O chvíľu budem mat tridsať, ale toto sa so mnou nesie celý život. Myslím si, že na svoj vek a na choroby, ktoré som mala som toho dokázala zatiaľ dosť. Takže sa neutapam rozhodne. Ale začnime v skratke. Vyrastala som v prostredí, v ktorom bol otec skôr agresívny, myslím ze len o kopíroval výchovu, ktorú dostal on, vzhľadom na to, že starý otec bol na deti tvrdy. Nestrieskal ma ako žito, ale vedel kričať tak, že jeden by sa aj pomočil od strachu. Pamätám si, že párkrát som dostala po ústach takú, že mi roztal pery. Dodnes neviem zabudnúť na slová ako... Takú ti strelim, že ti stena dá druhu, a zuby ti vypadnú.
Dnes sa na neho nehnevam, mam ho rada a neprajem mi nikdy nič zlé. Postupne ako jol súrodenec starší, nastali medzi nimi párkrát aj bitky, kedy ma mama chcela zobrať z domu s plačom lebo nevedela nikoho ukludnit. Nerozbijal sa u nás nábytok, ale kričalo sa a veľmi, od otca. Zakaždým, keď súrodenec niečo urobil, brat, nastal hrozitansky krik, pritom to mohla byť nevinná nehoda ako napríklad to, že zničil koberec a podobne. Myslím si, že brat prebral toto správanie a osvojil si agresiu. Postupne začal kričať, hádať sa a nadávať mne, keď rodičia neboli doma. Pamätám si, že ma tak psychicky deptal, že som si v kúte trvala vlasy. Mohla som mať iba 7 rokov alebo 9. Začalo to nevinne, až kým nebom starší aj ja, a nezacal ma kopať, vyhrážať sa mi v hádke ze mi vybije zuby. Koľkokrát len kvôli hlúposti ako tomu napríklad, že som povedala, že sa idem do detskej izby prvá obliecť lebo sa ponáhľam do školy. Tak ho to vytočilo, zamkla som izbu. Začal do nej kopať a trieskat päsťami, že ma rozkope a zabije, nadával. Hovoril mi tie najhoršie nadávky aké si viem predstaviť. Pred spaním mi nadával pravidelne a sikanoval ma, strašil ma a ja som zaspávam na vankúši s placom. Robil si srandu, keď držal dýku v ruke, akoby ju vyhadzoval do vzduchu, že ju hodí do mňa a zabije ma. Detstvo s nim bol teror. Neskôr som ušla do iného mesta na vysokú školu. Rodičia sa doteraz čudujú prečo nechodím často domov, no pre mňa to nie je ľahké. Ťažko som si ja aj mama odniesla psychicky to, že k nám do paneláku do bytu chodil zlodej a nikto si to nevedel vysvetliť, nikdy nebolo vinníka. Vždy to vychádzalo tak, že ukradnút ich musela mama ja alebo brat. Keď otec začal obviňovať mamu, pamätám si, že raz keď sa to stalo po XY krát, som prišla domov a ona plakala v kúte s tým ze sa obesi, lebo kvôli tomu bude rozvod. Otec za mnou chodil a pýtal sa mi ci som tej zlodej ja, hoci som vedela a videla svojho súrodenca ako kradne veľké sumy peňazí, no bála som sa, že sa mi niečo stane, že sa stane niečo medzi nimi a nastane bitka ci nejaká tragédia, tak som to ako hlúpana držala v sebe. Brat klamal zapieral, vravel nech sa neopovazim to nikomu povedať. Opakovalo sa to roky. Keď už som študovala na vysokej, vyvinuli sa u mňa ťažké psychické ochorenia. Zakaždým keď som prišla pozrieť rodinu, tak behom tých pár dní opäť zmizli nejaké šperky ci peniaze. Zase niet vinníka lebo niet dokazu. Vymyslel si to presne tak ten môj brat ze vždy keď som prišla tak to vyzeralo tak, že som zlodejka. Otec mi po rokoch stále úplne neverí, a mysli si, že za to ze mam psychické choroby mi nemôže veriť, a ze kto vie...možno som kradla ja, a brala drogy, a milo iba vyzerám a pritom nemám chrbtovu kost. Nikdy by som to neurobila. Raz v živote som zobrala mame 10eur na temperky lebo som si rada maľovala. Nikdy by som jej nedala obrúčku do záložne ako sa aj stalo. Na to nemám srdce. Ked po rokoch náhodou niečo vytiahnem a spomeniem rodičom aké som mala detstvo, predovšetkým otec reaguje tak, že na čo sa babrem v minulosti, že preháňam, že čo on stým ma teraz spraviť, že sú aj horšie rodiny, ja mam len pritom pocit, že som nikdy nepočula žiadne skutočne ospravedlnenie. Každému som prepacila, ale zanechalo to vo mne veľa.
takejto rodine by som povedala ze mozu byt vobec radi , ze sa obcas zastavim.
@annamalaga psychológ je prvá vec, ktorú vybavujem.
Nenavstevovat, maximalne pozvat k sebe na sviatky zo slusnosti. Normalne mi bolo zle ked som si predstavila byt v tvojej koži a prekrocit prah ich bytu.... ako nasypat si sol do rany, znovu a znovu....
@fairyprincess nechcem ti tým pokaziť deň aj keď sa to ťažko číta, hlavne ze ťažké veci sú už za nami. Nemysli na to a nebuď z toho smutna, výhod to z hlavy. Nerada by som, aby mal niekto kvôli mne zlý den
Rodinu si nevyberies. Preto ju nahead dobrymi ludmi, obkolesuj sa nimi. S rodinou by som len udrziavala len take vztahy, na ake by som sa citila. Mozno to casom v sebe vyriesis inak a najdes si k nim cestu. Najma k otcovi. Starnutim sa ludia mozu meniť, vela veci pochopia a mozno im odpustis. Brat sa znici sam
@zorkahorka ja sa snažím z celej sily sa nehnevat a nevracat sa k tomu, neobvinovat. Lenže ono to bolo dlhé roky v mojej hlave ako nevyriesene, mozog odkladal to traumaticke do úzadia, a po rokoch to začalo vychádzat na povrch a hlava si s tým robí čo chce.
Ked tam musis chodit, tak len nachvilu za mamou, alebo sa s nou stretni mimo domu, minimalizuj navstevy, pri vypätých debatach zahraj do autu... Viem ze je takychto a aj horsich rodin vela, je to taka nejaka nasa narodna tazoba, ci co, v kazdej rodine sa najde nejaky grazel, ktory tyranizuje rodinu, alebo je hanbou rodiny a je to smutne, ked ti ostatni clenovia rodiny su citlivi a trpia... Daj sa dokopy, rodinu si drz od tela, co ti poviem ak otec sa nebude chciet zmenit, nezmeni sa a ja by som k nemu bola uprimna co sa tyka tych ukradnutych veci, nic sa nezmeni ak budes v tomto pasivna.
@cocolino234 ďakujem ti, máš na to veľmi objektívny dospelý a triezvy nazor
Smutné ako jeden chlap vie zničiť celú rodinu.A čo mama?tebe pomôže kvalitný psychoterapeut
No to chce prave cas. Este je priskoro aby si v sebe tokko bolesti vyruesila. Preto co najdalej od nich a obklopuj sa pozitivnymi ludmi s nadhladom. A inspirativnymi tiez. Zacni zit svoj novy zivot a casom sa vyriesi aj ten stary
po tomto by som s bratom ani nekomunikovala...tomu riadne šibalo...
Navštevovať na sviatky, Vianoce , najst psychológa , nezaoberať sa s tým, lebo sa budeš trápiť nad vecami, ktoré už nezmeníš, povieš rodičom, že sa budete stýkať menej a koniec.