujem za reakcie 🙂
velmi zalezi od hlbky vztahu ak su to iba kolegovia alebo ludia s ktorymi sa nepozname velmi dobre tak okolo 1 hodiny. ak ide o dobrych kamaratov tak aj 2-3 hodinky. u rodicov alebo priatelovych rodicov kludne aj cele popoludnie
Vacsinou stravime na navsteve niekolko hodin. My sme taka dost druzna a spolocenska rodina z oboch stran. Ja nerada prespavam mimo domu, hlavne kvoli detom, lebo sa s muzom poriadne nevyspime, ale ked to situacia tak zariadi nevadi mi to. Naopak u nas prespava rodina casto, teda zakazdym, ked pridu na navstevu - byvame od seba relativne daleko. Ale nemam s tym ziadny problem, naopak, povedala by som, ze to mame radi.
Ja osobne nemam rada kratkodobe navstevy kedze mame dve male deti a vacsinou na navstevy chodime autom. Som radsej ked sme tam aj v podstate cely den cca od 10-18. Lebo inak je to len rychlo rychlo a ja som z toho potom nervozna. Samozrejme je to po dohode ☺
To závisí, sú kamaráti, kde sa dá stráviť aj 6 hodín v dobrej zábave a niekedy proste začnem cítiť, že konverzácia viazne. Je dobre aj časovo to obmedziť, napríklad aj u najlepších kamarátov sa najneskôr o 22:00 zdvihnúť a odísť. Rodinné oslavy bývajú prave že dost stereotyp a nuda. Aspoň pre mňa :( sme tam možno aj dlhšie ako treba a nemám sa s kým porozprávať.
No a keď sú hostia u mňa, ja som veľmi spoločenská :D nikdy ma neprestanú baviť a aj keďsa o deviatej ospravedlnía, tak mi je ľúto, žeuž idú.teraz keď mám malé bábätko, tak potrebujem od 19:00 už kľud. Prespíme s mužom na návšteve jedine u našich rodičov a súrodencov.
pokial su to dobri kamarati, rodina - tak sa to neda spocitat, cas si nevsimas, ak sa dobre citis... a ak nie, pocitas kazdu minutu... na tuto otazku sa neda odpovedat....
Budem citovať svoj obľúbený seriál Modern Family: Hostia podobne ako mŕtvoly začínajú smrdieť po troch dňoch. 😃
urcite dlho..teda, vzdy podla situacie..zalezi kedy na navstevu pridem, ci maju deti co potrebuju ist spat atd...ked pridem na navstevu o 16:00 napriklad, tak sa snazim okolo 19-19:30 ist, ked viem ze maju male deti...ak nie, tak sa spytam pripadne, dohodneme sa..ja nemam rada kratke navstevy...nestihneme si ani pokecat ani deti pohrat..na hodinu nechodime nikam...minimum su asi 2 hodiny, ale aj to malokedy..mne nevadi ziadna navsteva, tiez jedine co som zvykla riesit hlavne ked bol syn maly bolo, aby do tej 19;30 najneskor sli domov, kedze maly mal ist spat..vacsinou ma rozculovalo ak prisli s detmi, este mladsimi ako moj a vedeli by sediet aj do 22...ich deti bez rezimu ale moj mal ist do postele..vacsinou som uz naznacila, ze musi ist spat...teraz uz to beriem lepsie, syn ma 8, uz ked raz za cas ide neskor spat, nerobim z toho tragediu...ale vacsinou mu volam kamaratov na navstevu aj na pol dna alebo cely, alebo na prespatie..to iste robim s kamaratmi aj ja...chodia aj na 2-3 dni niektori, prespia, ovela viac toho zazijeme...k rodine, to vobec nepocitam ako dlho tam sme...tiez podla toho kolko je hodin, ci napriklad nie je nedela alebo pracovny den anechystaju sa do prace..tak sa snazim v prijatelnom case odist...ale ja zvyknem volat navstevy tak na 14-15:00, aby mohli ostat co najdlhsie...
@monulka205 tak na toto nemám žiadne pravidlo a ani priemer. Môže to byť rovnako dobre 15min ako aj 2 dni (áno áno, neohlásená a neplánovaná dvojdňová návšteva a nie raz 😂 )
všetko je len otázkou časového fondu, nálady a atmosféry.
Ale nemám už malé deti, takže fakt sa ja nemusím ponáhľať domov a ani od nás netreba utekať.
Cez den nepocitam ako dlho je u nas navsteva, ale vacsinou mame vsetkych kamaratov takych co sa vedia zdohadat ze mame tri deti, tak su u nas max do deviatej. Kym sme deti nemali tak aj do rana. Teraz sa takto navstevujeme iba na silvestra,ale to nemame deti doma.
Max 2 hodiny
Ja nemám rada keď deťom zorganizujem oslavu narodenín, upratujem, pečiem tortu, robím chlebíčky a niektorí sa po hodine zodvihnu s tým, že majú v telke chlapi hokej alebo formule tak ide celá rodina preč alebo ešte musia pokosiť trávnik. Alebo počas celej návštevy pozerajú do mobilu. Som rada keď sa u nás priatelia cítia dobre a ostanú kľudne do večera. Švagriná u nás ani na bežnej návšteve nie je nikdy dlhšie ako hodinu. My zostávame podľa atmosféry ale dlhšie ako do 20 kvôli deťom nie. Mne chodili deti do 2 rokov večer spávať o 19 tak som vždy dopredu povedala, že párty trvá do 19 a ja som z návštev vždy utekala o 18🙂 Našťastie sú už väčší, tak môžeme byť dlhšie.
@monulka205 Mne vyhovuje, keď sa návšteva, rodina, blízki, zdržia 2 hodiny. Ak odídu skôr, nevadí, ak neskôr, už začínam rozmýšľať čo ešte musím porobiť, už mi je dlho. Ono návšteva by nemala byť sebecká, že sadne a tu ma máš, budem ťa tu obmedzovať pol dňa. Treba myslieť aj na hostiteľa, že potrebuje čas pre seba/svoju rodinu. Zase hodina je málo, to sa nestihneš dobre porozprávať, ale už viac ako 2-3 hodiny je dlho.
@asia83 Ono závisí aj ako ďaleko na tú návštevu cestuješ ale návšteva ku tebe. Ak cestujú 100 km s deťmi nemôžem od nich chcieť aby sa po dvoch hodinách zdvihli a išli preč. Ale máš pravdu, že niektorí nemajú problém presedieť celý deň na návšteve. Aj takých sme mali, všetci sa už dvihli, že idú domov a oni sedeli. Tak som začala deťom hovoriť, že o chvíľu idú do vane, zbierať tanieriky zo stola a potom im to došlo.
Ja to zakaždým nejako vycítim inštinktívne, že už to začína byť druhej strane nepríjemné a majú iné veci na práci 🙂
Zalezi od toho o koho ide 😉 pri mame mojej mizme byt aj cely den.u svokrovcov nam staci aj hodina (manzel vzdy povie ze odchadzame). Pri kamaratoch je to o tom ako dlho sme sa nevideli.ci si mame co povedat a vacsinou aj o tom ci sa deti spolu hraju alebo si robia napriek. Niekedy sa mi aj hodina zda vela a inokedy mi nevadi aj poldna. Mam kamosku s ktorou mozem byt aj cely den a navzajom si nijako nevadime.pomozeme si s varenim upratanim a tak... takze to dost zalezi od konkretnej osoby...
môj ujo mal takú dlhšiu návštevu, tak si vyšiel von psychicky uľaviť. pozrie k nebu a hovorí:
😇"pane bože ja viem že hosť do domu - boh do domu, ale mal si ty už 3 dni hostí ?!"
@junova Presne. 😀 Ja chápem, z väčšej diaľky ostanú dlhšie, no už viac ako 3 necelé dni (večer prídu, obdeň ráno odídu), to je už veľa. No normálna návšteva dve hodky a dosť. Hlavne, keď sú doma malé deti. My to tiež tak robíme, že už ideme kúpať malú atď. No nemáme s tým problém. Zaklopem.
To je rozne, zalezi kto je tou navstevou al ku komu ..niekedy sa rozlucim po hodine niekedy po par hodinach, rezim dcery ale dodrzujeme aj ked ma 5rokov...a ked sme u.mamy sme tam aj tyzden aj dva kedze byvame 1000km odtial...
Zalezi od toho ku komu ideme, kto k nam pride. Zalezi aj od nalady, atmosfery je toho velmi vela. Napriklad ked sme u kamosky, alebo ona u nas tak aj tri hodinky dokazeme kvakat 😀
ked sme my na navsteve tak aj 4 hodiny niekedy aj cele popoludnie zalezi aj od toho aka je atmosfera a ked vidim na domacich ze si nevedia najst miesto obrazne povedane tak je na case odist a zasa ked pride navsteva v nevhodnom case a este aj neohlasena a ked sme unaveni tak su mi aj 2 hodiny vela je to individualne ako sa ty citis ci je nalada ci nie atd......
deti nemáme, takže chodievame len sami so sebou 😀 väčšinou aspoň na 3hodinky a keď sa na druhý deň nejde do práce alebo keď dotyční nemajú iný plán, tak niekedy aj do polnoci 😀 väčšinou sa stretávame celá veľká partia, postupne chodíme, postupne odchádzame .. ak ideme len sami dvaja, tak záleží ku komu ideme .. minule sme boli od 16 do 22 u kamarátov čo majú 7mesačného chlapca a keby manžel nejde ráno do práce, budeme aj dlhšie 😀 samozrejme keď to hostiteľom nevadí .. keby bol malý uplakaný tak im necháme priestor, ale ten pri nás spal ako zabitý 😂
ja z duše neznášam hodinové návštevy .. upratuješ, nakupuješ, chystáš chlebíčky, vyrábaš pomazánky, krájaš zeleninu, pečieš koláč, chystáš poháriky a oni prídu dvaja dospelí s deťmi, ani jeden si nechce vypiť ani len pohárik, chvíľu posedia, po naliehaní si dajú 1 chlebíček a 1 koláč a za hodinu sa zbierajú .. a tebe doma zostane plno pohostenia, takže musíš volať ďalšiu návštevu, aby to mal kto pojesť 😀
keď už si zavolám návštevu alebo sa ohlásim, tak si na to vyhradím celé poobedie/večer a nedohadujem sa už s nikým iným .. ako hovorí @junova , prísť na návštevu a za hodinu sa zbierať lebo "futbal, hokej, pokosiť, sliepky zavrieť a pod" ... tak sa nedohaduj na návštevu, keď mieniš zdrhnúť za hodinu .. samozrejme je iné keď ideme len tak okolo a kukneme či sú domáci doma a ak hej, dáme na terase jedno pivo a ideme preč
na návštevy kde sa necítim dobre nechodím .. a ak musím, tak sa zabávam jedením a pitím, čo už iné tam viem robiť 😀
@veronika_pb presne, aj ja nenávidím hodinové návštevy nebodaj keď je oslava, máš s tym veľa roboty všetko nachystať, upratať, pokupit a oni povedia, že nič si nedajú, ani tortu. Tak to ma ide roztrhnúť. Vedia o tej oslave týždne dopredu aj tak prídu s plnými bruchami od obeda a to naše oslavy začínajú až okolo 15. Ja som si povedala, že tieto typy ľudí už pozývať nebudeme aj keď sú niektorí z rodiny.
J sa vam cudujem ze pol dna travite chystanim....muselo by mi hrabat aby som celr doobedie chystala chlebicky,misy a podibne hovadiny, to je take typicke slovenske poldna chystat a potom byt zduty ked si daju len kavu...
@junova pokiaľ už vieš čo od nich čakať, treba sa podľa toho zariadiť .. keby je to obyčajná návšteva tak je to jedno, ale keď idem niekomu gratulovať, ale prídem naozaj na oslavu kde je 20 ľudí, tak sa nezoberiem po hodine že "ešte niečo mám" .. teda ja som spoločenský typ, na návštevy chodím rada, aj si vždy vypijem, aj ochutnám čo nachystali, povypytujem sa, nesedím len tak ako kvočka potichu a nasucho 😀, takže očakávam, že moji hostia budú tiež trošku normálni 😀 ale teda my ešte nemáme vlastné bývanie, takže častejšie chodíme na návštevy ako pozývame (len keď sú naši preč a máme voľný byt), ale u svokrovcov keď sa chystá oslava tak tiež má prísť 20 ľudí a ledva ich stihneš usadiť, uliať, ani káva nevychladne a už idú lebo treba mi žehliť, decká nemajú úlohy, pokosené neni, do obchodu musíme ísť a pod .. však keď viem že v nedeľu idem na oslavu tak si to zariadim tak, aby som už nemala nijaké iné povinnosti
@sense a keď ti má prísť 12 kamarátov na návštevu (nasťahovala si sa, máš narodky a pod) tak čo im nachystáš? chipsy a marlenku z obchodu? alebo máte oslavu (ty máš narodky, tvoje dieťa meniny a pod) a príde pol rodiny? .. cez týždeň keď chodíme na návštevu tak naozaj len kávu, pohár vína, nejaké tyčinky a nakrájaná zelenina a sme spokojní, ale to sme tam dokopy 4 a nie 20 ako na oslave
@sense
@veronika_pb Ako píše Veronika, keď robím svoju narodeninovú oslavu alebo niektorého z detí kde samozrejme nemôže chýbať torta tak čím ich pohostim? Je to slušnosť uctiť si návštevu. Vždy pozveme viacej ľudí, tak robíme aj pohostenie. Keď pozývam len tak na návštevu určite netravim pol dňa v kuchyni, uvarím kávu, ponúknem bublaninu a vybavené. Niekedy len tú kávu 😂
2 hodiny, u svokrovcov max 3 hod. ale nechodíme často ku svokrovcom takže preto tak dlho...