Ako ďalej s rodičmi a súrodencami?

demslavka
28. mar 2017

Ahojte, chcem sa s vami poradit ohladom problemov v mojej rodine. zacnem po poriadku s manzelom sme spolu ž6rokov, spociatku s mojimi rodicmi a surodencami vychadzal velmi dobre, mal ich rad, ale len do casu, kym to nezacali zneuzivat. Moje upozornenia nebral vazne.
tak si od nich zacal drzat zdravy odstup, naucil sa im povedat nie, dokonca zistil ze ak my potrebujeme pomoc, tak sa tvaria ze oni su ochotní, len vkuse cosi do toho dolezitejsie pride...

postupom casu im na mojom manzelovi zacalo vsetko prekazat, odrazu vtipy, ktore hovoril brali osobne(najma mama) oco mi zacal vyvolavat ako sa manzel sprava a ze chce aby im hovoril otec a mama(mne trvalo 5rokov kym som svokrovi povedala oco)

neskor sa pridali aj moje sestri, podla ktorych je moj manzel hulvat, nevazi si rodicov, mna a ani ich, ublizuje kazdemu, kazdeho uraza atd..

vsetko sa zatial vzdy ututlalo, az na sobotu...

v sobotu sa hral na dvore s neterami synovcami a mojim mal7m 7 rocnym surodencom, po 1 a pol ddni sme sa dozvedelio, ze vraj schytil mojmu surodencovi ruky a vykrutil mu ich, ze ho zatvoril do dvora kopal do brany a vrieskal po nom ze je zasran...

vymysleli si to deti(5, 7, 10 r) moja rodina bez toho aby sa cosi opytala ihned manzela obvinila a povedali mu ze si nezelaju aby viac s mojou nAjmladsou prehovoril, lebo ju nema rad a stale ju slovne provokuje a robi si z nej zarty

nepopieram, ze manzel si zo sestry utahuje, vzdy v norme, nikdy jej nic zle nepovedal, neublizil ani nic podobne. sestea je prilis precitlivela, rozmaznanana nami starsimi surodencami a konieckoncov aj rodicmi...

manzela tie ich excesy uz tak nasrsalize im zavolal a povedal, ze si nezela aby nas kontaktovali a chodili sem...

mna sa nikto nic nepytal, ako sa citim a co si o tom myslim, obe strany ma postavili pred hotovu vec, doteraz sa dozvedam, ze maju x milion dalsich problem nielen s mm ale aj somnou(mm sa nepozdravi dostatocne nahlas, rozprava sa s nimi, nerozprava s nimi, hra sa s detmi, nehra...) podotykam manzel ma 40, ja 30

k tomu vykruteniu ruk mi mm povedal, ze jej iba pretocil ruku v ktorej drzala konarik s nejakeho maminho ostnateho keru a bila ho nim po chrbte a rukach, tak ze jej chytil zapastie a pretocil ruku dlanou hore a ten ker jej namieril k zapastiu... ze nic nasilim, ze jednoducho jej ukazal ako to to boli, naco moja sestra zobrala papek a snazila sa ho nim udriet, tak ho vytrhol z ruk a hodil ho do zadneho dvora, zobral nasu dceru sadli do auta a odisli bez slova( ani ja som to nevedela) nato si sestra zobrala bicykel a isla sa kludne vozit

Nasim nepomahaju ziadne vysvetlenia iba vkusse ociernuju, veria viac malym detom, ktore dost casto klamu a vymyslaju( to myslim doslovne) co im poviem ja jeden den je hlupost, ktoru som si vymyslela( ze sestra je pocas hier prilis agresivna a zabuda ze je to len hra a nie skutocny boj o zivot) no na druhy den mi to povedia oni, ze dobre viem aka je sestra ze sa nevie hrat a je potom agresivna)

dnes som sa od najstarsej sestry dozvedela aj to ze moju mamu uraza ked sa jej opytam ci pribrala a skonstatujem ze vyzera lepsie( po poslednom porode vazila stale iba 46 kg)

co robit, ak s nimi nechcem prerusit kontakt, deti velmi lubim( byva tam brat s rodinou) nikdy nemal mm problem pri hre s bratovymi detmi len s mojou sestrou a pritom sa spolu hraju vsetci)

na druhej strane, manzela milujem a viem, ze nic z toho co hovoria neurobil, on sam je sklamay z toho ze si nieco take myslia...

dakujem za kazdu radu

demslavka
autor
28. mar 2017

uf az teraz vidim ake je to dlhe a to je len zlomok vsetkeho

tamtamka26
28. mar 2017

@demslavka tak to si musíš zvážiť sama.... tvoja rodina, sestry, rodičia, majú svoj život, teba čaká život s tvojím mužom. urči si priority, čo je pre teba viac. viem, je to nesprávne, ale v takomto prípade sa inak nedá... ty sama vidíš, že zámerne osočujú tvojho muža, vymýšľajú konflikty, veria viac deťom ako dospelému človeku. navyše ich správanie voči tebe a vlastne aj to osočovanie tvojej osoby za tvojim chrbtom.... tiež nič moc a nič pekné...ale ak tebe to nevadí....

demslavka
autor
28. mar 2017

@tamtamka26 jasne ze mi to vadi, len moje deti ich velmi lubia ja lubim ich deti... ak sa hneva mama hnevaju sa aj surodenci...

dominika6
28. mar 2017

@demslavka zrejme potrebujete dospieť všetci komplet..
lebo toto je ako kocúrkovo...jeden nebojsa,druhý nedajsa..
preuš kontakt na pol roka,nezomrieš,ked tam nepôjdeš..všetci sa skludnite a žite si svojimi životmi s ozastnými problémami ..

lilyianka
28. mar 2017

@demslavka teraz tomu uplne nerozumiem....takze kolko mas surodencov? Ich vek? U rodicov byva niektorí z tvojich surodencov? Ktory?
Ako som pochopila vy byvate inde a proste cela tvoja rodina okrem brata osocuje tvojho muza a vymyslaju si na neho rozne veci....je to take detinske chovanie,zaujimalo by ma,aky problem s nim maju,kedy tento zlom nastal,nakolko si myslim spominala,ze predtym to bolo ok

demslavka
autor
28. mar 2017

@lilyianka mam 3 surodencov starsiu sestru potom som ja,brat a najmladsia sestra vek 32, 30, 25, 7

zlom nastal, ked si manzel konecne uvedomil, ze ho vyuzivaju nielen financne (napr. daj 5 e kup mi toto, odnes ma tam... mm si myslel ze rodina si takto pomaha, ja som mu cely cas vravela ze ho iba vyuzivaju)

moj brat s nim tiez bohvieako nevychadza, a teraz ked sa pohnevala mama( otec nic nevie je na turnuse v rakusku, myslim si ze mu nic ani nepovedia, lebo sa boja jeho reakcie cize maju 2 tyzdne aby to upokojili, len ja neviem ci sa nechat zase vsetko tak,

na jednej strane by som bola rada, ak by sme sa nehnevali, na druhej strane mi zase prekaza, ze nas ociernuju, klamu a vkuse maju cosi proti manzelovi a proste celkovo mam pocit ze nic nerobim len tutlam problemy, kedze som zistila, ze na nich nic neplati, ani rozumne, ani sokova terapia proste absolutne nic, lebo stale sme my tí najhorsí..

jedine co ma ozaj mrzi, ze nase deti nevedia o co teraz ide a stale sa pytaju k babke a dedkovi ujovi janikovi ci tete jozke...

majaxy
28. mar 2017

@demslavka ja som ten prispevok necitala' ale pisala si ze si s manzelom cez 20 rokov...nikdy by som svojho manzela nepodrazila, som s nim 26 rokov a rodina? On je moja rodina, vsetko ostatne ma nezaujima

majaxy
28. mar 2017

To vazne ste spolu 26 rokov a riesis tu taketo somariny?

alex49
28. mar 2017

@majaxy šesť rokov, to bol preklep

majaxy
28. mar 2017

Tak sa ma co ucit

majaxy
28. mar 2017

Rodina je des, pochadzam z piatich surodencov, a vzdy som chcela len to najlepsie, zneuzivali mna aj mojho manzela. Prisla som na to teraz, po 24 rokoch, bud sama sebou a kasli na nich, oni pridu, ked nie' boli to, ale nezalezi im na tebe

maslenka
28. mar 2017

@demslavka je nutné tam chodiť? Nemáte priateľov a známych? Oni si k vám budú dovoľovať iba toľko, koľko im vy umožníte. Riešiť somarinu s vykrútenou rukou? Čo ste v škôlke?M Zdrapím decko, nech vyklopí ako to bolo a dospelým dám najavo, že nemám 14. To je celé.

demslavka
autor
28. mar 2017

@majaxy no ano preklep je tam sme spolu 6 rokov,

my tam ani nechodime tak casto ako oni k nam sestru mam doma denne kedze chodi na zs hned vedla nasho domu, tym padom aj mama je denne u nas alebo svagrina ci brat,

my sme tam raz za mesiac, teda ja a deti, mm tak raz za dva

velmi boli aku mam rodinu a ze pre nich nic neznamenam, aj ked deti miluju

lilyianka
28. mar 2017

@demslavka no vies je to smutná situacia,hlavne ked tvoja mama a surodenci su proti tvojmu muzovi. Lenže treba si uvedomiť,ze rodina si teraz ty s nim+deti....a ze vas tvoja rodina neberie,no co uz.....vyvolavat take hlúpe konflikty he od nich tiez primitivne.. Ty sama vies aka je tvoja rodina,kedze si sama muza upozornovala,ze ho len vyuzivaju ..a pomahat sa neda donekonecna a lebmn z jednej strany....napísala si to spravne, rodina si na pomahat,ale navzajom a nezistne!

majulino
28. mar 2017

Najradšej by som s nimi ozaj prerušila všetky kontakty, ale je tam tá najmladšia sestra, mala rok keď som sa sťahovala, veľmi ju lubim, aj keď sa správa ako sa správa, nedokážem sa tváriť že ju/ich nepozná, že má nezaujímajú... Som ako medzi mlynskými kameňmi. Nikoho nezaujíma ako sa cítim a čo prežívam. Manžel mi povie že si neželá aby ktokoľvek z nich prišiel sem, oni zase kydaju na manžela. V konečnom dôsledku si to odnesiem najviac ja a deti...

loginexistuje
28. mar 2017

@majulino zabudla si sa prihlasit pod tym novym nickom ... ale ty rodicov a surodencov riesis uz dlhodobo ... mala by si sa uz postavit za manzela... a obmedzit denne navstevy tvojej rodiny .. ved to je na nervy ...

ty tvoj manzel vase deti vy ste rodina ... tvoja primarna rodina ... rodicov nezmenis a cim viac sa staras a zasahujes tym budete horsi ...

majulino
28. mar 2017

@loginexistuje áno všimla som si. Ja manželovi verím a stojim pri ňom. Som rozhádzaná komplet s každým, teda okrem oca, ten o Tom nevie,

Neskutočne ma unavuju tie žabomyšie vojny čo vedú.
Teraz ich už obmedzil manžel. Tie návštevy. Ja som nemala srdce im povedať že tu nemusia denne sedieť.

Už som sa aj prestala starať do toho ako žijú, nad všetkým čo.mi povedali som len kývla hlavou/rukou,ale vkuse majú s niečím problem. Nikdy im nič nieje dobre.

Na jednej strane super pocit že konečne bude kľud a na druhej mi je doplacu, že ako to dopadlo

Mám výčitky najmä kvôli deťom, sestre.. navzájom sa veľmi ľúbia a ja nedokazem ignorovať keď volajú alebo píšu či môže prist. Ako sa tváriť, keď stretnem sestru cestou do školy (škola je 10m od nas) čo urobiť ak zazvonila pri dverách? Vyhodiť matku či súrodenca, alebo sa dívať na ofucaneho.manzela, že opat som popustila?

loginexistuje
28. mar 2017

@majulino to nemusis ale vas dom vase pravidla tvoje a manzelove .. ak sa bude tvoj surodenec chovat nepristojne ty ho upozorni a aj pred matkou ... aby decko islo papekom na dospeleho to kde sme ... ci s pichlavou palicou ...

majulino
28. mar 2017

@loginexistuje veď to robím vkuse, len MM si teraz vyslovene neželá nikoho z nich vidiet.

zuzitko74
28. mar 2017

@majulino Ak by sa manželovi úprimne ospravedlnili, tak by asi nebol proti návštevám. Je to na nich. Oni prepískli situáciu, oni by ju mali napraviť. A ty sa trošku vži aj do manželových pocitov - tiež by ti nebolo príjemné, keby ku vám chodila rodina, ktorá je na teba hnusná.

katarinapekna
28. mar 2017

Trochu sa v tom tvojom príspevku strácam,ale kedze to riešiš, sama vieš,že ten tvoj muž nebude bohviečo,ak majú výhrady aj viacerí členovia rodiny,tak to určite nebude len tak z roztopase.

majulino
29. mar 2017

@katarinapekna jasné že nie, manžel je typ čo na srdci to na jazyku, ako zvyšok rodiny. Neprikrasluju, nezlahcuju, priamo sa pýtajú. Naším to neprekazalo 4 roky no posledné 2 im prekáža asi aj to že sa im pozdraví
@zuzitko74 ja manžela chápem, chápem aj rodičov a súrodencov, ale kto chápe mňa?

negymama
29. mar 2017

mozno dam tak trochu nadsadeny priklad...ale pripada mi ze vasa rodinna "svorka" ma zle nastavene postavenie jednotlivych clenov. U vlkov ci psov ide najsilnejsi samec so samicou, za nimi ostatne dospele jedince podla sily a autority a az nakoniec idu mladata, ktore musia posluchat vsetkych.

U vas su na vrchole mladata, krpata 7 sestra je pan rodiny, o tom co je pravda co loz v konflikte dospely versus dieta, je rozhodujuca verzia deti. To je cele zle. Takto sa ruca dovera v rodine, ktora je postavena na vratkej detskej mysli.

Vravis ako deti bratove sestrine lubis, a tvoje deti tiez a ze kvoli tomu aby sa stretavali obetujes svoje postavenie, svoj pokoj , aj manzelov. Opat cele zle.

Vy dospeli clenovia rodiny mate rozhodovat ake budu vztahy a nie sa tahat detmi. Lebo ver ze aj najsilnejsia laska k surodencom a ich detom sa pokazi, pohasne, aj tie deti sa pokazia...ak to bude zalozene na prevratenom poradi, neuctou deti k dospelym....

tvoj manzel uvazuje spravne, on daval tvojej sestre hranice, krpata svojho uja bila, dovolovala si k nemu, a ty tu ides motat...ale ved ja ich lubim.... najprv si mala jednoznacne stat za muzom, nech si tvoji rodicia vychovaju rozmaznanu segru a AZ POTOM mozu byt dobre vztahy.

dalej co ma zarazilo pri konflikte boli dalsie deti, 5 a 10 rocne /uz neviem ktoreho surodenca, ale to je jedno/... 10 rocne uz ma mat nejake moralne zaklady, rozoznat pravdu od klamstva, povedat ako bolo, aj to 10 rocne kludne potopilo uja, tvojho muza a rozsirovalo o nom skarede klamstva... to fakt povazujes spolocnost takych deti za prospesne pre tvoje deti? ty ich lubis a oni veselo kazia vztahy, zrejme doma pocuju ako je tvoj muz v rodine za nic, tak sa pridavaju do kopania do virtualnej rodinnej obete...

Ja som bola v podobnej situacii ako tvoj muz, ver ze ziadna kvazi "laska" k tymto detom nic neporiesi, poriesi sa to len doslova asertivnym jednanim i za cenu obmedzenia vztahov, tvoja rodina citi, ze pre kontakty s ich detmi ste ochotni ustupovat a dat sa ponizovat...preto tak konaju, robia len to co im dovolite. ty si si vzala svojho muza...nie brata , sestru, neplnoletu sestru, vy si mate byt opora.

rodicia bohuzial nie vzdy stoja pri pravde... niektori su slabi, neisti, kyvaju sa podla okolnosti, momentalnych sympatii ci antipatii...a tomu si prisposobuju svoje videnie reality.

jana_eyre
29. mar 2017

Ked citam taketo pribehy, tak mi to pride luto.. Ja mam tiez 3surodencov a velmi dobre vychadzame, aj ked si nie vo vsetkom rozumieme, respektujeme sa, vdaka za to.. (nam mama pred 13timi rokmi zomrela a tak si uvedomujeme, ze povodna rodina sme uz len my, to nas este viac spojilo)Aj muz ma 2sestry a su sice z ineho cesta ako my, ale tiez vychadzame a respektujeme sa..

Keby som bola na tvojom mieste, isla by som na to cez mamu, kedze mam pocit, ze tieto rozbroje robi asi ona - mozno chtiac, mozno nechtiac, co ja viem.. Normalne by som si s nou osamote sadla a porozpravala sa, opytala aky ma vlastne problem, vysvetlila svoj pohlad, vypocula ten jej a ak by sa nedala najst ziadna cesta, tak by som jej oznamila, ze ok, ty svojmu muzovi veris a ked im to ociernovanie za to stoji, uz sa nemusite kontaktovat..

Neviem ci by to bolo spravne riesenie, ale viem ze by som to tak spravila.. Ak vies, ze muz je vtom nevinne, stoj za nim.. Ja si myslim, ze partneri maju drzat spolu ak su obaja normalni.. Snad sa vsetko vysvetli..

negymama
29. mar 2017

@majulino ale ved ty mozes pozvat sestru domov, aky problem, dospela asi problem nebude a ta mala 7 rocna... tak jej povedat, OK mozes prist ale u nas platia take pravidla, ziadne klamstva, bitky, drze spravanie k dospelym. Ked jej nevedia rodicia dat hranice, tak date vy, ked sa malej nepaci, tak nech ide tam kde jej vsetko dovolia a toleruju zle spravanie. to je vsetko, dosledne voci nej uplatnuj pravidla, ak ich porusi, vyprevad malu za dvere, a dovi, prid ked budes slusna. Ked bude s mamou, tak ju ries aj pred mamou, ak ju mama bude obranovat ci prekrucat, doslova jej povedat, ked ju neviete vy vychovavat, musia ini.

nech sa mama aj urazi, proste stat si na svojom a hotovo. Mam fakt skusenost ze jasne prisne stanovisko pomoze, netreba siahat ku vzajomnym urazkam, kriku , hysterii, ale v klude jasne pozadovat svoje. Takisto svojej mame povedat,...toto jej moj, muz jeho som si vybrala, ak jeho urazate, tak zaroven aj mna, nemozem vam to zakazat ale ani to nebudem tolerovat a obmedzim kontakty ak neprestanete.,

jasminet
29. mar 2017

@katarinapekna vacsinou s tebou nesuhlasim (takmer nikdy), ale teraz aj mne veru napadlo, ci na tom, ze cela rodina sa "stukla" proti tomu manzelovi, nebude aj nieco ine...

@demslavka deti si sice vedia vymyslat, ale vzdy je aspon jedno, ktore povie pravdu a ak 3 deti nieco tvrdia, tak to asi nebolo uplne nevinne... a utahovanie si zo 7 rocneho dievcata - podla vas dvoch v norme, moze byt pre nu a jej rodicov uz riadne cez ciaru, zvlast ak je to dieta citlive - priklad od nas - boli sme na chalupe, dcera hladala svoj bicykel, pytala sa svokra a ten jej s kludom anglicana hovori, ze ho predal... dcera sa rozplakala lebo taketo vtipy nepozna a nerozlisuje ironiu, on hysak, ze aka uvrestana. pre nu proste zasadna vec, pre neho vtip...

sasa1310
29. mar 2017

@demslavka u nás je to opačne. jeho rodina nemusí mňa. Najradšej by som ich v živote nevidela, urobili aj zlé veci, ktoré sa nezabúdajú. Ale nedávam manžela do pozície medzi nich a mňa. Ak tam máme ísť a patrí sa to a manžel chce, jednoducho idem a kašlem na nich a usmievam sa tam a v duchu si myslím svoje. Jednoducho už sú súčasťou rodiny a je to tak a tak to bude.
Môj manžel k nim nechodí bezo mňa a na návštevy chodíme ako rodina. Doma mu nič nevytýkam čo robili, ako sa chovali. Boli časy, kedy im aj vravel, že toto sa mu nepáči ako sa správajú atď. Ale nič si z toho nevzali. Už na to kašleme a už sa len usmejeme. A žijeme si svoj život a oni tým pádom nemajú do čoho vŕtať, keďže od nás už žiadna odozva nie je

san_dra11
29. mar 2017

@sasa1310 myslim si, ze tvoj postoj je spravny najma pre dobro a pokoj rodiny. Stavat muza do pozicie medzi nich a teba by nebolo pekne a myslim, ze najviac aj tak by utrpel vas vztah. Podla mna ked sa nemate radi, tak je dolezite aby aspon respekt k tym ludom bol 🙂 ved nezijete snimi. Nie ste s nimi denne 🙂

majulino
29. mar 2017

@negymama áno, u našich sú deti prvoradé, prispôsobujú deťom všetko atď. Najhoršie je to ozaj so sestrou, ktorú rozmaznali tak, že si myslím že cesty späť už nieje, jednoducho čo ona chce a povie to sa aj robi.

A zdá sa že nikomu len mne a MM to prekáža, zrejme preto aj vznikajú tieto problémy, ďalšia vec je že rodičia a súrodenci sú toho názoru že on je jej švagor aj keď ona má len 7, takže ho s kludom anglicana môže poslať aj do pi... A on sa nemá práva rozčuľovať lebo je jej švagor a nie strýko či otec...

Dokonca nám argumentujú aj tým, že to ísť by sme aj my urobili že aj my robíme všetko podľa detí.. ( napr. Ja nedovolím aby sme išli niekam skôr ako sa deti najedia... A idem domov z návštevy skôr ako mi dieťa zaspí, nedovolím im dlhšie ako do 20:30byt hore, takže podľa nich sa ja prispôsobujem dieťaťu tiež...)

Ako som písala vyššie, na nich neplatí ani podobrom ani po zlom. Dnes ráno mi volali či nevyzdvihnem sestru zo školy...

K tomu že to isté tvrdia 3 deti neviem čo povedať... Iba to že verím manželovi že nepríde k dieťaťu a len tak pre srandu mu vykrutil ruky, môj manžel ani nevie klamať, hneď je to na ňom poznať...

Do nás vrtali aj keď sme si nič z tých reči nerobili, keď neuspela mama, začal brať, potom sestra.

A áno, rozprávajú škaredo o MM a mne aj pred deťmi, zistila som to z toho, keď mi 3 ročne krsna povedalo, či mi nevadí že krsny namiesto toho aby mi pomohol išiel na pivo hneď s práce( inak on chodí tak raz za 2 mesiace) ešte mi aj dodala že baba vravela že ten debil ani domov nedošiel a hneď išiel preč( to že otec sa ozieral 22 rokov denne zabudla)

Manžela nezmením, jednoducho keď si myslí, že niečo nieje v poriadku povie to(napr. Naši fajčia, povedal im že si neželá aby fajčili v byte keď sú tam naše deti, že inak tam deti nepôjdu, obrátili to tak že manžel im zakázal fajčiť a čo si on k sebe myslí)

Ja viem že mm nieje dokonalý a že občas nepremýšľa a hneď vypluje čo si myslí, ale jednoducho sú tak z domu naučení,
Našich urazí hocičo, hocijaká prkotina, už aj to že sa opytal mami či jej neprekáža keď spí v zafajcenej spálni jej vlastné dieťa,

Jemu napr. Mama povedala že konečne pri ňom zistila čo znamená jeho titul ING, vraj I Naďalej Glupy. Môj sa z toho smial, a len jj odpinkal tým že jej povedal že jej pripomenie čo jeho titul znamená keď bude potrebovať pomoct v úradnej záležitosti

A takto sa dá pokračovať donekonečna. Proste oni vyžadujú účtu, môj manžel aby neklamali, neohovarali,oni chcú aby sme moju sestru nebrali ani ako dieťa ale nerozprávali sa s ňou ani ako s dospelou...

Proste ani tak ani tak...

maslenka
29. mar 2017

@majulino ja sa ti divim, ze minas cas a energiu na taketo kraviny. Keby ste sa odstahovali do Kanady, videli by ste sa raz za tri roky a zili by ste. Tak isto to mozete robit teraz. Tvojou rodinou je tvoj muz a tvoje dieta. Majte priatelov, robte si plany bez tvojich rodicov a surodencov, dva krat do roka zdvorilostna navsteva, to vydrzis aj s dykou v chrbte a vybavene. Neviem, aky zmysel ma nasilu udeziavat rodinne vztahy, ked sa navzajom len zeriete.