Aké následky môže zanechať na dieťati to, keď ho jeho matka v troch rokoch opustila?

mameha7
5. dec 2024

Aké následky môže zanechať na dieťati, ak ho jeho matka v troch rokoch opustila? Išla na súvislé 2 roky za prácou do zahraničia a potom sa vrátila. Medzitým sa o dieťa staral otec. Kontakt s dieťaťom bol iba prostredníctvom listov.

teki1
5. dec 2024

Ako cudzí človek bude pre tak malé dieťa.A to je kde tá práca,že sa dajú len listy posielať?

mameha7
autor
5. dec 2024

@teki1 bolo to pred 30 rokmi. Mňa iba zaujíma, či je možné, že už teraz dospelý človek z toho môže mať traumu

sara07
5. dec 2024

tažko povedať, záleží ako potom budú spolu
za komančov deti od 6 mesiacov šli do jaslí , potom škôlka, tiež to dieta mala len cez vikend ak nerobila ...a nemám pocit že by boli "ako dospeláci poškodení citovo alebo nejak"
a nie každá robila do štvrtej, po mna chodili tety alebo kamaratky do škôlky

sara07
5. dec 2024

@mameha7 to je dosť velký aby vedel určité veci spracovat a riešiť

ibrunova
5. dec 2024

Ja si myslím, že žiadne.

teki1
5. dec 2024

@mameha7 A vrátila sa a vychovávala ho do dospelosti? Tak potom už ako dospelý chápe dôvody ,prečo to urobila a nemusí mať preto traumu.

mameha7
autor
5. dec 2024

@teki1 áno vrátila sa. Len vnímam pri tom človeku taký zvláštny vzťah k ženám. Taký ambivalentný. Milujem ich aj zároveň neznášam.

mane01
5. dec 2024

@mameha7 kolko deti do 6 rokov vychovavala babka a rodicia pracovali, v minulosti to bolo bezne… a traumy z toho nemali…

sara07
5. dec 2024

@mameha7 obávam sa že to tak nejak v rozličnej mierke maju všetci chlapi
hlavne aby mali upratane navarene postarané ,žena vždy dáva viac toho do vztahu ako muž

ibrunova
5. dec 2024

Mali sme to v rodine. 2 roky v Líbyi. Dieťa si to absolútne nepamätalo.

teki1
5. dec 2024

@mameha7 Tak záleží ako mu to vysvetlili rodičia,či nemal otec blbé reči,že ho mama opustila,lebo neopustila ! Len išla zarobiť peniaze,aby sa mali ako rodina lepšie.

ivik4
5. dec 2024

Dlhodobe nasledky podla mna ziadne lebo je velmi male, len ked sa vratila bola pre neho ako cudzia.

svetlonos
5. dec 2024

Toto veľmi veľmi záleží od mnohých okolností. Ja si napríklad pamätám pobyt v jasliach ak ako sa babka somnou hrala ešte v postieľke, mala som mozno rok.
Moj muz si do jeho 5 rokov pamata len útržky z detstva, ozaj minimum udalosti.
Ja som raz opisovala nadim ako s nami boli u nejakej rodiny, s ktorou veľmi kontakt nemáme. Presne som im opisala xo sa tam dialo a ako som sa cítila. Tak na seba udivene pozreli a povedali, ze to si predsa nemôžem pamätať, bola som príliš mala vraj na to!!! Nechápali odkiaľ to viem. No pamätám a vyvracam v tom prípade vedecké "fakty", ze také malinke deti si nepamätajú....
Takže ja by som si na sto percent pamätala aj svoje pocity za obdobie, keby matka odomna odisla. Moj muz zrejme nie.
Takže logicky by to poznačilo mna viac ako môjho muža.
Jediný, kto toto vie riešiť je ten muz. T môžeš špekulovať koľko len chceš, na nič neprídeš.

mamamoni
5. dec 2024

Dieťa malo 3roky keď odišla a 5 keď sa vrátila? Po psych stránke sa dieťa odpútava a uvedomuje si seba asi vo veku 2r... v 3r je pripravené spoznávať nové osoby, pripravuje sa na kolektív. Ak dieťa otec vychovával s pomocou starých rodičov ak neabsentoval ženský vzor, babka je schopná matku nahradiť v psych vnímaní. Dieťa nemuselo utrpieť žiadnu traumu aj keď matka nebola prítomná, pokiaľ dal otec dieťaťu zdravú výchovu a nevytváral v ňom traumy nevhodným prístupom.
Ak mal otec nezdravu výchovu a upozorňoval dieťa na absenciu matky, alebo si dieťa príliš pripútaval, tak áno dieťa môže mať traumu. Ale nie z toho, že matka odišla, ale pretože otec v ňom tú traumu vytvoril...

bielasovicka
5. dec 2024

No po toľkých rokoch už z toho traumu mat nemôže.

mamamasama
5. dec 2024

@bielasovicka evidentne o tom nič nevieš.

lasona
5. dec 2024

Za mňa je to hrozne, takto odísť od dieťaťa, ale rozumiem, život prináša rôzne situácie. Mam v práci kolegyňu z Indie a ta prišla k nám pracovať na 3 roky. Otec dieťaťa je takisto v inom štáte. O dieťa sa starajú starý rodicia...v ich krajine je to ale bežné...takisto kamarátka zo sri lanky porodila dieťatko a manžel odišiel na 5 rokov do Kórei zarábať.. dieťa si neuvidí 5 rokov....max ak príde na mesiac domov počas tých 5 rokov..za mňa tie vzťahy už nikdy nebudú také, ako keby dieťa ostalo s rodičmi stále...

mariska1989
5. dec 2024

@mameha7 áno môže mať . Dusík to v sebe pravdepodobne a niečo muselo urobiť že zrazu ma traumy. Psychika je u každého človeka iná

marsmykkok
5. dec 2024

nemyslím, že z odlúčenia by mal traumu... Ale je to divná situácia, už ak ide preč, ide skôr otec, prečo išla matka? A dalšia vec, za 2 roky od seba asi vzťahy otca a matky ochladli, v akom prostredí dieťa vyrastalo? Ak traumu z niečoho, tak nie z práce matky, ale z toho že v tejto rodine asi nefungovalo všetko normálne.

ibrunova
5. dec 2024

@marsmykkok to bolo obdobie, že napríklad lekári šli, zdravotné sestry, aj nejakí projektanti. Od nás si spomínam na viac ľudí, čo boli vtedy na 2 roky v Líbyi.

zuzinka888
5. dec 2024

Ano moze mat traumu z odlucenia. Ked od malych deti rodicia odchadzaju placu- nevedia ako plynie cas a ci je to na chvilu alebo na dlho ci navzdy. Separacna uzkost - poznas to? Ked dieta batola hrozne place ked rodic- matka odide co i len na wc. Ono nevie je ze to na par minut tak place az hystericky. No ked sa matka vrati potrebune upokojit fyzicky kontakt aby sa upokojilo. Neverim ze ked ta matka odisla dieta si to" ani nevsimlo". Ze neplakalo lebo potrebovalo kontakt s mamou ktory nemal a bol nan zvyknuty- takze ano moze byt z toho trauma. Precitaj si ako tazko navazuju kontakty a fyzicku blizkost deti ktore su adoptovane.....velmi pekne o tom hovori Adela a Vikotr- ake dolezite a narocne bolo vybudovat zdravu vztahovu vazbu s ich synom. Fakt su to velmi zaujimave rozhovory.

zuzinka888
5. dec 2024

@mane01 ako vies ze nemaju. Traumu nemaju napisanu na cele- no prejavuje sa inak

domak2
5. dec 2024

A čo sme všetci rovnakí? Niekto môže, niekto nemusí. A niekto na svojich traumach pracuje a niekto nie.

beata_k
5. dec 2024

@mameha7 Ja by som za tym nehladala ziadnu velku vedu. Je mizogyn. Mnoho muzov su a matky boli pri nich po cely cas.

anjelicek26
5. dec 2024

Nie sme vsetci rovnaki, takze tebe to spravi traumu, inemu vobec nic. Rovnako zavazi, v akom prostredi to dieta nechala, ci malo ine osoby vo svojom zivote, co to miesto maminy zabrali - babka, teta, co sa intenzivne starala... plus ano take male dieta aj zabudne a nema pojem o case a vztahy si vybuduje nanovo...

ivangeline
5. dec 2024

Možno nejaká traumicka ale vždy lepšie sa vrátiť ako nevrátiť. 🙂 Troska je aj rozdiel, či chlapec alebo dievča. Vzťah sa dá začať budovať aj po návrate a nemusí to byt cele zle..

alenka58
5. dec 2024

@mameha7 áno môže, ale je rozdiel keď matka odišla a nedala o sebe vedieť, alebo odišla a dávala o sebe vedieť, píšem zo skúsenosti s takýmito deťmi keď matka odišla a nedala o sebe vedieť dlhé roky, potom sa zrazu ukázala, deti boli rozpačité, ale zároveň jej to nevedia odpustiť a svoje životy majú narušené, neveria partnerom a ani sa neženú do manželstva a ani deti nemajú a to majú po 30 a mame neveria v ničom ale stretávajú sa, takže či je to trauma neviem, ale rozhodne ich to poznačilo

pininka1
5. dec 2024

Moja mama.odisla za prácou na 6 týždňov keď som mala 2 roky a keď prišla nielen že som ju nespoznala, ale som k nej ani nechcela ísť, nás vzťah sa nikdy nedal doporiadku. Takže áno, práve traumy z detstva vedia mat najväčší vplyv na ostatný život. Učili nás to aj na výške.

majusqwa
5. dec 2024

@mameha7 áno, môže z toho mať aj traumu, strach z odlúčenia. veľmi pekne je to vidieť na mnohých ľuďoch v súčasnej generácii, ktorú vychovávali babky a "veď nič sa im nestalo". ženy aj muži zostávajú vo vzťahoch postavených úplne na hlavu. tak strašne sa boja samoty, že radšej budú pokračovať v nezmyselných partnerstvách.

vilma7
5. dec 2024

Neviem si predstaviť, ze by si to tak malé dieťa pamätalo...záleží ak.mali.potom spolu dobrý vzťah,tak sa podľa mňa tie 2 roky stratili.