Ako by ste sa vy zachovali?

29. júl 2024

Ahoj, chcela by som vedieť váš názor.
Žijeme s mužom v dome jeho matky . Taktiež tam býva aj babka. Dom má 2 poschodia, my využívame len jednu izbu, spoločnú kúpeľnú a spoločnú kuchyňu. V izbe má muž nakúpený svoj nábytok, no steny a podlnj nemenil. Jeho matka ma v poslednej dobre problem s tým, že steny sú krivé a podlaha nieje nová a chce od muža aby to spravil. Platíme jej “nájomné” - trochu nižšie ako niekde v byte. Muž to odmieta robiť z vlastného, keďže nebude investovať do niečoho kde nechce pokračovať bývať ( max 1/2 roky ) . Dom je napísaný na matku, čiže je to všetko jej. Aký je váš názor na to že ho núti to spraviť z vlastného? Ako by ste sa vy zachovali? Ďakujem

janinah
29. júl 2024

Kto dom zdedí? V tej jednej vašej izbe by som prerobila všetko podľa svojho vkusu na vlastné náklady,ved aj po odsťahovali tam budete občas chodiť a bývať v onej izbe.

michaela412
29. júl 2024

Spraviť a neplatiť nájom do tej hodnoty, alebo nech to zaplatí mamička.

autor
29. júl 2024

@janinah Má ďalších dvoch súrodencov. Na dlhšie návštevy neplánujeme chodiť.

autor
29. júl 2024

@michaela412 Mali kvôli tomu s mužom hádku, nechfe počuť ani jeden variant.

maranco
29. júl 2024

Bežne keď nájomník niečo opravuje (samozrejme zo súhlasom majiteľa) sa mu to odpočíta z nájomného. Ak sa nedá dohodnúť tak dať "výpoveď" z nájmu a hľadať si iné bývanie.

januska12323
29. júl 2024

Je to jej dom tak si opravy má riešiť sama. Do cudzieho neinvestujte, iba by ste prerobili. Prispela by som jedine keby je časť napísaná na mňa.

autor
29. júl 2024

@januska12323 Takýto názor máme aj my, no počúvať dennodenne že to je naše, pritom naše nič nieje len nábytok je už nahlavu.

autor
29. júl 2024

@maranco No , ale tu nieje žiadna nájomná zmluva ani nič.

alickapusinka
29. júl 2024

Ako vaše jej 3 deti alebo tvojho muža.Pokiaľ nie je nič na jeho meno v dome nič nech nerobí.Prečo by mal ak platite nájom. Tvoj muž to zveľadí za svoje peniaze hodnota domu stupne a bude musieť vyplatiť súrodencov ale tie peniaze ktore dal do opravy len stupne hodota domu a oni tým pádom budu mať viac penazí.Nič by som do domu kde platím matke nájomne neinvestovala.Bude to vaše je myslela ako ak mama sa poberie aj s babkou.Dobre zmyšľa tvoj muž nič nerobiť za svoje nikto mu ich nevráti a na papieri nie je jeediný vlastník domu.Ak by na papieri bol majiteľ ON tak je to ine ale pokiaľ je jeho matka tak je veľmi múdra bude to vaše za jaký čas 30 rokov 50 rokov.Nič do cudzieho neinvestujte.

janinah
29. júl 2024

Samozrejme ze je to vaše,teda jej troch detí.Moj otec poriesil majetok kým bol ešte pri sile a rozume a nič lepšie urobiť nemohol.Dom treba zveľaďovať skoro stále,inak ti spadne na hlavu.Cize sa môže stať,že o 20 -30 rokov zdedite schatraninu.Z tohto pohľadu svokra nechce nič zlé,len na tu opravu sama zrejme nemá dosť financií.Lebo vyplieskat sa z peňazí kvôli domu a na staré kolena byť odkázaná na biedny slovenský dôchodok nie je nijaká výhra.Takze svokru chápem.Mali by ste sa všetci dohodnúť ako s domom naďalej.Pokial mienite prerušiť všetky styky a nededit,tak to treba povedať teraz a priamo.Mozno sa domu a opráv rad ujme iný súrodenec.

autor
29. júl 2024

@alickapusinka My tu neplánujeme bývať, takže by nikoho muž nevyplácal. My to tu ani nechceme mať, no musíme tu chvíľu vydržať.

autor
29. júl 2024

@janinah Naše to určite nieje, ani nebude. Zdediť to muž nechce, to svokra dobre vie. Nežijeme na slovensku, takže s nejakým dôchodcom za 10/15 rokov nebude mať svokra problém. Domu a opráv sa neujme nikto, všetci súrodenci majú svoje nehnuteľnosti a nehodlajú sa sťahovať z mesta na dedinu. To bolo preberané 100x.

deti95060810
29. júl 2024

chcieť môže... roky jej krivé stany nevadili a zrazu vadia ...

alickapusinka
29. júl 2024

však to zbytočne by tam daval peniaze do cudzieho myslím že nie je to na jeho meno nič.

lia2022
29. júl 2024

Podla mňa zase keď momentálne nehnuteľnosť využívate tak by ste mohli trochu prispieť aj do " opráv " .. veď zase porobiť tú jednu izbu v ktorej vy budete ešte najbližší rok dva vás nezabije. A taktiež to je rodičovský dom a nie úplne cudzej osoby. Neviem, my pokiaľ sme bývali u svokrovcov, našu izbu sme si prerobili za naše náklady, taktiež aj nábytok a keď sme sa sťahovali tak sme to tam aj všetko nechali..hoci by sa to zišlo ale už mi to bolo trápne brat. Takže by som investovala podlaha, steny , nábytok z vlastnej skúsenosti už nie 🤔.

autor
29. júl 2024

@lia2022 Ono to ale opravy nepotrebuje, len jej sa to nepáči. Nábytok si určite budeme brať, lebo stál tisíce. 🙂 Nám podlaha ani stena nevadia, na podlahe je koberec a steny sú síce krivé, ale biele, bez nejakých smpinavych šmúh. Muž to tu maľoval ako sme sem išli.

lia2022
29. júl 2024

Tak keď sú len krivé a neni sú špinavé, nech si tie rozmary rieši mamička 🤣. V takomto prípade by som akurát tak na mužovom mieste max. pomohla pri prerábke priložiť ruku k dielu na svokrine náklady. Nič viac.

maranco
29. júl 2024

@lia2022 koľko ste platili svokrovcom mesačné nájomné za izbu?

abbey1
29. júl 2024

Tiež by ma zaujímala suma, ktorú platíte a prečo tam vôbec bývate, ked zjavne máte vzťahy nie dobré, ďalej tam nechcete chodiť ani na návštevy.
Mne to príde, že momentálne len pekne využívate situáciu. Vyrovnať steny a podlahu v jednej izbe nestojí toľko, aby to bol pre dve dospelé osoby problém.
Ale samozrejme, pokiaľ platíte komerčný nájom a aj za využívanie kuchyne, kúpeľne, prístupu do domu a tak, tak nič neplaťte.
Naozaj mi to príde trápne od dospelých ľudí bývajúcich u rodičov.

autor
29. júl 2024

@abbey1 Na návštevy nebudeme chodiť kvôli zlým vzťahom, ale kvôli tomu lebo sa budeme sťahovať 3000km od domu. Ona nám ponúkla bývanie, za nejaky poplatok. Keby ďalej povedala že buďme musieť opravovať jej dom tak by sme sem nešli. Platíme za vserko, nie len jednu izbu. Predstav si že študujem 2 Vš naraz, tak nepracujem. Pracuje len muž. A čo ti vôbec príde trapne. 😀😀

abbey1
29. júl 2024

No tak študuje, bývajte v jednej izbe a neopravujte. Alebo si nájdite podnájom za trhovú sumu a nemusíš riešiť zlé zťahy a opravy.

lia2022
30. júl 2024

@maranco my sme platili všetky energie + do stravy.