Ako často sa zvyknete navštevovať?

27. sep 2022

Ahojte baby,
zaujímalo by ma, ako to majú iní v rodinách nastavené čo sa týka návštev.
V našej rodine to fungovalo a funguje tak, že počas sviatkov ako sú Vianoce a veľká noc sme šli vždy k babke a zišli sme sa tam veľká rodina, super čas, stretli sme sa bratranci, sesternice, tety ujovia atď atď..
Takže v tom z mojej strany pokračujeme a takto chodíme k našim cez sviatky. A samozrejme aj narodky.
No a teraz druhá časť.. rodina z manželovej strany to má inak, respektíve nemajú nič moc zaužívané že by nás volali k sebe alebo tak... (Manželovi rodičia sú rozvedení, každý má iného partnera)... Takže ich k sebe voláme my, zatiaľ 2 Vianoce sme to tak robili.. príklad: 25. Prisla svokra s partnerom a synom, 26. Sme šli k našim, 27. Prišiel svokor so synom a partnerkou.. Ono, možno na tom nie je nič zvláštne, ale ja nechápem, prečo nás k sebe n volajú, proste je to možno u mňa sila zvyku z našej strany, alebo neviem... Proste príde mi divné, že ich nenapadne že pre mňa jak čerstvú gazdinú a čerstvú mamičku to môže byť náročné? Téma svokra: narodil sa nám synček a ona ho neprišla po narodení pozrieť, ani na krst neprišla, prišla až dva mesiace po narodení, aj to na Vianoce kedy sme ju volali....
Na ďalšie Vianoce sme ich zase volali na obed a bolo 12:10 a iba komentár od nej "ty ešte varíš?" Čo ma vtedy fakt naštvalo alebo držala som jazyk za zubami.... To bola u nás tretí krát v roku, inak prišla na naše narodky a zastavila sa keď išla syna zaviesť ... Tento rok bola u nás raz, na moje a mužove narodky.. teraz ich nemám chuť volať mám pocit že o nás vôbec nestojí, že je to len taká povinnosť, po hodine návštevy už uteká.... Ako to máte vy? Alebo ako by ste sa zachovali v mojom prípade? Som rodinný typ, na vzťahoch v rodine mi hodne záleží.. no na druhej strane nechcem nikomu liest do zadku....
Už fakt nemám chuť ich volaťnepotrebujú... nei to že nemá o nás záujem, komu by stačilo vidieť deti a vnuca raz za rok??

anne_mary2
27. sep 2022

Ahoj. My ako rodina sme spolu vela. Od malicka zijeme v jednom meste my - “deti”, rodicia, stari rodicia, ujovia, tety. sesternice.. stretavame sa cez 30 rokov u kazdeho na kazde narodeniny, meniny, opekacky, alebo len tak hocikedy ked mame chut 🙂
Tak som naucena od malicka, dovolenkovali sme spolu v lete, chodili na tury ci lyzovacky.. aj teraz s manzelom a rodicmi / surodencami sme spolu. + u nas stale funguju aj sirsie vztahy vo velkom…. Takze - ta chapem 🙂
Na druhej strane, sa ti cudujem ze volas k sebe ludi. ktori o to evidentne nestoja..🤷🏼‍♀️ Ja by som sa tiez snazila drzat rodinu po kope kvoli manzelovi, detom , ze mama, babka / dedko.. ale co ja viem.. Co na to manzel? Chce sa vidat , ci mu to je jedno?.. lebo zase, investovala by som energiu tam kde to je vzajomne, nie tam kde to je z nudze cnost

otvorena
27. sep 2022

Ak chces napíš mi správu

autor
27. sep 2022

@anne_mary2 hej to máte super to by som si moc priala aby to takto bolo po celý život 😊
Bavila som sa o tom s manželom a aj on je takého názoru aby sme ich nevolali, normálne že povedal že sa mu mama odcudzila... Myslela som že môj názor je zlý, ale on mi to potvrdil, no viem že mu je to ľúto...
Ale presne, kde je vôľa, tam je cesta, keď niekto nemá záujem tak vnucovať sa je zbytočné... Musíme sa s tým len zmieriť... Ale som úprimne zvedavá keď ju prvý krát nezavolame, ako sa zachová...

anne_mary2
27. sep 2022

no bud jej to bude jedno a vidat sa nebude ( blbe ale aj taki ludia su ), alebo sa ozve sama ze by prisla.. 🤷🏼‍♀️
Ked ma manzel taky nazor, tak asi mozete aj nevolat…

autor
27. sep 2022

@anne_mary2 a ešte ma napadlo, syncek bude mať narodky, zavolať ich alebo počkať na telefonát či vôbec chcú prísť? 🤷

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika11103
27. sep 2022

Sranda ako je to vsade naopak . Nejaka ina žena by bola šťastná že vidí svokru trikrát do roka a bohaté by jej to stačilo a nežiadala viac . Ty by si zas opačne rada udržiavala pekne vzťahy ale svokra nemá záujem . Je mi to ľúto , dúfam , že sa vzťahy upravia . My sa navštevujeme primerane , ale odkedy som tehotná svokra veľmi zakcnela , všetko rieši všetko chce vedieť vidieť kúpiť zariadiť . Už má dve postieľky moja mala princezná - jednu asi k nám na dom čo sa stavia a druhu zrejme k svokre domov …. 🤦🏻‍♀️Bude to každopádne zaujímavé . Držme si palce 😘❤️

basska_b
27. sep 2022

Nasilu nikoho nepozyvaj, neda sa vztah udrzovat len jednostranne... prejav dobru volu, vianocne sviatky rozdel napr. na novorocnu ci trojkralovu navstevu... my mame taky rezim, ze "Mohammed musi prist k hore, hora k Mohammedovi nepride", cize svokra, svagrovci, moji dedkovci, cela rodina mojej mamy (tety, bratranci)... vsetci cakaju, ze tam s dvoma (coskoro troma) malymi detmi nastupim a pridem ja. Oni ze do Bratislavy je to daleko, verejnou dopravou komplikovane, bla bla (ide asi o 200-250 km). Moje deti sa tam nudia... nie su tam hracky... predvadzaju sa, robia zle. Ja sa snazim udrzovat vztahy, iniciujem stretnutia... pozvem aj k nam, ale ziadna odozva. Tiez ma to uz prestava bavit 😄

autor
27. sep 2022

@deti95060810 urážať sa kvôli menu, to sa človek vyznamena 🤦😅
Máte to veru podobné ako my, ale zvykli ste si a pohoda hej?

autor
27. sep 2022

@nika11103 akože ja som rada 😅😅 určite lepšie ako mať presne svokru typu že sa stará až moc to by mi vadilo...
Len keď už sa máme stretnúť tak začínam mať pocit že sú to čím ďalej cudzejší ľudia... A neviem už začínam mať pocit že sa s ňou nechcem vidieť vôbec, to je tak formálne a trápne keď prídu a iba na chvíľu... Dohodli sme sa že ich volať nikdy nebudeme ani na oslavu syna, a počkáme či bude iniciatívna ona...
Proste hej, na jednej strane super vidieť svokru 2 x za rok a na druhej strane, keď už sa dohodneme že príde, tak na tej oslave je to cudzí divný človek a jej prítomnosť mi začína vadiť 🤦😅 ďakujem pekne 😊 ja vám držím palce aby sa bábätko narodilo zdravé šťastné 🥰😊

autor
27. sep 2022

@basska_b hej presne, ono jak tím ľuďom odrastu deti, tak zrazu zabudnú aké to bolo mať malé deti a že to není ľahké... Zrazu vyžadujú od nás akí máme byť dokonalí šikovní... Žiadne pochopenie 🤷
Uff ale Bohu som vďačná za to aká chapajuca je moja mama, a aj s otcom že nedajú dopustiť na vnúčatá a vidieť tú lásku.. to že sa svokra o toto ochudobnila, jej smola, ale už nech nečaká od mňa vždy úsmev a vrúcne pozyvanie..🤷

basska_b
27. sep 2022

So svokrami je spravidla tazko... moja je celkom zlata a ohladuplna, ale zaroven vnimam, ze som pri nej nervoznejsia a bojim sa, ze nieco urobim tak, ze za jej to nebude pacit... moja mamina mi uz aj myslienky cita: s detmi sa automaticky zahra, utrie im zadok, naleje pitie, uprace po nich riad... u svokry musim toto vsetko ja robit a som z toho nervozna a pretazena, na kazdu navstevu zbieram silu a potom sa z nej spamatavam. Svokre vadi samozrejme, ze skacu po schodoch, lezu na okno... Pritom oni take psie kusy robia LEN U NEJ. Lebo chcu uputat jej pozornost a vravia si, ze aj negativna pozornost je pozornost.

autor
27. sep 2022

@basska_b hej vždy medzi svokrou a nevestou je určité napätie... Ale aspoň máte aký taký vzťah a žijete "normálne" a aj ona sa nejako zaujíma... Za to u nás to vnímam jak keby sme divná rodina 😅 a ešte ked ona vždy príde s partnerom ktorý je skoro celý čas ticho, on sa nezaujíma nič on je len ich "šofér"... Ja mám pocit že cudzí ľudia došli a jakeby som na pohovore alebo kde 🤦🤦🤦

simca06022011
27. sep 2022

Pozri, nikdy sa neda vyhovieť všetkým. A kazdy to ma zauzivane inak. Jedna nevesta nechce nikoho doma ked sa jej dieta narodi, druhs sa stazuje ze pride svokra pp 2 mesiacoch... Mozno ta nechcela otravovať a treba ju volat... A tie vztahy v rozvedených rodinach bývajú aj taketo, cudzie, ja si tiez veľmi nemám co s rodicmi aj ked sa teda snazim 😂 mam súrodencov/nevlastných súrodencov ktori su na tom este horsie, ledva si sms na sviatky pošlú..

Návštevy ma kazdy inak, to preco vas nevolaju treba s manželom prediskutovať a nech sa opýta. Nik nevie, aj ked myslim, ze to bude tym chladnym vzťahom a novymi partnermi. Na tiez nie som zvyknuta volat navstevy, pozývajú sa ku nám samé 😂🤦🏻‍♀️

basska_b
27. sep 2022

Jeezis, ja ked citam take veci, si hovorim zlata moja svokra ... je mozne, ze maju od detstva dake narusene vztahy 🙈
Aj v tejto skupine su rozne pribehy o svokrach... az clovek zasne
https://www.modrykonik.sk/group/3436/

drobcek17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. sep 2022

@simca06022011 ona bola volana aj na krst a neprišla... Nevadí
Hej celkovo vzťahy v rozvedenych rodinách sú také no.. až teraz som to zistila.. tak len vidím ako to celé funguje/nefunguje..
To je inak dobrý tip že on nech sa opýta... To mu navrhnem... Lebo fakt medzi nimi chýba celý život komunikácia..
To že sa u vás návštevy pozývajú samé nezávidím 🙈🙈🙈 to ja tak z duse nemám rada 🙈🙈🙈

simca06022011
27. sep 2022

A inak vies, mozno mama nevie prísť brz partnera? Moze vobec bez neho? Keby prisla sama mozno by sa inak správala. Ak nie, tak bohužiaľ uz maju vztah pokazeny aj ako matkaXsyn.
Ak je ona naviazana na neho a možno to je aj divný vztah ked len sedi sko cudzinec tak a nechce ju púšťať? Alebo žiarli? Ako cisto špekulujem ale...

cacianka
28. sep 2022

Si ešte mladá, učíš sa zvládať rôzny prístup rodín a rodiny, až teraz ako matka zisťujes a viac vidíš, ako rôzne žijú ľudia. Krystalizuje sa ti videnie.
Vrúcne a sto ľudí na kope každú chvilu, alebo aj 3 navyše sú veľký dav a ledva 2x za rok.
Vy s mužom a deťmi si nastavte tiež svoje vlastné pravidlá, rodinné tempo s návštevy. Tam kde vás radi vidia choďte, kde vás nevolajú sa netlačte.
Tých ktorých radi vidíte, pozyvajte,
od ktorých cítite chlad, strojenosť ba až nezáujem , tých nechajte plávať v ich vodách. Ja by som už nepozyvala, načo, pozerať na studené tváre, počúvať blbé poznamky alebo ticho a nezajem človeka ?
To si radšej oddýchnem pri filme, alebo vybehnem na čerstvý vzduch. Nechaj ich plávať a kašli na to.

autor
28. sep 2022

@simca06022011 to ja netuším do toho ja nevidím, bývalého s ktorým bola x rokov mala žiarlivého ale tento sa nezdá byť, vyzerá v pohode, len zas je to taký nekomunikator, taký jakeby má v paži, keď sú u nás tak ju suri že už musia ísť (aj keď nemusia 😅)
Ale vravím, už to urobíme tak, že ich nebudeme nikdy nikam volať, prvý krok necháme na ňu, ona musí prejaviť záujem o rodinu, my sme ho prejavili dosť, len nevieme keď sa neozveme čo sa stane ?🤷 Som zvedavá..

autor
28. sep 2022

@cacianka presne ďakujem že si mi to takto priamo napísala, ako keby si mi čítala z duše, nemám rada strojené návštevy ktoré sú len "aby sme si vybavili"... Keď idú ľudí alebo po povrchu a v skutočnosti ich nezaujimame...
Presne tak to aj spravíme, žiadne pozyvanie nič... Teraz je rad na pani svokre... A aj keby nás teda už zavolajú "k nim" repsektive k jej priateľovi kde sa nasťahovala, tak slušne povieme že stretnime sa v reštaurácii... (Najlepšie bez neho ale to nemám gule povedať 😅) ... Vkvazy myslím neutrálnu pôdu... Nie k človekovi čo je cudzí a nekomunikuje poriadne

cacianka
28. sep 2022

Rozvedené rodiny - môžu nemusia byť . Kamarátka sa rozviedla, s ex svokrovcami má hádam lepšie vzťahy ako oni si synom . A už je to cez 10rokov.
Osobne som počula, keď jej hovorili " vašim rozvodom neprestávaš byť naša, si nám rodina"

luccija
28. sep 2022

Ak by chcela chodila by castejsie.Uz len to, ze vnuka videla neskoro a na krst neprisla o tom svedci, ze nema zaujem.Nevolala by som ju na narodeniny ani Vianoce...tiez Vas moze pozvat😀

cacianka
28. sep 2022

Ak sa bude čudovať a začne mať poznámky tak jej povedz, pekne slušne, že prečo nevolate, alebo nechcete ísť k nim(ak motyka vystrelí),
Teta veď my sme vás volali 25x, už mi je trápne vás stále vynukovať.
Alebo, prečo nie k nim/k nemu.
Teta a načo, evidentne sa necíti dobre v našej spoločnosti, len čučí, nekomunikuje a stále uteká preč, súri vás, tak načo sa budeme tlačiť k vám.
Ja by som ju kľudne pozvala napr. do cukrárne na kávu, deti do kútika, a pekne sa porozprávala. Ona si to možno neuvedomuje, ale rozhovorom si vyhasnuté postoje. Teda ja by som až potom ak ona začne mať poznámky a vypytovať sa.
Niekto ti povie, že nech sa muž opýta, veď je syn, bio áno je, ale žena so ženou si to lepšie vykomunikuje. A potom sa uvidí.
Zatiaľ buďte neutrálni. Nastav si to tak ako tebe vyhovuje.

autor
28. sep 2022

@luccija presne, tak to aj spravím ...

autor
28. sep 2022

@cacianka no vždy s ňou volá iba on, ja si neviem predstaviť že zavolám ja, resp zdvihnem jeho tel.... Keď s niekým nemám vzťah je to divné celkovo.... Aké už keby k tomu príde nemám problém si povedať svoje ako by sme to chceli a čo mi vadí, citlivo s úctou...

cacianka
28. sep 2022

No vidíš, volajú si mama - syn, iba ak by prišla situácia, že nevie sa tvoj muž "vykoktat" , tak si pokecate vy dve, všetci 3 na hlasitý odposluch. Zatiaľ riešiť nemusis.
Ja som zažila, u svokry , bola vonku v záhrade a jej dcéra s mužom sa obuli do mňa, že nie som rodina, blbosti trepali. Tak som som sa zbalila a odišla. Muž bol v obchode, ale veril mi, takže kým som upratala izbu po nás a zbalila tašku, prišiel. Vysvetlila som mu, on mi veril lebo sestru si pozná. Svokra začala habkat, netušila čo sa deje. Tak som jej povedala že si kydať na hlavu nedám, nech si zisti.nebola som tam asi 4 roky, pritom svokra chodila ku nam do nemocnice kde pracujem, vždy som ju povodia kde bolo treba, pokecali sme, ale nikdy sa nepýtala, nepozvala ma, neriešila, tak nechodím doteraz. Iba keď mala 80, sme zariadili oslavu, o všetko som sa postarala ja, bola som aj u nich, medzitým iba náhodne keď sa bolo niečo vybaviť. Iba raz spomenula, že keby som chodila, tak som odpovedala že nebudem chodiť kde ma nechcú a nepozvú. Bola ticho, ani potom nepozvala, ale zavolať mi vie, aby som zistila ako jej ide bus, kedy ordinuje MUDr. a či ju objednám na očkovanie. Pozvať nepozve, iba zo 3x odkázala, že som vítaná. Odkazovať môže susedovej kože.