Ahojte,
prosim o radu. Neviem, ci prehanam, ale nieco nie je celkom v poriadku...
Uz od zaciatku manzelstva mam vyhrady voci jeho pitiu alkoholu. Kedze viem, ze jeho otec bol alkoholik a moze mat k tomu predispoziciu, o to viac mi to prekaza a neviem sa s tym stotoznit. Mnohokrat do tyzdna odisiel s kamaratmi vecer von a prisiel uz aj s tym, ze som citila z neho alkohol, niekedy to bolo aj 4 krat do tyzdna. Ked som sa vzdy vytocila a nebavila sa s nim, tak on spravil naschval to, ze teda ked mam s tym problem, tak potom pil aj dalsie napr 4 dni v kuse, chodil po vonku az kym som ho nedotiahla domov, ze prosim ta pod uz domov a nepi, ze neni to dobre pre teba ani pre mna. A on vzdy povedal, ze to som ti uz chcel urobit naschval,ked sa tolko oduvas. Je toto normalne? Dalsia vec, casom teda konecne po mnohych hadkach a nesutale mu dohovaraniu pochopil konecne, ze takto sa veci neriesia, tak taketo naschvaly prestal robit. Ale ten alkohol stale stoji medzi nami. I ked vydrzal bez alkoholu uz aj niekolko vikendov. Ale zrazu sa mi zda, ze uz ako by zacal byt akosik nervoznejsi a potom aj si vsimnem, ze ked ide von, tak aj pride uz s tym, ze uz aj pil. Neviem, ci si to len ja namyslam. ALe to je jedno. Zaujimalo by ma, ako casto piju vasi manzelia ? 🙂. Este len poviem poslednu skusenost, ci je oka, prosim - manzel pracoval cely tyzden na nasom dome, ktory si staviame, v piatok isiel na stretavku zo skoly, samozrejme pil, na druhy ked sme sa strestli, ma to dost vykolajilo, lebo hadam ked idem von, nemusim automaticky slopat, tak sme sa zasa pohadali. Takze na druhy den, isiel hrat futbal, po futbale prisiel okolo pol 3 rano a tiez slopal a dalsi den, tiez isiel hrat futbal, prisiel o polnoci a tiez pil. Je toto oka, prosim vas? Lebo mna uz toto vobec nebavi.
@brunetka777 ahoj, pil aj pred manželstvom? ak hej tak nie je čo riešiť, vedela si to. nezmeníš, ak on nechce, nezmeníš, alkohol je pliaga.
môj manžel tiež pije a ? nič stým neurobím. mal výpady že skončil všelijako ale ak si niekto nedá povedať tak čo s tým.
ak ti to vadí, tak od neho odíď. je to riešenie? asi nie. Ak má vypité, bije ťa, psychicky týra? robí tebe a deťom zle?
Nerieš a hotovo, ak z tohto nič nemáš - bitky, a podobne.
Sadni si s manželom a daj si občas aj ty, nemyslím že do nemoty sa opiť, ale pohár vína, piva - neuškodí ti!
@brunetka777 no urcite to neni ok a ani sa to nezmeni pokial tomu nepovies dost!ja neviem ci mate deti alebo co ...teraz je cas prazdnin vzala by som deti a odisla od neho mozno sa spamata,a ak nie posli ho do riti.....zivot s alkoholikom je boj o zivot...
Máš doma kvartálneho alkoholika. Alebo aspoň chlapa, ktorý s tým má už dosť veľký problém. Spamataj sa, s alkoholikom je ťažký život.
Nehovorím, že moj je abstinent, keď nejde do roboty, tak si to jedno pivko, alebo dve dá, keď ideme niekam na akciu, tak aj viac, ale nestáva sa to často, navyše on trénuje malé deti vo fotbale, tak nemože tam prísť po dvoch pivách, aj keď po tréningu, keď práve nejde do práce si to jedno - dve pivá dá.
Chlapi majú iný organizmus ako ženy, a u nich závislosť tak rýchlo nevzniká, takže keď si chlap to jedno - dve pivá za deň dá, to mu tolerujem, horšie, keby chodil napitý každý deň.
Asi je ok vypit si prilezitostne, ale nie uprostred prac.tyzdna. Moj to robi tiez. Spravim bordel, potom sa drzi dlhsie, az kym to nespravi zas, zas nakricim, atd.... Nechodi domov o pol noci, stihne to ani neviem, kedy.Inak je to vyborny chlap, vela pomaha, ziaden problem s nim. Len toto jeho popijanie...No, nie je to normalne, ale tiez si uz neviem rady. .Leze mi to poriadne na nervy, spolieham aj na jeho inteligenciu, a nezacne mi pit aj alpu. Hlavne to neignoruj. To si uz totalne bude robit, co sa mu zachce.
@brunetka777 v poriadku to nie je, pravidelné požívanie alkoholu a to niekoľkokrát do týždňa je znakom alkoholizmu. Porozprávaj sa sním, zver sa mu so svojimi obavami ohľadne jeho pitia a určite by som odporučila riešiť minimálne ambulantne protialkoholické liečenie- skúste napríklad zájsť k psychológovi- na úradoch práce vždy nejakého majú. Nehovoriac o tom, že ak chlap chce viac času tráviť s kamarátmi v krčme ako doma s rodinou, je to vrcholne nezodpovedné a ja osobne by som s tým mala veľký problém. Určite to treba riešiť, zatiaľ možno nie nejako radikálne (odchodom z domácnosti, rozvodom), ale ak sa jeho správanie nezmení, ver, že to bude len horšie, a ty budeš musieť pristúpiť aj k radikálnejším riešeniam, a to hlavne kvoli ochrane svojej rodiny, majetku a penazi.
@lalinko2010 pil aj pred manzelstvom. On nenie vobec agresivny, jeho otec bol, ale on je mierumilovny a dobry clovek, neublizil by ani muche. O to viac mi je luto, ze pije, vobec sa to k nemu nehodi.
@angel1223 mame dcerku a preto nechcem, aby vyrastala v rodine, kde citi alkohol. Ja sama ho neznasam, mozno by som si aj ja dala taky poharik vinka niekedy, ale nedam si, aby si muz nedaval ani ten poharik vinka, ked viem ako alkohol na neho posobi. On dokonca znesie len velmi malo a uz to je vidno na nom.
moj si da skoro kazdy den poharik (1dc) vinka, vecer ku veceri ked sa vrati po praci domov. Vypit ako ozrat sa s kamaratmi sa stane max. tak raz za stvrtrok. Toto co ty uz opisujes je podla mna uz prilis vela..ani nemyslim len ten alkohol ale aj ze tak casto beha s kamosmi a po baroch..to by mi napr. tiez vadilo, ako samozrjeme aj ten alkohol...
@brunetka777 vykasli sa na neho....toto sa nezmeni....musi si to uvedomit.vezmi malu a chod k mame na cas....
@eviki to je nieco podobne, aj on je fajn, aj pomoze, spravi a tak, je to inteligentny muz ale toto popijanie to sa s tym neviem zmierit a pozerat sa na to. Strasne mi to prekaza, az tak, ze by som dokazala zbalit sa a odist. Kebyze nemame dceru, idem hned. Tiez chvilu nepije, pokricim, a zachvilku zasa. tak ako ty. ale ja uz stracam trpezlivost. ak sa to v dohladnej dobe nevyriesi, tak takto nebudem zit. Ale neviem, co ma robit on, co mam robit ja, aby sme to zvladli...
@brunetka777 Ok to nieje. Ja si myslim, ze by ste sa mali poriadne a dllllllllho zatriezva samozrejme porozpravat. Povedat si co vam vadi ako si to predstavujete... Moj chlap pije prilezitostne, sem-tam pivo. Sme dohodnuti tak, ze ak ma nejaku akciu s priatelmi, oznami mi to popredu a ja si to zariadim / odidem s detmi k rodicom, zatial co je u nas poker napr./ Ze ich na druhy den hlavicky bolia je ich problem 🙂
@brunetka777 nie nie je to ok. Chlapec sa bud este nevyjasil - predpokladam ze ma tak do 30 alebo je to uspesny zacinajuci alkoholik
@angel1223 toto som uz skusala 😵 . A nic...
tak to ukonci nadobro....zivot s alkoholikom bude casom neznesitelny.on s auz nezmeni.ja sa ti len trosku divim,ze ked si o tom vedela ze casto pozera na dno poharika aj pred svatbou naco si si ho vzala
@prasiatko30 pravaze ze uz ma 3 roky 30tke, tak by sa patrilo inak spravat.
@brunetka777 tak potom sa aplikuje teoria c. 2 uspesny zacinajuci alkoholik - ruky prec od neho
@angel1223 lebo to bol, a aj je, super clovek obhliadnuc od toho alkoholu a samozrejme este akejsi skrytej nervozity ktoru si v sebe nosi, co ma tiez irituje, ale to suvisi s jeho tazkym detstvom.
tak potom ja neviem co chces...tu stazujes ze tvoj muz chlasta ale voci tomu nic neurobis.tak prijemny zivot s alkoholikom
@jalito ja som tiez nazoru toho, ze pit prilezitostne, ja neviem par krat do roka, ale nie par krat do mesiaca. ale u manzela si neprajem popijanie ani prilezitostne par krat do roka. Uz bohuzial nie. Ak budem chciet, aby navstivil odbornu pomoc, urcite neodmietne. Len ma trapi, ze sam si to nevie uvedomit a sam od seba nieco preto spravit.
@angel1223 na toto nebudem reagovat.
zacat to riesit cim skor..kym este ma v sebe zodpovednost a chodi do prace kazdy den...
@brunetka777 aj si už odpovedala: ...to suvisi s jeho tazkym detstvom. Toto treba vyriešiť najskôr 🙂
@brunetka777 nemusis....ale potom sa tu nestazuj.urob si doma ty snim poriadok...co cakas???ked si precitas tak kazda druha ti radi odist od neho a ked s aho talk pekne zastavas aj nadalej tak sem teda nevypisuj,pretoze aj tak stym nehodlas nic urobit
@brunetka777 ty si sa asi chcela uistit ze vsak je aj viacej takych muzov co chlastaju 2-3x do tyzdna do nemoty - urcite sa aj taki najdu, urcite su aj zenati a maju deti - teraz ty si musis polozit otazku ci ty si ochotna mu to tolerovat a ak nie co chces robit. A ak s tym chces nieco robit treba zacat hned - porozpravat sa a ak si myslis ze tvoj muz by vyhladal pomoc ak by si ho o to poziadala tak ho o to poziadaj - co ta brzdi v tom aby si mu povedala ze nema pevnu volu a mal by vyhladat odbornu pomoc? Ked si prechlasta pecienku vyedy uz bude neskoro
@brunetka777 a este nieco podla toho co hovoris tvoj muz je asi dost ovplyneny kamaratmi a pokial bude chodit na futbal mas ho doma ozraleho kazdy raz ked sa hra zapas 😅
NORMALNE JE NEPIT ALKOHOLICKE NAPOJE V AKOMKOLVEK MNOZSTVE.
No, poharik aperitivu si dame na neakej vyznamnej oslave, vychadza to tak raz za 5 rokov 😀 😀 😀
Nie je to v poriadku, bud to s nim prediskutuj, prehovor mu do duse a ked ziadna zmena, tak....lebo inak budes mat velmi tazky zivot a vies, ze to nechces....
Tak ja tu napisem pribeh ktori sa odohral v v rodine mojho muza. Ide o jeho otca. Moj muz ked si na nie o spomenie z detstva, vsade je aj alkohol. V mladosti sa mu snazili dohovarat, prisli aj nejake zdravotne problemy, hospitalizacia a sluby ze uz viac nebude pit. Nevydrzalo to dlho. Pil a pil, aj pocas tyzdna a po vikendoch tiez, na poharik sa nasla prilezitost stale. Svokra sa snazila ale darmo, bola na neho slaba. Ked som sa vydala a zila s nimi v spolocnom dome, najprv boli pokusy aby sme s nimi po vikendoch obedovali ale zakazdym sme museli pocuvat hlasky typu: ako vyzeras, uz zase si pil, naco musis stale, s kym si znova. Tot sme vydzali isty cas a potom sme si povedali ze my ako mlada rodina tot nepotrebujeme. Casomsa pridruzuju cloveku vekom zdravotne problemy, dalsia hospitalizacia na pankreas, uz prestane pit. Nepodarilo sa. Nakolko robil v takej spoocnosti kde chodil na pravidelne preventivne prehliadky, casom zacal pre navstevou lekara drzat pauzy aby mal lepsie testy. Mohol mu hovorit kto chcel, ze tym okabati jedine seba. Prisla cukrovka. Nejedolsladke, ale alkoholu sa nevzdal, mohla som mu hovorit, ze v tele sa alkohol stiepi na cukor, vysmial sa nam do oci. Nedovolila som dcerke k nemi chodit ked mal v hlave, ani to nepomohlo. Bolo to coraz horsie, doma bol plac, hadky, ani ich dospele deti s tym nevedeli pohnut. Potom prisiel s napoadom ze pojde do dochodku o dva roky skor. Vraj tak neprepustia mladsieho kolegu lebo on uvolni jedno miesto. Hned sme vedeli ze to znamena este viac pitia, ale nedal sa odhovorit. Tak prisli dva roky predcasneho dochodku a pitie denno denne. Nakoniec to bol 1,5l tvrdeho alkoholu denne a 3x denne spity. Vtedy lahol a triezvel a ked bol znova fit tak pil dalej. My sme pri tom neboli lebo sme odisli do zahranicia za pracou. Nastastie to nemuseli moje deti vidiet. Cukrovka postupila do stadia ked trebalo zacat s inzulinom. Odmietol liecbu, viackrat a napokon uz ani pre lieky nebol. Ked sme prisli domov na sviatky, po viac ako dvoch mesiacoch cakal svoje vnucata opiity. Moj muz mu to aj vytkol. Zo 4 dni bol 3 naliaty. Bol cudny. A potom po novom roku pirsiel kolaps. Manzel ho zobral do nemocnice a odtial sa uz domov nevratil. Vysoky cukor sa nepodarilo zrazit a mal poskodenie mozgu, vraj bolo aj starsie. Pecen v dezolatnom stave, ze ani po 2 tyzdnoch nezacala vobec pracovat. Rodine ostalo ken vyckat.
Ci moj muz pije? Odkedy mu umrel otec otec prestal pit tvrdy alkohol, pivo. Dopraje si radler a nealkopivo. A so mnou si da pohar vina. Mimochodom napacha najmenej skody v organizme.
Moja svokra mala tazky zivot, vela plakala, prosila, zial bolo to malo. Signaly ktore poukazovali na dalsie problemy asi vedome nebrala pretoze vedela ze ona s nim nepohne. Mozno sa aj bala, ved ked jej niekto povedal aby pre nim chlast skryla alebo vyliala, povedala ze by ju asi aj zabil. Neviem, ale k kazdom pripade casom sa moj svokro zacal spravat agresivnejsie a bol velmi popudlivy.
Rodina zazila sok ale najhorsie je, ze mnohi co snim pili a po jeho smrti prestali, uz piju znova.
Mimochodm odkedy je svokra sama, je vyrovnanejsia. Blbe je to pisat, ale ma zivot kludnejsi a lepsi, aj ked ju nebude mat kto v lete zobrat na dovolenku k moru.
Moja rada znie, pokial sa na to citis, tak zutekaj, lebo zmenit ho nebudes vediet. Ak sa on tvojim odchodom rozhodne pre zmenu a budes vidiet ze to funguje ale nie mesiaca nie dva, mozno vtedy sa oplati mysliet na navrat k nemu. Takto si nicis seba a neviem ci mate deti, ale ked ich mate tak aj ich. Treba ist na odvikaciu kuru, ked na to pristane uz to je prvy. Velmi dolezity krok. Priznat si, ze ma problem. Lebo ty vidis ze ho ma. Drzim palce.
@brunetka777 podaktori sa bez alkoholu asi zabavit nevedia.hlavne treba snim komunikovat.popravde neviem ci alkoholizmus je nejako dedicny....pretoze ja s manzelom sme pravy opak....moj vobec nepije.ak si da 1 pivo za 2-3 mesiace aj to nedopije.
@brunetka777 urcite to nieje ok. je to alkoholik a cim skor si to uvedomi, tym skor s tym moze nieco robit. a ked pil jeho otec, tak on sa nemal na alkohol ani pozriet, aby sa toho vyvaroval, ked videl, co to s clovekom robi. mam velke stastie, ze v nasej rodine nikto nepije, ani prilezitostne. nezniesla yby som, aby mm prisiel od niekal domov opity. asi by spal vonku, alebo v pivnici. treba to riesit. alkohol je droga, ako kazda ina a zavislost zabija.