Ako byť asertívna k drzej švagrinej?

3. nov 2021

Ahojte žienky,
nie som typ, ktorý by si nechal skákať po hlave, ale zároveň sa snažím na svoje okolie pôsobiť príjemne, nevyvolávať zbytočné hádky a intrigy.
Moja švagriná je však človek, ktorý sa dokáže rozprávať iba o iných a na všetko má svoj komentár, čo robia zle a len jej názor je správny. Naše stretnutia prebiehali v duchu, že ohovárala predo mnou rodinu a spoločných známych, ja som sa však necítila príjemne a odhodlala som sa jej povedať, že nemám rada ohováranie a bola by som rada, keby ma už nezapájala do podobných tém. Myslela som si podľa jej reakcie, že to pochopila, ale neskôr som usúdila, že jej to asi ublížilo alebo ju to urazilo, pretože namiesto druhých začala riešiť mňa. Ako sa nestarám o naše deti, lebo chodím do práce a dorábam si školu, že ani nepoznajú vlastnú mamu, že muž nemá 5krát do týždňa sviečkovú a rezeň ako mával doma presne o 12:00 na stole, že nemáme taký a taký dom. Snaží sa to však zaobaliť do milých rečí a zásadne to nerobí pred mužom a svokrovcami, aby ju nemohli konfrontovať. Ja som to však uz nevydržala a zverila som sa mu, že mi to ubližuje, ale on má na takéto reči hrošiu kožu z práce a jeho reakcia bola, že to mám ignorovať alebo jej to vrátiť, ale budem za zlú tiež. Normálne som sa vrátila pri jej správaní do stredoškolských čias a cítim sa, ako keby ma šikanovala. Návštevy som obmedzila na nutné minimum, bývame však neďaleko a ona je schopná ma takto strápniť aj pred poštárkou alebo v obchode, rečami typu že či nemáme na topánky, keď ma v nich vidí už druhú sezónu alebo že mám v tých nohaviciach zadok ako hrošica, samozrejme s umelým smiechom, že ona v dobrom ako kamoška. Som ja tá precitlivelá, čo rieši malichernosti? Na mojom mieste by ste sa radšej tvárili, že ste nič nepočuli alebo by ste jej to vrátili? Ach veľmi rada by som s ňou normálne vychádzala, trápi ma, že ma takto ponižuje a celý čas tŕpnem, čo hnusné mi povie. Neviem či som nemala radšej byť cez tie ohováračky ďalej ticho, lebo vtedy so mnou problém nemala.
Ďakujem za vypočutie a želám pekný deň

hederamonstera
3. nov 2021

Dobre si jej povedala…ja by som kaslala na dobre vztahy, ak je to taka svinucha. A viem, ze kebyze ja sa dozviem, ze o mne niekto takto rozprava po dedine, tak by som sa neudrzala, zasla za tou osobou a riadne jej vynadala, ale ze riadne. A je smutne, ze tvojmu muzovi to nevadi, ze takto o vas rozprava po dedine.
Ako tiez som uplne nekonfliktny clovek, nikdy sa nehadam, ale asertivitu som sa naucila - presne pre toto, ze som bola sikanovana a kazdemu som vzdy urobila podla jeho dobra, ale nie podla mojho.
Takze bud sa na to vykasles, nech si tara chuderka jedna alebo to s nou budes riesit - ked tak potom aj s jej rodicmi

ella_price
3. nov 2021

S takýmto človekom sa nikdy nebude dať dobre vychádzať, kým si svoje problémy nevyrieši sám so sebou. Ako hovorím - človek robí zlé veci, lebo u seba doma nemá poriadne upratané. Takto sa jej môžeš len vyhýbať a každý kto ťa pozná, uvidí, aká je ona trafená, keď sa takto správa. Čo ona o tebe vie? Nič, sú to len čriepky a ona si takto kompenzuje svoje komplexy. Buď rada a pyšná. Evidentne máš niečo, čo ona nikdy mať nebude 🙂

janinah
3. nov 2021

Teba fakt trápi.ze ona povie poštárka o starých topánkach? Asi nemáš nijaký ozaj problém.ak toto riešiš.kasli na to a nemarni čas žabomyšimi vojnami

hederamonstera
3. nov 2021

A presne ako pise @ella_price - clovek, co ma v papuli len druhych a hovori o nich zle, je vnutorne nestastny clovek. Poznam takych vela, kontakty som s nimi prerusila, lebo su to toxicki ludia, ktori maju problemy sami so sebou a svojim zivotom - preto sa snazia si spravit dobre ublizovanim druhym

lucka_ke
3. nov 2021

ignoruj, vyhýbaj sa jej, nekomunikuj

maximilie
3. nov 2021

Prepac za moju otázku, žijete na dedine? Lebo toto mi príde tak dedinské spravanie, že až. . . Ja ani neregistrujem, ako vyzerá poštárka, ktorá k nám chodí a už vôbec by som s nou neriešila nejaký zadok 😅
Ja som zažila takéto správanie na dedine. Vdakabohu, že je táto životná etapa za mnou🙏

ella_price
3. nov 2021

@maximilie By si sa čudovala, ako sa takto dokážu správať aj "mešťania" 😀 Len ako je v meste viac ľudí, tam sa to rýchlo stráca 😀

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yvanielka
3. nov 2021

Takýchto zlých ľudí si neber k srdcu. Jedným uchom dnu, druhým von. Druhých ľudí nezmeníš, vieš zmeniť len svoju reakciu na ich správanie, resp. ignorovať.

maximilie
3. nov 2021

@ella_price áno, tak som to myslela. Tu je menšia pravdepodobnosť, že budeš bývať so svagrinou o 3 domy ďalej...

ella_price
3. nov 2021

@maximilie Tak ako tak, je hnus ako sa k sebe ludia stále chovajú. 🙉

haidi
3. nov 2021

Ahoj povedala by som na rovinu jej do očí čo mi vadí...alebo sa s ňou proste nebav. Ja so svojou švagrinou nejako moc nekomunikujem a vôbec mi to nevadí. Polož si otázku či ju potrebuješ k životu 😉

0silvia0
3. nov 2021

takáto osoba nepotrebuje asertívne správanie, jej treba natvrdo povedať, nech ide oxidovať o dom ďalej, že ty o jej sedlácke drísty nestojíš...

komplikovana
3. nov 2021

Osoba, ktora ta nepozna, nevie kto si, ti nema ako ublizit. To co vypusta z ust, su jej problemy. Ak sa dostanes znova do nejakej situacie, normalne jej povedz, ze jej reci ta nezaujimaju a ani nepocuvas co hovori a ak sa da odist, tak odid. Pripadne ak ma nejake problemy, nech si zajde k lekarovi. Nemusis nic viac vysvetlovat ani sa obhajovat. Treba sa nad to povzniest.

luccija
3. nov 2021

Tak tak ako si sa ozvala, že nemá ohovárať ostatných musíš sa ozvať aj teraz🙂ale to už by som aj mužovi povedala nech jej vyčistí žalúdok, že nie ste dobrí rodičia, nemáte navarené lepšie jedla...s takouto prosterokou hlupanou sa po dobrom neda.Ved ona skúša pokiaľ môže ísť nehnevaj sa mne, keby niekto povedal, že či nemám na nové topánky a zadok mám ako hrosica aj, keď s úsmevom určite by som jej povedala svoje.To sa nedá naučiť my Ti nenapíšeme frázy, ktoré sa naucis...jednoducho jej povedz ty nemáš čo na robote stále niekoho ohovárať?

mandala77
3. nov 2021

To je typ človeka, na ktorý platí "na hrubú dieru, hrubá záplata". Nemyslím si, že si precitlivená. Napísala si "Normálne som sa vrátila pri jej správaní do stredoškolských čias a cítim sa, ako keby ma šikanovala." Ak si zažila niečo podobné v škole, tak to potom môže u Teba hneď spúšťať možno pocity, že zostaneš paralyzovaná, nevieš čo máš urobiť a začneš o sebe pochybovať. Pri takýchto ľuďoch sa mne osvedčuje, vymedzovať si ostro, jasne a stručne hranice, nevysvetľovať a nestretávať sa, ak to nie je nutné. ak bude ohovárať: povedať, nezaujíma ma to, nehovor mi to. A odísť. Je to otázka nastavenia si hraníc a pri takýchto ľuďoch ich treba nastavovať od začiatku. Oni keď vycítia, že si môžu dovoliť, robia to a baví ich to.

negymama
3. nov 2021

zbytocne jej budes hovorit ze ti to ublizuje a prekaza...ved o to jej prave ide. Ani vratenie urazok nema zmysel...ona najde este vacsie.

Najistejsia a najlepsia reakcia, ktoru svagrina neprenesie ...je tvoja UUUUUplna spokojnost. Dristy o tvojom vareni a obliekani ci vychove...nahod ten najkrajsi usmev co mas... a medovo zahlas. "Ja som so svojim varenim, muzom, vychovou, detmi, domacnostou...atd. atd. uplne spokojna"

tvoj pokoj, stastie, sebavedomie a spokojnost ju najviac naserie.

petamich
3. nov 2021

urcite by som nesla cestou "vratim jej to", na co sa chces znizit na jej uroven? proste ju ignoruj aj ked viem, ze je to tazke 🤷‍♀️

katkaseiner
3. nov 2021

necitam komentare... ja som kvoli spravaniu svagrinej obmedzila vztahy v case ked sme boli obe tehotne... kedze ona uz mala takmer dospele dieta, ona vedela VSETKO. A ked hovorim vsetko, tak myslim fakt VSETKO. Nebola vec ohladne ktorej by ma nepoucovala... ona asi rok pred druhym tehotenstvom mala mimomaternicove tehotenstvo a tak potom hned ako otehotnela tak odisla z prace... co potom bolo, ja fakt neviem, ale ja som bola z nej na nervy. Mam fajn pracu, skvele plati, sice je dost stresujuca, ale v tehu som sa pracou fakt nestresovala... a ona furt chodila ze a kedy pojdem uz z roboty... hovorim ze sa citim fajn, pojdem vtedy ked ma vypise gynekolog... na to som dostala ze ona by teda svoje tehotenstvo neriskovala.... ale teda ja som tiez nepracovala na stavbe... ale pekne v teplom kancli...
Bolo tam toho ovela viac a az som plakala ked som to hovorila muzovi, proste to bol pre mna sikan. Odvtedy bolo viac prilezitosti ze si potrebuje dokazovat ze vie vsetko tak ako ja... zacala s falosnym patchworkom, hned po mne, potom kanzashi - hned po mne... potom kvaskovanie... hned po mne... Nechapem preco nemala potrebu piect torty a hackovat...napriklad...
Momentalne sa stretavame velmi sporadicky a ja som s tym ok. Najviac ma to trapi kvoli muzovi (nasi muzi su dvojicky a ten moj to zle znasa) a kvoli detom, predsa su sesternice a bratranci.

negymama
3. nov 2021

@katkaseiner asi na teba ziarli ked po tebe vsetko opakuje. vsak mozes byt spokojna, ona sa v tebe vidi 😅 ja mam tiez muza z dvojcat a nestretavame sa so svagrovcami, teda len minimalne. ale u nas je to o oboch.

katkaseiner
3. nov 2021

@negymama ona nielenze opakuje ale vzdy musela aj nieco viac... ked som robila kanzashi a patchwork tak ona uz aj stanok na predaj mala, svoju web stranku, este stale sa tomu venuje...
moje kvaskovanie bolo pokus/omyl, ale naucila som sa.... mam zial velmi malo casu, a momentalne skor vobec... ona sa do toho zahlbila az ani chlieb nekupovala...

Ja len nepochopim preco nemohla radsej sit, strikovat, hackovat, piect torty, cheesecaky, proste cokolvek ine.... mna potom vzdy znechutila tym ze bola uplne ako odtrhnuta a vzdy chodila ze toto si uz robila? ja so toto robila a toto som predavala a tam som bola a toto ma uspech...

0silvia0
3. nov 2021

@katkaseiner potrebovala doceniť, oceniť, pochváliť, asi ju mama v detstve málo chválila. To týmto osobám len treba povedať, čo chcú počuť, áno, si šikovná, si úspešná, si múdra, potom dajú pokoj a nevynucujú si pochvalu. Jednoducho uvidia, že s nimi nesúťažíš a skludnia hormóny.

negymama
3. nov 2021

@katkaseiner sutazivy typ. co narobis. Ja mam takeho svagra, hocico co robi brat...ale vzdy o kusok viac.

Dlab na nu. Netreba sa dat vtiahnut do tychto subojov. Vzdy rob len co ta bavi a pokial ta to bavi a mas k tomu moznost.

poslednepogo
3. nov 2021

Ako by som čítala o mojej švagrinej

kengurica
3. nov 2021

Tak pri rozhovore s ňou nadhoď niečo v štýle "áno, chcela by som byť ako ty... Starať sa o tri deti, popritom mať úspešnú kariéru jadrovej fyzičky a každý deň 4chodové menu na obed. Jednoducho si môj vzor."
Predpokladám, že neplatí ani jedno z toho. Čo je ona, že si takto dovolí súdiť druhých (teda to by si nemal dovoliť nikto)

annamalaga
3. nov 2021

@kengurica mi skôr pripadá , akoby závidela , že sa niekomu v živote darí a tak musí rozoberať cudzie životy. A ohovárať, kto ako čo má. Každý má tak, ako si môže dovoliť. Áno niekto nosí topánky 2 sezóny.

zanta3
3. nov 2021

No tak ja by som jej povedala asi len raz a to by si veru za klobuk nedala a dobre by si premyslela, ci nabuduce bude kut nejake ptakoviny. Ak jej vsak nieco zavidis a si nespokojna so svojim zivotom tak ver, ze ona to citi

dupinka
3. nov 2021

Buď ignorácia alebo irónia. To druhé je podľa mňa jasnejšie a priame.

hope87
3. nov 2021

Chces byt ta "dobra" na ukor seba. To urcite nerob. Dobre si jej vtedy povedala a teda prepac ale urcite by som sa na tvojom mieste nezdrzala, keby som zistila, ze ma takto ohovara. Ja by som jej inak vycistila zaludok. Clovek, ktory ti do oci nedokaze povedat veci, ktore o tebe rozprava poza chrbat, je pre mna falosny a zly clovek. Takeho chces mat vo svojom zivote?

slovakboy
3. nov 2021

Najprv sa nauč toto od seba odraziť. Neber veci osobne. Ak ti povie: “máš zadok ako hrošica” Odpoveďou je neutrálny, taký neprítomný pohľad do oči. Nepovieš nič, ani neverbálne nezareaguješ. Nesklopíš zrak nebudeš sa tváriť že to nepočuješ, ale dáš najavo, že sa ťa to nedotklo. Ten flusanec sa jej vráti ako neotvorená obálka. Neskôr sa jej naučíš aj odpustiť. Ona totiž nehovorí o tebe. Ona hovorí o sebe o svojom vnútri. Správnym mlčaním ostane jej poznámka visieť na nej a v prítomnosti iných ľudí sa všetky oči zamerajú na ňu a nie na teba. Pozri si na YouTube hru Jaroslava Dušeka 4 dohody. Nasmeješ sa aj poučíš.