Ahojte, chcela by som sa vyrozpravat, pocut nazor viacerych zien, aby sa mi mozno otvorili oci...aby som mozno nabrala silu.
Ide o to, ze manzel bol vzdy tazka povaha, mal svoj svet, malokoho počúval a takmer nikdy si nedal od nikoho poradit. Istymi okolnostami sme sa dostali do obrovskych dlhov, musel odist z dobre platenej prace, ostal nezamestnany a ja s nasim prvym dietatom na rodicaku. Z prace a z rodiny mu ostali dlhy, ktore musel splacat. Kedze sme vsak zili len z mojho rodicaku a zo stedrosti mojej mamy, ktora nas prichylila k sebe, tak sme postupne prestali splacat splatky na cas, lebo sme nemali z coho. Isiel aj do zahranicia,aby co to zarobil, ale to vydrzal len 4 mesiace... a peniaze sa hned minuli... do toho som otehotnela s druhym dietatom, a on si nasiel po case pracu...vydrzal rok, potom ho prepustili kvoli covidu, do toho som vsak otehotnela s tretim. Narodila sa nam chora dcerka ktora kvoli roznym tazkym diagnozam iba lezi, je priputana na tracheo... problem mame s peniazmi. Manzel za tych 6-7 rokov ako vznikla tato situacia, takmer nerobil. Vzdy si nasiel nejaku zamienku a vyhovorku, aby robit nemusel. A ked uz...tak vydrzal velmi kratko. Zivila nas moja mama, on sa spoliehal aj na ostatnych ludi, dobrych znamych, ktori nam z lutosti davali peniaze, lebo videli ze nemam co dat detom do ust. Moja mama sa najprv snazila, ale ked videla, ze moj muz sa nehrnie do roboty aj napriek 3 detom a dlhom, tak nas zial prestala z casti podporovat. Chcela dosiahnut, aby ho to nakoplo. No nepomohlo. Ja do prace nemozem ist kvoli malej, starsia ide do predskolskej, mladsiu mi nevzali kvoli miestu.
Doma mame dusnu atmosferu. manzel sice na tento cas robi, no viac precestuje ako zarobi, absolutne nemal snahu si najst pracu co najblizsie k domu, aby neminal tolko benzinu. Nevadi mu, ze nas zivia ostatni, vsetko co zarobi, davame na splatky.
Doma sa len pred detmi hadame, zivorime, nemame co do ust. Ked sa peniaze minu na jedlo, benzin, lieky a splatky, neostane nam nic. Premyslam, ze mu pobalim veci, nech ide kade lahsie, ale bojim sa, ze beriem otca detom. O deti sa sem tam postara, berie ich von. Ja uz neviem ako mu mam vysvetliť, aby si nasiel normalnu pracu, aby tam chodil poctivo. Rad totiz Pnkuje, dovolenkuje...viac tam nechodi ako chodi. Ja sa potom hanbim po susedoch a známych, ktori nam musia pomahat. Jeho mama aj sestra sa mu to snazili vysvetlit, ale absolutne ich nepocuval. Co by ste robili vy?
Prepáč, hlavne by som s takým mužom nemala 3 deti. Mať deti je obrovská zodpovednosť. Môžeš ich milovať koľko len chceš, ale bez peňazí nebudú mať strechu nad hlavou, jedlo, lieky a o iných veciach ani nehovoriac.
Odísť od neho si mala už dávno. Tak sa rozhýb aspoň teraz. Zájdi na sociálny odbor miestneho úradu, poradia ti, či je možnosť nejakého sociálneho zariadenia pre matky s deťmi. Následne ti poradia, na aké dávky môžeš mať ako samoživiteľka a ešte s ťažko postihnutým dieťaťom nárok. Áno, bude to nesmierne ťažké, ale aspoň dáš tým deťom a aj sebe šancu.
Prepáč, nezodpovední ste obaja. Tak maj aspoň ty ako matka rozum a zmeň to.
Ach... krute slova ☹ ale pravdive
Autorka uplne suhladim s @abbey1 ..ma pravdu.daj tomu stopku zakial.mozes...a porad sa smamou,ci moze a chce ti pomoct postavit sa na vlastne nohy ak ho opustis...toto poznam taky clovek vzivote neuzivy ani sam seba natoz rodinu...vzdy bude robit tak aby ho druhy zivili,mam take svagrine, tak viem ocom hovorim...vela sil a stastia
Takého otca deti nepotrebujú. Ja neuznávam koníkovské rady,že pri každom nič sa treba rozvádzať. Ale tu asi iná rada nebude. Dohodni sa pre začiatok s maminou,či by ti bola ochotná ešte pomôcť. Ale iba TEBE! A pošli ho preč.
Keď chlap odmieta robiť nech je on doma s deťmi a ty do práce...ak teda nechceš brat deťom otca..a také reci že by sa nezvládol o deti postarať je výhovorka..zvládol by to-musel by,presne tak ako musíš ty
Ci sa s nim rozvedies ci nerozvedies, do prace budes musiet ist ty a zarabat. Ak s nim zostanes, aspon sa postara o deti pokial budes v praci.
Inak lutujem tvoju matku...
Poberáš na dieťa opatrovateľský? Máš niekoľko možností. Buď muž s deťmi doma a ty do práce alebo on do zahraničia. V takom Švajčiarsku je stále kopec inzerátov na robotníkov. Zarobí krásne, sám nebude mať až také vysoké náklady na život tam.Alebo mu zbaliť kufre. Prepáč, ale od prvého dieťaťa ste mali finančné problémy a spravíte si ďalšie 2 ktorým nemáte ani čo do úst dať? Dúfam, že už máš aspoň po sterilizácii a nebude zachvílu 4.
Je mi luto ze mate postihnute dietatko., ale pises to tak Akoby sa tie deti same pritrafili do takejto situaciu kde ste v dlhoch bez svojho byvania. . A takehoto otca si im vedome vybrala si rovnako nezodpovedna ako on ,Chudatka deti a tvoja mama. Tvoja jedina starost mala byt neotehotniet zas kym nemate svoje byvanie. A ty si to urobila 2x.. Nepoucitelna? Tvoja mama teraz zivy 5ludi. Rozved sa hnet bude mat o jeden hladny krk menej na starosti, Tvoj muz je flakac. Jeho dlhy budu len rast a budu aj tvoje. Poziadas o vyzivne.. bude vam lepsie bez neho .
Zeny dakujem vam za nazory. Tazko sa to cita, viem co ma zjavne caka, ale tazko sa k tomu dokopavam. Tolke roky spolu...
Zobral si pozicku na sestrin byt, pomahal jej ho platit a hadajte ako to dopadlo...takisto sme este predtym mali pozicku na auto a v praci musel platit za klientov. Cele je to komplikovane... keby si aspon dal poradit. Absolutne nikto mu nedokaze dohovorit. Najradsej by len sedel pil kavu a klabosil pri tom. Ked som ho chcela uz dávnejšie vyhodit z maminho domu, povedal, ze ved nema kam ist, ze vie, ze sa nad nim zlutujem. Berie ma ako totalnu istotu.
Nerozumiem… jedna vec je, že tvoj muž je nemakačenko. Ty tomu vznešene hovoríš “ťažká povaha”, ja príživník a darmožráč. Ale prečo si si nechala urobiť tri deti od takého?? Musí trtkať ako boh keď si si ani antikoncepciu nespomenula…
A bohužiaľ vás mama prestala financovať?? Bohužiaľ vás mama financovala zbytočne dlho !! Prečo si ty nešla robiť a ten tvoj diamant sa nestaral doma o deti? A že by si deťom zobrala otca? Veď žiadneho nemajú, otec sa totiž o svoje deti stará. Keď nestíha fyzicky kvôli práci, tak aspoň donesie domov toľko peňazí, že je postarané o strechu nad hlavou, plnú špajzu, bicykle, výlety, krúžky, najmladšej by isto pomohli nejaké cvičenia aspoň trochu…
To ma mama taky prijem, ze si moze dovolit zivit 5 ludi navyse? Z ucty k tvojej matke urob rozhodnutie, ktore si uz davno mala urobit.
Poslednych 6-7r takmer nerobil.. len deti vedel urobit .. nie je alkoholik? Ze mu je to fuk ? Ze vas musi tvoja mama zivit ? Ona je svata ze ho nevyhodila na ulicu, Keby bol normalny davno by tie dlhy splatil aj Keby na to mal makat par rokov v zahranici. Ty sa koli nemu hanbis pred susedmi znamimi ze je flakac ., a oni si myslia svoje aj o tebe za to ze snim si. Nemas co stratit rozvodom len ziskat . Aspon svoju sebauctu ..
Mama ma dve zamestnania, v ktorych zarobi velmi dobre, odvetie nechcem velmi konkretizovat. Manzel siel do tejto poslednej prace len zo strachu, lebo som mu presne navrhla to co vy mne...ze pojdem do prace a on sa ostane doma starat o deti. Tak si nasiel pracu, ktora je daleko...do ktorej casto ani nechodi... lebo ho boli toto a tamto... dnes som sa dozvedela, ze ma oklamal. Mali v zavode celozavodnu dovolenku dva tyzdne.. mne povedal ze maju tri týždne, ostal ten tyzden doma. Nerobil nic. Dnes som sa to dozvedela od kamosky ....
Tvoj trudik sa spolieha na tvoju mamu ked dobre zarobi ze moze kludne dalsich 7r zivit vas a vase deti. Ona je prenho zlata hus. Ze sa nehanbi? Svokra taha 2 roboty on nevie ani v 1 vydrzat a v pohodicke by Len oplodnoval. Keby si nemala mamu tak ste na ulici ? On s detmi doma nebude Ved to je tiez robota a neplatena. Hrozny chlap mne by sa hnusil. Hlavne si neurob 4te lebo mamku porazi.
Myslím, že už teraz to vlastne zvládaš, ťahať sama domácnosť a deti, tak na čo mať takého chlapa. Keď nemá ani kúsok zodpovednosti na zabezpečenie aspoň svojich detí. To máš doma štvrté dieťa, problematického puberťáka, ktorému sa nič nechce robiť a iba sa váľať a poberať vreckové od mamy, teda od svokry. Keď sa za 7r nespamätal, tak to nevidím ružovo. Čaká na zázrak alebo možno na to, kedy budeš dediť po mame? Žiadne zľutovanie a vyhoď ho. Veď keď už nemáš ani na jedlo pre deti, to už ide o úplne základné potreby, tu už ľútosť a hranie na city musia ísť bokom.
Záhada je, prečo máte 3 deti.
Finančné zle strvns Tom od začiatku tak nerozumiem prečo ste neskončili pri prvom dieťati??? Nezodpovední ste obaja nie len on
Jaj, zena, Nezodpovedna si najma ty. Ty si neotehotnela, ty si si deti urobila. Preco si si urobila druhe a tretie dieta? S jednym dietatom, si uz mohla byt davno v praci, rozvedena a mat sice skromny ale spokojny zivot. Zacni bilancovat najskor svoje vlastne chyby a vezmi za ne zodpovednost a potom toho tlka co mas za muza.
Čo by som robila? Hnala by som ho svinským krokom, tvoja mama musí byť nekonečne dobrosrdený človek že to nespravila ona. On sa nehanbí vôbec? Nech ide aj do Tramtárie aby zvládal posielať financie na svoje deti. A to že sa zvládaš starať o najmladšiu doma je síce chvályhodné ale ty máš tiež na tomto vašom fungovaní zodpovednosť, takže ju do zariadenia a ty do práce. Obaja to dlžíte mame aj deťom.
ja nechápem, čo vidíš na chlapovi, ktorý nechodí do práce,nevie zabezpečiť rodinu, iba trtka,pije kávu a nic nerobí,to ti nevadí ako žijete? mi nepovedz,ze tvoje deti sa maju pri ňom super,ze im nič nechýba
Urob si 4. Dieťa .
Mna zaujalo to vykecavanie pri kave, to s kym vykecava, s tebou? A o com? Ked mu to tak ide dobre mliet hubou, nech si najde pracu hoci z domu, kde to vyuzije. Telefonny operator, predaj cez telefon atd. Nech vykecava so zakaznikmi.
Ak bola mama ochotná pomáhať finančné ,možno by bola ochotná pomôcť aj pri chorej dcérke a ty by si mohla za ten čas pracovať a aktívne prispievať do rodinného rozpočtu.Alebonaknje.muzovi tak dobre doma,nech starostlivosť o dcéru preberie on a ty si nájdi dobre platenú prácu .V prvom rade obrovská nezodpovednosť .Jasne ,človek nevie dopredu,že sa mu narodí choré dieťa ,ale už mať tri deti,keď nemám čo do úst je dosť na zamyslenie .10€/mesačne za antikoncepciu by bolo určite lacnejšie ako živiť tri deti .Ale toto už nezmenis.Neviem ,nakoľko je stav dcérky vážny ,či by bolo lepším riešením dať ju do zariadenia ,kde by o ňu bolo postarané ,kým by si pracovala .Viem,že je to ťažké ,že je to tvoje dieťa a ľúbiš ho rovnako,ako zdravé ..ale v takej situácii by som asi hľadala najlepšie riešenie pre všetkých .
Mne je na zvracanie z takýchto nezodpovedných ľudí :( A vôbec nechápem, čo sa tu všetci navážajú len do neho, to sa ideme tváriť, že chudinka záhadne otehotnela? ona tie deti splodila rovnako.
@autorka vy obidvaja ste využívali tvoju mamu, vy obaja ste ti spravili deti aj keď ste nemali ani cent, štipka ľútosti tu nie je ani pre jedného z vás, len pre tie deti, ktorým sa nedostane dostatok starostlivosti vzhľadom na nedostatok peňazí. Už konečne príjmi zodpovednosť za svoj život a začni makať na tie 3 deti, ktoré si si s láskou urobila. Tu sa nedá poradiť nič viac len makaj, makaj a makaj a bohužiaľ treba prijať aj možnosť, že najmladšie dieťa pôjde do zariadenia. Doteraz si mala kľud u mamy s chlapom v posteli, zlaté časy skončili, keďže nemáte čo jesť. Cítim strašný hnev keď vidím ako nezodpovedne sa chovajú rodičia k svojim deťom, fuj a vraj materinská láska je tá najsilnejšia..
@autroka, nie len tvoj muž je lenivý pracovať a postarať sa.
Ty nie si o nič lepšia ako on. Po prečítaní tvojho príspevku som nadobudla pocit, že si išla z tehotenstva do tehotenstva len zo svojho pohodlia. Ja viem, že vychovávať deti je ťažké. Mám dve. Ale s odstupom 6 rokov. S prvým som bola doma 3 roky. Po RD som sa zamestnala. Pracovala, spolupodieľala na financovaní domácnosti aby sme sa finančne naštartovali a až potom opäť otehotnela. Neberiem argumenty ako to, že je lepšie mať deti po sebe aby si rozumeli a podobné keci. Ty a tvoj manžel ste vypočítaví haranti.
Ľúto mi je detí a tvojej matky.
Rozved sa, zbavis sa aspoň jeho dlhov. A deti taký vzor lenivého prizivnika nepotrebujú. Kým prebehne rozvod, nájdi škôlku pre zdravé dieta a zariadenie pre to choré, a ty do práce.
Ak s ním ostaneš, nič sa nikdy nezmení. Ak to risknes a rozvediem sa, máš šancu zmeniť svoj život.
Ale všetko si naplanuj, vyhľadaj zadarmo poradenstvo na upsvar, nič mu nehovor a pripravuj sa na život bez neho.
Rozviedla sa. Dala dieťa (to postihnuté) do zariadenia a šla makat.
Nechcem ti nakladať, ale Ty si tiež nezodpovedná a obdivujem tvoju mamu, zlata žena.