mam pocit,ze som najhorsie dieta na svete.aj ked uz mame svoje rodiny,myslim surodenci a ja,aj tak nas mama neustale komanduje a musi byt tak ako ona chce.ked nie je,sme najsprostejsi na svete.viem,ze kazdy rodic sa snazi usmernit dieta,ale vycitkami a psychickym terorom,ale pekne,slusne sa porozprava.nasa mama to nevie,ona vie len nadavat a vycitat.sestra sa koli nej odstahovala do ineho statu,nezniesla ju.chcem tak vela,ked chcem mat rodinu pri sebe?chcem,aby sme sa pekne navstevovali,aby kazda navsteva nekoncila vycitkami,ake sme nevdacne deti,len preto,ze si zijeme po svojom.vnutaca si privlastnuje,akoby boli jej vlastne deti,hucka ich proti rodicom,je to normalne??? strasne tazko mi je z jej spravania.pre mna je nepochopitelne ako jedna matka moze psychicky tyrat svoje deti,nadavat na zatov,ohovarat pred ludmi a vykreslovat situacie,ktore sa ani nestali.vdaka urcitym situaciam sestra uplne prerusila kontakty s mamou,co velakrat aj vy tu radite,ak sa s matkou neda vyjst.a neviete si predstavit,ake peklo ja mam koli tomu.preco sa do haja ta zenska nespamata a neuzna si chybu,ale nie ona bude chodit pomedzi ludi a lutovat sa a vymyslat si.ukrizujte ma za to,ale ja si niekedy v duchu prajem jej smrt,lebo takto sa uz zit neda.keby som mala moznost balim sa a idem co najdalej,nech mam od nej pokoj.ale pokoj na dusi nebudeme mat nikdy.lebo vsetci koli nej trpime a verim,ze aj po jej smrti trpiet budeme,lebo jej zla energia tu ostane navzdy.
@sunshineka tak jej vykric vsetko,..ze ci sa nehanbi,ze deti od nej utekaju cim najdalej,...ze ju zacinas nenavidiet za jej spravanie,..ze uz jej mas dost,...aj ked je to mama,ale toto je chore urcite,...a co tvoj muz???on je ticho,alebo ako to mate??byvate spolu s nou??
ak môžeš,tak sa od nej odstrihni,odsťahujte sa čo najdalej a obmedz stretávanie ba aj telefonovanie na minimum.ale ešte pred tým je povedz,že to robíš preto,aby si ju neznenávidela úplne,pretože predsa je to len tvoja mama,ale jej správanie je neúnosné a úplné psychické týranie.s takými ľudmi sa nedá dohodnúť,dohovoriť im a vyjasniť si veci,oni vidia len svoju pravdu a pokiaľ nepovieš veci úplne natvrdo,tak to s nimi nehne.a občas s nimi nehne ani taký krutý rozhovor.
@sunshineka Ahoj, chápem Tvoju náročnú situáciu a sklamanie z toho, že Tvoja mama nie je taká, akou by si si ju priala mať. Len, prosím, nepraj jej smrť, ani na to nemysli, lebo to sú veľmi negatívne emócie, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú len a len Teba a Tvoje zdravie...A iste by Ťa to mrzelo, ak by sa jej náhodou niečo prihodilo.....Ak je takáto ťažká povaha, obávam sa, že nepomôže nič iné, len počkať, kým si sama uvedomí, že "tudy cesta nevede" a treba sa zmeniť. A to docieliš asi len (ak vôbec) presne tým, čo spomínaš - prerušením kontaktu medzi vami. Tým odpadne aj Tvoja frustrácia, že štve deti proti Tebe, a že štve aj Teba...máš už na ňu evidentne alergiu, nečudujem sa, ak je taká, ako opisuješ 🙄. Veľa šťastia a pevných nervov, toto chce len čas a dať mame príležitosť uvedomiť si veci separáciou.
moja aj pokritizuje, tiez som vecsinou rada ked uz odide po par dnoch domov, ale az take zle ako to mas Ty to nie je. V takom pripade sa ani k nej neozyvam a rusim s nou kontakty. NEbude predsa nicit moj zivot a zivot mojej rodiny. Ak sa da, netrp to dalej.
No podobne to je aj u nás a keďže bývame pri nej v dome a mm stratil prácu tak je to horor!!! ☹ nemame peniaze a ani pomaly kde bývať, lebo nás vyhadzuje z domu !tak je to o to horšie že nič jej nikto zle neurobil ale má len synčeka, môjho brata a ja som pre ňu asi nič.....zavadzam jej
viete kolko krat som kludne aj v zlosti povedala,co si myslim?kolko krat som jej povedala,aby sa do sestry nestarala a nechala ju zit?nikdy sa nepouci.podla mna este aj na smrtelnej posteli sa bude lutovat a vinit nas za vsetko.
@sunshineka no čo ti mám na to povedat ? Ja som v psotavení tvoje sestry, s mamou som neprehovorila 4 roky a vidím to riadne na dlho , ale iná šanca nebola lebo by mi asi švihlo . proste ona to točila , ohovárala a štvala nás súrodencov medzi nami , ja som to utala zo dna na den a poviem ti mne sa žije lahšie a lepšie , zvykla som si .
Ako ist len tak s nou kávu , alebo niekam na nákupy .... kokos to si neviem ani len predstavit za normálneho stavu .
blze baby toto sa tazko cita, nepochopim matky, co daju zivot a potom sa takto spravaju k vlastnym detom ☹ ja mam uzasnu mamu, priala by som kazdemu aby ju mal taku ako ja, u nas je takyto tazky pripad biologicky otec, napise len ked ma vypyte a to take bludy ze nedavaju zmysel, nastastie mna uz nekontaktuje 3 roky, ani nevie ze ma vnucku a idem sa vydavat, ale to peklo, co robil ked som zila v jednom meste s nim to mam v zivej pamati a to mama s nim nezila od mojich 6 rokov. Ale tak ako pisete o svojich mamach, taky pripad bola moja starka, skoro vsefky deti sa na nu vykaslali, keby nie toho jedneho syna, odisla by z tohto sveta omnoho skor, vnucat nas mala 12 a ani jedno sme ju nenavstevovali, bola to hrozna osoba
ja tiez prispejem, na hadku musia byt dvaja, aj mna naucili ze ten starsi ma pravdu a mam byt ticho ,tiez som si zazila peklo so svokrou, najprv bola kamaratka a potom to zacalo,jednym slovom peklo,to je naozaj na knihu ,ona si cez to vsetko stale mysli,ze ma svetoziatu nad hlavou,aj ked sa s nou nikdo nebavi ani cela rodina ,ja som prestala tiez ,aj ked som mala velku vydrz ,ale aj po tom vsetkom nesmieme dopustit priat tomu druhemu zle a nie to co pises niekomu aby zomrela,to nie,pokus sa co najmenej s nou kontaktovat a ked to nepomoze radsej sa prestat stretavat,je to lepsie ako mat potom vycitky ked sa nieco nahodou stane
@sunshineka
Kolko rokov ma tvoja mama? Preco si myslis, ked doteraz x rokov bola taka aka je, ze sa zrazu zmeni? Ludia sa nemenia preto, ze to chceme my. Musela by to chciet ona, ale to uz zalezi len od nej.
Ked uz zacinas mat take cierne myslienky, zacinas byt na dne svojich sil. Ak chces uchranit dusevne zdravie seba, svojich deti, partnera, tak sa musis od nej odstrihnut.
Sice chcela by si mat pekny vztah s matkou, aby bola dobrou babkou, ale to nezalezi od teba. Radsej ziadny vztah, ako katastrofalny vztah. Radsej nech si decka babku nepamataju, ako z nej budu frustrovane a do dospelosti si z nej prinesu depresie a pod.
Vztah s matkou si kompenzuj na ludoch, s ktorymi mas dobre vztahy. Stretavaj sa s rodinami surodencov, pis si, skypuj casto so sestrou, co je v zahranici. Popr.si utuz vztah s oblubenym surodencom, s jeho celou rodinou alebo rodinou nejakej kamaratky. Alebo si prehlbuj vztah so svokrovcami, ak ti su normalni. Ti nech su tvojim detom starymi rodicmi so vsetkym, co k tomu patri.
Zbytocne minas energiu, sily a riskujes psychiku seba a rodiny pre iluziu niecoho, co zrejme nemozes dosiahnut. Energiu a silu radsej investuj do osamostatnenia sa od nej. Predstav si ludi, ktori odisli do zahranicia, su fyzicky odstrihnuti od rodiny a napriek tomu si vedeli v neznamom prostredi vytvorit kontakty, najst si "nahradnu" rodinu. Da sa to.
Ja mam sice 19 ale nikdy som si nic ine nepriala len odist od mojej mami daleko daleko daleko....a preco ? po tom ako sme odisli od otca sa zacala bez pardonu "kurvit", zacala si chlapov hladat vzdy mladsich,alkacov,gemblerov,nastahovala si priatela noveho domov, tam som musela pocuvat zvuky z izby viete si predstavit ake,tieto pijavice si u nej narobili len dlzoby , my sme mali dlzoby, vsetky veci v zalozni, nemali sme doma ani na chleba kvoli jej hluposti.
Zatvarala ma doma dlho do noci, mala som iba chlieb a vodu, kolko krat som sedela na okne tretieho poschodia a chcela skocit dole... XY raz, plakavala som nonstop,znamky sa mi zhorsili atd atd ona ak si aj nieco vsimla tak nakricala na mna ze nech ju citovo nevydieram , ze ona nebude chodit cely zivot z roboty domov a decku sa venovat , za vsetko som bola ja ta najhorsia...a toto sa dialo od mojich 9 rokov, az ..... DO TERAZ. Zaprisahala som sa ze ked zmaturujem , odidem prec, mala som nasetrene peniaze, s kamaratkov sme boli dohodnute ze odideme do Prahy ona tam mala rodinu ze by nam pomohli v zaciatkoch... no ale... stalo sa to ze som otehotnela s priatelom... dietatko som si nechala,on ma opustil a musim tu zostat pri nej lebo nemam kam inam ist,jej posledny priatel sa odstahoval vo februari po 3 rokoch od nas, co si mama znov narobila dlzoby, znova ju citovo vydieram za vsetko + uz som jej aj dojebala cely zivot, ze kvoli mne ona bude stale sama ze jedno decko vychovala a teraz bude mat aj jej vnuka ah..., ten jej byvaly mne nadaval vsetkymi nadavkami, mama sa ma nezastala, jej nadaval, vravel ze on je vo svojom byte rok nemal robotu nic neplatil u nas doma full servis navyse 4 dni v tyzdni bol v liehu , kolkokrat lezal na zemi v chodbe na mol a mama ho musela vyzliekat a na toto ona dopustila aby som sa pozerala, nic ine som si nepriala iba odist aj s mojim miminkom v brusku,trapila som sa lebo toto som pre maleho nechcela,jej to je jedno ci by toto musel zazivat aj jej vnuk, len aby ona bola stastna s takymito individuami lebo inych si nevie najst,, nakoniec som skoncila v januari v nemocnici psych, vycerpana zo zlymi vysledkami mna aj miminka, prisla som domov myslela somze sa nieco zmenilo ale nie nic... nakoniec odisiel co este mamu huckal na mna aby som odisla k tomu co ma ako on vravi nabuchal..takze sme konecne same, len sa modlim aby sa on znova nevratil, lebo som mame nasle smsky v mobile ako ho lubi ako jej chyba a ked jej to vykricim ci som normalna tak sa smeje na tom, mne do ksichtu...nespim kvoli tomu noci ze sa bojim ze sa vrati, co by som sa mala zaoberat inymi vecami, porodom, miminkom, mam v hlave toto.... takze co povedat na moju mamu ?????? kazda si viete domysliet
@sunshineka Moj muz ma presne taku matku ☹(( Je to hrozne -on chodil na terapiu roky kvoli jej spravaniu ....☹(
Doteraz ked mame v manzelstve problemy tak na 99% je to kvoli nej ....je to hrozne taky zivot !
@andrejka1994 to je strasne... :(
nepomoze nic, len sa osamostatnit od nej...ja viem, je to komplikovane. a ten tvoj ex, s ktorym si tehotna, je co zac? tam nie je sanca na obnovu vztahu? ale, ak by mal byt taky ako tvoja matka alebo jej kumpani, tak to bv bolo z blata do kaluze....
mozno s nejakou kamaratkou do podnajmu. starych rodicov nemas? tazko sa radi v takejto situacii...
je mi to uprimne luto a drzim ti palce.
Dievčatá,ked tu čítam vaše príbehy,je mu smutno,nepoznám takéto niečo a začnem byt asi viac vdačnejšia/aj ked si myslím že som dost/ svojej drahej a obetavej maminke za to že je aká je.Nechcem aby to vyznelo že sa nou chválim,ale dala by nám aj to posledné keby mala/sme traja súrodenci/.Cez prázdniny nikdy nepovedala že nám nepostráži deti/kedže všetci pracujeme/,na každé narodeniny nás detí či vnúčat si spomenie a príde či už s čokoládou alebo len tak.Pochádza zo skromných pomerov a možno preto je taká -dobrosrdečná a láskavá.Ja aj ked sa snažím a budem snažit,obávam sa že nikdy nebudem takou mamou ako je ona.Pomáhame jej aj my ako sa len dá,ale kedže všetci pracujeme toho času je fakt málo.Po tomto ale čo som si tu prečítala si ten čas navyše nájdem,aby som jej podakovala za všetko čo pre nás robí a nemusela by...
no tak to ja mám zlatú matku ako tak čítam 😀 prešli sme si všetkým možným nevyrastala som s nou no ona mi zasa stále hovorí že ona sa do nas nestara (a to je fakt za čo som jej vdačna) no v určitých situáciach mi povie svoj názor ale nikdy nezabudne dodať že to je len jej názor a to či sa nim ja budem riadiť alebo nie je len a len moja vec 😀 no vyžaduje odo mna aby som si ju aspon vypočula 😀 a ako to aj býva vacsinou má pravdu no ja si aj tak vždy spravím po svojom 😀 ale k veci neviem ako by som sa zachovala na tvojom mieste ono to je ťažko takto posudzovať no ja som typ človeka čo si nenechá rozkazovať nikým som samostatná a viem si buchnuť po stole ked sa mi niečo nepáči 😀 ale to som ja ....
ja tiež s mamou vychádzam zle .... kiež by som mala svokru ktoru by som mohla kopnuť do riti ako mamu s ktorou nevychádzam a nechcem nič zle povedat aby jej to neubližilo ... :-/
@sunshineka fúú ako keby si písala o mojej nepodarenej mamičke. Presne všetko na ňu sedí. Môj brat je pre ňu stelesnením boha už len gloriola mu chýba na hlave a to celý život ho učí ako používať mamičkinu bankomatovú kartu keď si chce niečo kúpiť, lebo ona pri pomyslení, že by si na niečo našetril peniaze asi by si niečo spravila. Mne v živote nepomohla, ale zato som nevďačná dcéra, vulgarizmy na moju osobu sú bežnou záležitosťou, momentálne je moja mamička už na dôchodku a môj brat pracuje našiel si konečne priateľku a nemá kožu na tvári sa nechať vydržovať mojou materou a mne zostali len telefonáty ako nemá čo jesť ( za deň zje holý chleba a jednu kávu ), vôbec ju nezaujíma, že ja som na materskej, ona odo mňa žiada aby som ju živila a to že mám ja rodinu tak to nikoho nezaujíma. Hlavná vec, že brat dostane každý mesiac nákupy v hodnote 250e, len aby sa jeho priateľka nedozvedela, že on zarába menej ako ona. Ja jej všetko možné vybavujem čo môžem a i napriek tomu som nevďačná, ohovára ma, ošpiňuje, vymýšľa si veci, ktoré sa vôbec neudialy. A najlepšie na tom všetkom je to, že v našej rodine sa už tri generácie traduje dámske zlato a môj milovaný brat ho dal skoro všetko svojej terajšej priateľke, samozrejme mama o tom vie. Čerešničkou na torte je to, že zlato má hodnotu desať tisíc, ale pre mňa nevyčísliteľnú keďže to kupovala a nosila moja prababka, babka, mama a teraz to je fuč. Ja som od mami chcela len jeden prsteň po babke ako pamiatku fúúú to bola hádka vykrúcala sa len aby mi ho nedala, tak som jej povedala, že nech si ho nechá. Veď zlatníkov je dosť a vyrobiť si ho môžem dať tiež, ale už to nebude tradícia. Teraz to riešim tak, že nekomunikujem s ňou a je mi dobre. Tiež by som vedela napísať knihu, spracovať film a určite by to bol kasový trhák. Prajem veľa síl a nervov
@sunshineka Netráp sa preto aká je tvoja mama, skús ju proste brat takú aká je, nesnaž sa ju zmenit, ona iná nebude. Ak je to privelmi tažké, tak preruš s nou kontakty. Skús jej odpustit, viem, že je to možno pre teba nepredstavitelné, ale uvidíš, že sa ti ulaví na duši. Nepraj jej nič zlé, naopak, lebo vieš všetko čo vyšleš do vesmíru sa ti v nejakej podobe vráti, možno nie hned, ale neskor určite. Ja mám s mamou tiež komplikovaný vztah, vždy som hladala chybu v nej, že je taká a onaká....neskor som bola na kurze sebaspoznávania a tam som si dala odblokovat stresy, samozrejme všetky moje stresy boli v nejakej súvislosti s mojou mamou....neuveríš tomu, ale odvtedy sa náš vztah zlepšil neporovnatelne....odvtedy jej nič nevyčítam a beriem ju takú aká je....ona sa vobec nezmenila.....len moje stresy odišli a zmenil sa mi pohlad na nu....všetko má svoj dovod a nič sa nedeje náhodou....drž sa
@janickacrazy vies,ake to je,ked ti vecne nieco vycita.vecne je nespokojna nic ine nepocuvame len vycitky a pozerame sa na jej odutu tvar.a vyjde von z domu a tvari sa akoby sme ju tyrali.pred ludmi sa len lutuje a potom po nas pozeraju ako po odludoch.nastastie nebyvame spolu,byvame v inom meste,ale aj tak je narocne pocuvat jej vycitky.nezdvihnes telefon,tak ti bude taky psychicky teror robit cez smsky,ze koniec.ja vidim chybu aj v sebe,proste uz som alergicka aj na jej hlas.ono nie je prijemne,ked do teba hodinu huci dookola to iste .ona nevychadza s nikym v rodine,kto ma iny nazor ako ona.bavi sa len s jednou jej sestrou,ktora je rovnaka.s ostatnymi dvomi surodencami sa nebavi a pritom jej nic nespravili.len su plni optimizmu a to mame asi vadi.mozno mas pravdu,ale ja uz nemam chut sa snazit s nou vychadzat.nepotrebujem ju k zivotu
@cloemail radsej budem mat zly vztah s mamou ako vysolit tolke eurace vestcovi.pre pana 200 € pyta,co nie je normalny?
@sunshineka pán veštec je normálny, lebo vie ako z nešťastných ľudí vyťahovať peniaze. Nenormálni sú v prvom rade tí, ktorí mu tie peniaze dajú.
@sunshineka ju nezmenis, takze musis zmenit postoj
skus na nu nahliadat ako na psychicky choru, pytaj si od nej konstruktivne navrhy a potom jej pekne vysvetli, preco nie su konstruktivne
tiez jej navrhni, ci nechce zajst k psychologovi, postupne jej ponaznacuj, ze ju neberies vzhladom na jej spravanie sa k detom, ako psychicky v poriadku
hlavne by si si mala osvojit nejaku techniku, ako vypustit z hlavy to, co na teba hadze a obemdzit styky,
osobne si mysli, ze najmudrejsie urobila tvoja sestra, aj tej bude este rok dva trvat, kym sa z nej vyhrabe
@celasapremenim to je marne,ona si hudie stale to iste dookola.velakrat som jej slusne povedala,ze nemam rada,ked to iste dookola opakuje a nic k veci nepovie a stale o tom istom ako verklik.taktiez som ju poslala za odbornikom,si mala vidiet ten cirkus.len sa rozplace a zacne lutovat,ake ona mala detstvo a lutuje sa stale dookola.vies ja len jedine nepochopim.ked od nej dieta ujde a prestane s nou komunikovat,preco sa aj nadalej lutuje a hadze vinu na inych?preco nepovie sestre prepac?volakedy ked jej sestra po dlhom case zdvihla telefon,prve co matka spustila boli vycitky ako si ju nevazime a sme nevdacni... zabilo by ju povedat prepac.sesra je v pohode,ju len trapi,ze nema podporu v rodicoch,ale ma aspon mna.
@sunshineka preco sa s nou stretavas?
@sunshineka Co Ti na to povedat? Tiez mam s mamou trable. Bracho jej niekolko rokov tajil svoje telefonne cislo. Aby ho nekontaktovala, kolko razy som ho nemala ani ja. A to mu domov k mame chodili exekucie a samozrejme riesila to cezo mna. Nikdy sme nemali dobry vztah, ked som sa jej aj s niecim zdoverila v slabej chvilke, pri prvej prilezitosti to pouzila proti mne. Snazime sa obe, aby sme spolu vychadzali, ale viac casu sa hadame nez spolu naozaj vychadzame. Nikdy si nepriznala chybu, nikdy som nepocula, ze mozno ona je na vine nejakej situacie. Vzdy to bol ten druhy. Vzdy situaciu otocila a aj po case ju vykreslovala tak, ako sedela jej - tak, aby ona bola obet a ja ta zla. Najviac ma dozralo asi pred mesiacom, ked mi prisla po par tyzdnoch od poslednej vymeny nazorov sms "aj tak ta lubim, si moje dieta". Akoze - si sice neznesitelna, sprosta, nevies sa spravat - ale co uz s tebou, ked si moje dieta.
Mam ju rada, vazim si ju. To je jedna vec. Ked sa jej pokazila chladnicka, kupila som novu. Ked sa jej pokazil televizor, kupila som novy..... Uz roky jej platim telefon, poistku na chalupu, nedoplatky ak nejake ma. Kym som pracovala davala som jej vsetky svoje gastrace. Je na invalidnom, nemoze si velmi vyskakovat. Kedykolvek ma problem, snazim sa spravit vsetko pre to, aby som jej pomohla. Je mi to predsa matka, dala mi zivot. A pravdu povediac mi je luto, hlavne odkedy som sama matkou, ze mame taky vztah aky mame a ze prebrala vela vzorov spravania od svojej mamky. Inak by sa s nou dalo - ale ked spusti to svoje citove vydieranie, ja idem do vyvrtky. Najhorsie je, ze si ani neuvedomuje, ze to robi.