Ako bojovať s prehnanou žiarlivosťou?

lartuna28
11. dec 2020

Ahojte,

už to ďalej nezvládam a potrebujem asi vážne pomôcť...s priateľom sme spolu skoro 5 rokov z toho už dva roky spolu žijeme. Prvý rok /dva bol na mňa priateľ veľmi žiarlivý. Sledoval všetko. Nemohla som už pomaly ísť nikde ani s kamarátkami. Po čase sa to samozrejme zlepšilo, začal mi veriť (alebo ja neviem čím sa to zmenilo).Lenže ako sme spolu začali spolu bývať, tak ,,prišla" tá žiarlivosť alebo ako to mám nazvať na mňa. Neviem už čo mám robiť. Musím sa priznať, že keď nebol kovid a mal niekam ísť (chata z roboty, večierok z roboty,) bezomňa tak išli na mňa hrozné stavy. Také stavy, že som mala celú noc triašku, omýšlam, vraciam, preháňa ma, plačem. Vždy sa snažím upokojiť tým, že veď ma miluje bývame spolu ale tie myšlienky a moje bludy sú naozaj silnejšie ako ja. Nemám ho z čoho upodozrievať lebo naozaj nechodí nikde, nefláka sa po nociach...Jedine keď niekam ide ako som spomenula sú to firemné akcie, ale vtedy som naozaj mimo. Vždy sa snažím niečim zabaviť aby som nemyslela na tie zlé myšlienky ale nepomáha to. Začínam sledovať už aj také veci komu dá lajk na instagrame, FB. Kto dá jemu lajk komu dá on follow. Milionkrat sme sa o tom bavili, ale on mi vždy povie, že nemám na tom nič zlé hľadať že sociálne siete sú na to aby sa ľudia pozerali. Nikdy z tých dievčat žiadnej nenapísal, ale mne to strašne vadí keď ich už len pozerá. Priznám sa, že nie raz som mu potajomky pozerala mobil (jasné nič som nenašla.) ale stále mi idú v hlave zlé veci (priam tie najhoršie). Vadí mi aj to keď si pridá nejakú svoju foto na príbeh
instagramu. Hneď si myslím, že to dáva preto aby si ho tie š***ky na instagrame pozerali, vypisovali mu, ale nie je to tak. Fotky má na instagrame väčšinu so mnou.

Inak máme úplne úžasný vzťah, nikdy som nemala pochybnosti, nikdy sa nehádame a keď aj ano tak je to kvôli mojej žiarlivosti....Miluje ma, vždy mi to povie a vždy mi aj povie, že keby ma chcel vymeniť tak so mnou už nie je, že by som tu nebývala. Ja mu toto všetko verím, ale ako sa mám zbaviť tohto hrozného upodozrievania? Neustále strachu keď niekam ide? Nechcem skaziť náš vztah kvôli žiarlivosti a hlavne obmedzovaní jeho slobody. Chcem aby mi prišlo normálne keď si bude písať aj s nejakou ženou. Mám pocit že sa s tými ženami neustále porovnávam a neprídem si pre neho dosť dobrá.

Veľmi pekne Vás prosím o cennú radu, prípadne čo mám robiť? mám navštíviť psychologa??? Ďakujem za radu 😢

stanulienkat
11. dec 2020

Neviem,ci psycholog pomoze. Vyskusaj. Ale je to v tebe,v tvojej hlave. Ked ste ziarlivi obaja-konec tma. S takym clovekom sa neda existovat. Je to peklo. Aby po hadkach neprisli facky. Ja by som od ziarlivca utekala...

pribinak
11. dec 2020

Toto nie je zdravý vzťah. Rozišla by som sa.

jana_eyre_2
11. dec 2020

@pribinak a keď sa rozíde v ďalšom vzťahu to bude o tom istom..

vikusjk
11. dec 2020

@lartuna28 Mám pocit že sa s tými ženami neustále porovnávam a neprídem si pre neho dosť dobrá. - presne toto je tvoj problem. Neveris si, nemas dostatok sebavedomia. Ak by si mala, nemala by si tie zle myslienky. Na sebavedomi sa da popracovat, ak si sama nevies rady, tak ozaj skus odbornu pomoc. Taky stav ziarlivosti vobec nie je zdravy a znicis tym vas vztah, lebo po case mu to bude vadit a skonci to tym, ze sa rozidete. Opytaj sa ho mozno aj, ze co pomohlo jemu, aby neziarlil uz tak velmi na teba. Ak sama so sebou nie si spokojna, popracuj na sebe, sprav pre to nieco, aby si bola. Ty sa musis mat rada a verit si, bez toho to nejde.

jana_eyre_2
11. dec 2020

Určite by ti psychológ pomohol nájsť príčinu prečo tak žiarlis.. aj ja som bola kedysi ziarliva a aj mi preto skončil jeden vzťah.. mala som vtedy 18-19r tak proste som ešte nemala v sebe správne nastavené očakávania a prejavy.. a hlavne som mala príliš nízke sebavedomie a podcenovala som sa..

Keď som sa dala dokopy s mojím teraz už mužom, tiež to zo začiatku bolo u mňa o žiarlivosti na jeho ex ale to bolo komplikovanejšie a keby som to sem celé napísala tak by ľudia uznali že som aj mala na čo žiarliť..

Keď sme si všetky záležitosti vyjasnili a nastavili sme sa na seba navzájom tak ma to prešlo.. nevravím že som už nikdy nepocítila nezmyselnú žiarlivosť, ale nebolo to už nikdy také aby sme sa hádali.. odkedy však máme deti tak som naozaj žiarlila len raz a to bolo znova opodstatnené.. znova sme si všetko vydiskutovali, nastavili sa a fungujeme opäť pár rokov bez hádok kvôli takýmto hlupostiam..

Podľa mňa teda so žiarlivostou sa dá pracovať, aj počas vzťahu sa s ňou dá vysporiadať a vyriešiť.to.. potrebuješ správne vedenie a aj hosťovanie a spoluprácu partnera.. držím palce..

kikaaa444
11. dec 2020

Toto je choroba . Pomôže ti len odborná pomoc . Toto iste robil muž kamoske , dlhé roky vo vzťahu až so nakoniec naozaj milenca našla a z domu hladala únik . Nemohla nič . On ju ledva do obchodu pustil a hneď ju podozrieval . Nedajbože sa namaľovala atd . Celé zlee taký človek sa nezmeni , ubližujes len sebe, on sa napr na určitú dobu dokázal zmeniť ale vždy to bolo len pár dni , takýto človek proste potrebuje pomoc naozaj . Ja tiež som žiarlivá a nie až takto . A bez tak to neviem ovládať ale toto je už naozaj moc . Naozaj sa obrat na psychológa držím palce !

lartuna28
autor
11. dec 2020

@vikusjk ano a presne toto nechcem. zničiť si vzťah kvôli mojej žiarlivosti. veľmi s tým chcem prestať, ale ako ? ? snažím sa, čítam veľa aj o žiarlivosti. Nastavím sa vždy že to nemôžem takto prežívať, ale keď príde ten stav je to hrozné. Nikdy som taka nebola ani pri partnerovi prvom...ale teraz je to niečo hrozné.

lartuna28
autor
11. dec 2020

@jana_eyre_2 ako ste sa vysporiadali s tou žiarlivosťou? čo Vám osobne pomohlo keď ste mali nízke sebavedomie??

jana_eyre_2
11. dec 2020

@lartuna28 vek, uvedomenie si samej seba, životné okolnosti, tragédie, prestavenie hodnot v živote.. ak ti partner nedáva naozaj žiaden dôvod žiarliť, dá sa to spracovať.. ale to musíš sama v sebe nejako na to prist, bohužiaľ to inak nejde.. ak ten dôvod však dáva, aj on si musí uvedomiť čo robiť môže a čo nie - úprimne sa aj viackrát porozprávajte čo tvoju žiarlivosť vyvoláva a ako by si si predstavovala ako by to malo byť.. on by mal zhodnotiť či je ochotný urobiť niečo preto aby si ani najmenší dôvod žiarliť nemala.. mal by si spomenúť aj ja obdobie keď on sám bol žiarlivec a ako sa cítil a čo mu žiarlivosť vyvolalo..

charaka
11. dec 2020

@kikaaa444 ja presne toto poznam zo svojho okolia, ale ze zena je chorobne ziarliva, upodozrievava... podla mna je to az psychopatizmus a takyto ludia patria do ruk psychiatrom.

jana_eyre_2
11. dec 2020

A len ešte podotknem - ten prvý vzťah čo sa rozpadol kvôli mojej žiarlivosti - žiarlivosť bola z mojej strany aj o tom, že som introvert a môj expriateľ je silný extrovert.. on miloval kontakt s ľuďmi, potreboval okolo seba kamarátky a kamarátov, zatiaľ čo som ja ich mala malo a nechápala.som tu potrebu sa stále stretat s množstvom ľudí, objímať sa a žartovať.. ja proste taká nie som.. proste rozdielne svety, síce sme boli do seba zaľúbení, ale nehodili sme sa k sebe..

Môj muž je podobnej povahy ako som ja a tak aj to bolo ľahšie nastaviť si pravidlá..

irusa
11. dec 2020

ako obdivujem tvojho chlapa...asi ťa strašne ľúbi, keď je stále s tebou......

lartuna28
autor
11. dec 2020

@jana_eyre_2 on mi práveže nedáva vôbec dôvod žiarliť, to ja všetko zveličím a hneď si myslím v hlave to najhoršie. ale vzdy mi povie, že keby chcel tak ma podvedie hocikedy ani o tom nemusím vedieť, ale že on je so mnou spokojný miluje ma. Vybral si mňa a nemám dôvod žiarliť...vždy mi povie, že keď si nejakú babu pozrie alebo jej dá lajk/follow na fotku či si myslím že si ju ide za mesiac nastahovať k nám domov alebo že prečo tak vyvádzam...ja si to uvedomujem, sama viem aké to bolo keď on na mňa žiarlil/obmedzoval ma :( :(. chcem sa toho pocitu zbaviť a chcem žiť normálny vztah so zdravou žiarlivosťou.

jana_eyre_2
11. dec 2020

@lartuna28 a skúšala si už nesledovat jeho reakcie na nete? Lebo zrejme to je to čo ťa najviac vytáča.. proste neriešiť virtualitu, len realitu.. ja vlastne neviem na čo môj muž dáva like..

treba si aj uvedomiť, že keď je niekto zadaný tak stále sa mu môže páčiť aj ktosi iný.. ale pacenie sa nie je láska ani sex, je to ako keď sa pozries na pekný obraz nič viac..

Aj sama musíš odstrihnúť zo svojho vedomia veci čo ťa dráždia..

lartuna28
autor
11. dec 2020

@jana_eyre_2 máte v tomto veľkú pravdu a ani si neviete predstaviť, mne to pomáha keď sa nadtým zamýšlam....ano to je pravda je to len virtuálny svet a realita je niekde inde. Už mi tieto sociálne siete prerastajú cez hlavu to je pravda a sledujem všetko, lajk/follow...porovnám sa s dievčatami ktoré sú na instagrame dokonalé, chudé a potom sa bojím, že sa mu takéto páčia a stratím ho, resp. on ma vymení. Nikdy som nemala problem so sebavedomím (samozrejme zdravím), ale mám pocit že poslednú dobu sa strašne porovnávam. Aj by som si to zrušila, ale so socialnymi sietami pracujem takže sa to nedá uplne tomu vyhnúť. Ešte sa mi stáva aj to, že keď priateľ pozerá večer TV a ja si idem ľahnúť tak omýšlam, čo si asi pozera, že určite keď nie som pri ňom nejaké baby pozerá alebo im píše. To je tiež choré...mám napozerané a načítané asi všetko o žiarlivosti, ale uvedomiť si to je to najťažšie pre mňa :(

jana_eyre_2
11. dec 2020

@lartuna28 podľa mňa prvý krok je že si uvedomujes že žiarlis bezdôvodne.. s tým sa dá potom čosi robiť..

ja mám za sebou aj ocd (nutkave, otravné, myšlienky ale to nebolo príčinou žiarenia u mňa) a celkom mi vždy pomáhalo, že som si vymyslela v hlave nejaký pozitívny príbeh/sen o mojom živote a na ten som myslela vždy keď hrozilo že.sa mi začnú objavovať hlúpe strachujuce sa myšlienky.. napríklad si predstavovat pred spaním ako sme na úplne luxusnej dovolenke 😅

to by možno fungovalo aj na to keď začneš myslieť ako pozerá a píše hlúposti s inými keď ideš spať..
A treba sa zamerať aj na svoje sebavedomie, to ale úprimne neviem ako sa buduje.. ja sama ho nemám veľa a často ešte o sebe pochybujem..

kikaaa444
11. dec 2020

@charaka ano presne . On jej tým strašne ničí život . Nemôže nič , kontroluje jej mobil , stále upodozrieva atd . Ale ona ho z toho neobviňuje , hovorí že za to nemôže .. je to psychická choroba ako každá iná .. takze nevyčíta mu to nemôže za to . Len škoda že si to neprizná a nechce sa ísť liečiť . Lebo toto liečbu potrebuje

lartuna28
autor
11. dec 2020

@jana_eyre_2 Ďakujem za vašu radu. Budem sa teda snažiť, ale mám pocit že to bude dlhá cesta 😢....najviac ma asi zožierajú tie sociálne siete

janickacrazy
11. dec 2020

@lartuna28 skús si pozrieť nejaké videá od Katka Runa, ona tieto veci rieši z úplne iného hľadiska, je to veľmi zaujímavé a mohlo by ti to pomôcť

lartuna28
autor
11. dec 2020

@janickacrazy ja to mám všetko napozerané. Keď si to pozriem uvedomím si to, ale príde niečo a už sa zase nespoznávam - žiarlivostna scéna

danim
11. dec 2020

@lartuna28 soc siete vypni. Ako travis bežne deň? Si študentka či čo? Úprimne poviem, že som ešte nikdy ani necitala, že až taký stav vôbec existuje. Urcite to rieš s odborníkom psychológom min lebo zničis život sebe aj okoliu. Si sa zamyslela nad tým, že by sa take čosi dialo opačne? Neviem koľko máte rokov, potrebujes odselektovat čo je a čo nie je norma. Je normálne mat kamarátov, no celé tieto siete zabijú vztahy a ako aj na tebe vidno spôsobujú až psychické problémy úzkosti doslova. Dôležité je, že si to uvedomuješ a rieš to. Je ako je, nehadz to za hlavu- rieš to. Drž sa.

janickacrazy
11. dec 2020

@lartuna28 no tak asi to nestačí len napozerať, skús možno vstupiť do kurzu Cesta ženy, tam sa to rieši oveľa hlbšie, alebo potom ozaj nejakú psychoterapiu, lebo určite to nie je normálne

petamich
11. dec 2020

@pribinak snad on s nou 🙂

pribinak
11. dec 2020

@petamich obaja

lartuna28
autor
11. dec 2020

@danim nie práveže už som pracujúca. Áno ja viem, ani ja som netušila že až takéto stavy môžu byt. Nikdy som taká nebola ani pri prvom priateľovi. Len teraz čo zažívam je hrozné....áno ja keď si to uvedomím som v pohode ale ako náhle začne pracovať mozog tak myšlienky sú silnejšie a silnejšie 😏

danim
11. dec 2020

@lartuna28 chod za odborníkom pomozu ti, a bude ti lepsie🍀✊

marca12
11. dec 2020

@lartuna28 a ty sa nepozries na soc.sieti na ineho? Toto co opisujes je chore. Mala by si vyhladat odbornu pomoc.

gabci_gabca
11. dec 2020

Fú toto nie je bohviečo, mala by si popracovať na sebe, ale samej ti to asi nepôjde.

lartuna28
autor
11. dec 2020

@gabci_gabca na to som už prišla. Neviem čo mám robiť. Nikdy som tento problém nemala

vilma7
11. dec 2020

@lartuna28 na tvojom mieste navštívim hypnotizera. Pozerám že si z Bratislavy (možno), ja som tam raz bola u jedného skvelého. Nie kvôli žiarlivosti, ale už iba rozhovor s ním mi dal veľmi veľa. Možno by ti vedel pomôcť, ako na sebe pracovať.