Končím školu. Rodičia sú na tom finančne zle, keď som brigádovala popri škole tak to išlo domov rodičom, takže nemám žiadne úspory a ani oni mi nevedeli odkladať. Mám už prácu v ktorej môžem hneď po škole začať na TPP. Nebudem zarábať veľa ale na začiatok lepšie ako nič. Čo by ste robili na mojom mieste, do pár mesiacov nasporili na nájom (depozit, kaucia - väčšinou treba zložiť 1 000-1500 eur ako som našla na nete) a pritom kým žijete doma prispievali na nájom (okolo 150-200 by to malo byť podľa toho ako sme sa dohodli, plus teda všetko si platím sama) alebo ostali doma pár rokov s tým, že by ste si odkladali a rovno po pár rokoch zobrali hypo? Neviem či sa mi bude dať platiť nájom, vyžiť + aj na hypo odkladať ale zároveň ak si chcem niečo aj dopriať (výlet, dovolenka) tak na hypo budem doma musieť sporiť dobrých pár rokov a máme malý dom plus mám aj menšieho brata.
Časom môžem hľadať lepšie platenú prácu ale vzhľadom na moju kvalifikáciu neviem či nájdem niečo lepšie.
Ak su na tom rodicia financne zle, nebojis sa ze nadalej budes dotovat, najma ak ostanes doma?
Btw ostavat doma este x rokov nie je najlepsi plan pre osamostatnenie sa. Najdi normalne samostatnu izbu v zdielanom byte a tiez to mas za 200 🙂 a usetris aj zaroven zacnes zit svoj zivot.
Skusila by som podla moznosti, v akom meste zijes/kde budes mat pracu najst podnajom s viacerymi ludmi. Bude to o prisposobeni sa, ale zas vyhoda, ze byvas s niekym. Doma by som ja osobne neostavala.
Partner teraz končí Bc - cez jeseň začína Mgr a bude mať čas i na prácu, len sa hlási na viac škôl, nevieme kam ho zoberú. Uvažujem, že sa zamestnám, pol roka ostanem ešte doma, zatiaľ si budem odkladať a zvažujeme, že spoločne pôjdeme do podnájmu. Len by som musela počkať pol roka, kým teda skončí Bc a podľa toho do akého mesta ho zoberú na školu (nebudeme si hľadať nájom v Nitre ak bude študovať v BA napríklad), ja tým, že nemám vyslovene odbor si prácu nájdem kdekoľvek (mesto myslím) a časom ak sa pozbierame tak si dorobím školu. Čo si o tom myslíte?
Ak ostaneš doma, tak si nikdy nenasetris. To bude furt niečo od rodičov že to sa pokazilo, že malému bratovi treba topánky, tašku, oblečenie... A zrazu zistíš, že neplatíš len tych 200e ale si pre nich ďalší zdroj príjmu a nemáš čo odložiť, žiadna dovča, kino a pod. Ak môžeš, čím skôr sa osamostatniť - práca, bývanie.
A nenechaj sa citovo vydierať rodičmi, niektorí to skúšajú.
Ak mate plan ist do podnajmu spolocne s priatelom tak by som asi volila ostat chvilu u rodicov, ale urcite by som setrila, aby som mala nejake uspory. Medzicasom by som aj minimalne pozrela ake su pracovne moznosti v mestach, kde potencionalne bude studovat tvoj priatel.
A tvoji rodičia pracuju?
Polroka by som bola doma, koho najdes na polrocne zdieľanie bytu? Zdá sa mi zbytočne vynaložené energie na tak krátky čas a môže sa ti stať, že nebudeš spokojna, aj tak potrebuješ polovicu depozitu zlozit. Toľko mesiacov uz vydržíš a potom spravíš krok ďalej.
asi si nerozmyslala pokracovat v studiu na vysokej skole, ubytovat sa internate a pori tom aj brigadovat - to by neslo ?
Zvaz aj studium na vysokej skole a byvanie na internate. Niektore skoly "ponukaju" aj socialne stipendia. Popritom sa da aj brigadovat a bude to lepsia perspektiva do buducna pre teba. Aj by si si zvysovala kvalifikaciu, aj cosi usetrila, aj uzila a aj byvala za relativne lacno (keby zrovna aj to zdielane byvanie na nejaky cas). Vela stastia prajem🍀
Chod do zdielaneho byvania.Samostanu izbu v byte s viacerymi.Nie je to vražda ..a šetriť na hypoteku...hľadať lepšiu pracu, študium.Pri rodičoch ta asi vyštavia do posledneho centu. Aby som si od dietata pytala peniaze z brigady, by som sa pod zem prepadla ...