Ako by ste riešili starobu bez dedičov?

17. júl 2024

Predstavte si takú situáciu, že proste ostanete bezdetná, slobodná. Nemáte ani súrodencov, takže žiadne netere, synovcovia a podobne. Vaša najbližšia rodina budú deti bratrancov, s ktorými sa ani nestretávate a z jednej strany Vám aj ublížila tá rodina. Teda v podstate nemáte nikoho takého, komu by ste chceli zanechať majetok.
Nie ste ani veľmi majetný, dajme tomu že máte dvojizbák v krajskom meste a nejakých pár tisíc alebo aj pár desatisíc na účte ako rezervu, proste len čo nasporíte za život. Ako by ste to vymysleli, nech proste si tú starobu trocha užijete a neostane po Vás všetko ale zároveň nikdy neviete koľko sa dožijete a či napríklad nebudete musieť ísť do domova dôchodcov a tam dôchodok stačiť nebude? Je nejaká možnosť napríklad niekomu prepísať byt hoci aj za polovičnú cenu s tým, že tam človek do smrti bude bývať alebo nejaké iné riešenie aby ste proste si ten majetok nejako užili aspoň trocha ak viete, že ho nechcete zanechať? A tú rezervu si nechať proste na účte v prípade choroby a teda ak by aj ostala, nech za to je človek pochovaný a zbytok možno na charitu závetom? Je mi jasné, že aj ten byt by sa dal závetom napríklad na tú charitu, ale zase predsa len, schodnejšia by bola cesta aj sebe nejako pomôcť na tú starobu a neživoriť a nedať všetko na charitu.

viestta
17. júl 2024

Kym je clovek pri sile a pri zmysloch uzivat si vo svojom a podla svojho. Ked bude treba opateru predat byt, peniaze ulozit a odist do DD kde cloveku poskytnu slusnu a adekvatnu starostlivost a vyplacat sluzby zo zisku z predaja bytu.
U nas nie su este mozne spatne hypoteky, ale mozno aj u nas casom dojde aj na toto. Zijes vo svojom ale dostavas peniaze z hodnoty nehnutelnosti ako mesacnu rentu. Po smrti sa stava nehnutelnost majetkom hypotekarnej spolocnosti alebo ked je to potrebne sa vyplati zostatkova hodnota a clovek ide do penzionu pre dochodcov, ktory hradi zo zostatkovej hodnoty

monichetta
17. júl 2024

Ahoj, na niektore veci by vedel odpovedat asi len pravnik/advokat - ako sa da pravne poriesit uzivanie/prepis. A ostatne - uzivaj si to co mas, s tym, ze na ucte maj nejaku rezervu pre pripad nudze. Myslim, ze to tak robime viacere, aj ked mame potomkov.

zmrzlinka8
17. júl 2024

mala som takého suseda, dožil sa asi 82 rokov, nemal vôbec nikoho. keď cítil, že už nevládze a koniec sa blíži, predal byt, išiel do domova dôchodcov. a peniaze z bytu dal do toho domova, samozrejme nevedel, koľko ešte požije, tak aby mal tam zaplatené.
žil ešte asi 2 mesiace v domove.

vkatush
17. júl 2024

Ja len jeden prípad, čo som minule čítala a dobre sa na ňom zasmiala 😁 cca tak nejak to bolo:

Žena, mala okolo 80 tuším, bezdetná, bez rodiny, pekný veľký byt v centre mesta. Chcel ho odkúpiť cudzí pán okolo 40tky, že bude žene platiť nejaký príspevok na život, nechá jej právo dožitia a po jej smrti byt bude jeho, však ona sa už asi dlho nedožije, možno 1,2, 5 rokov...
Preskočíme 30 rokov dopredu, muž zomrel v 70tke, jeho rodina musela platiť danej žene ešte niekoľko rokov tie peniaze, pretože ona sa dožila vyše 110 rokov a bola tuším aj v guinnessovej knihe rekordov 😂

autor
17. júl 2024

@viestta to je také riešenie presne, čo by vyhovovalo, možno časom bude.

@vkatush 😂 Ale tak teoreticky si viem predstaviť, že keby odkupuje takto firma vo veľkom, máš nejaký priemerný vek dožitia, že proste by to brali do úvahy, ale aj to, že napríklad keby sa aj viac dožije cena nehnuteľnosti pôjde len vyššie, že by to mohol byť dobrý biznis pre obe strany. Toho osamelého dôchodcu, že si prilepší, aj pre firmu, že ju vyjde napríklad výdavok na 40 000 alebo 50 000 a o pár rokov má byt v hodnote 130 000 napríklad, čo môže predať.

adik64
17. júl 2024

Ja sa tu pripojim, raz ma caka rovnaka situacia ako autorku 🙂 Ta spatna hypo je super riesenie, snad sa to casom objavi aj u nas 🙂

mk1111111111
17. júl 2024

Isto si byt nechaj, jedina zabezpeka, aby si sa do DD dostala, ked budes musiet, potom predas.. Z dochodku Ti to isto nepojde, to by si musela mat echovne stastie.

ukgirls
17. júl 2024

byt predat ist do lepsieho domova dochodcov a ak by daco ostalo tak pre urulky zvierat ..

rorino
17. júl 2024

@zmrzlinka8 takéto niečo som aj ja chcela poradit,ľudia z blízkeho okolia,išli tam,aj keď ešte boli samostatne,ale cítili sa osamelo,žijú z predaja svojho domu,či bytu,a tam už majú aj nových priateľov,spoločné aktivity,a vedia,že keby dačo pomoc je hneď poruke.Len dlhé čakacie doby,viem.

thereisabear
17. júl 2024

Poznám bezdetných manželov, čo pripísali byt na susedu s tým, že ich doopatrovala.

dominikamacakova
17. júl 2024

Môžeš darovať napríklad útulku, alebo nejakej neziskovke

natalka13
17. júl 2024

Normalne preda byt a pojde do domova kde ak bude vladat bude zit v garsonke so starostlivostou a potom podla zdra.stavu.
Spise zavet kam s financiami ak mu ostanu - ten domov, cirkev, utulok pre psov.....

lonely66
17. júl 2024

ak by to bolo tak, urobila by som rovnako, ako aj
@viestta čiže nájsť si slušný domov dôchodcov (už keby som vedela, že nevediem príliš aktívny život), predala by som nehnuteľnosť a z dôchodku a financií z predaja by som financovala DD. v závete by som zvyšok odporučila práve DD, ak by som bola s ich službami spokojná. prípadne konkrétnym ľuďom (lekár/-ka, ošetrovateľ/-ka)...

minimie
17. júl 2024

@vkatush Calmentová z Francúzska. Bolo to dokonca ešte viac, cez 120 😃. Vraj boli dokonca pokusy o spochybnenie že šlo o tu istú osobu ale na prednáške z demografie nám povedali že vraj jej život je veľmi dobre zdokumentovaný, že tam nie je veľmi priestor na pochybnosti 😃

vkatush
17. júl 2024

@minimie zdalo sa mi, že bola z Francúzska, ale nebola som si istá 😁 nedávno som na to naďabila a ma to celkom rozosmialo.

Autorka, čítala som aj o páre. Predali majetky a z tých peňazí + dôchodku si kupovali plavby okolo sveta. Viac menej žili len na lodiach, kde mali All inclusive, postarané o jedlo, upratovanie, pranie, zábavu,... Vraj ich to vyšlo lacnejšie ako nájom. Tiež je cesta 😁 (ale to asi nebolo so slovenským dôchodkom 🤔)

mantilka
18. júl 2024

@lonely66 no len aby jej neskratili život, keď závet na danú dds

vevesh
18. júl 2024

V nemecku su hojne taketo pripady- jedny zmamy takto dostali dom. Doopatrovali jednu starku a ta im v zaveti odkazala dom + financnu hotovost. Dalsia znama chodila upratovat + navarit k ovdovelemu panovi v rokoch, odkazal jej v zaveti tiez €€€ plus rok stare kabrio🤷‍♀️ ani jedni vopred nevedeli, ze im nieco dani ludia odkazu- bola to sukromna platena opatera. Cize kludne sa da predat/prepisat byt aj za doopateru (len tam.by som sa bala, ze by mi dopomohli na druhy svet pri dnesnych cenach nehnutelnosti)🫣🫣🫣

vevesh
18. júl 2024

@vkatush bol u nas elektrikar-taky 45rocny a ten nam rozpraval, ze pred davnymi rokmi, ako nast-rocny mladik si hladal prenajom. Nikto mu nechcel ako pristahovalcovi dat prenajom az natrafil na velmi majetnu 78-rocnu starenku, ktora si ho nastahovala vedla svojho bytu. Chodil jej opravovat veci+ teda do dalsich bytov. Az raz isli niekam a starenka navrhla, nech si ju vezme za zenu, lebo nema nikoho a za doopateru dostane cely jej majetok (mala asi 20 bytov+nejake pozemky). Ze on zavolal vsetkym znamym a potajme o 22 za hodinu spakoval vseeetky veci a zdrhal. Vsetci sa mu smiali, co je blby, ze starenka za chvilu "pojde" a tie majetky..... Chlapik to mal velmi tazke, ked tak zdrhol, ale ze sa casom postavil na nohy a teraz je uz 2 roky konecne zenaty. A ze ju nedavno pred mesiacom videl s nejakym mladsim (80rocnym) panom za ruky ist po promenade....🤪🤪🤪🤪ze dakoval bohu za svoj "zdrhaci manever"🤭🤭🤭

athelas86
18. júl 2024

Treba sa pripraviť že podľa demografického vývoja bude v spoločnosti o pár desiatok rokov podstatne väčší pomer seniorov k produktívnej populácii než je teraz. Čiže väčšia záťaž na zdravotnícky systém, na opatrovateľské služby i na samotné domovy dôchodcov. S tým bude súvisieť aj hodnota týchto služieb a treba rátať že bude veľký pretlak dostať sa do domova.
Jasné že v trhovom hospodárstve bude rásť aj ponuka, ale ako veľmi je teraz ťažko odhadnúť. Zatiaľ čo potreba je istá a známa už teraz pretože štatistické dáta sú dostupné a sú nemenné - jednoducho vieme koľko detí sa v akom roku narodilo a kedy dosiahnú starobu. Najlepšie je na starobu pripraviť sa v rodine, ak sa dá.

zmrzlinka8
18. júl 2024

@mantilka to by ti potom skrátiť život mohol hocikto, koho spomenieš v záveti.

autor
18. júl 2024

@vevesh tak hlavne ten prepis za života má riziká. Osoba čo ťa opatruje napríklad môže mať autonehodu a ostať na tom zdravotne horšie ako ty alebo napríklad sa jej zmenia okolnosti a presťahuje sa na druhý koniec krajiny, lebo bude musieť a opatrovať už nebude môcť. Preto určite ak niečo odkázať takému človeku, tak iba tak, že o tom nevie a po smrti.
Inak poznám taký prípad žena 70 rokov, mala bohatého brata tiež slobodného bez detí, čo umrel. Má aj s dedičstvom po ňom a čo ona nadobudla veľký byt, 3 domy, peniaze po tom bratovi. A ona sa trápi v starom dome, aj byt aj domy čo nevyužíva nedá ani do prenájmu, ale aj tam chodí upratovať a tak. Nedovolí si nič, žije len z dôchodku, ale že by niečo predala, to nie. Nechápem pre koho to drží, nemá deti, partnera, brat nemal tiež rodinu, má len vzdialenú rodinu, čo sa o ňu extra nezaujíma. Ja v jej prípade nechápem jednu nehnuteľnosť si, nejakú rezervu možno 20 000 keby niečo a proste užívam si, chodím na dovolenky viackrát ročne a tak. Do hrobu si ten majetok a peniaze fakt nezoberie.

karolinakr
18. júl 2024

moj ujo ževraj tak predal lacno pozemok na svojom dvore synovcovi nech si tam postavi dom a za to ich doopatruje, a ten ho postavil a draho predal, tak boli rozhadani..ani pozemok ani opatera ..ja na tieto doopatrovania neverim, ak to robi človek len z vypočitavosti, tak to nerobi poctivo
Mne sa pozdavala jeden čas PETA organizacia za zachranu zvierat, tym by som šupla nejaky obnost, ale osobne by som ich predtym navšťivila, či su ok alebo len postuju pekne obrazky

alickapusinka
18. júl 2024

Ja po tých skúsenostiach s opaterou čo mám už viem jednu vec nikdy viac by som cudzieho neopatrovala za peniaze ale za nehnuteľnosť. Peňazí za opateru je málo a je to drina. Ak by som si mala vybrať tak určite len za nehnuteľnosť. U nás nedávno bol prípad žila v dome mama a syn syn mal ako za slobodna dcéru starej pani vnučku ktorú ale nikdy nevidela. Syn presvedčil mamu že ju doopatruje nech mu prepíše dom a ONA že dobre tak aj to urobila a viete čo sa stálo syn náhle zo dňa na deň zomrel. Po otcovi dedila ta vnučka starej pani a dala ju do domova dôchodcov dom predala.

karolinakr
18. júl 2024

našli v byte mrtveho bezďaka policajti a mal tam 100 000 czk..by som chcela vediet, že čo potom s nimi bolo akože..to bolo este davnejšie

neviditelnypes
18. júl 2024

Nad tymto uz som tiez premyslal, kedze je to pre mna dost realny scenar. Zatial to vidim na dozitie v stane na nejakom tajnom mieste pri mori so zasobou fazulovych konzerv. 😉 A mozno vznikne firma ktora si uvedomi dieru na trhu, napriklad Vesela eutanazia s.r.o. alebo tak.

laurita285
18. júl 2024

Neviem či je to pre teba aktuál už teraz ale určite v priebehu desaťročí bude bežná reverzná hypotéka 🙂
A k tvojej otázke teraz, je možné predať aj byt s právom dožitia.

karolinakr
18. júl 2024

@neviditelnypes a budeš si v stane poprdkávať fajne z tej fazule

marci77
18. júl 2024

Iba pribeh zo zivota

nasa suseda to mala velmi dobre rozbehute, nahovorila svoju tetu zo zahranicia, ze ju doopatruje u nej doma na Slovensku (teta predala v Belgicku svoj byt, prisla byvat sem k nej a doniesla si 400.000eur)
teta tu nebyvala ani mesiac a jedneho dna z nicoho nic ta 65rocna suseda, co mala tu svoju 85rocnu tetu doopatrovat zomrela (asi infart alebo plucna embolia - z nicoho nic, proste sa rano nezobudila)

tak babka bola z toho v soku - aj take pribehy vie napisat zivot (nakoniec sa vratila naspat do Belgicka, nastastie tych svojich 400.000 mala niekde v uschove u notara)

no a este spat k tej susede, bola rozvedena, deti nemala, sestre nic nechcela ani zanechat, tak napisala vraj zavet nejakemu utulku..... ale presiel uz skoro rok od jej smrti ....a novy majitel sa tu zatial neukazal a na katastri stale figuruje jej meno

tak to iba taky skutocny pribeh zo zivota

marci77
18. júl 2024

este dodam, ze ten utulok ziskal takto minimalne 300.000 eur a to tu nasu susedu ani nedoopatrovali (proste mala od nich psika)

som zvedava, ci to potom predaju ....alebo ci tu budeme mat nejaky hotel pre psov😅