Sme mladá rodina s 3 deťmi ja som momentálne na polovičnom úväzku . Manžel mal dobre platenú prácu výdavky máme hipoteku, elektrina,plyn,voda zhruba 400 mesačne to zvládam z môjho polovičného úväzku. Manžel Dostál výpoveď asi pred týždňom samozrejme z odstupnim tá firma v ktorej pracuje nám od septembra nevyplatila mzdy čiže sme druhý mesiac bez peňazí včera nám poslali správu že aj keď už prešla zákonná lehota žiadajú zamestnancov o trpezlivosť nakoľko žiadajú o úver na vyplatenie mzdy zamestnancom máme počkať opäť do konca novembra ale ja som už zúfalá mi sme zostali bez príjmu ja už nemám ani na stravu.Blížia sa aj Vianoce a je mi ľúto detí že tento rok asi budú najhoršie Vianoce aké sme ako rodina kedi mali.Firma v ktorej pracoval asi pôjde do konkurzu bojím sa že nám vôbec peniaze nedajú a ani to odstupné ako to vidíte vy ďakujem za názory.
Najhoršie Vianoce mal môj bratranec, keď malej dcere v novembri zistili leukémiu, s okamžitým nástupom na chemiterapie. (Strávili v nemocnici dvojo Vianoc, našťastie všetko dobre dopadlo)
Viem, ze Vianoce sú o štedrosti ale zivot je o inom.
Máte rodinu, máte najviac ❤️
@martinkatinka áno samozrejme si hľadáme obaja ale je to dosť ťažké niečo na rýchlo tu u nás na východe zohnať. keďže všetko čo sa stalo okolo tej firmy bolo nečakane.
@veklipo áno súhlasím zdravie a rodina je prvoradá ❤️
@mariasofiabarbora teraz pred vianocami hladaju vypomoc takmer vsade
@mariasofiabarbora prezil som nieco podobne...
Aj ked,je to na prvy pohlad, velmi zle,treba situaciu riesit.Ja osobne, by som neveril na sluby a hladal si novu pracu.Ak, firma nedoplati chybajucu mzdu,dostanete sa, este do väcsich fin.problemov.
Hlavne drzte spolu,podporte sa navzajom.Drzim palce.
No tak na Vianoce nebude obzerstvo a darčeky.To sa dá prežiť a nie je to žiadna katastrofa.
Ty sa daj na plný úväzok a ihneď obaja zoberte lepšie platenú prácu.
@mariasofiabarbora manžel na úrad práce, popritom si hľadať prácu, aj keď v tomto období je to ťažké, ale nie úplne nereálne, aj keby mal robit niekde pomocníka a podávať maltu. Všade hľadajú brigádnikov,pokladnikov pred vianocami. Hlavu hore,, bude dobre
@mariasofiabarbora Teraz má Lidl stále inzeráty, že hľadajú pred Vianocami. Určite aj iné reťazce, sezónny predaj v stánkoch začne, tam budú hľadať.
@doriiis Každé Vianoce boli kľudne a neprehnane čiže nigdy sme sa nobžrali ani sme nemali darčeky neviem koľko.Ja to len nezvládam už psychický preto som to tu dala potrebujem rádu nakoľko sme samí ....
@mariasofiabarbora lidl tesco vykladať tovar, pokladňa, kuriér pre každú firmu, upratovanie, čašník , berte vsetko na dva tri mesiace nemôže byt päť ľudí bez peňazí ak nemáte rezervu. Poprosiť rodičov súrodencov o úver do pol roka vrátite ale riešte situáciu hneď teraz. Muz môže robit aj fusky na ruku ísť niečo pomoc vyložiť ak ste na východe tu je najväčší problém mentalita. Ja robit nebudem! Viem o com hovorím potrebujem pokosiť zahradu hľadám chlapa odpoved ja robit nebudem, potrebujem vymaľovať ja teraz nerobím lebo idú vianoce. Platim veľa, aj tak nikoho nezozeniem tak platim firmy, ešte že som v KE, v hladovej doline kde sú rodičia nikto peniaze nepotrebuje.
@zuzanockamt áno Kauflande,Lidl,Tesco, všade som volala majú u nás dosť študentov ale skúšam ďalej včera som bola na pohovore dúfam že to vyjde
@mariasofiabarbora ....z čoho si zrútena? Základné poplatky,bývanie,energie si viete zaplatiť.To je super.Zdravi ste.Super.Takze nečakať na peniaze z úradu a šup do prvej práce,ktorá sa nájde
@zeldia situáciu riešime robíme čo môžeme ale ďakujem za tvoju rádu od susedov by som peniaze nežiadala určite.Rodinna pomáha ale nekcem byť nikomu na príťaž.
@mariasofiabarbora to nie je žiadna príťaž pre rodinu. Je to normalna situácia v rodine ktorá sa stala. Sú aj oveľa horšie veci, tak sa prestaň rúcať skús sa usmievať a byt v pohode. S príjemným človekom každý rad pracuje aj mu pomôže aj ho podporí. Nic sa nedeje nikto neumrel takže len vydržať ono sa to zas zlepší.
Ake velke mas deti, mam nejake hracky po detoch, mozno by sa ti zislo. Z toho sa ale nenajete. Ale dievcata ti dobre radia. Mozno skuste aj pravnu poradnu krora je zadarmo, co mate robit co sa tyka vyplatenia mzdy. A hned hladat novu pracu. Aj docasnu, aj brigadu, aj pomocnu na stavbe, hocico. Co teraz robi manzel? A inak prislo by mi velmi zvlastne keby k nam volala manzelka ze hlada pracu pre manzela…
@liv1 ďakujem za radu v pondelok ideme za právnikom ako máme postupovať manžel si prácu hľadá u všetkých známych a aj stavebné výpomoci všetko možné je mu jedno aká je to práca nesedime a nečakáme aj som len potrebovala radu ako ďalej nemám sa skym o to porozprávať to bolo celé
1.Ihned hladat brigadu,da sa zarobit,neverim ze nie len hladat hladat.
2.Na tamtie nevyplatene peniaze sa neupinajte.Ak vyplatia dobre,ak nie zabudni na ne.
3.Pozicat si od rodicov,rodiny na preklenutie tohto mesiaca.
4.Zacat setrit.Ak dobre zarobil a ty si bola schopna cast vydavkou platit aj sama,nechaoem preco nemate conto usetrene abyvste mali rezervu aspon na 3 mesiace.Ved mate 3 deti.Takto nadoraz sa nezije.
Ak máš rodinu, určite ich požiadaj o pomoc. To nie je hanba, v takejto situácii sa, žiaľ, dnes môže ocitnúť každý. Pred Vianocami hľadajú obchodné reťazce brigádnikov, skúsiť ponúknuť služby, ako je upratovanie, umývanie okien. Neviem ako máš veľké deti, darčeky by som riešila len pre ne, dáke drobnosti. Keď budete mať zasa stabilnú prácu, vynahradíte im to. Najdôležitejšie je zdravie, preto sa snaž mať nervy v kľude.
@maminkadeticiek malí sme niejake ušetrené peniaze lenže ako píšem sme skoro 3 mesiace bez príjmu čiže sme tie peniaze používali ešte sme si nepožicavali od rodinný od nikoho ale ďakujem za tvoju rádu .
@mariasofiabarbora .....ako to,že si muž za 3 mesiace nenašiel nejaku prácu?
Stávajú sa aj horšie veci, mohol vám zhorieť dom.
Ja viem, že to máš ťažké, ale skus si precitat príbehy ľudí, ktorí sú chorí, majú sa horšie, možno uvidíš, že až taká tragédia sa nestala. Mate horšie obdobie, áno, je náročné, ale len do času. O pol roka môžete byť úplne inde. Muž nech berie čokoľvek, aj fusky, a obráťte sa aj na rodinu. Véd nato rodiny mame, aby sme si pomáhali.
Nepodcenujem tvoju situáciu, Len nerucaj hlavu lebo si kvôli psychike ešte privodis zdravotné problémy.
Hľadaj riešenia, máš deti nemôžeš sa zrútiť. Muž môže ísť aj do zahraničia robiť. Ty plný úväzok. Rodina pomôže aspoň načas. Zbytočne budeš hrdá a nebudeš pýtať pomoc keď budú deti hladné.
@mariasofiabarbora chapem ta, niekedy aj vyrozpravanie pomoze. Ozaj sa na slabe vianoce vykasli, ste obaja zdravi, deti mate zdrave, mate kde byvat to je absolutny zaklad. Ak robis na pol uvazku, mozes skusit strazit aj ine deti, dat si inzerat na pomoc v domacnosti, manzel ma aj narok na podporu nie? Ci ma vypovednu dva mesiace? A neskusali ste ist za zamestnavatelom a ozrejmit mu tazku situaciu ci by sa nezlutovali?
@doriiis ale ved len pred tyzdnom dostal vypoved
@doriiis dávaš super rady, ale podľa mňa je to zbytočné. Pani asi čakala reakcie, že posli číslo účtu 😃
@liv1 ...som si to prečítala ešte raz.Aha.Dakujem.
@petracandle ....tak ja ju chápem trošku.Ale zas,netreba vešať hlavu.Mohli to riešiť inak a nesahat na úspory ( nie celé).Ale tak teraz je to už jedno.Treba zohnať prácu a zobrať všetko,aby boli peniaze.A potom pomaly,postupne ďalej
@mariasofiabarbora ale však sa dal evidovať na úrad práce, nie? či on nemal odpracované potrebné dni na podporu? nechápem. ak sa zaevidoval, má 6 mesiacov nárok na cca polovicu hrubého platu. tak sa uskromníte, ale prežijete. a do 6 mesiacov niečo nájde. ak nie, tak v zahraničí robí kopu chlapov, a to nielen z východu slovenska. tak prípadne tam. príde raz za dva týždne, ale budete mať z čoho žiť. poznám takého, čo robí v zahraničí roky rokúce. doma 5 detí, nový dom, treba ho z niečoho platiť. tak maká. rodina funguje. žiaden problém. a nosí 2500-3000 mesačne. domov ide 2x do mesiaca na 3-4 plnohodnotné dni.
@mariasofiabarbora no počkaj. o 7:58 píšeš: Ja to len nezvládam už psychický preto som to tu dala potrebujem rádu nakoľko sme samí ....
a vzápätí o 8:05 už píšeš: Rodinna pomáha ale nekcem byť nikomu na príťaž.
tak ste sami alebo rodina pomáha? buď si troll alebo vychcanec, že? 🙂
7:31 sme druhý mesiac bez peňazí
8:28 sme skoro 3 mesiace bez príjmu
to je rozdiel jedného mesiaca, čo je dosť, ak manžel zarobil napríklad 1500 v čistom.
@petracandle presne, tiež si myslím. idú Vianoce a mnohí špekulanti práve hraním na emočnú strunu vždy nájdu nejakého hlupáka, ktorý im na to skočí.
@mariasofiabarbora manžel nemá nárok na podporu?
No vidim to tak, ze hoci je to nespravodlive, tak manzel hladat pracu a ty ak sa da, zvysit uvazok.