Mame s muzom 2 deti (predskolsky vek). On ma dceru z predchadzajuceho vztahu, ma 15rokov. Kym sme este spolocne deti nemali, chodila ku nam kazdy 2 vikend. Starsi syn ju videl naposledy ked mal asi 2-3roky. Nepamata si ju vobec. Mladsi syn ju nevidel nikdy.
Po jej vselijakych obvineniach, sms spravach, zmanipulovanom spravani zo strany jej matky sa tak odcudzili, ze sa s muzom nevideli asi 2 roky v kuse. Nejdem ani pisat o tom terore co sme zazivali od jej matky, po cele tie roky...
Potom sa mu nejako ozvala na fb. Teraz je to asi rok co sa stretavaju obcas niekde mimo nás. Tak sme sa s muzom dohodli. Ze po tom všetkom co sa stalo, nech si budujú oni vztah a mna a detmi treba nacas z toho vynechat. Tak som to citila proste. Ale vidim ze to je vztah o nicom. Muz ju zoberie von, len ked sa ona ozve. Na hodku, na dve, kupi si co potrebuje, alebo ju zoberie do kina a zavezie zas domov. Ja to proste vidim, ze su si odcudzeni.
Vzhladom k tomuto, neviem ako to povedat detom, ze ich otec ma aj ine dieta. A za dalsie, najradsej by som bola, aby to ostalo takto ako to je, nech sa stretavaju, nech si buduju vztah, ale bezo mna a deti. Mate to niekto takto? Ako ste to riesili?
Myslim, ze je tu malo informacii, ale za mna si to doriesila tak, ako to vyhovovalo tebe. Chyba mi tu vyjadrenie tvojho manzela, ako to on cele vnima a co preziva. V podstate si odstavila deti od ich sestry, nerozumiem, ze ste im o nej doteraz ani nehovorili 🤷 Ma sice 15 a mozno bola zmenipulovana mamou (aj ked z tohto prispevku mu prides, ze ty si v tom ich vztahu tiez trosku zamiesala karty, prepac, mozno sa mylim), ale stale je to dieta a urcite potrebuje aj otca. Neviem, aky otec jej bol a doteraz je tvoj manzel. Tazko tu nieco radit.
nechala by som to na manželovi, ak to jemu takto vyhovuje neriešila by som
Ja si myslím, že hlavne deťom nehovoriť, že otec má "nemanželské dieťa". Jeho dcéra tu bola pred vami /predpokladám podľa jej veku, že sa narodila do otcovho predchádzajúceho vzťahu/, teda nie je nemanželská. Nemanželským dieťaťom sa nazýva dieťa, ktoré sa narodilo otcovi, ktorý si našiel milenku počas trvania svojho manželstva a splodil dieťa. Si myslím. Toto je jeho legálne prvorodené dieťa.
@lindusss2016 nikoho som nedostavila ani som sa o nic nepostarala. Ved s nou a s jej matkou komunikoval vyhradne on. A ani on nemal isty cas zaujem. Ked sa mu to nehodi, ze ma iny program a ona sa zrazu ozve, vyhovorky si vzdy najde. Takze to viem najlepšie posudit ja, ci je jeho zaujem úprimný.
Tu pripecenu informáciu o "nemanzelskom" dieťati si nechaj pre dedinské drbny, deti to zaujímať nebude. Svojim deťom by som povedala úplne normálne, že majú staršiu nevlastnu sestru, dlho u nás nebola a zase príde. A hotovo.
@wilkova a presne toto prislo aj mne zvlastne, ze dceru nazvala nemanzelskou 🤷 pritom je to podla vsetkeho dcera z prveho vztahu, mozno aj manzelstva
podľa môjho názoru je to vyriešené zle. Odstaviť jedno dieťa mimo rodinu , áno aj vy ste jej rodina , a držať ju mimo , nevrhá na teba dobré svetlo a je jedno čo vám jej matka urobila. Je to dieťa a ešte navyše dieťa v puberte a bola aj v tom období dieťa v puberte , čo je veľmi zložitý vek a dáva zabrať rodičom .
No ako čítam , ani otec nemá úprimný záujem sa s ňou stretávať a tráviť čas.
Zalezi kolko maju rokov deti, podla toho im to treba podat. Mozno by som to spravila tak, ze ju zavolam parkrat k nam na obed, veceru. Skusit ju zapojiť do rodiny. Ona za to nemoze co sa dialo ale uz ma svoj rozum. Mozno sa s nou porozpravat o tom celom. Detom normalne povedat, ze to je otcova dcera, ktora ma inu maminku.
je to jeho najstaršia dcera.ich velka sestra.. tak by som ju nazvala a oni sa budu tešiiiť
práveže to vôbec nie je jasné .
Takze tvoj muz nema zaujem o vlastne dieta a ty ho v tom podporujes? Ja len ze ci to chapem spravne 🤷
Lebo také slová môžu zabolieť, vieš.
Normalne povedat ze maju starsiu sestru ktora ma ale inu maminku
@wilkova samozrejme, ze nebudem detom hovoriť pojem nemanzelska dcera ked tomu nerozumeju. Nazov je podla mna v poriadku, nakolko pojem nemanzelske dieta je dieta narodene slobodnej matke, co ona bola.
Z nadpisu je každému jasné, aký vrúcny vzťah máš k tomu dieťaťu. V živote by ma nenapadlo označiť manželove deti z predchádzajúceho vzťahu za "nemanželské". To totiž vôbec nie je relevantné a ani podstatne v tvojom "probléme"
Deti z toho vedu nerobia, proste súrodenec má inú maminku, však nech sa stretávajú všetci spolu a budujú si vzťahy.
Slovo "nemanželský" by som vynechala, buď sa cez to prenes, alebo sa vykašli na celý vzťah.
podla mna z toho celeho srsi, ako by autorka bola najradsej, keby to dieta ani neexistovalo. este z toho vylezie, ze sa s matkou rozisiel kvoli autorke, ale ta prvorodena dcera je "nemanzelska". omg. a nechapem, ze to treba tajit pred detmi. ti tiez nepodakuju, ked sa v dospelosti dozvedia, ze maju surodenca. ved to ste mali hovorit od malicka, aj keby sa s nou uz nemali nikdy nestretnut. to co je za vztahy?
No dievca,bolo ti tu treba pisat?Iba vy viete co sa u vas stalo preco neboli v kontakte,nechaj to na muzovi ked bude chciet povie vasim detom o dcere.
A pre ostatne kazde dieta narodene mimo manzelstva je nemanzelske.
Tiez neviem, vsak ju pozvi ku Vam na obed dajme tomu, ja by som bola rada keby som ty a deti s nou maju postupne dobry az nakoniec vrucny vztah.
Ved Ta dcera za nic nemoze, nieje to ani dieta ,,nevery" zeby si mala mat k nej nejake zle city
Nieje to trosku trapne ze sa tvaris ze ty niesi a vynechajte ma ? 😃
Inak autorka, slovo nemanželské navodzuje dojem, že dieťa bolo počaté v nevere... Možno len mne to tak pripadá. Zmeň rétoriku, je to veľmi nesympatické. To dieťa je v tom jediné úplne nevinne.
@kiwi3 sorry ale trepes fest. A nic z toho nevylezie. Muzova dcera mala 4 roky ked sme sa spoznali. A vzťahy sme mali dobre a nebudem vysvetlovat co bolo potom. A ano vidim, ze moj muz nesie polovicu viny za to, ze to je takto nahovno. A ako pisem, starsi syn sa s nou stretaval, a co som mala potom 2,5rocnemu dietatu dookola rozprávať, ze nooo uz k nam nepride lebo hento tamto? Take male dieta proste zabudne.
lenze ty sa pytas, ci im povedat, ze ma aj ine dieta. tak zjavne niekde nastala chyba. stacilo normalne raz za cas pripomenut, ze maju sestru a ukazat fotku, proste primerane veku. nechapem, ale nastastie sa do takych situacii ani nedostavam.
je uplne v pohode im to povedat v nablizsich dnoch.. nic sa nedeje.. nie je to take zle ako sa zda. len ich zoznamte a vztahy sa upravia.. niektorym az v dospelosti.. inym sa mozu aj v 15. rokoch. len komunikovat.
Však stačilo občas spomenúť, že nejaká sestra existuje aj keď sú zlé vzťahy stále je to sestra. Pozvite ju na výlet alebo na večeru a zoznámte ich. Takým malým to bude viac menej jedno ale čím neskôr to bude divnejšie.
Povedať to deckám je najmenší problém. Tie to budú brať úplne v pohode. Problém budeš mať ty, lebo sa s tým nevieš vyrovnať a bolo vám lepšie bez jeho dcéry. Nevidím to však ako tragédiu. Daj tomu šancu aj ty.
Moja dcéra má 17, od čias kovidu ako si jej otec našiel novú partnerku a oženil sa, prestal za ňou chodiť. S výnimkou krátkych asi 5 minútových návštev pri dverách k meninám, či k Vianociam. Už to budú dobré 4 roky. Ja len.. že.. tvoj muž sa nevidel s dcérou dva roky a ide s ňou von IBA keď sa ONA ozve? bez ohľadu na jej matku, za vzťah s dcérou si môže len on, prepáč. Namiesto toho, aby ste šli niekam spolu, aby si ju pozvala na obed - chceš, aby si budovali vzťah bez teba s bez tvojich detí? škoda slov. Ona je súčasťou vášho života, či sa ti to páči alebo nie..
Ako povedať deťom, že majú staršiu sestru..
Ocko mal kedysi inú manželku a mali spolu dievčatko. Prestali si však rozumieť a tak od seba odišli. Jeho dievčatko už vyrástlo, volá sa XX. Je už veľká, má 15 rokov. A čo bude ďalej, je už iba na vás.. mužovi nie je ani trochu ľúto, že s ňou nie je viac? že k vám nepríde na víkend? ak mu jeho ex robila prieky, mal to riešiť súdne..
@nikaeli ano vystihla si to, a hlavu si nad tým zrejme lamem len ja.
Ja si myslím, že takto malé deti z toho nebudú vôbec robiť vedu, zoberú to rovnako, ako keby spoznali tetu či sesternicu, ktorá sa práve prisťahovala zo zahraničia. Určite lepšie, nech o sebe vedia a občas sa stretnú. Ak sa obávaš povedať im to teraz, ako im to budeš vysvetľovať o 5 či 10 rokov? Lebo raz sa to dozvedia tak či onak.
tak im pomoz ty aby to bolo lepsie.. ale podla mna ty nemas snahu pomoct .. vyhovuje ti to takto..a co chces detom vysvetlovat.. ved sa nezrutia z toho.. tak im prestav starsiu sestru a ze bola dlho prec a teraz sa vratila.. a zivot ide dalej..