s manželom sme spolu už 6r a dceka ho berie ako jedineho nevie o tom že je jej nevlastny aj priezvisko ma naše iba v rodnom liste na "jeho"meno je za chvilu školačka a obavam sa že pride na to skor sama si prečita....no zas na druhej strane sa bojim že to nepochopi a bude to použivat proti man...mate skusenost niekto kedy je to vhodne a akym sposobom ste to dietatu povedali?dakujem
@lucka273 no to by aj mna zaujimalo...moja mala ma teraz tri roky. s manzelom sme svoji cca 2 mesiace, ale priezvisko ma moje rodne. ja som si ako priezvisko za vydata nechala: manzelove-moje rodne...ako si dosiahla ze ma vase priezvisko?? lebo ja predpokladam ze moj ex to nebude chciet povolit. vyzivne plati ale stykat sa s nou nestyka. videl ju raz - aj to mala 8dni...
povedala by som jej to cim skor, pretoze ak jej to nepovies, nechas ju v podstate zit v klamstve a ak nat pride sama ,uz ti nikdy nebude verit.
skusila by som jej to povedat napr. uplne prirodzenou formou k jej veku - urcite uz vie ako sa plodia deti ,vysvetlit jej kto ju splodil ,ale nepouzivat unho meno otec,ale len jeho rodne meno,kedze otec je pre nu tvoj manzel. vysvetlit jej preco nie je s vami on,ale tvoj manzel a klast doraz nato,ze ste obaja radi,ze ju mate a hlavne jej povedat,ze tvoj manzel je velmi stastny ,ze ty si si vybrala prave jeho ,aby bol jej tatinom. neviem ake je pozadie ,preco si sa s jej bio otcom rozisla,ale nehovorit o nom zle a sprostredkovat jej ale ,ze napriek vsetkemu je dieta splodene z lasky . a ak sa vyskytnu v buducnost este nejake otazky,alebo cokolvek ohadom jej bio otca,naozaj vzdy ho volat len menom a u tvojho manzela volat stale otec. dolezite je ,aby jej aj tvoj manzel zobral akekolvek posity neistoty,ze ju ma menej rad,len preto ze nie je jej bio otec.
mam s tym skusenost vlastnu ,moj syn mal vtedy uz skoro 4 roky ked sa dozvedel,vlastne az pri rozvode, ze moj byvaly manzel ktoreho on povazoval za svojho otca,nim vlastne nebol. ja som rada,ze som nasla tu odvahu mu to povedat, stiahol sa vtedy asi na dva dni do seba , vela sme sa rozpravali a mame vynikajuci vztah . drzim palce.
katkasofi ja som jej to vybavovala na urade musela som do spisu zapisat všetko čo a ako bolo a je že malu vydel raz ked mala 4m aj to len preto že my išiel podpisat otcovstvo na matriku a viac ju nevidel až ked my druhy krat išiel podpisat ten papier že suhlasi s jej zmenou priezviska ...a zaleži aj na uradoch či ti to povolia ...mne suhlasil naštastie no a aj podpisal 🙂 ale plati stale no je napisamy len v rodnom liste inak všade je vedeni jej nepravy otec no ona ineho nepozna a zatial nevie :(maš aj druhu možnost a to že ti ho daju druheho nevlastneho do rod .listu no to by si už nedostavala vyživne ☹ neviem rozmišlam ad tou rozpravkou ale neviem ona je celkom rozumna len sa bojim že bude vykrikovat ved ty niesi moj otec tak sa nestaraj a tak veci....no i ked terajši otecko je pre nu jediny podctate od 5m.tehu je somnou je ako jej teda jej dava viac aj ju berie ako svoju neroby rozdiely predca može byt sklamana s toho ....a ešte my poradte mam jej to sama alebo s manželom vysvetlit je vhodne aby sme jej to spolu alebo radšej sama povedala ???
🙂 @lucka273 marlene dakujem no neviem či v mojom pripade je vhodne použit meno biologickeho otca pretože zhodou okolnosti aj moj manžel ma to iste meno .. 😀 ..tak neviem ...porozmyšlam nad tym ale asi maš pravdu čim skor sama ako od inych nech ma vo mne doveru.dakujem dufam že to zvladnem 😖
@katkasofi ešte k tomu zmeneniu priezviska trva to zaleži od teba a tvojho byvaleho a aj terajšieho manžela ak byvali suhlasi je to ryxlejšie samozrejme musi tam ist podpisat aj manžel že suhlasi s tym ja som to mala ked som mala suhlas a všetko ostatne vybavene cca 1m no aj ked nebude suhlasit to budu riešit na urade a kedže si pisala že sa s nou nestika a posiela na nu myslim že ti to schvalia 🙂 a potom ked to je schvalene ti pošlu domov papier a aj na matriku kde si potom pojdeš vybavit novy rodni list ...a s rodnim listom si už vybavujes zmenu u lekara ,zdravotu kartičku a všetko ostatne držim palce
@lucka273 psychologovia vravia že čo najskor. jednoducho to brat ako fakt , nie tajomstvo, od počiatku. to že dcéra je už skoro školáčka je už dost velká, preto by som sa poradila s odborníkom. ale určite by som neváhala, inak to može považovat za sklamanie voči rodičom, či prejav akejsi nedovery. Alebo može považovat tento fakt za niečo zlé, ked to bolo tajomstvo. ani sa nenázdáte a pojde do puberty a može to narobit v rodine neplechu. Podla mna by ste si to mali dat doporiadku čo naskor a narovinu. deti nie su ani také hlupe ani labilné , že by niečo také nedokázali prijat.
napr. ja viem od nepamati, že moj otec nie je moj biologický. je to pre mna fakt (od 2 rokov ) rovnako akože mám blond vlasy. Moj druhý otec tým nikdy nebol pre mna o nič menje otcom.
lucka, ja by som jej to povedala v pritomnosti vas oboch,aby ste jej ukazali,ze vam obom na nej zalezi.ak mas nejake pochybnosti ,strach tak sa skus poradit s psychologickou.
@lucka273 ahoj, viem že je to pre teba velmi zložitá situácia,ale myslím si že najlepšie by bolo keby jej to poviete čim skor a za prítomnosti oboch rodičov, samozrejme primerane jej veku aby to pochopila a postupne sa o tom rozpravat, prečo je to tak ako to je,aby to proste nebolo tabu. 🙂 Lebo ver mi ,že ked sa na to budeš dlho chystať, a hladať najvhodnejšiu situaciu, tak ťa nejaka "dobrá duša" určite predbehne a šplechne jej to rovno do oči,alebo sa to nejakou nahodou dozvie sama a nevieš ako zareaguje...a potom už bude ťažšie vysvetľovateľ prečo si jej to nepovedala.....každopadne držim ti palce 🙂
@andrejka1983 ahoj no to ano to maš pravdu 😒 dost sa na to pripravujem a čakam na nejaku vhodnu priležitost len sa bojim ani nie reakcie ako toho ako jej to vysvetlit a či jej to dobre vysvetlim no a aj to že ide teraz v pondelok na dva tyždne preč a nechcem ju zatažovat teraz tym aby si nemyslela že ju nechceme alebo ja neviem ked bude prazninovat a potom ked pride bude zas blizko skola a aby sa tam nesustredila kvoli tomu .... ☹ neviem skusim po prazdninach ked bude manžel aj ona doma jej to nejak povedat hadam to pochopi myslim že pre nas to bude horšie jej vysvetlit a možno to ja zveličujem a ona to zvladne na jednotku 🙂 ja a moj otec bola podobna situacia mam nevlastneho skusim jej to vysvetlit najprv ako som na tom bola aj ja a že ona je podobne na tom no dufam že pochopi všetko a jasne že jej odpoviem na každu otazku 🙂 nebudem na neho špinit nech si časom spravy sama svoj nazor ved čo je to za otca ked sa na nu neopita ani nechce pozriet ma 6 r a vydel ju len 2krat....no každopadne dakujem pokusim ssa jej čim skor povedat pravdu aby sa to nahodou nedozvedela inak a bude to potom zlle 😒
@lucka273 🙂 skus jej to veru povedat tak že uvedieš seba ako priklad, aspon uvidíš či dokáže pochopit teba a vaše rodinne suvislosti že kto je kto, potom to pojde lahšie 🙂 ale už ked zacneš vysvetlovat tak neprestan kým jej nepovieš celu pravdu aby si to už mala za sebou. a podla mna by si jej to mala povedat skor než pojde do školy,nech sa už je pripravena na prípadne reakcie spolužiakov ci prípadných otázok učiteliek, lebo viem že niektore sa zvyknu radi vypytovať na rodinne pomery a potom o tom klebetia v zborovni 😝 😉 ....a tiež lepšie nech sa s tým vyrovnava ešte doma cez prázdniny kým ju maš pod dohladom ako ked už bude chodit do školy, lebo potom možu nastat kadejake odmietave situacie,štrajk....hlavne jej dajte v tom období pocitit ako velmi ju mate radi, ty aj manžel,aj babka s dedkom,alebo ju zoberte niekde na výlet a tam jej to spoločne povedzte,to je tiež vhodne prostredie 🙂 🙂 .....držim palce, ber to ako radu od niekoho kto študoval psychologiu a pedeagogiku a ver mi, už som sa s takýmto prípadom stretla, a deti to znášaju ovela lepšie ako rodičia, uvidíš potom tu úľavu 😉 😉
@andrejka1983 velmi pekne dakujem .pomohla rada počkam kym pride s dovolenky a potom jej vysvetlim s manželom čo a ako.tiež si myslim že to zvladne lepšie ako ja a manžel ja mam obavy a strach ale myslim že ona to skor pochopi lepsie ako si myslim dam vediet ako sme dopadli 🙂
treba jej to povedat,,a skor nez jej to povedia deti v skole.Nam sa take stalo,som druhy krat vydata.Dcerka bola este mala a rychlo na prveho tatina zabudla,,,kedze sa nestretavaju.Ale povedala som jej ze toto je druhy tatino a ze ma este jedneho.A raz mi dosla s tym zo skolky ze deti jej povedali ze ona mala predtym druheho tatina,,,ale nicc jej to neurobilo lebo o tom vedela...Nevie sice ani ako vyzera,ale vie ze je :D A doma nam to problemy nerobi,,Netreba cakat lebo dobra dusa co jej to vyhodi na oci sa najde...
@lucka273 - ahoj, v poslednom cisle Mama a ja bola napisana podobna otazka pre psychologa, kedy a ako povedat dietatku, ze nie je biologickym dietatkom - bola to taka dlhsia odpoved, zdala sa mi aj celkom konkretna (ake slova zvolit a pod.), skus si to pohladat, mozno Ti to pomoze 😉
@lucka273 ahoj 🙂 tak ako ste dopadli? ako to mala prijala? 🙂
@lucka273 urcite to treba povedat co najskor. mne to povedala mamina, ked som mala 8 rokov /pricom moj biologicky ocko zomrel a od malicka ma vychovaval jej druhy manzel/. povedali mi to ale az pod tlakom okolia, ked sa ohlasila matka mojho biologickeho otca a ja som nevedela, kto ta teta, co zrazu prisla, je... len mne to oznamili asi tym stylom, ako keby mi povedali, ze zajtra musim ist do skoly... a potom sa nikdy nikto k tomu nevratil, ani ked som chcela vediet o svojom ockovi viac (predsa len - je ina situacia, ked zomrie a ked sa nezaujima).
nebola som vsak proti mojmu otcimovi /ja ho ale stale volam tatino a tak to pre mna aj ostane, vzhladom k tomu, ze ma vychoval a v zivote nikdy mi nedal pocitit, ze nie som jeho a dokonca mame lepsi vztah ako mam s maminou 😅 /. ale totalne sa zmenil vztah voci mamine, pretoze ja som ten styl, ako mi to povedali, nechapala. ved to dieta to pochopi po svojom a aj to, co dospelak absolutne neriesi, dieta nad tym uvazuje. takze urcite by som odporucala povedat to co najskor a hlavne zdoraznovat, ze jej ocko /ten, ktory ju vychovava/ ju lubi a je jeho dcera a tak to aj ostane. a ze ten prvy tatino je niekde prec a nemal nikdy zaujem. kazdopadne drzim palce 🙂
andrejka1983 ahojte baby 🙂 dlho somsa veru neozvala no bolo toho tolko ze az az....ešte som jej to nepovedala a asi dobre ze som jej to ešte nepovedala lebo mi robila sceny kvoli inemu teraz sa situacia zmenila a pockam ešte chvilu a isto jej to musim už vysvetlit lebo sa naucila citat a keby to sama zisti nebolo by to dobre :( no a vo skole jej to nema ktoo povedat lebo sme byvali 100km od tialto a tu to vedia iba najblizsi cize v skole nikto nevie ze ma ineho otca no iba v rodnom liste je vedeny....tak vam dam vediet dakujem za rady a podporu moje obavy su stale ako to prijme ale musim jej to uz povedat aby sa to nedozvedela sama to by bolo horsie...dakujem babenky 😉
posielam ti nejali linky na knizky kde sa na tuto temu "detsky" rozprava. je urcite pre nahradnych rodicov. co je vlastne pripad aj tvojho manzela. VELMI ODPORUCAM z toho dovodu ze su pisane pre dieta, aj obrazky, aby pochopili, ze maju biologickeho rodica, ktory sa z nejakeho dovodu nemohol o dieta starat a tak sa "nasiel" nahradny rodic ktory ho v tom zastupil a miluje ho srdieckom hoci nie je jeho biologicky rodic
nedaj sa odradit ze knizky su urcene pre adoptivnych rodicov, v podstate aj tvoj muz je adoptivny rodic 😉 😵 😵
http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=0d79d9d6aeec1...
http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=ec920ff4f3fee...
http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=067ac06819eca...
"Ema hlada mamu"
"Dve-tri praasiatka"
http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=53087b8df0194...
@lucka273 ahoj som rada že si sa ozvala 🙂... držím ti palce, ale veru povedz jej to čím skorej,lebo dnešné deti dospievajú oveľa rýchlejšie ako kedysi...a ver ,že čím ďalej to bude len ťažšie, nie len pre ňu ale aj pre teba, lebo budeš strácať odvahu a hľadať výhovorku prečo to oddialiť....prajem veľa síl a odvahy, neboj sa 😉 všetko dobre dopadne, ak je rozumná pochopí, že jej ockom je hlavne ten, ktorý ju lúbi celým svojim srdiečkom a stará sa o vas obe...samozrejme, že jej treba nechať aj čas vyrovnať sa stým,ako dieťa to vezme ľahšie ako nejaká bláznivá pubertiačka pod vplyvom hormónov a partie 🙂 ( može vam vykričať že ste jej zničili život, klamali ju a že vas nemá rada a podobne...) podla mna čím skorej tým lepšie, aj tak sa to raz musí dozvedieť
dakujem vam babenky 🙂 chcela by som jej to povedat o tyzden cez vykend tak dufam ze to zvladneme vsetcia traja len sa obavam toho ze v buducnosti bude pravae to vykrikovat "otcovi "ze ved nieje jej otec teraz je uz dost rozumna a dost chape a bojim sa ze ked budeme nieco riesit aby nezacala vraviet ze robime rozdieli medzy nou a surodencami..no uvidim a dakujem aj za linky hned to popozeram 🙂
@lucka273 ak jej to povieš teraz, možeš tomu predísť aby mu práve take veci v budúcnu nevykrikovala, ked jej to povieš až ako 14-15 ročnej, tak rátaj že ho možno ako za otca zrazu ani nepríjme a bude sa vypytovať na svojho pravého otca,popri tom ju budú trápiť jej prvé lásky, to ako vyzerá, do ktorej partie chce patriť a aký životný štýl bude vyznávať,škola, známky..... a podobné dospievajúce záležitosti 🙂 ....takže kým k tomu dospeje, skus juj o jeden problém ušetriť tým ,že jej taku doležitu vec povieš a že vkročí do dospievania s vedomím ,že vie kto je a kto su aj jej rodičia, aby potom neboli šoky a hysáky 🙂
@lucka273 urcite jej to nepovedze typom tak teraz si sadneme za stol a ideme sa porozpravat, pustite si rozpravku kung fu panda 2 ta je tiez o adopcii, vlaste aj ta panda bola adoptovana a riesi sa v pribehu kto je jej skutocny otec ci rodic a nakoniec zisti ze jej skutocny rodic je ten ktory ju vychoval a od ktoreho utiekol tak sa vrati naspat - potom hodte debatu ze takto je to aj u nas, ze nie vsetci rodicia sa vedia postarat o svoje deti a tak sa o ne stara niekto iny a je ich otcom doopravdy 😉
@kacena4 pekne povedane 🙂
@andrejka1983 dakujem 🙂 skusin to ako napisala
@kacena4 aj tebe dakujem 🙂 skvely napad s tou rozpravkou 🙂 hned to pojden stiahnut lebo tuto zrovna nemame 🙂 a skusim to cez vykend ...dakujem vam babenky 🙂 dam va vediet ako sme dopadli 🙂 dufam ze to dopadne dobre 🙂
baby, budem riesit nieco podobne.
Syn ma 3.5r a s priatelom sa ideme brat. Biologicky otec s nami nie je v kontakte, syn ho nepozna. V auguste sa zaroven ideme stahovat do cudzej krajiny. Nechcem aby toho na neho bolo naraz vela, kedy mu to povedat a akym stylom? Je mi jasne, ze po svadbe budeme riesit formality, osvojenie, adopciu a podobne veci, mozno to pojde aj cez sud, to vobec neviem. Ako to povedat - len tak? Urcite budem uprimna a poviem to narovinu, dieta to zoberie ako fakt a nebude to dalej riesit, aj ked to asi celkom chapat nebude.
Bojim sa hlavne toho stahovania, urcite to bude velmi tazke pre neho, tak to nechcem nechat az na to obdobie.
Dakujem za pomoc
Ja by som to nesilila, bud ostrazita a vsimnes si spravny moment, ked sa zacne pytat a to bude coskoro... Ja mam 18 rocneho syna, ktory sa vola inak ako moji dvaja spunti a ma aj ineho tatinka...vzdy ked ide k otcovi som im hovorila, ze ide kamaratovi a pouzivala som jeho meno, az im to zacalo vrtat v hlave, preco sa vola inak, myslim, ze okolo 6-7 rokoch sa deti vypytuju na rodinne pomery, ako je to v inych rodinach, mozno by som nadviazala, ked budete nad fotkami a dcerka sa bude vypytovat ako to bolo v porodnici... bud ostrazita a vystihnes spravnu chvilu... niekde som pocula ze tatinko ta stratil a tento ta nasiel...nieco v tom zmysle...
poradila by som sa s odborníkom mozno formou rozpravky ktoru si vymyslím o dievcatku o ktore sa staral ujo lubil ju ako svoje no nebol to jej bio otec nejake take reci aby nakoniec casom pochopila ze ten príbeh je o nej ale nie asi na prvy krat