Ako by ovplyvnilo váš vzťah k rodičom, keby ste boli svedkami rodičovskej nevery ?

15. jan 2020

Uz davnejsie som zazila takuto absurdnu situaciu. Otec vzal svoje deti, chlapcov 16r. a 11r. na chatu. Rodicia sa mnoho rokov predtym rozviedli, ale zacali zase spolu zit, a zase sa rozisli a zase spolu a tak stale dokola - turbulentny vztah, plny hadok, konfliktov, aj prilezitostnej agresie, castejsie psychickej. Otec financne zabezpecuje rodinu, ma skor bezohladne spravanie, matka sa snazi za kazdu cenu byt atraktivna, ocakava uznanie vyplyvajuce z jej VS vzdelania. Stari rodicia sa angazuju do prevadzky rodiny viac, nez je zdrave, mozno prave kvoli detom. Rodina navonok vystupuje relativne sporiadane, je v nej viac vyssie postavenych osob.

Rodicia su uz zase spolu, a pocas tohto tyzdna na chate, matka prichadza za detmi a muzom, kde nalezite hlasito rodicia spolu sulozia. Pre pracovne povinnosti matka na druhy den odchadza, a na treti den prichadza cudzia zena. Otec vyhodi deti aj s kamaratmi z chaty von a zamyka. Cudzia zena je byvala (?) milenka ich otca, ktora uz bola predmetom niekolkych hadok v minulosti, a opät hlasito sulozia. Kratko na to, zena odchadza. Deti sa tvaria, ze nic, nevedia ako reagovat, nikto o nicom nekomunikuje, nikto nikdy nic nepovedal.
Starsie dieta sa casto zastava rodiny a ich preslapov, mladsie dieta je omnoho kritickejsie.

Ako by Vas ovplyvnila takato situacia, kebyze sa udeje vam? Povedali by ste mame, co sa stalo? Ako by ste reagovali vtedy? Ake vztahy by ste pravdepodobne mali s nimi v dospelosti? Vazili by ste si ich? Kritizovali by ste ich za to, co robili? Vycitali by ste otcovi, comu vas vystavil? Alebo by ste prejavili pochopenie? Vycitali by ste matke, ze sa spravala bez sebaucty, alebo by ste chapali, ze sa snazi zachranit vztah? Distancovali by ste sa od nich? Alebo by ste sa citili zodpovedni za ich vztah, a za rodinne stastie, ktore musite teraz napravit? Myslite ze by sa z vas stali ludia s tymi istymi hodnotami, alebo by boli pre vas odstrasujucim prikladom? Ako toto cele poznaci deti, ktore svojich rodicov velmi lubia, ale nevedia, co s takou situaciou? Nevedia, ci kritizovat a odsudit, alebo prepacit.

majah212
15. jan 2020

Toto sú všetko len teoretické dohady. Každý má inú osobnosť a mravný zaklad. Je mnoho možností. To ako sa správajú dospelí ľudia je ich rozhodnutie. Samozrejme má to dopad aj na deti. Tie si môžu zobrať z toho alebo poučenie ako nechcú v živote skončiť alebo vzor. Ak sú už deti dospelé tak je možné sa porozprávať s rodičmi.ale bez výčitiek, obviňovania ale je to veľmi ťažké. Neviem aké máš postavenie ty v tomto príbehu,ale ak chces poznať odpoveď tak sa pýtaj priamom dotyčných.

gladys_07
15. jan 2020

mala som kamosa s podobnou situaciou v rodine, rozpraval mi podobne prihody ako ta s tou chatou. Mamu zboznuje, "foter je debil". On sam neveru odsudzuje, ale ruku do ohna by som zanho nedala (ale to nedam ani za seba)

mpg
15. jan 2020

Deti môžu toto zobrať ako odstrašujúci príklad a byť verný vo vzťahu, niekedy poslúžia aj odstrašujúce príklady, ja som poznala taký prípad, kde to robil šéf firmy a ja ako mladá som to považovala za niečo, čo by som nikdy nechcela v manželstve robiť. Alebo sme mali suseda, ktorý veľmi vo veľkej miere používal alkohol a úplne som si vžila, že alkohol teda nie.
Ale vyčítať sa to rodičom nedá, nikto nevie, čo mu príde do cesty.

korunka1
15. jan 2020

Ako si v tom zaangazovaná ty?

zana1234
15. jan 2020

Ahoj, toto je tak zlozita situacia. Rozmyslam stale nad tym...dolezite je, ake hodnoty mate vstepene...pravdu povediac, ak toto spravi otec pred svojimi detmi-je to silna kava. Je to chlap, ktory si nevazi rodinu, nevazi si svoje deti, nema uctu k nicomu. Ja keby som bola v podobnej sitiacii ako matka, by som chcela o tom vedieť. Avsak neviem, aka je dohoda medzi rodicmi, kedze uz v minulosti riesili neveru. Uz akokolvek a hocico sa v nasich zivotoch stane, vzdy by sme sa mali spravat hlavne k nasim detom slusne a s laskou, pretoze to co im davame, sa nam ako rodicom vrati. Otec ak si chce uzivat s milenkou, by mal respektovat vasu pritomnost a ovladat sa, a tieto aktivity si nechat ked je sam...tymto ukazal, ze vasu mamu si vobec nevazi....je mi z toho zle...
Drzim palce, prajem vela sil, energie 🌸🍀

deti95060810
15. jan 2020

známi zažil niečo podobné. Pracoval s otcom v jednej firme kde všetci vedeli že ocinko má na pracovisku milenku....Doma to povedal mame. nasledoval rozvod, odchod otca ku milenke. Známi sa oženil, ale zostali bývať s matkou. Stranu chytil mame...

zuzi56
15. jan 2020

Ono pri takom turbulentnom vzťahu by to asi ani nemalo efekt, keď matka sa stále vracia ku manželovi, tak dieťa nemusí nič mame vravieť o chate,
No a do budúcna by som to asi prepacila, a už sa tým nezatažovala, take traumy prinášajú lep psych.ochorenia, a to neni mala vec.
Všetko si prehodnot, čo ti vlastne tá minulosť prináša, keď spomínaš ,

vilma7
16. jan 2020

Tak záleží aký vzťah tí rodičia majú, prečo sú vôbec ešte spolu. A keby mám tých 16, tak otcovi poviem asi svoj názor na vec,nech si t....bez prítomnosti deti.