Ako by som vedela dokázať, že dom patril voľakedy prababke?

11. nov 2022

Ahojte,
potrebovala by som voľako dokázať, že jeden dom v našom meste voľakedy patril mojej prababke, len vôbec netuším ako na to. Oslovil ma dnes jeden notár, že ten dom zostal bez vlastníkov, keďže prababkine príbuzní už vymreli a my (presnejšie povedané moja mama a jej súrodenci) sú poslední živí príbuzní a máme možnosť ten dom získať, len potrebujeme preukázať nejaký dokument, že ten dom patril prababke. Zoznam vlastníkov z katastra nestačí, notár mi povedal len toľko, že mám pátrať po dome či náhodou nenájdem nejaký papier ohľadom toho domu. Nikto mi s tým nevie pomôcť, netušíte kde by som mohla začat pátrať ?

doriiis
11. nov 2022

Mestský úrad....dane,smeti,pozemky..

dilino
11. nov 2022

Ved po smrti prababkiných pribuznich muselo byť nejaké dedičské konanie to nie je len tak. Vlastníci domu musia mať nejaké papiere s katastra kto je vlastník. Nie že sa stratili to sa dajú stratiť papiere od domu len tak.

doriiis
11. nov 2022

@dilino ....možno ich prababka prežila...

doriiis
11. nov 2022

@dilino ...a tak nemal kto dediť...až sa dopatrali k autorkinej mame

dilino
11. nov 2022

@doriiis áno ale ked sa dopátrali k autorkinej mame tak nemala žiadne papiere od domu divné. Ved na základe niečoho jej mamu nájsť museli. Ako majú oni dokazovať ved nebolo žiadne dedičské no nechápem. Ved boli aj knihy predtým ked neboli počítače sa písalo do kníh. Tak miestny úrad by aspoň nejaké zaznámi mal.

katica06
11. nov 2022

Komu ten dom patrí dnes? Ako ten dom nadobudli?Keď prababke iba patril.
@doriiis podľa toho kedy prababka zomrela, MsÚ tieto dokumenty nedržia do nekonečna, tuším iba 10r.

slovenka753
11. nov 2022

Kataster ma všetky nadobudiacie listiny. Čiže treba sa dostať nahliadnuť do katastra. A napríklad uvidíte tam dokument podľa ktorého dom nadobudla (kúpna zmluva, dedičstvo a pod). Len úprimne neviem ci by vás tam teraz pustili keďže dom nevlastníte. Možno ak preukáže ze ho môžete zdediť, ale je to len domnienka. Skúste zavolať.

euka210
11. nov 2022

tiez si myslim, ze na katastri maju vsetko...aj nejake zmluvy ci povolenia atd.
Ked dom siel zo svokrovcov na mojho manzela, tak zmluva sla aj na kataster.
Na nete su len vlastnici, ale treba zajst osobne na kataster.
Mestu sa aj platia dane, tak mozno aj tam nieco by bolo.

autor
11. nov 2022

Takto. Prababka vlastnila ten dom oficiálne. Notar mi ukazoval zoznam vlastníkov z katastra. Po jej smrti sa ten dom neopravnene dostalo do rúk jednej osobe. Pamätám si to, babka nám to rozprávala, že ona už mala nový dom a dovolila jednému pánovi tam bývať (bol to chudobný bezdomovec). No a on tam zostal bývať ako neskôr jej dcéra a tej dcére syn. Všetci vymreli a teraz buď preukazeme nejaký doklad, ze mame pravo na ten dom, alebo sa to dostane do rúk štátu.

autor
11. nov 2022

@slovenka753 a ako to preukážem?

judar
11. nov 2022

Tazko to preukazes kedze nemas papier...najhorsie su natom slovne dohody a este ktomu vymeny vselijake

mikadooo
11. nov 2022

Neviem, či by to niekto bral ako dôkaz, ale pri narodení dieťaťa sa do knihy narodenia písali rodičia a takisto adresa, kde bývali. Matriky so záznamami staršími ako 100 rokov sa dajú nájsť na internete. Novšie záznamy asi na nejakej príslušej matrike. Neviem ale, či to je smerodajný dôkaz toho, že ten dom, v ktorom bývali rodičia tvojej babky (čiže prababka a pradedko) bol ich. Neviem, ako to v tých časoch bolo s podnájomníkmi, aké boli ich práva pri zápise detí do knihy narodení. A ešte za socíku bolo veľa ľudí nahlásených v nejakej soc.organizácii, kde by mohlo byť uvedené bydlisko (možno ústav pamäti národa?), A takisto kopec ľudí v dedinách bolo evidovaných na družstvách.

katica06
11. nov 2022

Na katastri musia mať doklad o tom na základe čo ten dom ďalší vlastník nadobudol, ak to bolo neprávom notár už vie ako to napraviť. Treba požiadať o nahliadnutie

ngl
11. nov 2022

Kde sa dom nachadza? Do archivu pod ktory patri okres treba ist.

marca12
11. nov 2022

Nema niekto papiere po starkych? Stari ludia si odkladali vsetky dokumenty,niekto v rodine nema nieco po nich odlozene? A chod na kataster,vyziadaj si original list vlastnictva a nahliadnutie do zbierky listin. Do zbierky listin chodia aj notari,oni skor vedia co hladat a ake vazby hladat. Ale pracovnik katastra ti s tym pomoze. Potrebujes parcelne cislo a podla toho uz bude vediet co hladat a snad sa dopatrate k nejakym listinam.

loyda
11. nov 2022

Ja by som šla do archívu v meste, okrese, kde bývate.

euka210
11. nov 2022

tak logicky...podla toho, aka je posledna zmluva a majitel. Ked tam byval nacierno, tak to stale patri jej, teda jej potomkom. Ked je tam ona ako vlastnik, tak to skor treba dokazat, ze ste rodina a to treba hladat na matrikach ci farach, tam maju aj 100r zaznamy o krstoch.

mamamoni
11. nov 2022

Určite máte v meste archív....Aj my máme,a to sme pidimesto pánu bohu za chrbtom.....Takže v tom archíve začni, oni ti už povedia čo a ako 😉

zuzanka.zuzu
11. nov 2022

kataster postrácal už celé knižnice, tam budú mať prd a ešte väčší prd z toho dokážeš 😂 začala by som miestnym archívom a na fare (cirkev), prípadne požiadala o pomoc historika, ktorý sa tomu venuje, títo ľudia vedia čítať v historických dokumentoch, vedia používať niekoľko rečí (maďarsky, latinsky)

radiah
11. nov 2022

Ja neviem pomôcť, ale držím prsty nech sa vám vráti 🤍

slovenka753
12. nov 2022

Odporúčam zavolať na kataster. Oni vám už pomôžu. Väčšinou sú veľmi ochotni.

slovenka753
12. nov 2022

@zuzanka.zuzu no podľa mňa pôjde do archívu na úvod úplne zbytočné. Najlepšie je začať na katastri a ak by nie o chýbalo potom sa zariadiť ako píšete

89michaela89
12. nov 2022

To ze prababka tam niekomu dovolila byvat neznamena,ze ho na neho prepisala..kto je na liste vlastnictva,ked si to pozriete cez katsterportal?Ak si to neviete pozriet, tak tam zajdite

cacianka
13. nov 2022

Aj stavebný úrad v mieste príslušný by mal mať doklady o stavbe, tie sa musia archivovať veľmi dlho.
Skartovat sa môžu až 20rokov po zbúraní stavby