Chcela by som vás poprosiť o rady, pretože sa neviem rozhodnúť. S exmanželom mám 2 deti, ktoré majú priezvisko po svojom otcovi, tak isto sa volám aj ja. Už 2 roky žijeme s mojím priateľom v jednej domácnosti a práve sa nám má narodiť dcérka. Samozrejme priateľ chce, aby mala priezvisko po ňom. Ja sa s tým neviem stotožniť. Nedokážem prijať, že sa moje deti budú volať rozdielne. Taktiež si myslím, že nie je voči priateľovi spravodlivé, že sa o nás stará, na malú sa teší a ja jej dám priezvisko moje, čo je vlastne priezvisko po mojom exmanželovi. Boli ste už niekto v takej situácii? Je to pre mňa ťažké, nechcem ukrivdiť priateľovi, ani ustúpiť a potom sa trápiť a ľutovať to.
dve priezviska
@miriama41 no a nerozmyslala si nad tym ze po rozvode zmenis sebe aj dvom detom priezvisko na svoje rodne a tym padom by si dala aj vasmu tretiemu spolocnemu babatku svoje rodne a to uz by priatel urcite vedel skor prijat..ako takto ze sa bude jeho vlastne dieta volat dokonca po cudzom muzovi..skus sa na to pozriet z jeho strany...urcite by ta to velmi mrzela a trapilo...
@miriama41 no je to sice dost nestastna situacia, ale ja by som bola nekompromisna..som toho nazoru, ze dieta ma mat priezvisko matky. vo vasom pripade to blbou zhodou okolnosti bude sice priezvisko tvojho ex, ale podla mna je v zaujme dietata, aby sa volalo rovnako ako ty a surodenci. jednak preto, ze od isteho veku by dietatu samemu ten rozdiel mohol vadit, jednak kvoli pripadnym problemom do buducna (to je profesionalna deformacia🙂).
chapem, ze otcovi dietata to nemusi byt prijemne, ale myslim, ze zaujem dietata treba povysit nad ten svoj.
osobne by som NIKDY nedala dietatu ine priezvisko ako mam ja. v niektorych krajinach to nie je ani mozne.
Ja som rozvedená a vôbec nemienim dať priezvisko môjho ex dieťaťu, čo budeme mať s priateľom! Podľa mňa by to bolo nespravodlivé voči chlapovi! Ale to je môj osobný názor a môj pocit! Treba si dobre rozmyslieť tieto veci...
@klincek ahoj prosím ťa v čom môže do budúcna vadiť ak má dieťatko priezvisko po tatinovi a nie po mamine? 🙂 naozaj ma to veľmi zaujíma.. sestra má dve detičky a obe majú priezvisko po jej priateľovi - zatiaľ problém v ničom nebol.. 🙂 🙂
tiež sa mi má narodiť bábo a chcem dať priezvisko po priateľovi, preto by som rada vedela aké problémy to môže priniesť do budúcna.. ďakujem 🙂
@paskolinka Myslím, že v dnešnej dobe sa už nikto nad menami nejak extra nepozastavuje. Jednoducho je doba aká je a to že deti majú často iné priezvisko než mama je už bohužial dnes celkom normálne :( No ťažko rozmýšľať takto do budúcnosti, že čo ak..... Je to už len fakt na nej a na jej partnerovi. Hádam sa nakoniec dohodnú a budú spokojní obaja 🙂
priateľ mi tvrdil, že ak dôjde k situácii a budem tehotná, tak si ma vezme, aby sme sa presne týmto problémom okolo priezviska vyhli. Teraz mám pár dní do pôrodu a svadba sa vôbec neriešila. Preto neviem čo od neho môžem čakať
My s partnerom tiež nie sme zobratí, možno ani nikdy nebudeme ale ani na minútu som nepremýšlala nad tým, že by som malému dala meno po mne. Keď som aj vyberala meno tak som ho párovala k partnerovmu priezvisku.
Dieťa by podľa mňa malo mať meno po otcovi. Ak teda sa nejedná o slobodnú matku a nezáujem otca.
Môže sa stať aj to, že dieťatu sa dá meno po matke, potom sa rodičia vezmú a zasa bude mať dieťa iné meno ako matka - to len k tej situácií že dávať meno po matke lebo partner si ju nikdy nezoberie, aby dieťa a matka mali rovnaké meno.
@miku1 je to zial tak a ano, je to na dohode @miriama41 s jej priatelom. mne sa len zda, ze zeny z nejakeho dovodu v tomto ustupuju muzom a nerozumiem preco. ja by som napr. velmi neriesila, ze jej aktualne priezvisko je po exmanzelovi, proste sa tak teraz vola a hotovo. a pri rozchode dieta aj tak ostane matke, tak nech sa aspon rovnako volaju... inak moja kamoska toto riesila velmi razne, zahlasila, ze dieta sa nebude volat inak ako ona a jesitny priatel namal inu moznost ako ju rychlo poziadat o ruku 😀
@miriama41 keďže sme rozvedené - ty aj ja, tak si obe veľmi dobre uvedomujeme, že svadba ti nedáva vôbec väčšiu záruku, že spolu s partnerom zostanete... ale len ty musíš vedieť aký máte vzťah domka... ja viem za seba určite, že priateľ by to znášal moc zle ak by maličký mal priezvisko po mojom bývalom.. ale každý sme iný 🙂
@paskolinka a toto by som ja nikdy nechcela, doslova dotlačiť partnera k svadbe, to je ako ultimátum.
@paskolinka ani ja by som nikdy nič takéto nevyslovila vážne..
tu ide o to, že ja to neberiem tak, že moje súčasné priezvisko je po exmanželovi. Je moje a hotovo a to, že je po ňom už nezmením
@ynett to je pravda, je to take trochu nasilne, ale preco by mna mal niekto tlacit do toho, aby som dala dietatu ine meno ako moje, ak si ma nechce vziat? ja nechcem, aby to vyznelo feministicky, ale preco by muzi mali mat vsetko - aj vztahy bez toho, aby sa viazali, aj deti s vlastnym menom? 😕
@paskolinka mňa vôbec nikto do tohto rozhodnutia netlačí... zdieľam názor môjho priateľa.. 🙂 ale ak s tím žena nieje stotožnená, tak je to už horšie
moja sestra ma dieta s priatelom, dieta ma meno po nom
rozisli sa
s druhym priatelom tiez ma dieta
mala nechat jeho meno?
matka ine meno a obe jej deti zijuce s nou tiez rozne mena...
este ked mala len to prve, tak sme boli v ikea detskom kutiku a do rozhlasu vyhlasili, ze pani XY pridte si po dieta a XY nebolo jej priezvisko, ale bolo to priezvisko dietata (az na tretie vyhlasenie nam doslo, ze volaju nas :DDDD)
ja by som dala meno po mame, je jedno ci je exove alebo nie
teoreticky sa mozes vratit k svojmu menu za slobodna a dat to, aj ked u starsich deti zostane povodne
rovnako si mozes dat priezvisko s pomlckou (povodne-po exovi)
inak dievcata, aby som to upresnila @afrika, @ynett - v pripade tej mojej kamaratky, ona tym nesledovala to, ze sa chcela rychlo vydavat. ona si len stala za svojim a priatel zvazil tiez situaciu a rozhodol sa... ktovie, mozno keby dala dietatu jeho meno, tak doteraz nie su svoji. toto bolo to, co ho nakoplo k cinu.
@peta_petruska meno za slobodna som nechcela, to by zasa bolo, že sa volám inak, deti inak a teraz to neriešim, lebo je neskoro, keďže sa to dá len do 3 mesiacov po rozvode
@paskolinka veľa mužov takto zareaguje, že si vezme ženu, lebo zváži situáciu. no môj sa radšej nahneval a povedal, že ho vydieram.
chcela by som vediet v com by bol problem kebyze sa babo vola inak ako matka?
@miriama41 aha
skoda, ze ste toto neriesili uz davno
ja by som rovno povedala, ze ak budu deti, tak budu mat moje priezvisko
ved kolkokrat chlap ide uz len k lekarke s dietatom? moju sestru vzdy lekarka oslovila priezviskom dietata..., rovnako aj na hraniciach, ked malo dieta ine meno boli vzdy opletacky...
@miriama41 Keby si bola "slobodná" , tak by som povedala, že dieťa by malo mať tvoje priezvisko. Ale v tomto tvojom prípade si myslím a aj plne chápem tvojho priateľa, že s tým nesúhlasí. Je to jeho dieťa, a určite by som ho nazvala po ňom a nie po svojom exmanželovi. My sme to mali doma tiež, môj mladší brat sa volal inak ako my so starším bratom, a nikto z nás z toho žiadnu "traumu" ani nič podobné nemal. Jednoducho to bol fakt, nad ktorým sa nikto nepozastavoval. Takže ak by som bola v tvojej situácií, tak určite by som drobcovi dala priezvisko po jeho skutočnom otcovi. Možno si ťa priateľ raz vezme a potom bude dosť "blbé", že vaše dieťa nebude mať vaše spoločné priezvisko.