Ako ďalej v živote?

christine27
23. aug 2016

Ahojte,
po dlhšej dobe som sa prihlásila sem na MK. Viem, že sa tu niekedy riešia celkom zaujímavé diskusie. Ja by som chcela počuť názor na môj problém, alebo životnú cestu, v ktorej som sa ocitla. Mám skoro 30tku na krku, manžela, byt. No môj problém je v práci, ktorá ma nielenže nenapĺňa, ale cítim, že ma frustruje čím ďalej tým viac. Podmienky v práci sú ťažké - zmluva vždy na jeden rok s tým, že sa mi zamestnávateľ nevie vyjadriť či mi ju predĺži. Pracujem za 4 ľudí čo ma frustruje, vyčerpáva a dlhodobo sa cítim na dne. Frustruje ma tá neperspektíva ak by sme sa rozhodli pre dieťaťko. Manžel zarába cca 600 eur - aj keď on stabilnú prácu má. Ale ešte sa vyjadrím k sebe. Pracujem v oblasti, v ktorej som zistila, že nechcem pracovať. Síce mám VŠ no nechcem skončiť niekde za pásom a neviem, či by som mohla pracovať v inom odbore bez VŠ. Ako som povedala, ocitla som sa v pavučine, z ktorej sa musím nejako dostať von a vychádzajú mi dve cesty: 1.) zahraničie 2.) vyštudovať inú VŠ.
Nezatracujem ani to zahraničie (Rakúsko, no viem iba po AJ - úroveň B2, nemecky som sa učila vyše 10 rokov, no neviem z nej dokopy nič).
Akékoľvek rady by mi veľmi pomohli a určite ich zvážim, lebo sama neviem môj problém rozuzliť a cítim, že moc času mi nezostáva do nejakého kolapsu ( v práci mám slzy na krajíčku, cítim sa vyčerpaná a prejavuje sa u mňa panika).

Pekný deň a ďakujem 🙂

dadula_15
23. aug 2016

@christine27 mohla by som sa ťa spýtať akú máš teraz VŠ vyštudovanú? Neviem prečo si každý myslí že bez školy sa nikde inde nezamestná. Napríklad ja ani vysokú školu vyštudovanú nemám a mám dobrú prácu aj bez toho. Stačí byť šikovný a ochotný sa učiť nové veci a myslím že by ťa zamestnali aj v odbore ktorý nemáš vyštudovaný. Manželovi by nevadilo keby si išla pracovať do zahraničia?

christine27
autor
23. aug 2016

@dadula_15 mám vyštudované právo. Nebaví ma to a nenašla som sa v tom. Predstavy nejaké mám, no nedá sa t zrealizovať, potrebovala by som novú VŠ...

dadula_15
23. aug 2016

@christine27 tak to máš aj dosť ťažkú školu vyštudovanú. Keď si to študovala ťa to bavilo?
Čo by ťa teda bavilo robiť?

dominika6
23. aug 2016

@christine27
1) je divné že zamestnávateľ predlžuje stále zmluvu na 1rok..myslím že zo zákona predlžuje zmluva na určito asi 2-3x a potom na neurčito
2) robíš za 4 ľudí,za jeden plat
3)škola nerozhoduje,skr sa zameraj na firmu kde ťa to ťahá najviac,nikedy je jedno že nemáš odbor na konkrétne zameranie,stačí ochota,flexibilita,spoľahlivosť,pracovitosť a uchytíš sa..
4) máš syndrom vyhorenia,čo tiež nieje sranda
5) pôjdeš do zahraničia čo..na týždnovky? robiť kde za pásom alebo aupair?ked jazyk nevieš
6)hlavne neotehotni naschvál aby si zdrhla v práci,lebo vyžiť z jedného 600,-e platu tiež nieje výhra..ale samozrejme nehovorím že sa nedá

christine27
autor
23. aug 2016

@dadula_15 nie, nebavilo ma to...ale nemala som inú možnosť kvôli financiam - pripadala iba pedagogická - predmety, ktoré ma nebavili..bavia ma prírodné vedy celkovo a záhradná architektúra a dizajn...ťažko uplatniteľné a na môj pokročilý vek nemožné..:-/

nyusika
23. aug 2016

zo zakona sa zmluva na dobu urcitu moze predlzit dvakrat.

christine27
autor
23. aug 2016

@dominika6 dominika, uvedomujem si to a žiaľ, je to pravda čo si zhrnula a celé ma to ťaží... už asi rok, dva...čo z toho, že mám manžela, keď nemám rodinu a nejaké pracovné zázemie... v práci by ma len zdrali z kože...☹ bojím sa písať viac...

christine27
autor
23. aug 2016

@nyusika ja viem, ale tu to to nie je možné...teda v mojom prípade...

christine27
autor
23. aug 2016

@nyusika niektoré zamestnania majú aj výnimky...že máš iba dobu určitú..preto to chcem zmeniť, len som už zrejme tak vyčerpaná, že nechcem do tej sféry

nyusika
23. aug 2016

@christine27
ktore zamestnania ??
prave to hladam a nikde ani zmienka o nejakych vynimkach

waitinka7
23. aug 2016

@christine27 Neverím, že by si so svojím vzdelaním a pracovnými skúsenosťami nenašla iného zamestnávateľa. Pri inom zamestnávateľovi vôbec nemusíš byť frustrovaná, možno Ťa práca bude aj baviť. Ak nie...nájdi niečo úplne iné....nie je všetko mať VŠ, myslím, že študovať teraz niečo iné je hlúposť, zvlášť vtedy, ak si chcete založiť rodinku. Bolo by to dosť finančne aj psychicky náročné. Držím palce.

dadula_15
23. aug 2016

@christine27 fuha tak to áno, to je naozaj ťažko uplatniteľné. Ale v zahraničí ako si napísala možno viacej nie?

christine27
autor
23. aug 2016

@waitinka7 ďakujem za odpoveď. zatiaľ s tou rodinkou opatrne...no ja som už rzhodnutá, že v tej oblasti nechcem pôsobiť...zničila ma psychicky a aj zdravotne...

christine27
autor
23. aug 2016

@dadula_15 v zahraničí je to lepšie uplatniteľné, zatiaľ nás na SVK nič nedrží...obaja s mm máme aj VŠ ale asi sme moc hlúpi, že sme čestní a vystačíme aj s málom..

dadula_15
23. aug 2016

@christine27 pokiaľ Vás tu nič nedrží tak by som sa zobrala a išla do zahraničia. Tam budete mať aj viacej zaplatené aj iné mnohé výhody. Poznám to veru 😒

gir
23. aug 2016

Keďže máš vyštudované právo, škoda zahodiť takú školu. Možno si frustrovaná len zo zamestnávateľa. Čo tak skúsiť súkromnú prax? Spraviť advokátske skúšky a otvoriť vlastnú advokátsku kanceláriu. Viem ťa pochopiť aj ja som chodila úplne znechutená do práce, našťastie do toho prišla materská a pracovala som tam 13 rokov. Tiež som rozhodnutá sa tam nevrátiť aj keď mám v tom odbore aj VŠ. Držím palce aby si robila to, čo ťa napĺňa. 🙂

dominika6
23. aug 2016

@christine27 čo si učiteľka,že ti predlžuje zmluvu od septembra do júna a potom na UP?
zvláštny zamestnávateľ...
ja by som sa nebála si kludne rozhodiť žiadosti po celom meste,kde by ťa to perspektívne ťahalo,príp rozhodiť siete po známostiach,známych,rodine..chodiť na pohovory,stretnutia...ked vieš že ti končí zmluva napr. o 3 mesiace do vtedy si nájsť niečo iné,alebo vybaviť to zahraničie..neviazať sa na další rok,bez peňazí,budúcnosti a nervov..

christine27
autor
23. aug 2016

@gir Ďakujem 🙂 ja skrátka som sa nenašla v odbore..nemám na to nervy...bola to ťažká škola, stála ma plno prebdených nocí...a úprimne, bojím sa predstavy, že skončím niekde za pásom, či na takých pozíciách...asi je to o psychike, ale fakt mám z toho divné predstavy...🙂

christine27
autor
23. aug 2016

@dadula_15 veď to zvažujem a cítim, že sa musím nejako už rozhýbať 🙂

christine27
autor
23. aug 2016

@dominika6 plánujem tak robiť...len ide o to, že mňa to láka do inej sféry...a neviem, či to má zmysel skúšať - aj keď ja som šikovná, kreatívna, mám tímového ducha, nekonfliktná 😀

mima4
23. aug 2016

@christine27

neviem ti dat konkretnu radu, ale moj nazor je taky, ze urcite to ries. Hladaj si pracu pre seba, pracu, kde sa mozes ty realizovat, ktora ta naplna a je slusne ohodnotena.
Nikdy nehladaj pracu kvôli okolnostiam, detom, manzelovi a podobne, lebo hlavne rodina si tvoju frustraciu a nespokojnost odskace.

Je normalne, ze nechces skocit za pasom, preto zacni pracovat na svojej kariere, chod cestou, ktora ti vyhovuje. Dieta ries, az ked budes pripravena a hlavne spokojna, aby si nan neprenasa svoj vnutorny neklud, frustraciu,....

christine27
autor
23. aug 2016

@mima4 ďakujem, ja viem, nechápem čo sa stalo. Bola som vždy plná energie a plánov a teraz je so mňa hotová kôpka nešťastia...neschopná nič riešiť a iba mi telo hovorí, že zmierni tempo a okamžite daj výpoveď lebo dopadneš zle...a čo je zaujímavé môj mozog pracuje v móde, porieš seba a potom rodinu :D čo je asi dobre. Manželík mi vraví, že je to na jednej strane dobre čo sa mi stalo, lebo som si uvedomila, že takto nechcem žiť. No na druhej strane, je to on komu stále plačem a zverujem sa s tým...až sa bojím, či to zvládne...

gir
23. aug 2016

@christine27 Ale zo svojím vzdelaním môžeš robiť aj v administratíve, napr. štátna alebo verejná správa. Viem že máš paniku, že skončíš niekde za pásom.

christine27
autor
23. aug 2016

@gir viem, ale tam robiť naozaj nechcem...skrátka štátna, verejná správa, právo - mňa to jednoducho neláka...to by ma už naozaj položilo. a to nechcem vyznieť ako nejaká márnivá ženská, vyberavá ženská - ale to nechcem...mňa baví veda, výskum, príroda, záhrada, pestovanie, dizajn...mám slobodného ducha ... a nie niekde zavretá v administratíve... to je moja úprimná odpoveď.

christine27
autor
23. aug 2016

@gir týmpádom je tých možností pre Slovensko menej...

gir
23. aug 2016

@christine27 Alebo skús spoločnosti, ktoré sa venujú dizajnu, či už bytovému alebo záhradnému. Ak by si im dala nejaké svoje projekty, návrhy, možno by ťa vzali keď uvidia, že máš talent,si šikovná a vieš na sebe pracovať aj keď nemáš skončený dizajn. A popri tom ak by ti dali slušný plat, tak popri tom skúsiť študovať diaľkovo. Máš 30 nie 50 a celý život a kariéru pred sebou, teraz sa zdá že 5 rokov je veľa ale pre tvoj spokojný život sa to oplatí. 😉

mima4
23. aug 2016

@christine27
podla mna ma tvoj manzel pravdu. Zastav sa, ak treba, daj aj vypoved. Nemam rada tie kecy - rob hocico len kvôli peniazom. Toto moze cloveku, hlavne vnimavejsiemu a citlivejsiemu, priviest akurát tak depresie, unavovy syndrom, vyhorenia.... Ved nase zamestnanie nie je o tom, ze ideme na dve hodky do tyzdna si to niekde "odtrpiet", my tam travime 8 hodin denne, patkrat do tyzdna... a robit 40 hodin tyzdene nieco, co ta frustruje, to je cesta akurát na psychiatriu.

tyelde
23. aug 2016

nuž, v zahraničí ti tvoja VŠ takisto nepomôže, keďže majú iné zákony...čiže to máš za jedno, ale v zahraničí by si mala pravdepodobne šancu na lepší plat...keď vieš iba po anglicky, znamená to prácu, kde nemusíš komunikovať s domácimi (pokiaľ nepôjdeš do anglicky hovoriacej krajiny), čiže buď za pásom a práce na ten spôsob, alebo ako na slovensku napr. fičia business centrá, kde ti slovenčinu netreba, ale sú to zvyčajne práce ako helpdesk alebo ekonomicky zamerané...keď vravíš, že ťa baví záhradná architektúra, nepomôže ti ani SR, ani zahraničie, ale pokiaľ by si sa uspokojila s príbuzným "odborom", vždy sa dá začať ako napr. predavačka v garden centre a časom sa vypracovať, na SR ti reálne školu na väčšinu prác netreba, stačí byť šikovná a chcieť 😉

libawet
23. aug 2016

@christine27 píšeš, že Ťa baví záhradná architektúra, dizajn...bola si sa spýtať v podobných firmách, či nepotrebujú nejakú výpomoc? Že by si to zatiaľ len skúsila brigádne, pri tom by si zostala ďalej zamestnaná, no a ak by sa Ti darilo v riešení návrhov pre záhrady a pod., mohla by si pomaly z frustrujúceho zamestnania odísť, navyše by Ťa tá druhá práca napĺňala o dodávala Ti určitú motiváciu ísť ďalej v pracovnom živote...ak by si sa im osvedčila a ukázala, čo je v Tebe, možno by Ťa tam časom zamestnali na plný úväzok...aj bez VŠ na to určenej. Ak je človek šikovný, nepotrebuje VŠ. ( poznám aj takých, čo majú tri, no sú v praxi a v živote ako takom úplne nepoužiteľní ). Ak človek chce, dokáže všetko...len sa neboj, lebo to si na najlepšej ceste prehrať.

christine27
autor
23. aug 2016

@gir
@mima4 dievčatá, veľmi ste mi pomohli 🙂 síce virtuálne, ale asi som to potrebovala počuť a už sa len ,,naštartovať" spraviť plán a pustiť sa do boja za lepší život...lebo ničí to nielen mňa, ale aj vzťah...a priznám sa - po inom netúžim, len pracovať - a aby som dostala neurčitú dobu 😀 kebyže tu mám hovoriť o svojej predchádzajúcej práci - tak mám pocit, že som zocelená - cez večné niekoľkoročné ponižvania, že som nula (to mi kolega naozaj povedal), cez to, že inú prácu nenájdem až po vyhrážky, že mi zrušia dovolenku ak nebudem prekladať skrinky a ja môžem byť vlastne rada, že tú prácu mám - som vďačná, že som neskončila na psychiatrii...a môžem sa modliť, aby mi prešla únava, ktorú asi rok pociťujem a ktorá sa mi prejavila v panickej poruche, že som vkuse odpadávala... ☹