Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor. Ako by ste sa chovali k otcovi, ktorý je chorý. Má 61 rokov, rôzne operácie kĺbov, kolena pruhu, už nepracuje nemá peniaze. Roky nie sme v kontakte, sem tam si napíšeme už ani to nie. Keď som bola malá, cca do 7 rokov, sme mali dobrý vzťah, ľúbila som ho. Neskôr začal veľmi veľmi piť, celé detstvo som vyrastala s alkoholikom, ktorý dlhé roky pred mojimi očami týral moju mamu, aj psychicky, fyzicky, ťahal ju po bite za vlasy, keď sedela na záchode potiahol ju za vlasy a ťahal ju, kopal, stúpal po nej, predomnou ju fackal a znasilnoval. Vela krát som sa skoro pocikala od strachu, doteraz mam psychické problémy. Stále bola u nas polícia co sa stazovala na hluk, niekedy som ju anonymne volala ja, lebo som sa bála ze zabije mamu. Bála som sa chodiť domov, nikdy ma nepochvalil, ani raz v živote. Po stenách sme mali napísané nadávky krvou, co písala moja mama, asi jej uz vtedy preskakovalo. Ked sa rozviedli, čoskoro som sa od neho odsťahovala, to ešte on ako tak relatívne fungoval, mal prácu, pil hlavne cez víkendy, nasťahoval si tam fetacku, jej platil za sex aby mala na pervitin, polícia tam bola kazdy den, lebo sa hádali ona hulakala, správala pred dverami, aj s nim bola tehotná, isla na potrat, on bije každú ženu co tam ma. Susedia ho neznasaju. No na jednej strane mi je ho aj ľúto lebo viem ze je chorý, ze bol dôvod prečo začal piť
A co tvoja mama?
Tvoj otec je tyran. Ak s ním nemusíš byť v kontakte tak nebuď. Načo. Do života ti dal len traumy.
@anachsunamon ona sa odsťahovala, ma svoj život, ale volame si aj sa stretavame
V zivote by som s takym clovekom neprehovorila 😳
A co tym chce teraz akoze povedat, ze sa voci tebe nijako neprevinil? Aby si ho nedajboze doopatrila? Cloveka, ktory by tyral moju mamu a sposobil by mi traumy, by som bez milosti odmietla. A jediny kontakt max telefonicky.
Tak toto správanie by som mu nikdy neodpustila, odstrihla by som sa od neho. Obdivujem ťa, že dokážeš s ním komunikovať.
Tak ja na tvojom mieste by som sa venovala mame. Otec je tyran a robil to pred tvojimi očami. Ja osobne by som sa s takým clovekom nekontaktovala
@gejb ani nie som, len je tam stale niekde to ze je chorý a žiadny človek v svojej podstate nie je zlý, nevravím ze ho to ospravedlňuje, no neviem ako sa zachovať. Teraz odomna žiada pomoc a ja neviem co robiť. Koľkokrát mi povedal ked mama od neho odišla, ze ak sa zabije to bude moja vina, ked si chcel zavolať ženu na sex napísal mi ze som sebecka ze som doma a v zime som krúžila po ulici aby ju tam on mohol mat.
Viem, že ľahšie sa hovorí, keď to človek nežije a rozmýšľa racionálne bez emócií, ale pre mňa by to bol cudzí človek a nemyslím, že by ti obnovenie kontaktu s ním prinieslo niečo pozitívne... možno okrem toho, že by ti nebolo ľúto, ale to je príliš malé plus oproti tým mínusom... veď si jednu jedinú dobrú vec či spomienku o ňom nenapísala a lepšie by to teraz nebolo, si mu dobrá len lebo potrebuje pomoc, prepáč... moja najlepšia kamarátka bola nútená takto svojho otca odstrihnúť, trvalo to šialene dlho, dala mu veľa šancí, popožičiavala veľa veľa peňazí, ale ten človek by len bral bral a bral (nebolo tam fyzické týranie, ale inak veľa podobností),ale nakoniec to inak nešlo, ťahalo ju to dole a je rada, že tak spravila...
@bibina32 dokážem, ale len sem tam cez messenger, ja neznesiem počut jeho hlas, a aj tie správy co mi pise su uplne od veci lebo je mimo, ked mi pise opitý v noci stále iba spomína minulosť a co bolo pred 12 rokmi a vkuse to isté dookola
Neexistuje. On ti zničil detstvo. Nie si mu nič dlžná. Ja by som sa s ním nekontaktovala
Ja by som ho zablokovala a viac by pre mňa neexistoval ani choroba nie je ospravedlnenie, pretože choroba sa lieči u lekárov a nie na dne pohára a, nič nemôže ospravedlniť také činy
Absolutne by som sa s nim nekontaktovala, vymazala navzdy zo zivota. Je mi zle len to citam.
Nie si mu nič dlžná, len ta skúša citovo vydierať . Bil tvoju mamu, nemá absolútne žiadne morálne právo od teba žiadať pomoc. Ja by som úplne prerušila kontakt. Ale to som ja...
Keby ti napisal, ze lutuje ako sa k tebe spraval, ze lutuje ze ti znicil detstvo (ak nie cely zivot) a prosil o odpustenie tak MOZNO by som na tvojom mieste zvazila pomoc so zakladnymi zivotnymi potrebami. Ale ze on sa voci tebe neprevinil??? Najslusnejsie, co viem napisat je, ze si nezasluzi ani sekundu tvojej pozornosti. Tam nech sa staraju tie, ktore mu boli cely zivot prednejsie…
A dufam, ze ty aj mamina ste v ramci moznosti ako-tak v poriadku.
Uz len kvoli tvojmu psychickemu zdraviu ho nekontaktovat. Vobec. A nie, nie si mu nic dlzna. Moj otec je alkoholik, ale tento pribeh co mas za sebou ty, no smutno mi bolo, ked som to citala. Strašne to muselo byt. 🥺
Mam s nim aj dobre spomienky z detstva, netvrdím, práve tie mi dávajú tie pochybnosti, keby je 100 percentne všetko len zle tak ani neváham
Keby sa ti roky ospravedlnoval s kajal sa dakde v nejakej skupine anonymnych alkoholikov, tyranov a uplneho padu na hubu tak mozno.
Ale tvoj otec je niekde na uplnom dne vsetkych nechutnosti co len moze svovev manzelke urobit a ty premyslas, ze by chudak chory potreboval pomoct???
To skor ty otvor oci, ze taky clovek si za to kde je moze sam.
Nikdy, do blokacie by siel ten clovek pri kazdom pokuse a on este rvrdi, ze za nic nemoze ...si precitaj este raz co robil
No rob ako chces. Ved aj tyran moze mat svetle chvilky. Ale stale je to tyran.
Pozri sa je to na tebe. Pomoct mu v zakladnych veciach ok. ale tvarit sa akoby sa nic nestalo a denne sa s nim stretat to by som nedala. Ak chces a uznas to za vhodné tak mu pomoz. My ti tu mozeme davat rady a ty si spravis po svojom. Ja by som takého cloveka viac vidieť nechcela. Max spravu na narodeniny by som poslala. Rozhodnutie je na tebe ak zvladnes byt v jeho prítomnosti.
Riesila si svoje psychycke problemy? Bola si u psychologa?
Myslim ze mas problem v tom ze dufas ze raz, niekedy sa otec zmeni a bude zase skvely otec. Ze konecne budes spat mat svojho otco ako si ho poznala kym si mala 7 rokov. Si na to prilis upata.
Cakas na znamenie ze otec sa zmenil a vysvetlujes si veci tak aby ti to fungovalo. Myslis si ze tym ze je chory si vstupi do svedomia, alebo ze ak mu pomozes, tak konecne nastane ten zlom, alebo ze pil lebo mal dovod a teda nie je zly clovek.
Objektivne z tvojh opisu tam ja nevidim ani namensi naznak toho ze by u otca nastala nejaka zmena. Je stale ten isty tyran a sebec a jedinne na com mu zalezi je on sam.
Ty si tyranne dieta a clovek, ty nedokazes mysliet racionalne.
Urcite sa s nim nekontaktuj a chod sa poradit so psychologom. Drzim ti velmi palce aby si nasla dobry zivot.❤
@anachsunamon nezvládam, za posledné roky som sa v jeho prítomnosti cítila zle, len som chcela si prečítať názor aj iných ľudí, on je v takom stave ze jemu nejaká pomoc co sa týka závislosti a iných psychiatrických ochorení je myslím si ze zbytočná, zdravotne je na tom tak, ze 10 rokov kazdy rok sa čudujem ze ešte zije, v 17 som spavala s nozikom pod vankúšom ked mama od nas odišla. Len som to chcela mat takto čierne na bielom aj od iných
Nie, tvoj otec je vychcany manipulátor a to s tým zabitím … nie, skôr ho zabije jeho štýl života. Takýto ľudia sa majú veľmi radi. Veľa ľudí je chorých a nesprávajú sa ako úplní chuji. Ani zvieratá sa nesprávajú ako tvoj otec.max ked umrie by som obetovala 50sku na veniec, lebo budeš jediná … pretože susedia mu tam skôr pohadzu confetti a oslávia že majú pokoj … znie to kruto, ale je to realita
@andreatytler ano, ku psychológovi som začala chodiť. Ďakujem ti za odpoveď, je na zamyslenie. Ja viem ze sa nezmení a nemyslím si ze čakám ze raz bude dobrý otec. Ja to tak mam s každým, aj s ľuďmi ktorých osobne nepoznám ze sa na veci snažím pozerať aj z ich strany
@olimuc je to tak, nikoho nemá, nikto ho nemá rád, roky nemá kamarátov, všetci o nom iba škaredo
Tak sa s nim nekontaktuj ved ti to ublizije. A ked od vas mama odisla preco si nesla s nou
@anachsunamon nechcela ma so sebou, mala toho veľa aj sama, mala svojho priateľa s ktorým išla do garzonky, a pravdu povediac v tom veku som nechcela ísť ani ja s nou
Mas aj dobre spomienky... Tento clovek aj keby sa este 10x narodil tak neodcini to co spachal.
A nemala si kam odísť? Stari rodicia a tak
Pokračovanie : a ze to ze tam stále v byte niekoho ma je preto lebo sa cíti opustený a nechce byť sam. Mne nedávno napísal, ze sa voči mne nijako neprevinil, a to co robil si on nepripusta. Ako sa mam zachovat? Na jednej strane ho trochu ľutujem, na druhej neznasam. Aj policajti ho volajú psychopat