Ahojte,
Nejdem sa sťažovať, prišla som si po radu.
Som mladá, žijem s partnerom, deti zatiaľ nemáme. Mám psychicky veľmi náročnú prácu, domov prídem unavená o 16tej. Svoju prácu milujem, baví ma a teším sa do nej, avšak ako hovorím, je to na hlavu zaberák.
Poznáte to, v dománosti je stále čo robiť, aj poobede po robote - upratať, skočiť do obchodu, niečo rýchle navariť, vyprať, skladať oblečenie atď. Avšak ani neviem, poriadne sa nezastavím a zrazu o 19tej si po celom dni ľahám na gauč úplne zničená a nevládzem sa ani pohnúť.
Ešte k tomu bývame v byte 140 m2, dve kúpelne atď, a len povysávať a pozmývať trvá 2 hod. Nehovorím, že to robím každý deň, ale 1-2 krát do týždňa určite, keďže máme psa.
Cez víkend varím aj 3 hodiny, hlbšie upratujem, prípadne idem pozrieť rodičov (ktorým sem tam pomôžem na záhrade, prípadne niečo ťažké preniesť, keďže majú svoje roky. Tak či onak, takú návštevu nepovažujem za oddych).
Nemám čas ani energiu poriadne vybehnúť s kamarátkami von. Nemám čas na záľuby, cvičenie. Partner mi pomáha, navarí, dá prať atď. Ale aj tak mám pocit, že nemám čas na nič a že som “zdretá”.
Keď idem na nechty alebo kozmetiku, mám výčitky svedomia, že ten čas som mohla využiť efektívnejšie. A to chodím 1-2x do mesiaca na 1 hodinu.
Rodičia sa ma pýtajú, ako je možné, že som unavená, že som predsa mladá. Čo stále upratujem, keď nemám deti atď. Mňa tieto otázky nehorázne vytáčajú.
Povedzte mi, čo robím zle? Alebo sa na celú situáciu len zle pozerám? Mám zlý time-management?
Ako zvládate život vy?
Rodicia majú pravdu.
Keď prídu deti, tak sa akurát tak zblaznis.
Si predstav príchod z pôrodnice a doma 3r drobec a ideš, valis.. Ešte len vtedy budeš unavená 😁
Véd byt slúži tebe, nie ty jemu.
Prídeš z prace do prázdneho čistého bytu co vieš v týždni upratovať?
Zákl zbežne povrchne upratanie je samozreost.
Ešte aj partner ti pomáha.
Uvoľní sa vyloz nohy a relaxu po práci.
Nákup pre dvoch vieš poroesit v týždni 1x 2x stredný nákup a cez víkend väčší.
Ste dvaja mladasi bez deti.
Predstav si mamcu troch detí kde muzje na týždňovke, ona bude skôr unavená..
Podľa mňa to jednoznačne súvisí s tou prácou, človek proste potrebuje načerpať silu a ďalší deň odznova. Tiež som ako bezdetná, vekovo pred 30tkou, mala dosť náročnú prácu, doma sa ešte musela na ňu pripravovať, do toho neustále cestovanie, občas aj víkendy pracovné. Z profesionálnej stránky to bolo skvelé obdobie, ale tiež som nemala vtedy veľmi energiu robiť niečo ďalšie po práci, možno som si šla max. niekam zacvičiť na hodinku, ale spomínam si na to vyčerpanie a neustály stres. Toto by som s deťmi vôbec nedala. Mne potom materská pomohla prekopať priority a neskôr aj zmeniť pracovné zameranie, začala som pravidelne športovať, starať sa aj o seba, mám čas na rodinu a vôbec sa necítim tak uponáhľane, ako keď som makala za slobodna 😉
Ahoj. Chápem ťa. Navyše mám rada, ak sú veci urobené poriadne, lenže v živote sa mi naskytla možnosť učiť na 1/2 úväzok v škole ešte ako študentke. Tento rok končím Mgr. Každý deň teda učím a keď prídem domov, dokončujem DP. V utorky a štvrtky chodím s kamoškou cvičiť, nech vypnem myseľ. Práca v školstve totiž obnáša aj robenie príprav. Schudla som za posledné 2 týždne 2kg. Bývam s rodičmi ešte, ale doma pomáham, upratujem, pripravujem jedlo, keďže oni sú v práci na 12kach. Vždy som všetko robila pomalšie, nech je to urobené super a naozaj veľmi dlho som sedela nad všetkým. Teraz sa učím efektivite, rozdeliť si čas, rýchlo spraviť veci aspoň tie najnutnejšie, nepolemizovat nad tým, nech mám aj voľno. Myslím, že je to životná skúška človeka, aby si uvedomil priority. 🙂 A uvedomila som si, že nemusí byť všetko dokonalé. Lebo iba vyhorím. Dopraj si oddych, pokojne chod cvičiť, chod s kamoškou von ak to tak cítiš. Mne to cvičenie 2x do týždňa veľmi pomáha, je to môj čas, kedy s kamoškou pokecáme pred a po cvičení, keďže ideme pešo a ešte aj zresetujem. Po škole si vždy doprajem dobrú kávu, prejdem sa. Snažím sa nájsť balans. Kedysi som ho nájsť nevedela a skončilo to cystou. Beriem to ako lekciu 🙂
Denne upratujes? Zminimalizovat domácnosť, mať len veci, ktoré sa používajú a musia mať svoje miesto, potom ti ostane len prach, podlahy, prádlo a varenie
Zbytočne upratujes. Kúp robotický vysávač čo ti povysava denne po psovi. Arza za týždeň potom stačí väčšie upratovanie
Na otazky rodicov skus odpoved, pretoze maju pravdu, oni vedia preco sa ta to pytaju...pre slobodneho cloveka by malo byt upratovanie uplne to posledne😁.. ved uprac si raz cez tyzden a raz cez vikend a hotovo. Rano odides a vecer prides, nema kto ti bordel robit. Ked pridu deti vyskocis z okna...to len nebudes stihat😆🤣 a druha otazka tvojich rodic je tiez pravom, ved by si mala byt na vrchole svojich sil, ak si zdrava.. niektore zeny maju dve, tri deti, pri tom pracuju a niekedy ani pomoc nemaju..fakt si skus odpovedat.. mozno upratujes tolko, lebo nemas ziadne konicky,zaujmy, proste praca domov upratat, rano znova.. tak takto by som bola vyhoreta unavena aj ja aj polovica mk zien🤣..zena ved zi uzivaj zivot, si mlada s partnerom, cestujte, sexujte, chodte po praci na veceru, do kina, na tanecny kurz ved mas moznosti a moznosti.. na co budes spominat, aku farbu mala metla?
Ja mám dvojposchodový dom a záhradu, 3 deti, muža na home office už asi šiesty rok. Robím všetko okolo domácnosti (varenie, pranie, upratovanie), servis okolo detí (rozvážanie, krúžky, aktivity). Mám úžasného muža, ktorý deti miluje, venuje sa im, mne koľko môže pomôže. Pri deťoch som sa naučila, že dokonale uprataná domácnosť (čo bol pred tým štandard) je utópia. Po každom zmytí podlahy bola do 15 minút okydaná. Mám tri kúpelne, jedna vaňa, jeden sprcháč, jedno veľké WC. Priebežne tak zhruba umývam tie záchody a umývadlá, keď mi prídu po ruku. Sprcháč drhnem do dokonalosti parným čističom tak raz za mesiac, inak ho len zbežne prebehnem nejakým prostriedkom. Vysávam asi raz týždenne, podlahy zmývam ako príde, žiadne že raz týždenne. Hlbkové upratovanie to ani už ponaly neviem čo je a ani to neriešim. Každý kto k nám príde kuká jak puk, že aký poriadok pri troch deťoch a myslia si asi, že od rána do večera len pucujem dom. Ja si bežne po obede sadnem, oddýchnem, nožky vyložím. Večer si dáme s mužom vínko, ideme von s deťmi, pohodka. Raz týždenne chodím cvičiť k trénerovi, doma cvičím 3x týždenne, okolo 20.00, keď deti zalezú do postelí. Keď chcem, idem za kamoškami, buď sama alebo s deťmi, ako sa dohodneme, každý mesiac kaderníčka. Ja si dosť času ukrajujem pre seba na úkor upratovania a podobných konín, lebo nechcem byť zdretá, ale chcem žiť! Končí mi RD, takže sa učím nejaké veci, ktoré by som potrebovala v práci a celé to proste neprežívam, neupratujem furt, nečistím všetko, nežehlím. Inak, neviem, čo vyčerpávajúce môže byť na praní pre dvoch ľudí 🤷♀️. Ja periem 3x týždenne aj niekoľko 9kg práčiek za sebou, lebo je nás 5, deti teraz vonku vkuse špinavé. To isté varenie, pre dvoch … Asi si strašný pedant (to som inak aj ja, ale deti mi značne znížili nároky) alebo robíš kooopu vecí zbytočne dlho alebo zbytočne často.
Pomoze zmena prace, aj ked ta tvoja bavi, ale v skutocnosti ti nezostava energia na ZIVOT. Zivot si treba uzit a nie trapit po praci este upratovanim. Si mlada, mas si uzivat a nie lestit byt a 2kupelne, ktore ani nevyuzivate kedze ste dvaja. My zijeme v dome 3dospelaci, 3deti a 3psy, ktori prespavaju vnutri. Dom urcite nema ani 100m a je to super, rychlo upratane, nie je miesto na zbytocnosti, takze netreba prekladat a odkladat stale nieco. Ked si kazdy po sebe da veci na miesto, co nie je problem u dospelych, tak ani nie je co upratovat. S detmi to je tazsie, ale clovek uberie zo svojich poziadaviek, lebo by sa zblaznil. Radsej ideme von, alebo na vylet, k rodicom, kamosom.
My bývame v 120m2 dvaja, chodíme klasicky do roboty a tiež kebyže nemám upratovačku tak nerobím nič iné len robím.
Veľmi aj záleží na štandardoch, niekto zotrie prach za 5minút v celom dome a už je spokojný že ako je upratané... 😂
Obedy ale napríklad my cez týždeň vôbec nevaríme, najeme sa vždy niekde v reštaurácií, neznášam keď sa v kuchyni narobí bordel popri varení, takže to je len víkendová "zábava" ale aj ten sa snažíme vyhnúť a chodíme napríklad niekam na výlet, víkendový pobyt a podobne... To zas ale prináša haldy prádla, ktoré treba vyprať a vyžehliť ( a nie, prádlo zo sušičky nieje natoľko rovné, aby som si mohla obliecť košeľu a iné biznis veci do práce) takže zas plné práčky oblečenia atd 😀
Hovorím, všetko je to o štandardoch, buď zvoľníš a zrazu máš od 16:00 úplné voľno alebo budeš pokračovať a muličákovať 😀
Mám 2 malé deti, starší má 4 roky, mladší 1 rok, staršieho som do škôlky nedala, som s nimi doma, mám tiež domácnosť a manžela, popritom vykonávam odbornú prácu z domu, na ktorú sa musím z týždňa na týždeň pripravovať- psychicky veľmi náročnú..Ako už niekto spomínal, keď som bola bezdetna, tiež som si myslela, že mám toho veľa..Ale, chce to dobrý time management, upustiť od veci, ktoré nie sú nevyhnutné, nevarím každý deň 5 chodové menu, ale navarené mame, nechodím denne s handrou, ale poriadok v rámci možností máme tiež, stíham sa starať aj o seba aj ísť kaderníčke aj do kozmetiky atd..Je pravda, manžel mi pomáha, ale tak, ja som vždy stíhala veľa veci naraz, už počas strednej som doma musela stihnúť upratať, naučiť sa a utekať na brigádu a ostalo mi to dodnes. Ale!Nemenila by som..Je to o priroritach a ako vravím, vypustiť nepodstatné veci, kebyže fungujem ako niektoré mamičky v mojom okolí, nestihnem ani 30% z toho, čo som písala vyššie
Dokonca aj 2 deti (a to ja mám extra živé a náročné deti) bez toho, že by som pracovala- by mi prišla pohodička..Ja mám ale limity nastavené teochu vyššie, je to dosť asi aj o povahe
Ja sa cudujem mladym zenam, ktore ziju s partnerom same bez deti a len upratuju. Ja mam rada poriadok a nie som bordelarka, ale ked som nemala dieta, tak sme s muzom ZILI! Bicyklovali sme, korculovali, hrali volejbal, chodili na jogu, do kina, vecer s kamosmi von, cez vikend vylet (ano, aj navstevy u rodicov), wellness, kupat sa, v zime lyzovat. Aj len tak na prechadzku, na zmrzku, na kavu. Filmy sme pozerali, dokonca PC hru som si obcas zahrala, aj spolu s muzom. Rozhodne som nebola v ziadnom strese z domacnosti, preboha! Zvolni, uzivaj si absolutnu slobodu. Psychicky vycerpavajucu pracu vyvaz fyzickym pohybom na cerstvom vzduchu v kombinacii s nejakym tym wellnessom, jogou. Skratka uzivaj si zivot.
😂😂😂😂😂 ja že máš aspoň 3 deti, 2 psov, 10 árovú úžitkovú záhradu a muža na týždňovkách v zahraničí 🙄
Inak to si robíš ty sama túto robotu s upratovaním navyše.To majú ženy pravdu.Ja som zase taka že čo nemusím alebo nechce sa mi to nespravim😀 ale ja tiež nemám deti
nenakupuj a nevar každý deň, my nakupujeme raz týždenne veľký nákup a ešte 2x chlieb a keď niečo ozaj treba
varím v sobotu porcujem do mrazničky, cez týždeň zohrievame alebo vyberiem balíček mrazeného už pripraveného mäsa a urobím len prílohu
periem tiež len v sobotu, vysávam 2x týždenne, tiež chodím z práce neskoro /okolo šiestej) nestíhala by som, mám teenagera, ale toto sme si nastavili keď bol ešte maličký a funguje nám to dodnes
Nájdi si pani na upratovanie. Ja žijem v BA a tu berú tak 20-25 EUR za dom (teda čo mam ja info)
to kazdy den varis? kazdy den nakupujes? kazdy den peries a skladas pradlo? to sa mi nechce verit.
Môžem sa opýtať že akú máš prácu? A ja to chápem... A máš právo sa cítiť unavená a to že niekto by zvládol 3x viac ti neodoberá právo na tvoje pocity..
preupratujes pol zivota...rodicia sa ta pytaju dobre otazky, preco ta to vytaca? citim tam nejaky hlbsi vnutorny problem/postoj...preco potrebujes mat pocit, ze takto musis makat a co ti to dava?preco to nevies opustit, a len tak zit, uzivat si? preco mas vycitky na nechtoch...?
Fuha tak si to nevies zorganizovat, ja mam deti, psa, zahradu, pracu, deti kruzky 3 x do tyzdna, ucit sa s nimi, varim, periem atd a stiham este aj doma cvicim, vsak si uprac cez tyzden, navar v piatok a vikend volny, mamina ti dobre vravi v takom veku bez zavazkov
ako to zvládam? popravde - potrebovala by som keby mal deň nie 24 h. ale aspoň 30...😉
Skús troška poľaviť v upratovaní a viac oddychuj. inak zdravotne si OK? myslím krvný obraz ...
ja mam8rocneho, dve prace, peciem torty na objednavky, byt mame o cosi mensi ako ty ale upratujem ho pravidelne, donedavna som chodila cvicit 2-3x tyzdenne, teraz som tehotna tak nechodim. stiham aj s mladym vybehnut von aj nakupit aj si polezat aj na ucit na jedno vzdelavanie co si dorabam. podla mna mozno robis niektore veci prilis dokladne, mne upratovanie v tyzdni trva kratsie, chodim upratovat este aj na stavbu co mame rozrobenu. dokladne upratujem cez vikend. a niektore dni ked mam chut lezat odlozim ostatne veci. moja praca je tiez pomerne dusevne namahava, ale druhu pracu mam totalny opak, taku “zabavku” 🙂
Vsetci to maju tak nejak podobne. Otazka zvyku. Treba si najst cas na aktivny oddych, obmedzit zbytocnu pracu na minimum. Nerobit v byte zbytocne neporiadok a upraces potom raz za tyzden za 2 hodky. Robot na vysavanie, umyvacka,... Rychle jedla, varit na viac dni.
Ja ta chapem, som rovnaka…proste podla mna su ludia, ktori su prirodzene mega aktivni (maju 10 deti a este pracuju, maju zahradu a vypekaju torty) a niektorych vsetko hned vycerpa. Ja som ta druha, podla mna to je psychikou a tiez neustale vycerpana, perfekcionistka - praca, upratane, navarene, sport, pri vsetkom a tak som potrebovala vela resetu.
Teraz mam 5 tyzdnove dieta a idem sa zblaznit z nedostatku spanku. Ale ratala som s tym, cas uz nevratim, musim to vydrzat…nechapem ako niekto moze chciet viac deti🤣 ja urcite nie.
Podla mna ty budes na tom rovnako - patris k tomu druhemu typu ludi
@mabenn
Toto aj mňa napadlo. Mám kamošku, tá mala výčitky keď si dala kávu, keď si len tak sadla, skrátka keď si urkojila nejaký čas pre seba. Vždy mi hovorila, že ten čas mohla využit efektívnejšie, rozumej, niečo proste robiť. Rok som ju presviedčala, aby šla so mnou na masáž, to jej prišiel šialene zabitý čas. Pritom sa mi stále v slabej chvílke posťažovala, že nevládze, že by si rada oddýchla, že by chcela nejako vypnúť. Má 4deti a tá žena sa nebola schopná zastaviť a dať ai pohov. Normálne som ňou zatriasla a povedala, že stačí! Tak sa to pomaly učila. U nej to súviselo s výchovou. Proste u nich bol otec despota a všetko muselo vkuse lietať. Mala 6súrodencov, všetci museli vždy niečo robiť, pole, záhrada, zvieratá. Mama tam bola len handra a kôň, ktorý musel ťahať za štyroch. A toto si odpozorovala, plus, mala šialene nízke sebavedomie. Časom sa to spravilo, ale chcelo to veľa úsilia a pomoci zo strany jej manžela. Vlastne sa čudujem, že si pri tak debilnom rodinnom modely, našla takého super chlapa, ako si našla.
Myslím že za chvíľku dôjdeš k vyhoreniu. Kašli na upratovanie. Pridi domov, hodinu oddýchni, ideálne pospi. Nacerpas energiu na upratovanie. Daj si napr. jednu úlohu na začiatok. Musíš spomaliť, prestanes byť unavená a časom toho zvládneš viac. Už len to že si nedoprajes starostlivost pre seba je zle znamenie. Oddychuj, relaxuj, čítaj knihy...a zlepší sa to. Nebudeš taká unavená....
Podľa.mna to preháňas. O 16.00.si.doma a nemáš na nič.cas? Tomie.absurdne.Byt otrokom svojho.psa a domu je choreeeeeee.
Čo presne ťa v tej práci vyčerpáva? Ide o stres, psychický nátlak? Ak áno, verím, že to človeka dokáže zničiť aj bez detí. Ja síce mám deti, ale aj pani na plný úväzok na domácnosť, takže mám v podstate len tú prácu a som zničená. Myslím, že riešenie je v zmene práce. Ale aspoň niekoho si nájdi na upratovanie, kým sa k tomu odhodlas. Viem si predstaviť, že je to ťažké, keď ma človek tú prácu rád... Ale myslím, že to nestojí za to.
Keď ti partner pomáha koľko času on trávi prácou pre domácnosť? Tiež každý deň 3 hodiny?
Spolu s tvojou pracou je to 6 hodín denne pre domácnosť. Tomu neverím ze postarať sa o dvoch ludi ktorý si celé dni preč a jeden byt zaberie 6 hodín ľudskej práce. Rýchlu večeru máš za 20 min, 10 min zaberie nalozit/vyložiť umývačku, 10 min práčka/susicka. Keď ste na to dvaja a robíte to rovnakým dielom tak pol hodina venovania sa domacnosti
Vieš život je otázkou priorít. Je presne taký, aký si ho urobíš. Ja sa ani nedivím ze si unavená. To je podľa mňa len tvoje podvedomie zhnusene samé zo seba. Co ta ma na tom živote ako tešiť, co ti ma doplniť energiu? Kde sú kamarátstva, zážitky, koníčky, šport? Kde je ten život mladej slobodnej kocky? Ešte aj tu kozmetiku si vyčítas, no hrôza sa hodinu venovať sama sebe ved to si mohla mat povysavany byt.
Celé zle. Fakt sa skus zamyslieť sama nad sebou, nad svojou obsesiou s domácnosti. Pre začiatok sa proste donut aspoň do nejakého športu 2 - 3 x týždenne hodinu, hneď po práci. A 1 hodinu tyzdenne strav s kamoškou. Postav seba nad tu domácnosť.
Zda sa ze nemas zlu pracu,tak si zaplat upratovacku.na varenie sa vykasli a objednajte si,nech nestravis pol dna pri sporaku..vecer namiesto toho chodte do kina,na drink,prejst sa..cez vikend na vylety.mas pocit ze nic nestihas ,lebo je to total stereotyp..nema ti co "rozbit" jednotlive dni.kym sme my nemali deti,domov sme chodili vecer o 22,upratala som 1x do tyzdna,mozno aj menej..ved sme vlastne nic nezaspinili :D a uzivali si zivot.to nas nabijalo brutalnou energiou a nemala som pocit ,ze len padam do postele. hlavne v lete vkuse niekde..samozrejme ide aj o to,ako ste nastaveni,ci by vas nieco taketo naplnalo.ale kedze pises,tak to isto chce nejaku zmenu.A aj s muzom mame tiez narocne roboty,hlavne psychicky a robime podstatne dlbsie ako do 16tej .
Ver mi, nie si sama. Až keď som nastúpila na materskú, konečne som si vydýchla, bola to neskutočná úľava. Konečne život bez stresu, konečne som si mohla bezstarostne vychutnať všetky ročné obdobia a vnímať každý deň počasie...riešila som už len dieťa a domácnosť a ten kľud...
Aj ja som si myslela že nemám na nic čas keď som nemala deti...potom prišli deti a až teraz nemám čas...je to len o prioritách.