Ako by ste sa k tomu postavili vy?

17. júl 2024

Ahojte zaujímalo by ma ako by ste sa zachovali v nasledovnej situácii. Manžel má jedného súrodenca, spolu po starých rodičoch zdedili byt z ktorého mu muž vyplatil polovicu. Avšak pred rokmi keď ešte starí rodičia žili mu darovacou zmluvou nechali malú záhradku keďže ako jediný im tam chodil pomáhať a staral sa o ňu keď už starkí nevládali. Súrodencovi dávali peniaze, financovali mu študijné aj prázdninové pobyty v zahraničí a nevieme do akej miery to bolo kompenzované. Teraz po rokoch keď sme sa odsťahovali na opačnú stranu republiky kvôli mužovej práci sme boli nútení záhradku predať lebo sme sa o ňu nemali kedy starať, no tu nastal problém. Mužov súrodenec začal manžela hnať do toho aby mu polovicu z predaja vyplatil, nahúckal aj ich otca proti nemu (dedičstvo je zo strany ich nebohej mamky) a stále naňho útočia aký je kvôli tomu sebec. Je mi jasne že z právneho hľadiska by sa mohli aj na hlavu postaviť a nemajú na nič nárok, skôr ma zaujíma to morálne hľadisko. No robia mu naozaj zo života peklo, ohovárajú po celej rodine aký je nevďačný že oni z toho nič nedostali

simsalabim
17. júl 2024

Nema ziadny, ani moralny narok na vyplatenie.

vevebono
17. júl 2024

Bývate na druhej strane republiky, srať na nejaké slová

tanyan
17. júl 2024

Aký morálny nárok? Ten súrodenec očividne tiež nevyplatil manželovi polovicu toho, čo dostal od rodičov počas života... A svojim správaním len dokazujú, že morálka je pre nich cudzie slovo, takže nemajú právo sa na ňu odvolávať podľa mňa.

alickapusinka
17. júl 2024

Síce nárok právni nemá len aby nedopadol tvoj muž nakoniec tak že ich otca presvedčí
a otec celý svoj majetok prepíše na syna nie na tvojho muža aj to už bolo. Pokiaľ otec žije za života môže prepísať majetok komu chce mňa to len napadlo ak píšeš že si švagor začal s otcom zbrojiť. Takže aj to sa môže stať. U nás nedávno v meste bol taký prípad.

luccija
17. júl 2024

Povedať súrodencovi, že prečo sa stále cíti ukrivdeny nezabudnúť spomenúť jeho zahraničné pobyty.Je tak ako rozhodli starí rodičia...a tým to zhaslo.Mozu ti byť ukradnuté nejaké ohováracky.Neboj sa otec mu to vynahradí pri ďalšom sedení, keď ich zmanipuloval a hra sa na obeť.Ale na záhradu starkým nechodil pomáhať...

tiezjedna
17. júl 2024

nech začne muž po rodine a kamarátoch ohovárať ich, že naťahujú prsty na cudzí majetok, nech sú radšej všetci na pozore...

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alickapusinka
17. júl 2024

No ale nič to nemení na fakte že ak tvoj muž ma 1/3 jeho brat tiež a otec svoju čiastku bytu môže kľudne prepísať na brata tvojho muža čiže 2 syna. Takže to že už to na svojom mene majú je jedna vec a len vždy vo vzduchu visí čiastka ich otca ktorú môže darovať synovi s ktorým žije. A tvoj muž bude mať teda menšiu čiastku a jeho brat väčšiu.

sissy27
17. júl 2024

normálne by som si na mužovom mieste sadla s bratom aj s otcom a povedala fakty: záhradu som dostal od starých rodičov, lebo ako jediný som sa staral. Vy ste tam ani raz neprišli pomôcť, ani starkým, ani mne, kým bolo treba robiť tak vás záhrada nezaujímala, až teraz, keď sa premenila na €€€. Tebe financovali zahraničné pobyty, štúdium, vzdelanie, a ja od teba nežiadam, aby si mi vyplatil polovicu tých nákladov alebo aby si sa so mnou delil o peniaze, ktoré zarobíš vďaka tomuto nadštandardnému vzdelaniu, ty odomňa nežiadaj peniaze, ktoré mám ja zo záhrady.

katka2602
17. júl 2024

A on ma aké morálne právo na nehnuteľnosť kde nepohol ani prstom? Keď na starých rodičov z vysoka kašľal?

lubkovaandrejka
17. júl 2024

Mna udivuju ludia, ktori na druhych zvysoka kaslu a este maju v sebe tolko drzosti, ze si narokuju na nieco, na co nemaju ziadne pravo. Nepomahal im, ale podiel zo zisku chce... Boze, hanba by ma fackovala.

mojemenonikto
17. júl 2024

Tú hypotéku splácajú všetci majitelia rovnakým dielom?

autor
17. júl 2024

@mojemenonikto nie, otec ktorý tam žije a ostala mu hypotéka ktorú mali spolu s nebohou ženou

mojemenonikto
17. júl 2024

@autorka Rozumiem. Už to tu viacerí písali. Samozrejme žiadny právny, ani morálny nárok na peniaze zo záhradky súrodenec nemá. Iná situácia by bola, keby bolo také niečo dohodnuté na začiatku. Ale platí aj to, že sa vám môže ľahko stať, že zmanipuluje otca a prepíše svoj podiel naňho. Dá sa to aj s tou hypotékou. Na tie splátky som sa pýtal najmä preto, že vlastne všetci traja by mali byť teraz spoludlžníci a mali by splácať hypotéku rovným dielom. Lebo dedia sa nielen aktíva, ale aj pasíva. Tak pozor na to, aby v budúcnosti ešte toto niekto na vás nevytiahol, že ste vlastne neplatili za dlh, ktorý ste mali.

alickapusinka
17. júl 2024

A tvoj manžel platí tu 1/3 hypotéky.

vilma7
17. júl 2024

Súrodencovi by som asi jasné pripomenula, že jemu s záhradka kompenzovala iným spôsobom, takže sú si kvit.

som_realistka
17. júl 2024

Pozri ci u vyplatí alebo nie, len sa pripravíte o financie. Otec je zmanipulovany, vy ste ďaleko, braček natlačiť kaleráby, a na dedičskom po otcovi zistíte, že zostala akurát tak prázdna almara, lebo otcova časť bude prepisana na brata.

alickapusinka
17. júl 2024

@som_realistka aj aj si myslím že to takto dopadne. A nakoniec bude mať manžel pisateľky 1/2 a brat 2/3.Len aby to tak nebolo.

tykat
18. júl 2024

"malú záhradku"
O aku sumu ide?

ekira1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ekira1
18. júl 2024

Nechápem vlastnictvu bytu, píšeš, že ho zdedil so súrodencom, ktorému jeho polovicu vyplatil. Tak byt patrí iba tvojmu mužovi?

autor
18. júl 2024

@ekira1 jeden byt patrí mužovi áno, no tu sa už rozoberá byt otca že z pocitu krivdy ho môže nechať súrodencovi
@tykat sumu tu určite nejdem uvádzať nehnevaj sa, nejde o žiaden veľký pozemok s chatou z ktorého by sme zbohatli, malý úsek kde stojí len záhradný domček s náradím

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
18. júl 2024

Ak je to mala suma tak nevidim problem surodencovi vylatit polovicu. A mate pokoj bez stresu.

mk1111111111
18. júl 2024

@tykat ale preco by to robili? Je to jeho, tak aj peniaze su jeho.

ekira1
18. júl 2024

A otcov byt dedil I manžel po mame? Je spoluvlastník? Rodičia ho mali spoloční?

ekira1
18. júl 2024

Pýtam sa, pretože nechápem ako môže byť vlastníctvo 1/2 a 2/3. Ak bol byt oboch rodičov, otec vlastní polovicu, druhá polovica sa delí medzi otca a dve deti. Takže otec má 4/6 a deti po 1/6. Za svojho života si so svojím majetkom môže robiť každý čo chce, ak by chcel darovať, nech, jeho rozhodnutie. Ale nech ho potom súrodenec doopatruje a pochová. Zo záhradky by som nedala nič, na dotazy rodiny by som sa ohradila, že on dostával peniaze a vám nič z toho nedal. Jedine ak by darovacia zmluva bola, že v prípade predaja vyplatiť, ale to váš prípad nebude, inak by si sa tu nepýtala..

tykat
18. júl 2024

@mk1111111111 kvoli vztahom.
Ta zahradka sa rokmi zhodnotila, vyuzivali ju. Podla mna porovnavat darovanie zahradky s financovanim prazdnin a studijnych pobytov sa neda.

ekira1
18. júl 2024

@tykat vzťahy pôjdu dole tak či tak. Teraz to je polka záhradky, potom to bude malo, potom malo vyplatil za byt, potom rodičovský byt.. ak to bol malý pozemok so záhradkou za pár tisíc, zrovnávať sa to dá celkom ľahko..