Ako často sa stretávate s rodičmi?

marianne1
14. nov 2014

Včera som bola u nás v rodine svedkom veľkej hádky, nebudem konkretizovať, ale v zásade išlo o to, že jeden člen rodiny vyčítal druhému, že býva v zahraničí a domov chodí len dva krát ročne a on musí k rodičom každý víkend chodiť pomáhať atď. Z môjho pohľadu je to predsa každého osobná vec, ako sa zariadi v živote a nevidím dôvod prečo by mal dotyčný zostávať na SK kvôli rodičom? Nie sú ani chorí, ani nesvojprávni. Príde mi strašne sebecké ako sa od niektorých detí doslova očakáva, že budú behať rodičom okolo zadku celý život. Podotýkam, že obaja majú po 30tke! Čo si o tom myslíte? Aké vzťahy máte vy? Podľa mňa úplne stačí zájsť pár krát do roka na návštevu, predsa keď si človek vytvorí vlastnú rodinu, od rána do večera je v práci, tak je bežné, že víkend trávi s manželkou a deťmi a nie u rodičov? Ak nerátame sviatky, Vianoce, sem tam návšteva. A už vôbec nie ak žije v zahraničí, letenky sú predsa tiež nehorázne drahé?

zuzkavladko
14. nov 2014

My sa vidame s mojimi rodicmi aj so svokrovcami 2x do roka a uz je tomu tak peknych par rokov. Zatial sa nikto nestazoval 😀 Uvidime, ked pridu deti 😀

sense
14. nov 2014

nuz otca nemam a domov chodim 2x do roka aj to len kvoli dcerke aby si babky uzili, moji bratia tiez chodia domov 1-2x do roka vsetci byvame v zahranici....a mama tiez pride 1-2x do roka....zial o tom pomahani v rodine by som vedela vypravat.....

velkacica
14. nov 2014

synovská/dcérska vďačnosť rodičom nadovšetko... rýchlo si však spomeniete, keď budete chcieť deliť a dediť majetok!

misskate1
14. nov 2014

@marianne1 s mojimi rodicmi byvame v jednom meste, tak sa vidime tak 2-3krat za mesiac. no ked budeme mat dieta, bude to o dost menej. bohuzial som si nasich naucila, ze sme chodili kazdy vikend na navstevu, teraz sa snazim ich odvyknut. so svokrovcami sa vidavame tak raz za rok, mozno 2x. teraz mame onicom auto, tak neriskujeme cestu 2 hodiny mimo dom. ale inak staci parkrat do roka. hlavne, ked uz maju rodinu

ichbinich
14. nov 2014

To je velmi individualne. A otazka nie len penazi, ale aj dovolenky, ak deti ziju v zahranici.
Svokrovcov vidime kazdy vikend, nedelny obed je na 98% u nich 🙂
Moju mamu vidim 3 krat za rok, ked idem na Slovensko, niekedy sa jej podari prist ku nam este k tomu 2-3 krat za rok.
U kamaratky zo sidliska je to tak, ze jej svokra je odkazana na pomoc svojho syna, tak tam travia kazdu sobotu, ale tam makaju (kosit travu, chodit okolo domu a pod.). Ako casto vidi kamoska jej mamu, neviem. Ale tiez menej ako svokru... Aj ked mama a svokra byvaju blizko seba.
Ak treba rodicom pomahat, tak je to samozrejme blbe, ked jeden surodenec je "po ruke" a druhy nie. Ale to sa musia dohodnut, ako kto moze pomoct...

adelakk
14. nov 2014

@marianne1 my sme zili devat rokov v zahranici, chodili domov asi raz alebo dva krat rocne. teraz zijeme na Slovensku, mojho otca navstevujeme cca raz za dva mesiace, on sa u nas zastavi asi raz za mesiac. Momentalne zijeme u svokry, takze tu vidim az moc casto. ked uz budeme sami tak ju nemam v plane navstivit aspon desat rokov, kym sa psychicky pozbieram a potom uvidim. myslim si, ze je to individualne a nie je nikde napisane ako casto treba rodicov navstevovat. samozrejme, ze to z deti, co byva v zahranici nebude navstevovat rodicov tak casto ako dieta, ktore byva blizko.

monacanka
14. nov 2014

ahoj zijem na vychode rodicia pred Bratislavou nieco cez 300km nevidela som ich pomali 8 mesiacov zachvilu necely rok nezvykneme chodit casto kedze mam dve male deti ktore neposedia v aute ani 5 minut.. ale zvykneme si volat cez skype kazdy 2 den. ale zato u svokry su deticky kazdy piatok, sobotu nedelu nakolko som sama na deticky manzel kazdy den v praci rodicia a cela rodina daleko tak aspom takto ...

moni244
14. nov 2014

ja som predtym chodila domov len naoslavy a Vianoce, manzel raz do roka, ako sa anarodila mala, tak chodim kazde 2 mesiace na 2-3 tyzdne, nech sa moji rodicia potesia vnuckou a ja si oddychnem, byvam 3 hodiny vlakom od nich, svokrovci 5 hodin, tam chodime v letw n 3 tyzdne, plus mojid rodicia chodia za nami na vikendy sem tam, kedze vsetci surodenci sme v jednom meste

velkacica
14. nov 2014

z často citovaného a najmä matkami domáhaného zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine:

Vyživovacia povinnosť detí k rodičom
§ 66
Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú.

§ 67
(1) Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí.
(2) Vyživovacia povinnosť medzi manželmi a poskytovanie príspevku na výživu rozvedenému manželovi predchádza vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom.

ervenka
14. nov 2014

@marianne1 poslusne hlasim, ja byvam v zahranici uz 10 rokov. Prvych 5- kym som bola slobodna- som sa snazila prist na SVK ked sa dalo (casovo+financne) napr. 2008 cca kazdych 8 tyzdnov+ cele 4 tyzdne v lete a Vianoce. Lenze spoznala som mm+ tehu do toho- takze pocas tehu- 1x svk v 24.tt a potom sme boli az ked mal drobec 11 mesiacov. Mama sme chodi 2x do roka. Pred porodom tu bola mesiac a potom este 3 tyzdne zostala. Tento rok sme boli na SVK v lete, (ona prisla v parili sem) prideme na Vianoce- buduci rok nepojdeme vobec, lebo mam termin v aprili= az rok 2016. Samozrejme, pokial sa nieco vazne neprihodi...
No a moja mama je plne zmierena s tym,ze ja uz zostanem v zahranici. a vlastne, ona vzdy vedela,ze na SVK nezostanem. 😉 To my mame take tusaky v rodine... 😉 Takze nejake vycitky nie su a ani nebudu. Este mam 2 surodencov- sestra byva cca 10min od mamy a brat 2hodky vlakom.
@velkacica ja som odisla prec aj kvoli mame- aby sa mala lepsie. Za slobodna som jej mesacne posielala niekolko stoviek eur. (dobre platena praca) aj teraz, ked mame stale posielame peniaze. Pretoze sestra ma mamu len na opatrovanie ich domu, kym su oni na jachte v jadrane a bratovi zase chodi upratovat... Takze nie kazdy, kto odisiel je nevdacny...

jolly84
14. nov 2014

Nie nemusím behať za nimi kazdy deň, ale zas 2 či 3 x do roka je malo. Netvrdím, že zo zahraničia chodiť kazdy druhy víkend, ale tak dá sa aj telefón, skype.......ako má kto potrebu a k comu bol vedený.....

marianne1
autor
14. nov 2014

Presne tento nazor zdielam aj ja, preco hned odsudzovat niekoho za to ze zije mimo SK, mozno im posiela peniaze? Do takych veci sa ja nestaram, ale ze sa nehanbia... No a zasa chodit k rodicom kazdy vikend ked ma niekto svoju rodinu to mi pride tiez velmi prehnane

zuzkavladko
14. nov 2014

@velkacica Jeeeminecku, to ze sa vidame 2x do roka neznamena, ze si nevolame, nepiseme a ze ich nelubime 😲 Ja si s mamou pisem takmer kazdy den a naozaj mi vsetci velmi chybaju. Ale deli nas taka dialka, ktora nam nedovoli sa vidat castejsie, lebo nas s manzelom osud zavial do zahranicia. To o tom dedeni bolo odveci 😲

sisaka
14. nov 2014

@marianne1 zijem v zahranici, na Slovensko chodim kazdych 5 rokov. MOji rodicia I napriek tomu,ze by som im rada zaplatila letenku nechcu prist pozriet vobec. Nevidim dovod, aby som tam ja lietala kazdy rok, ked z ich strany nevidim zaujem.

@velkacica na majetok zvysoka kaslem, rada prenecham dom aj peniaze bratovi, ktory je sice tiez v zahranici, ale vzdy chodieval rodicov navstevovat castejsie. Posledne, co potrebujem je natahovat sa s niekym o majetok, zhanat pravnikov, predavat nehnutelnost na opacnom konci sveta, ja to rada prenecham bratovi, nech si v zdravy uzije.
Co sa tyka pripadnej starostlivosti, som ochotna financne prispiet, ale na Slovensko sa vratit koli doopatrovaniu nemienim.

tenerifka
14. nov 2014

Urcite to zavisi od okolnosti, najma ak niekto byva v zahranici. Nie je to iste byvat v Rakusku a byvat v Australii.
S mojimi rodicmi sa vidime v priemere raz do roka(niekedy 2-krat do roka, niekedy raz za rok a pol-dva roky), som 4000 km od Slovenska a nie je to take jednoduche. Zato si volame velmi casto, aj 2-krat do tyzdna ci uz cez Skype alebo si posielame spravy/fotky, takze v kontakte sme stale

adeala
14. nov 2014

@velkacica ako ďaleko bývaš od svojich rodičov? Mne to napr. zaberie 6 hodín cesty. Vieš si predstaviť, že každý víkend cestuješ 6 hodín, potom im jeden deň pomožeš a zase naspať? A druhý deň do práce. Pomoc rodičom sa dá zaobstarať aj inak, ako tým, že za nimi osobne prídeš.
@marianne1 ja sa s rodičmi stretávam tak raz za 4 mesiace až pol roka, ale volám s nimi niekoľko krát týždenne. Pomoc nepotrebujú žiadnu, sú to 40tnici.

mawka
14. nov 2014

@velkacica no tak aby deti mohli zivit rodicov a pomahat im financne, tak to vacsinou ide z prijmov zo zahranicia. co sa tyka dedenia, mne osobne je sum a fuk, ci nieco zdedim alebo nie, nasi ma nevychovavali preto, aby mojim jedinym cielom bolop nieco zdedit a dalsia vec, ani ma nevychovavali preto, aby som bola ich otrokom. ja som striedavo doma, v zahranici, nasi su samostatni a ak potrebuju pomoc, sami zavolaju ci mne alebo bratovi a pomozeme bez problemov. neviem, ma s pocit, ze musim kazdy den behat k rodicom riadit dom a varit alebo co? mne rodicia strazia deti a maju za to zaplatene celkom slusne. ked tam deti nie su a je to ich dom, tak si ho zveladuju sami. to ako keby ja som od mamy chcela, aby mi chodila upratovat byt lebo je moja mama a vie to najlepsie, nie? kazdy na svojom. ked v lete prerabali, tak sa zucastnili vsetci. brat, jeho chalani, ja, moj priatel. teraz som tri tyzdne doma a videli sme sa asi 3x nasimi. do sukromia si nelezieme. vyhovuje to tak nasim aj mne. ale napriklad som dnes poslala mame kopec veci do kuchyne na varenie, ona mi minule po tatkovi poslala slivkove gule. a fiungujeme. sak si volame a piseme. a byvame od seba 3 km. viem, ze mame by sa nepacilo, keby som tam bola nasackovana kazdy den a mne by sa to nepacilo tiez. zi a nechaj zit. to vsak nezamena, ze sa nelubime. podstatnejsie asi bolo to, ked obaja po operacii a pomahala som im skutocne so vsetkym. ale teraz ked su ok ich zatazovat kazdy den? no sorry.....

andrejka1974
14. nov 2014

Je to individuálne ja mám rodičov blizsko domu a tak som s nimi skoro denne svokrovci tí mtakoc záujem nemajú tak raz za mesiac

siska53
14. nov 2014

@marianne1 my mame svokrovcov 15-20min.pesi-1zastavku dopravou. Mojich rodicov zas 4zastavky-ak nie su zapchy,tak 10min.autom ci autobusom.
So svokrovcami sa vidavame kazdy vikend na prwchadzke,dakedy nas pozvu na obed,v kete zas v zahrade. Ked potrebujem,pridu k detom.
Nasi zas chodia 1-2xdo tyzdna za vnucatami,ked mam nakopenych lekarov,ako teraz kvoli rehabke,alebo som.chora,tak i castejsie. My k nasim az tak nechpdime,muz nechce,aby sme chodili dopravou a on nejak nerad chodi do tej casti,kde ja byvam.

Ale inak ja so svokrovcami vychadzam dobre. Aj im rada pomozem,uz maju coskoro 76 a 77r. A oni zas pomahaju stale aj nam..takze je to aj vzajomne.. Ale muz k nim dakedy chodi aj denne,resp. Dakedy viackrat do tyzdna..niekedy tam.este pracuje na pc.
No mam kamosku,ktorej muz je z vychodu a ona ich teda nemusi,lebo ju len ohovaruju,kritizuju.. A jej mama nejak tiez vraj zdivnela,ani za vnucatami sa velmi netaha...takzr tam tie navstev su akor sporadicke.
Vela zavisi od toho,ako ludia spolu vychadzaju.

natalym
14. nov 2014

Tak môj manžel bol a aj ešte je naučený, že chodiť každý víkend k jeho rodičom, na návštevu. Pomaly sa to odúča a aj sám vidí, že keď som celý týždeň od nevidím do nevidím v robote, tak víkend chceme stráviť spolu a sami. Podľa mňa tak 1 x mesiaca stačí, nepotrebujem. Pomoc? Jeho sestra tam býva a nemusí ho vyplatiť z domu, tak čo. Ja už rodičov nemám a keby som aj mala tak tam by sme potom nechodili vôbec, či ako?
Je to o tom ako sú zvyknutí a ako je to ďaleko a podľa mňa je samozrejmé, že ten ktorý je najbližšie sa najviac stará. Proste tak to je.

bubinko1506
14. nov 2014

svokrovci od nas byvaju asi 5 minut MHD, takze sa s nimi vidime aspon raz do tyzdna. moji rodicia byvaju 150 km od nas, chodime k nim raz 1,5 mesiaca - oni k nam pridu s problemami raz za rok, lebo je to daleko.
moja mama mi ani nezavola sama od seba (momentalne uz 2 tyzdne), ale ja ked sa jej neozvem v priebehu 4. dni, tak narieka, ci sa ani ozvat neviem 😠

nithy
14. nov 2014

Ja byvam v Australii takze rodinu vidim raz za rok, teraz to vyjde asi na raz za dva roky .. Bohuzial, ale pre mna je to cestovanie cez pol sveta, vyse 17 000 km a dokopy okolo 30hodin .. Ak by som byvala blizsie, urcite by to bolo omnoho castejsie .. Obcas sa pousmejem nad tym, ked ludia lamentuju ako to maju k rodine daleko.. Cele dve hodiny vlakom 😅

natali.83
14. nov 2014

Fíha, no asi by mi bolo ľúto a rozmýšľala by som, kde som vo výchove spravila chybu, keby som sa s mojimi deťmi vídala 2-3x ročne. Nehovorím teraz o tom, keby žili ďaleko odo mňa. Je to asi o tom, aký má kto s rodičmi vzťah. Mne by tí moji chýbali, keby som ich mala vidieť 3x za rok. Ale bývame v jednom meste, takže nemáme prekážky.

henikav
14. nov 2014

@marianne1 tiez sme v zahranici a k rodicom chodime raz za rok, niekedy sa podari 2x. Proste je to tak, takto to zivot zariadil. Vidime sa denne na skype, telefone, ci piseme maily, takze kontakt mame, ked treba posielame balicky ci peniazky a samozrejme ak sa nieco vyskytne, cakame v prvom rade pomoc od tych co su tam na mieste.Samozrejme v pripade absolutnej nutnosti nasadneme na najblizsie lietadlo

sunshineka
14. nov 2014

@marianne1 tak ti poviem,vyskusaj si to a potom hovor.nie je prijemne byt stale rodicom naporudzi,aj ked ich samozrejme mas rada,ale predsa ta obcas nastve,ze ty musis vsetko,nemas ziadny zivot,lebo ked potrebuju pomoct,musis ist a druhe dieta si uziva niekde daleko.ma cas na seba,svoje konicky,vylety,rodinu... nie je to o nevrlosti voci tomu druhemu,ale malokto to pochopi,ked nezazije.

romana19
14. nov 2014

@marianne1 Ako veriaca ctím otca svojho aj matku svoju a to toľko krát do roka, ako je to možné.

simik22
14. nov 2014

Velmi casto a rada 😊

janinah
14. nov 2014

záleží nakoľko rodičia potrebujú pomoc...chodím často ,sú 70tnici a potrebujú nás ,deti,.....ale kebyže chodím astarám sa len ja,dochovám ich a dedíme napoly so súrodencom z tramtárie,ktorý príde raz za rok a nie robiť ale na návštevu a ešte ho treba obskakovať,tak sa mi to veru nepáči a riešila by som to nejakou rozumnou dohodou

marianne1
autor
14. nov 2014

@sunshineka Tak moja to je snad kazdeho sikovnost ako si svoj zivot zariadi a nikto nema pravo mu to vycitat ci?? Alebo zeby zavist?? Ako vies ze si uziva?? Ten clovek v zahranici maka a tento tu konci o 3 v robote a ma byt cize doma ani prstom nehne! Tak??

marianne1
autor
14. nov 2014

@romana19 Ty naco sem prispievas? Sliedis v temach kde by si ma nasla? Si chora osoba!