Ako bojovať s lenivosťou?

kvetinka123
16. mar 2014

Ahojte, po dlhej dobe som sa rozhodla zalozit tuto temu. Neviem uz ako z toho von. Hanbim sa sama pred sebou, este ze mam takeho tolerantneho manzela. Mam problemy s lenivostou, som proste hrozne pohodlna, radsej presedim hodiny pri PC akoby som nieco uzitocne spravila. Mam dve deti a mm na ID, ktory je stale doma. Ja som zatial na RD. Moja domacnost vyzera otrasne. Strasne ma to stve. Aj si urobim program, co idem spravit a na konci dna ani tretina nie je spravena. Niekedy ma chyti osial, vsetko vygruntujem a upracem ale nedokazem to udrzat v poriadku a po par dnoch je to ako predtym. Da sa z toho nejako vyliecit? U mna je to uz asi chorobne. Hanbim sa, ked to tu pisem, ale potrebujem poradit, ako pracovat na sebe a ako si vediet rozkazat. Vdaka za kazdy tip.

anatalia77
16. mar 2014

Tak som si na teba klikla,a za 8 rokov si dala len 3 prispevky..ty nebudes asi zhovorcivy typ,ze nie 🙂 A ako si predstavujes,ze budeme debatovat? Ci dufas,ze sa tu zeny pohadaju do 3 stran?
@kvetinka123

lyzzy
16. mar 2014

@kvetinka123 ....nesediet pri compe a ist nieco robit....vsetko je v hlave

mata1001
16. mar 2014

Mohla by si zacat tym,ze si nenakydas na 1den plno roboty, ale skus si ju rozdelit. 1den utri prach, druhy povysavaj atd.možno sa skor prinutis to spravit, ked toho bude menej. A v neposlednom rade si musis uvedomit ze mas rodinu a byt o ktory sa treba starat .

edvelyn
16. mar 2014

Muz by ta mal za prve nakopat a v druhom rade ti pomoct s upratovanim

janinah
16. mar 2014

zober nožnice a strihni si pc kábel a myslím to úplne vážne....

janickacrazy
16. mar 2014

@kvetinka123 Nič si z toho nerob, ja mám doma takú knihu: "Lenivci sú štastní a žijú dlhšie." Skús si prečítat. 😀

barus77
16. mar 2014

tak ja neviem, ale pokiaľ sú deti a manžel s týmto spokojní, nevidela by som tak tragicky neupratanú domácnosť.... horšie ak sa im na úkor leňošenia nevenuješ, ale ak leňošíte spolu a všetkým to vyhovuje... tak čo.

purplelife
16. mar 2014

toto celkom dobre poznam, skus zacat aktivnejsie zit, chodte ako rodinka vela von, venuj sa tomu co ta bavi (nejake kurzy, hobby, cvicenia), budes sa citi lepsie a budes pozitivne naladena, a to upratovanie sa hned akosi lahsie spravi, skus mysliet aj na to ze si vzorom pre svoje deti a ze mas zodpovednost za svoju rodinu

lenbea
16. mar 2014

@kvetinka123 tak to by trebalo vidieť vašu domacnosť, čo si predstavuješ pod pojmom poriadok. ja tiež po malej neupracem každu hračku, len to trochu spracem večer. šak na druhy den to aj tak zase rozhadže. podlahu v kuchyni a chodbe umyvam skoro každy deň, ale na to mam mop, taky obdlžnikovy a s tym je to zachvilu. vysavam ked stiham a je treba. a ked je muž doma, aj on môže poriadiť trochu, ved to nie je povinnosťou ženy. ked mne muž niečo vyčita, čo ozaj nestiham, tak mu poviem, čo ma kde dať 😀 😀 😀 alebo mu dam niečo robiť a ja idem robiť niečo ine. maš pravo si aj oddychnuť, ale treba sa aj venovať deťom a aj sebe.

lyzzy
16. mar 2014

nechapem ako moze byt niekto takto lenivy....ako netreba mat stale vsetko vyluxovane ale aby manzel robil vsetko?....by som sa hanbila ako pes

xara1233
16. mar 2014

Tiez mam ten problem, ale riesim ho takto pred spanim si namyslim co treba zajtra urobit a ked vstanem najprv to urobim a az tak zapnem comp. lebo ak to spravim naopak tiez mam problem vstat. Aked mam nieco na compe surne a bojim sa aby som pri nom nestvrdla tak si predstavim, ze ma prist navsteva za pol hodiny 😀

anatalia77
16. mar 2014

@kvetinka123 aj s nami podebatis,alebo si tak leniva,ze ani pisat sa ti nechce?

oktoberka
16. mar 2014

@kvetinka123 ...nooo,PC je zabijak casu...
moja skusenost:
ked som sa po zaregistrovani na MK mala problem tyzden odtrhnut od PC...a potom som si jeden vecer,ked manzel na mna zufalo pozeral,ze mu uz polhodinu na nic neodpovedam,ze ho nevnimam povedala a DOST...staci reset par minut vecer,prip.pri kave kuk(a ja kavu pijem velmi rychlo 😀 )

ono sa to nezda,ale zavislost sa velmi lahko ziskava 😉

ja som bola trosku ina v tom,ze som vsetko potrebne urobila velmi rychlo,aby som si uz,uz mohla sadnut k PC...a poviem ti,stacil mi ten tyzden ako super lekcia...a preto aj teraz jeden kuk a idem sa venovat rodine 😉

kvetinka123
autor
16. mar 2014

Dakujem vam vsetkym za komentare. Ratala som s narazkami, vysmechom, utokmi a pod. Dakujem za pochopenie.

@anatalia77 tie svoje invektivy si nechaj, nikto ta o ne neziadal. Mam deti, je vecer, bolo treba im dat jest, okupat ich, ulozit do postele a uspat ich. Neviem, co je na tom cudne, ze tu nie som 24 hod. v kuse. 😖

A k ostatnym... Vazim si kazdu radu. Ja viem, co je potrebne urobit, viem, ze mam byt prikladom pre deti, viem, ze mam zodpovednost za svoju domacnost, za rodinu, ale jednoducho casto lenivost vyhrava.
Zajtra som si dala zavazok, ze sa k PC nepriblizim - vtedy, ked je vypnuty, skor nieco urobim. Ale ci ho nezapnem? hm. Jaj ani neviete, ako ma to trapi, ako sa citim, ako sa hanbim.

kvetinka123
autor
16. mar 2014

@oktoberka vdaka za skusenost a svedectvo. Ale ako to dokazes, hned odist? ja na to nema silu.

oktoberka
16. mar 2014

@kvetinka123 este som si nechala otvoreneho Mk,lebo som bola v bazariku kuk,ale uz ozaj idem....ako to dokazem? 😉
odhlasim sa 😀
ono ti to mozno zo zaciatku pojde tazko,ale snad tu nechces zostarnut...zivot sa zije inde...ono virtualna realita je pekna a zaujimava vec,ale je iba virtualna....vzdy si daj nejaky ciel,ulohu dna,zehlenie,pranie,nieco nove uvar...detom nieco chutne upec,nauc sa hackovat,urob si skalku,pestuj kvety...zober deti na vylet-teraz to nemyslim ironicky....naozaj bude mozno tazko zacat,ale musis si rozkazat...a ked sa pustis do niecoho noveho,podari sa to,budes na seba hrda...budes mat dobry pocit a najma,robis to pre rodinu,deturence,pre seba....napr.je nedela.oddychuj,vypni PC,napusti si vanu,namaluj nechty,daj masku na tvar,otvor si s manzelom vino,alebo sa oblecte a vybehnite na nocnu prechadzku,co na tom,ze je zimisko...naozaj to zvladnes,ale PC odloz,vypni,daj manzelovi-nech ti ho zamkne...ver,ze kazda z nas ma nejaku tu "zavislost"....ale musime to ukocirovat,lebo nas potom znici 😒
drzim ti palce...bude to mozno tazsie,ale o to budes stastnejsia,ze si to zvladla.

cobhan
16. mar 2014

zacni planovat postupne, len jednu vec...ked si toho das vela na jeden den, tak vecer skoncis znechutena, ze si nic nestihla a budes PC potrebovat este viac, aby si akoze zrelaxovala. Ja svoje internetovanie riesim tak, ze vstavam s drahym 5.30 a ked odide do roboty, tak si uvarim kavu a sadnem za pocitac az kym sa nedobudi mala, co je cca 7.00 +/- polhodina. Pozriem postu, precitam si noviny, skontrolujem MK a FB a den sa moze zacat. Pocas dna obcas pozriem, ci sa nieco nedeje (FB messenger mam miesto smsiek a telefonovania), pripadne ked mala spi, tak rozposlem nejake CVcka, stiahnem co aktualne potrebujem a viac pocitac neriesim. Doma upratujem stylom na-co-mam-prave-chut a vzdy su to male veci, tu zachod, tam kuchynska linka, preorganizovana kniznica, reorganizacia suflikov, triedenie oblecenia, ked mala spi, tak pozametam a vytriem podlahy a ked mam fakt naladu, tak zaleziem do ''bordelarne'' a snazim sa dat do poriadku veci, co sme tam bezhlavo nahadzali, ked sme sa pred rokom stahovali 🙂 Ked je pekne, tak beriem malu von a chodime, kde sa da....ihrisko, len tak po meste, do parku, na male nakupy do Aldi, co je asi 2 km od nas, denne je von tak 4 hodiny a viac, zalezi od pocasia...a takto pomaly sa clovek ani nenadza a stale cosi robi.

kvetinka123
autor
16. mar 2014

@oktoberka
@cobhan dakujem vam za nakopnutie, za rady. ste strasne zlate. 😉 drzte mi palce, nech mam dost sily vyhrat sama nad sebou 😔

lenbea
16. mar 2014

@kvetinka123 mna ešte napadlo, že poriadok môžu robiť aj deti, ak su už väčšie, mala by to byť pre ne ale zabava a Ty sa donutiš tiež. mne sa pri malej počitačovať velmi neda, lebo mi tu vkuse šťuka, takže počitač bokom. a najnovšie chce stale pozerať pesničky a to tiež nechcem, aby to vkuse na nu žiarilo, takže niekedy aj reve a trucuje 🙂)) ale podla mna si na seba moc prisna. a vyčitky ma každy, kto je trochu zodpovedny. nikto podla mna nedokaže uspokojiť všetky svoje naroky na seba. ale jasne, že sa treba snažiť.

purplelife
16. mar 2014

Velmi, velmi ti drzim na zajtra palce 😉. Hlavne comp nezapnut, lebo sa uz neodtrhnes. Uvidis co vsetko ine sa da robit a zazit cez den (pred 2 tyzdnami sme mali poruchu a zopar dni nam nesiel net 😀 ). To ze si vzorom pre deti som nemyslela len tak mravoucne, ale mne osobne to pomaha. Vo svojom okolo vidim, ze ludia co maju aktivnych rodicov su casto spontanne velmi aktivny a plati to aj naopak. Ja ked si predstavim, ze moje dieta a dalsie planovane budu neschopne sa k dokopat k niecomu, nic nedosiahnu, budu bordelarcit... Mne velmi pomaha si toto uvedomovat. To co uvidia doma im bude najprirodzenejsie. Nehovorim, ze je vzdy vsetko lahke ale mna proste toto velmi nakopava.

dejka77
16. mar 2014

Vies co? Ja som si uvedomila, ze cas straveny s rodinou alebo nejakou cinnostou je lepsi v tom, ze si to zapamatas a budes mat pekne spomienky. Skus si teraz spomenut na to, co si citala/pisala/videla na nete... Ja si na vela veci veru nespominam. Takto ti potom zivot uteka pomedzi prsty a ostava prazdny. Tie chvile, ktore si mohla stravit inak uz nevratis.
Ak mas problem vypnut pc, tak najlepsie urobis ak ho ani nezapnes. Popripade si daj zavazok, ze ho zapnes az vecer, ked uz deti spia.

valy
17. mar 2014

@kvetinka123 mna este k upratovaniu motivuje, ked si predstavim, ake je vsetko potom krajsie a prijemnejsie

fuska
17. mar 2014

@kvetinka123 Podla mna by si mala obmedzit internet. Ked si online, cas plynie hrozne rychlo. Ak sa nevies dokopat k uprataniu, skus si volat navstevy tak 2x do tyzdna. Aspon kvoli nim snad popraces. 😉 Uvedom si aj to, ze to co robis, resp. nerobis, vidia tvoje deti a povazuju to za normalne. Takze im do vienka tiez vkladas "lenivost" a presvedcenie, ze neporiadok a den straveny za PC je nieco normalne a bezne. A este nieco:

"Svoj život dávame tomu, čomu dávame svoj čas."
~ William R. Bradford

natuska87
17. mar 2014

@kvetinka123 Toto uz je zavislost,nie?Aj to sa da riesit....

stanislavao
17. mar 2014

@kvetinka123 mate deti, aky maju vo vas priklad? ked sa vam nechce, myslite ason na tie deti, aby videli, ze upratovat sa musi. a ked si upracete, tak budete aj vy mal prijemny pocit, ze zijete v cistote, poriadku. vzdy je najhorsie zacat. uz ked zacnete upratovat a uvidite vysledky, tak to pojde akoby "samo". a cudujem sa aj tomu vasmu muzovi, ze aj ten nic nerobi. dokopte aj jeho k tomu, nieco v byte, dome robit a starat sa o seba a o svoje byvanie. aspon kvoli detom. cely zivot stravite pri pc, myslite si, ze to je najlepsie traveny cas? zivot vam plynie pomedzi prsty a vy sedite pri pc. skoda zivota, nemyslite? vypnite pc a povedzte si, prikazte si, ze mate pol hod denne na pc a dost. ani ho nezapinajte. kradne vam to zivot.

mamavera
17. mar 2014

@kvetinka123 skús začať s nejakým športom, veľmi dobre formuje vôľové vlastnosti, samozrejme s takým, ktorý by ťa bavil, nie že by si sa musela doň nútiť, to by si bola zase tam, kde teraz. Aj spoločenský tanec, zumba sú super. Na prácu v domácnosti si skús urobiť nejaký systém - ráno vstaneš, NEZAPNEŠ PC, oblečieš deti, urobíš raňajky, po raňajkách, kým sa chvíľu hrajú, sprac kuchyňu, hoď do práčky.....skrátka určité činnosti sa snaž robiť v tú istú dobu, aby sa ti zautomatizovali. Nenechávaj si veľa na jeden deň, to je deprimujúce. Vymysli si systém odmien, nesmej sa, ak bude do 14,00 všetko upratané, máš hodinku na PC, kým deti spia. Ak bude poriadok v domácnosti celý týždeň, v nedeľu okrem varenia nerobíš NIČ atď. Uvedom si, že tvoje deti poriadok, či neporiadok, aj tvoj systém upratovania vnímajú a nabehnú na ten istý. Budeš to mať potom dvojnásobne ťažké, keď budeš od nich chcieť, aby upratovali a udržiavali si poriadok vo veciach. Spomeň si, keď sa ti nechce, koľko to dá práce, keď musíš okrem bežného vysávania, stierania podláh, utierania prachu ešte ukladať milión vecí, je lepšie ich odložiť hneď. Keby všetko zlyhalo, napíš sem adresu, pošleme sociálku 😀 😀 😀 😀 😀 😀 .

wewe22
17. mar 2014

@kvetinka123 tiez mam vecny bordel neni to zavyslostou od PC ale tak celkovo som bordelar a neviem upratat a ked sa to nakopi neviem kde zacat radsej sa budem na gauci deckam tulit ako spratat oprane pradlo manzel mi pomaha ale pri troch detoch sa tu poriadok aj tak udrzi max tak hodinu 😠 ☹
niekedy sa stava ze sa takmer cely den nezastavim a dom je stale rovnako rozbordelovany asi by som potrebovala nejaky upratovaci kurz 😀 😀
najlepsie na tom je ze som vyrastla v domacnosti pedantky
recept nepoznam treba len myslet na deti ze sa ucia od nas ale ani to mi az tak velmi nepomaha
kazda rada dobra 😉 😔

jjuulliiaa
17. mar 2014

@kvetinka123 STOPNI SA ..nerozmyslaj nad tym co treba spravit a ako to treba spravit a ako je vsade bordel a neupratane a kde vsade je prach a kde by sa zislo povysavat a co ja viem co este..minas svoju energiu na myslenie, rozjimanie o tom co treba, namiesto toho aby si vstala a sla to spravit..nehovor si cely tyzden, ze napr. "dnes by som mohla vydrhnut dlazku" alebo "dnes urcite uz polejem tie kvety"..nepis si zoznamy, ze co by si rada urobila, pretoze iba minas energiu na vypisovanie a zase len na "rozmyslanie" o upratovani..vypni sa, ukludni sa..sprav so sebou taku dohodu, ze akonahle nieco uvidis, ze by bolo vhodne to urobit, napr. vylozit riady z myčky, tak to hned v tej sekunde aj pojdes urobit..tvoja lenivost je psychicka, rozpravas sa s nou, pytas sa jej, ci sa jej chce umyt okna atd. tak sa prestan s nou uz zhovarat a pytat sa jej, urob to co tvoje oci vidia, ze je potrebne, da sa to lachko natrenovat..zena si vytvara harmoniu z cistoty a upratanosti priestoru v ktorom zije, dava jej to energiu, tak nech sa ti dari..

jankastubka
17. mar 2014

Ja si tiez dost casto kratim chvile na nete a viem, ze je to zvyku. Aj ked by som nemusela, niekolko krat do dna kontrolujem co nove na mk, fcb, v maily, ake nove zlavy. Nastastie nerobim to na ukor poriadku, ani rodiny. Zatial vsetko stiham, na vsetko mam cas. Stretavam sa s inymi kamoskami na rd, chodim s malou na hudobnu, na plavaren. Cez vikend s mm chodime po rodine, alebo po vyletoch.
Ale a tak citim, ze ma to obmedzuje, musim si na to aj ja dat pozor. A radsej si precitam niekedy knizku, ako stale kontrolovat, ci niekto nepise.
A ked sa manzel opyta, ci neberieme tablet na chatu, tak ma triafa slak, ved na co treba niekedy aj zmenu bez pc.

sedmokravka
17. mar 2014

@kvetinka123 tvoj denny program sa sklada len z povinnosti? nijaku radost alebo zabavku si pri tom nespravis? mas pocit, ze je to vsetko strateny cas? a ked ta chyti amok a upraces si, vsak aky je to dobry pocit? a pre tento pocit to mozno robis, ze si nechas hranicu, kym ti to uz velmi vadi a potom si spravis dobry pocit vygruntovanim bytu. navrhujem ti, najst si inu zalubu a tento pocit si navodit v niecom inom a upratovanie a povinnosti nebrat ako zataz, pre zaciatok by si mohla poprosit niekoho, aj muza trebars, aby jeden den v tyzdni vsetko robil on. alebo proste jeden den v tyzdni nebudte doma. nech ta neubija ten pocit stale, ze si tam v tom a len na teba to caka. a odporucam chodit viac na navstevy, rodine alebo susedkam, tam ked uvidis ten neporiadok, budes letiet domov gruntovat 😉