Ahojte baby.
Ak by ste mali doma tinedzerku co sa rozhoduje kam na strednu ale odvzdy sniva o praci porodnej asistentky, lebo zboznuje male babatka, tehotenstvo a vsetko okolo toho. Ako by ste jej poradili??? Strednu odbornu skolu?
Gymnazium? A potom bakalara a mgr? Moze s maturitou z gymnazia ist na bakalara porodna asistentka? Najma by ma zaujimal nazor zien, co aj vykonavaju toto zamestnanie, pripadne co to studuju....
Za rady vopred velmi pekne dakujem.
Pripadne ak viete zhodnotit kvalitu a narocnost studia a uplatnenie pripadne plat aj v ramci strednych aj v ramci vysokych.
Dakujem
pokud chce být porodní asistentka, tak jí jenom strední škola stačit nebude, bude muset jít studovat dál, klidne muže jít z gymnázia studovat porodní asistentku - bakaláre, stejne tak jako z odborné strední skoly, nebude moci studovat dálkove, bude to denní studium, mela jsem kolegyni, která vystudovala nejdrív strední skolu - zdravotní asistent a zamestnala se u nás na interním oddelení jako asistentka a potom sla studovat porodní asistentku a u nas pracovala na pul uvazek, vetsinou nocni a zvladla tak denní studium a u nas získala nejakou prax, urcite je to pekné povolání, ale i náročne, je to prace na smeny, i o svátcích, platove ohodnocení závisí od regionu a nemocnice kde bude pracovat a podle odpracovaných let, takze nejaké velké terno to nebude, ale uplatnení urcite najde kdekoliv a muže jít potom pracovat i za hranice, kde je to platovo nekde uplne jinde
Takto. Treba si najprv ujasnit ci chce robit s detmi alebo so ženami. Porodna asistentka ma v zaujme zenu
Posobi na porodnom sale, na gynekologickych oddeleniach, v gyn ordinacii a podobne. S novorodencami do styku velmi neprichadza len jednym ockom ked zena porodi. Samozrejme je aj pri inych zakrokoch - potraty, cysty, hysterektomie a mnoje dalsie. Druha moznost je vseobecna sestra teda na vysokej skole odbor osetrovatelstvo po ktorom moze pracovat na novorodeneckom oddeleni to je napriklad moj pripad alebo ako detska sestra atd.. ma viac moznosti. Okrem toho momentalne na slovensku nie je mgr. odbor porodna asistencia takze keby chcela pokračovať musela by ist do cr, ale to nepokladam velmi za dolezite, v tomto odbore je mgr. titul viacmenej zbytocny. Co sa tyka strednej je jedno odkial bude mat maturitu ale ja by som radsej volila gymnazium keďže tam nadobudne lepsiu schopnost ucit sa a bude mat lepsie vedomosti z predmetov chemia fyzika aj cudzí jazyk ako ludia zo zdravotky,ktori hoci maju prax často sa nevedia ucit odborne predmety ako je biochemia a biofyzika a potom aj ked by to boli mozno sikovne sestričky vypadnú zo skoly na takychto predmetoch. Kludne ak budete mat ešte nejakú otázku pytajte sa 🙂
@niikoletka porodna asistentka moze robit aj na novorodeneckom odd. a pri zakrokoch ako hysterektomie, cysty, sekcie a pod. su vystudovane instrumentarky a nie porodne asistentky tie su len pri porodoch....a niekde som videla na niektorych slovenskych VS aj Mgr porodnu asistenciu len neviem ci to je aktualne alebo ci to zrusili ale viem ze to niekde bolo asi v Ruzomberku alebo Martin niesom si ista treba si to zistit vzdy sa nieco meni
@sunnyhoney03 u nas na novorodeneckom PA nerobia a Mgr. bolo ale uz nie je. Nehovorím ze vo vsetkych nemocniciach je to tak ale v tych vacsich to vacsinou rozdeluju
@niikoletka kazda nemocnica ma iny system asi, ale ja ked som sa bavila s vrchnou na gyn. tak vravela ze u nich na novorodeneckom robia vacsinou porodne maloco vseobecna sestra ale vraj je malo porodnych sestier a bavim sa o vacsej nemocnici
Aj ja chcem byť pôrodná asistentka alebo sestrička...proste niečo...alebo umelkyňa....
Ja mám kamarátky zdravotné sestričky (študovali na Strednej zdravotnej škole, potom aj na VŠ bakalára tiež zdravotníctvo. A jedna zo strednej zdravotnej išla na doktorku).
Jedna kamarátka išla z gymnázia za doktorku VŠ Brno.