6 rokov sme spolu chodili, manželia sme 7 rokov, 2 deti ... Obaja sme vyrastali v disfunkčnych rodinách. Jeho rodičia sa našťastie rozišli, i keď nenormálne vzťahy medzi rodičmi pokračujú dodnes. Moji rodičia spolu žijú, ale je to katastrofa...o manželstve sa už ani nedá rozprávať...je to iba spolunažívane.trpí tým celá rodina.
Pýtam sa sama seba: nemôžu takyto dvaja ľudia ako my spolu normálne žiť? Či je to tak, keď rodičia nefungovali ako rodina...tak ani my nikdy nebudeme?
Pamätám si, ako mi môj muž rozprával o otcovi, ktorý bol despota a nikdy by nedopustil, aby sme my tak žili....
No medzi časom sa z neho taký človek stáva - bezcitný, radšej je ticho ako by mal niečo povedať, hneď sa na všetko urazí a len on ma pravdu. Celé dni počúvam iba to aka som ja neschopná, čo som zasa neurobila, kde som niečo položila a a nemala...deti nemajú voči mne žiaden rešpekt. Vždy, keď ich za niečo vyhresim...najskôr obviní mňa...
Moj nazor je takyto. Ak clovek vyrasta v nefunkcnej rodine (alkohol,nasilie a podobne), bud sa z neho stane presne yaky clovek,aky ho vychovaval alebo uplne naopak-odmieta take spravanie a snazi sa byt opakom toho,co zazil. Lenze niekedy sa moze snazit ako chce a to,co zazil v detstve sa proste prederie na povrch. Podla mna moze pomoct navsteva psychologa,terapeuta, manzelskej poradne. Bez toho to asi nepojde. Ale je to len moja teoria,kedze ja som nic take nezazila. Len co mam odpozorovane z okolia, podla toho hodnotim.
súhlasím s
@elizabet173
je potrebný rozhovor alebo úprimný list, kde (ak ty chceš ešte zabojovať) mu vyznáš city a pocity a uvedieš, že ho podporíš svojou trpezlivosťou aj láskou, ale musí zapracovať na vzťahu aj on. inak je koniec....
inej cesty asi niet, povaha a chovanie jeho otca sa mu vrylo do podvedomia a asi si neuvedomuje, že sa to vyplavuje na povrch :(
Treba sa s nim porozpravat, pekne mu povedat, co ti vadi, pripadne navstivit dobreho psychologa.
Treba mu to povedať, zrejme si to ani neuvedomuje. Možno, keď sa mu to ulezi v hlave tak s tým bude chcieť niečo robiť. A naozaj nedopustí,aby vaše deti žili rovnako....držím palce nech máte tento scenar
Žiješ s toxickým človekom..po tom vetkom
čo si sem napísala, je vysoko pravdepodobné, že keď to neukončíš túto agóniu tak to skončí
pre Teba a tvoje deti veľmi zle, lebo dostanú presne ten istý vzorec správania od svojho otca ako dostal on.. máš kam odísťˇ? koľko majú deti rokov?
podla mna len vzajomna partnerska terapia alebo by mohlo pomoct nieco take ako psycholog, pripadne reiki, nieco co pomoze vam obom sa dostat do obdobia detstva a dospievania a vychytat bloky, ktore sa stali v tomto obdobi a pracovat s nimi. Deti si vela veci z detstva davaju do podvedomia, mzou davat na seba vinu za to vsetko alebo mat voci sebe samych hnev alebo nejake tie veci nevysporiadane. Ono je normalne, ze tam kde su male deti, ze tam to treba najviac na vztahu pracovat a aj dospeli z funkcnych
rodin maju co robit s touto sutuaciou. Kazdopadne ked nieco robit, tak obaja a nie len ty.
Velka chyba je, ze sa snazis robit vsetko pre to, aby bola pohoda, aby bol klud (viem ze to myslis dobre), ale pokial ide o takuto despoticku povahu, tak nikdy nebudes dost dobrá, zrazí ta na kolená a znicí. Tomuto som sa ako dieta prizerala aj ja.... Musis zacat byt ty tá, ktora povie DOST! Kritiku vediet odrazit s kludnym tonom, "ok, ak to vies lepsie, sprav to ty, ak nie, tak ma recami neobtazuj, nemam na ne cas", alebo "blbe kecy maju stare babky, chlapi maju činy..." Proste sa nenechaj ponizovat, vyviest z miery, neviem ci ste v stadiu ze sa to bude dat zachranit, ale ak aj nie, zrážat na kolena sa nedaj uz teraz. A vela casu by som zacala travit aj svojimi koníckami, nech si chlap nemyslí ze sa bez neho zrútis... mozno sa zbadá...
nepíšeš koko majú deti rokov, s vacšími deťmi sa už dá o takýchto veciach aj rozprávať..keď ale muž nechce riešit problém ako píšeš, že sa uráža a je ticho, baby ti dobre radia ten list..on veľmi dobre vie čo robil a že ti ubližuje, ale žial toxický ludia s poruchou osobnosti toto potrebujú, z toho čerpajú energiu pre svoj život.. pozri si na instagrame ak máš dobry_kouč - je to terapeutka zametiavajúca sa na toxické vzťahy- PhDR. Bronislava Svrčková , možno ti bude vedieť odborne poradiť..
Tak už si v vo veľmi zlom štádiu, keď veríš jeho chorým bludom o tvojej vine..to je ich systém tých toxíkov..to velmii rýchlo začni na sebe pracovať v tomto smere lebo tam do tejto polohy ťa on potrebuje dostať, a úplne Ťa zdeptať a presvedčit. ťa že problém je v Tebe..Ty veľmi dobre vieš že chorý je on, tak to rieš..Seba rieš, nie jeho ani Váš vzťah, ale seba🍀 Ona tam má aj webinár, dá sa kúpiť záznam..ja by som ju na tvojom mieste vyhladala aj na terapiu.