Ako by ste riešili zlú finančnú situáciu brata?

naty5510
16. aug 2019

V mojej prvej diskusii ma niektoré rozniesli na kopytách za brata, ale nikto mi nedal návrhy ako to poriešiť a keďže aj mňa to vie škrieť zaujímalo by ma akoby ste to riešili vy? Rada si vypočujem nestranné názory lebo sa o tom nemám s kým porozprávať.
Aby som sem dala kontext, bratovi platím hypotéku 250eur, jeho byt je ale písaný na mňa už teraz teda. On si pobral nejaké pôžičky z nebankoviek. Platím im aj 150 eur na rehabilitácie pre jeho syna, ktorý je na vozíčku. Brat zarobí okolo 700eur, ostatné do rodiny donesie jeho žena, dokopy je to asi 1000eur, problém sú tie nebankovky, lebo tam zahučí mesačne 550eur, takže žijú zo zvyšku v podstate.
Také že nechaj ho sám nech sa stará nepomáha, rok som nebola s nimi v kontakte a len čo skoro prišli o byt. Majú tri malé deti, s najmenším je mama ešte na materskej. Naši rodičia už nežijú, rodičia jeho manželky pomôžu, ale sami veľa nemajú.
Iná rodina teda na pomoc nie je, jeho manželka sa nemá ako zamestnať, lebo aj keď jej skončí materská bude sa treba starať o syna, jeho stav je menenný, dá sa v podstate len udržiavať aby nebol úplný ležiak.

vilma7
16. aug 2019

Tú diskusiu predtým som nečítala, ale brat nech si krásne hľadá aj druhú prácu a makať makať.. prečo mu ty máš riešiť účty a peniaze? Do šlamastiky si ho nedostala, prečo ho máš z nej ťahať? Berme to tak, že by si ty na to finančne nemala, čo by robili?
Švagrinej skončí materská, tak aspoň do práce kde by nočné mohla robit, alebo na čiastočný úväzok.

ktochytavzite
16. aug 2019

Brat memoze ist pracovat do zahranicia a svagrina by mala pomoc od mamy s opaterou deti?Nech brat bud ide za heanice alebo nech ma aj 2 robotu.

miriam439
16. aug 2019

@naty5510
Prvú diskusiu som nečítala, ale podľa toho, čo si teraz napísala, si myslím, že ak je byt napísaný na teba, tak tým, že ty prestaneš splácať hypotéku, o byt prídeš ty. Ak som správne pochopila, on ho vlastne bezplatne užíva. Ale byt je teraz tvoj.
Možno do budúcna, keď posplacaju tie nebankovky, možno nech ti platí nejaký symbolický nájom, aby sa naučil nejakej zodpovednosti. Alebo nech skúsi nájsť ešte nejakú brigádu, aby rodine trošku finančne prilepšil.

pribinak
16. aug 2019

Prvú diskusiu som necitala, ale brat by mal mat este nejaku brigadu aby viac prispel do rozpočtu
Urcite nie je spravne aby neustále čakal pomoc ci u od teba alebo od svokrovcov
To ze je byt písaný na teba je super, to bol Dobry napad

Rozmýšľali ste nad osobným bankrotom?

michelle567
16. aug 2019

Keď im chýba toľko peňazí aby mohli existovať tak či chcú či nie ešte jeden príjem im chýba - matka do práce, otec brigády. Aspoň kým si nesplatia nebankovky. Deti do škôlky/školy a ten vozickar tiež môže chodiť do špeciálnej. Kým budú cez deň deti v škôlkach/školách matka môže chodiť do práce..

naty5510
autor
16. aug 2019

No s tou brigádou, ako ja som mu to vravela, on pracuje za pásom v automobilke a vraví, že sa mu hodiny nedajú skĺbiť a v podstate nič nie je vyučený takže by asi mohol robiť len nejakú manuálnu prácu a o tom on ani počuť nechce. Švagrinú do práce nútiť nemôžem ani som jej to nenavrhla, lebo pri troch deťoch a jednom posrihnutom si neviem predstaviť akoby makala ešte po večeroch niekde.
Nad osobným bankrotom som neuvažovala, ja sa do týchto vecí ani trochu nerozumiem priznám sa... neviem čo to obnáša.
Tak byt je v podstate môj to hej, na tom som trvala aj keď mu to šlo ťažko ten prepis, ale hypotéku platili dokopy asi tri mesiace a potom prestali, tak nabral rýchlo pôžičky a už bol v tom cykle, dlh majú skoro 10 000eur čiže obrovská suma ak si to človek vezme.
Deti chodia do škôlky, lenže malého škôlka by vyšla zasa okolo 300eur a to nemajú kde vziať hejže... plus je tu ešte to ročné dieťa a jasle sú tiež drahá sranda, čiže jej plat by im moc nepomohol, lebo robila tiež len predavačku a to nie je teda terno.

pribinak
16. aug 2019

Pozeram ze ste z BA, urcite by si mal najst este nejaku ďalšiu pracu/brigadu, ponúk je dost

pribinak
16. aug 2019

@pribinak bankrot nie je nic komplikovane. Da sa ist na konzultáciu do centra pravnej pomoci

A ak robi v automobilke urcite, urcite ma priestor na brigadu, ak nic nevie, tak potom len manuálna praca

naty5510
autor
16. aug 2019

On kedysi aj brigádu mal, chodil pomáhať nejakému známemu so stavbárčinou, lenže on to tak flákal, že známy ho samozrejme enchcel lebo sa mu tam zadrbával, ja mávam málo času na riešenie týchto vecí, väčšinou im proste tie peniaze pošlem a neriešim, ale teraz mám hluché obdobie tak sa do toho asi pustím zasa.
Ono ja kašlem na tie peniaze, mne neurobia dieru do rozpočtu, len mňa hnevá keď mi svokrovci volávajú, že zasa nemajú ich deti čo jesť a podobne. Aj teraz keď najstaršia šla do školy som jej ja musrla kúpiť tašku, prezúvky, zaplatiť hovadinky okolo. Ako mne to nevadí, len jemu sa bojím dať peniaze a nemám čas behávať s malou po obchode a zháňať tašku s jednorožcom.

michelle567
16. aug 2019

Keď sa so ženou nedá tak nech len pekne zamaká on. Vyšlo mi že to majú splácať rok a pol. Takže ty ich podporujes mesačne 400€ to za ten rok a pol vyjde 7200€. Dohodli ste sa že ti to potom bude splácať? Alebo ako. Ja by som ho urgovala nech hľadá brigádu inak končím s podporovanim. Veď musí mať aj on snahu, pôžičky si vie nabrať hocikto tak mal by sa aj snažiť ich splácať

nickpick
16. aug 2019

@naty5510 ak spravne pocitam ten dlh by mal byt splateny za rok a pol, a potom by ti mali byt schopni platit najomne, inak nemohol by v tej automobilke robit nadcasy, ked nechce ist na brigady? Ako to nepochopim, ako sa k svojej situacii moze takto postavit...jeho manzelka ma zrejme co robit s 3 detmi (to tiez nechapem preco si urobit rovno 3 deti ked uz maju starosti s postihnutym dietatom a su zadlzeni), ale mohla by trebars popri svojich strazit 1-2 deti a tak si trosku prilepsit, alebo ked ma on volno ist na parhodinovu brigadu, dokladat tovar napriklad...

amelia000
16. aug 2019

@naty5510 boze to sa az tazko cita ako ta brat vyciciava. Dalsia dobra dusa kt. To robi pre deti a rodicia nemaju kusok snahy zeby to dali dokopy. Nech si brat vybavi na seba ten bankrot. Nech cez volno chodi po brigadach..trebars aj ako pokladnik do obchodu. Neze nechcem o tom pocut. Dala by som mu ultimatum do kedy a ked nie neposlala by som mu ani cent a ani telefon nedvihala. Ja som tiez tak odstrihla jednu vyzierku lebo som toho uz mala plne zuby a tiez mala 2 deti....

naty5510
autor
16. aug 2019

No nedohodli sme sa, že mi to bude splácať, lebo som si byt proste nechala prepísať na seba, akože potom by som možno začala riešiť aj nájomné, len s nimi je to zložité, lebo aj malý ako rastie bude zasa treba väčší vozíček a podobné veci, naposledy dostali odo mňa na vianoce dvíhacie zariadenie aby ho mama vedela dostať z vozíčka a na vozíček, lenže tam to nekončí bohužiaĺ no a je mi blbé od nich pýtať keď viem, že len lieky/špeci strava/plienky ich na neho výjdu tých 200-300eur. Plus asi bude treba čoskoro poriešiť prerábku kúpeĺne pretože už teraz ho ledva zvladajú umývať.
Ako dať ho do nejakého špecializovaného zariadenia nechcú ani počuť, ale výrazne by im to pomohlo a odľahčilo keby ho mali doma len na víkendy.

pribinak
16. aug 2019

Ako som uz napusala, prvú diskusiu som necitala, ale brat ta detmi dobre vydiera a manipuluje. Nechala by som ho tak. Bud nech sa in aj jeho zena spamätajú, alebo padnú tvrdo na hubu

saskia_98
16. aug 2019

@naty5510 toto jedno nepochopim. Nemam na to ale aj tak lezim za pasom vo fabrike a vyhovoriek kopu.. Moj manzel je mesiac v prdeli na kamione len žeby zarobil, žeby sa postaral o rodinu a žeby som ja mohla byt 3 roky doma a ani moj manzel nema nejake extra vzdelanie. Ma len vyučny list automechanika a tam to konči ale snaži sa zubami nechtami aby sme sa mali dobre .. Ze to tvojmu bratovi neni ani kus debilne ked pyta peniaze od svokrovcov a teba..

mogaa
16. aug 2019

@naty5510 a akú radu chceš? Brat má volné víkendy, takže zohnať si niečo aj na víkendy....Spoliehať sa na pomoc druhých nie je riešenie, od cudzích pomoc očakávať nemôžu a ani od teba stálu pomoc, aj ty máš svoj život, nemôžeš im pomáhať donekonečna a žiť ich život....To je tak, ak sa rozhodnú mať 3deti rodičia ktorí ich nedokážu uživiť....Ak sa skončí materská, matka požiada o opatrovateľský príspevok, takže o jej príjem neprídu.....Ako som pochopila byt je na teba a aj hypotéka takže v podstate splácaš svoj byt, brat tam len býva....Môže požiadať MU o nájomný alebo sociálny byt a ty dáš svoj do prenájmu....Hlavne si dávaj pozor pokiaľ býva v tvojom byte aby platil nájom a elektriku aby ti potom neprišli nedoplatky...Rovnako môžu požiadať na syna inančnú výpomoc z neziskových organizácii ako Pomocníček(alebo tam kde chodieva na rehabilitácie), Nadácia Markíza a podobné organizácie...Ty sa zamysli nad tým či ťa len nevyužívajú a neberú tvoju pomoc ako samozrejmosť....Úprimne, nepochopím na čo si človek urobí tretie dieťa ak sa nevie postarať ani o dve....O ro o dva si urobia štvrté...

vendulka80
16. aug 2019

Si len obeť svojho lenivého brata. Nic viac. O manuálnej praci nechce pocut? A co je docent? Ak nema vzdelanie tak mu nezostáva nic len chytit lopatu do ruky. Ale lahko sa hra na majstra sveta ked ma sestra zabezpečuje a stara sa o moju rodinu. Keby si mala problemy ty, pomohlo by ti ako rodina? Prepac ale si blba. Nie preto, ze pomáhaš ale preto, ze sama vidis, ze on sa nijak extra nesnaží a len ho podporujes v jeho lenivosti a vychcanosti.

naty5510
autor
16. aug 2019

No to štvrté mi ani nespomínajte lebo tej predstavy sa desím, akože byt ja budem isto platiť, ja mám svoje bývanie, ale tak zasa na ulicu ich dostať nechcem. Ja som mu povedala, že časom ho nechám za istú sumu ten byt pokojne odkúpiť. Ako jeho manželka nebola nadšená keď zistila, že teda požadujem aby to prepísali na mňa, ale hold no... doteraz na mňa asi má ťažké srdce.
On sa vyhovára aj na to, že nemá auto a do práce cestuje hodinu v podstate niekedy aj viacej, čiže asi tak no... lenže kto by mu dal auto na splátky keď je v zozname dlžníkkv na ďalších xy rokov. Ale už aj to skúšal, že či by som auto nevzala na seba a on by ho splácal, lebo malého zložito vozia do nemocnice keď ej to treba. Ale zasa taká hlúpa nie som a svoje auto mu nedám, lebo tiež si rád vypije sem tam.
Takže myslíte, že sa mám na neho vykašĺať a platiť len hypo? Zasa dostať ich s troma deťmi na ulicu by som si vyčítala...

pribinak
16. aug 2019

Platila by som len rehabilitácie pre synovca. Ostatne by si brat musel riesit sam.

stela01
16. aug 2019

@naty5510 aj ja chcem byt tvoj Brat . 🙋🏼‍♀️😂

Prepáč ty mu nepomahas ani jemu ani žene ani deťom .....

evkamotka
16. aug 2019

V lidli maju super platy aj predavaci (prilezitost po vikendoch?)

sissy27
16. aug 2019

@naty5510 nejako mi nesedí, že byt si si nechala napísať na seba - ak je byt zaťažený hypotékou, tak banka by s niečím takým nesúhlasila. Buď by sa na teba musel prepísať nie len byt, ale aj úver, alebo by sa musel úver celý vyplatiť a až potom by sa dal byt prepísať na teba. Takže ako to vlastne je?

ukulela
16. aug 2019

@naty5510 suhlasim s tym ze svagrina asi do roboty ist ozaj nemoze. a tiez by som dieta nedala do ustavu ... pises, ze si kupovala zdvihacie zariadenie - nemaju na take veci narok od poistovne/statu? cerpaju vobec vsetko, na co maju narok? pri imobilnom pacientovi mozu dostat € aj na prerabku kupelne ... len sa treba informovat na uradoch.
ak ich/brata chces motivovat, musis tvrdo odstrihnt prisun €. hypo platit musis, lebo by si o byt prisla ty. ale navyse ich dotovat nemusis ...
svagrina ma tazke srdce kvoli bytu? a preco? lebo im ho platis cely ty???? ona chcela, aby si ty platila hypo a byt bol ich? no pekne :(
na tvojom mieste by som si s nimi sadla a ujasnila vsetko - financne toky teraz, kolko ich dotujes, ako to vidis s bytom, ze viac cakat nemozu a ze toto musia urobit - zvysit svoj prijem.
ked pises o aute - nemaju narok na dotaciu aj na auto?
ty asi rodinu/deti nemas - planujes, ci neplanujes ich?

vendulka80
16. aug 2019

@naty5510 a on nema výčitky ze kvoli nim nemas svoj vlastný zivot? Odstrihnúť parazitov od seba a bud sa postavia na nohy alebo bohuzial. Ked som neschopný tak si nerobím deti.

amelia000
16. aug 2019

@naty5510 pozri ty ho na ulicu nedostanes..ak chcu prezit a mat kde byvat tak nech robia a riesia..do ustavu choreho chlapca..o ktoreho sa pomali nevedia postarat. Ved ho moze chodit navstevivat aj cez tyzden to nieje ze ho dala na adopciu a uz ho nikdy neuvidi. bohuzial no..jeho mama do roboty..otec na brigady a nech makaju. Sa nedivim ze nechces dieta ked toto mas vo svojom okoli. Oklam ich ze si dostala vypoved a za 2 mesiace sa musia zacat starat o seba sami.

naty5510
autor
16. aug 2019

Lenže byt je už môj v podstate a nestojím o opletačky :D
Bože asi som ostala zaslepená, som toho mala toľko na pleciach, že posledné čo som riešila bol on, proste som vždy automaticky zaplatila a venovala sa niečonu zmysluplnejšiemu, lebo toto ma len nahnevá keď to začnem riešiť no...
Ako som písala platím hypotéku, takže je na mňa prepísaný aj úver, ale ten pomaly doplácam, lebo som dávala viackrát tie mimoriadne splátky, teraz keď sa zbavím priateľovho auta tak by to asi malo výjsť tak, že bude doplatený celý úver a ostane tam len nájomné a enwrgie, to platili oni.

amelia000
16. aug 2019

@naty5510 mozno ti to tu aspon troska otvorilo oci ze mas na sebe neskutocnu pijavicu...

silvi70
16. aug 2019

Neviem v akom meste býva brat. Ja by som sa pokúsila vybaviť im sociálny byt. Byt v ktorom bývajú by som prenajala. Príjem z prenájmu by určite pokryl hypotéku a možno aj časť splátok úverov. Brat nech sa ďalej stará. Keď sa zo šlanastiky dostane, môžete sa baviť o tom, že si byť od teba kúpi.

sissy27
16. aug 2019

@naty5510 aha, tak zrazu už aj úver aj byt je na teba napísaný. Tak to potom si z toho nevyšla tak zle, veď si prišla k bytu celkom lacno, neplatila si úver od začiatku, niečo určite splatil brat. nehovor mi, že banka dala hypo niekomu, kto zarába 700€, má tri deti, ženu na rd, nebankovky za 550€...

ktochytavzite
16. aug 2019

@naty5510 tak vidis problem bude v brativi hl,na mauakne brigadybsa mu nechcel,keby mal snahu,vydrzi tam ale on sa skor spolieha na teba.