Manžel chodí z práce unavený, cestuje do práce 2O km vlakom a obvykle robí aj dvanástky. Doma potom veľa spí. Starší chlapec chodí do školy s mladším som doma. Denne varím tak, aby pre manžela ostalo aj na večeru, operieme, nakúpimeme, ideme ideme na hrisko a poobede pre staršieho do družiny. Manžel niekedy večer umyje riad alebo dlážku. V sobotu pokiaľ nepracuje spí, lebo je unavevený, takže spoločne sa von dostaneme iba v nedeľu. Čo robím nesprávne?
moj muz ide rano do prace o 5.30 a vecer dojde o 18.30 , ale vikendy si uzivame spolu s detmi, ked je vycerpany tak ho necham, ja som doma s detmi a vsetko sa da zvladnut 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Myslim ze nic nerobis zle....ty pracujes cely den doma okolo deti a domacnost chlap pracuje v praci...
@rychenza a co by si robila zle? Moj tiez chodi neskoro..obcas pomoze vybrat ci nalozit do umyvacky (cez vikend). Vacsinou prezlieka postelnu bielizen sebe a malemu,obcas to vi nieco ine operie.. Chodi zvacsa az po 18,casto daco robi aj cez vikend. Aj s detmi je dost malo. Jedine po sviatkoch uz maly chce chodit do skolky len s tatinom rano,dovtedy sme chodili vsetci,aj muz,aj dcera aj ja🙂. Kedze som doma este s malou,beriem to tak,ze to je moja uloha. Ked niekam nastupim,to uz bude o inom,bude musiet pomahat viac. Nic sa nebude dat robit.
Takze mam to velmi podobne.
@rychenza podobne som to mala aj ja, keˇsom bola doma s deťmi, takže ... nemyslím si, žeby si niečo robila nesprávne ...🙂 ... keď som začala pracovať, tak sme to riešili - tie domáce práce - príležitostne ...t.j. dohodli sme sa, čo kto urobí... našťastie mm vie aj variť a nerobí mu problém povysávať a utrieť prach, skontrolovať úlohy našej dcérke, alebo jej pomôcť s nimi, ak treba a pohrať sa s naším synátorom (toto robí najradšej😀...) ...
@rychenza z čoho pramení tvoj pocit, že robíš niečo nesprávne? V každej rodine je to predsa iné, deľba práce je prispôsobená podmienkam v danej rodine, to sa nedá predsa porovnávať. Je iné, keď manžel sedí osem hodín v kancelárii (netvrdím, že je to oddych) a privezie sa do práce aj späť autom a žena má na starosti rodinný dom, tri deti, dvoch psov, záhradu. Je iné, ak pár žije u rodičov, kde varí babka, majú jedno dieťa, s ktorým je manželka na MD a manžel maká ako murár na stavbách. Dôležité je, aby to vyhovovalo všetkým, ale ty zrejme nie si spokojná, keď si založila túto tému.
@rychenza tak Vážené dámy :
Zakladateľka témy sa pýta čo robí nesprávne.ze je na vsetko stále len sama ?!?!!!!......a muz chudacik -chodi do prace ,robí sice ano narocne 12-stky ,ale potom oddychuje,lebo je vycerpany.My vycerpane nie sme????...aha sme len doma-takze vlastne nerobime nic 😀
Pochopila som Ta ihned milá @rychenza ,kedze doma mam to isté.Mam sice "len 1 dieta",ale inak som na vsetko sama-a vecer unavena ako kôň padam od unavy 😢 .A naozaj radsej by som ťahala 12-stku v praci a potom oddychovala,lebo vsak dojdem z prace a som unavena,nie?? 😨
Nas sa kto kedy pyta,ci vladzeme?tip-top musi byt vsetko-vyprané,ozehlené,dom uprataný,postarat sa o dieta,navarit , a unava??...No pravda??-nemam cas na to mysliet,ze som unavena,az vecer v posteli rozmyslam-z coho ma tak zas bolia nohy???4km napeso chodim po syna do skolky tam aj naspat,cely den na nohach ci pri peci,ci pri upratovaní...Co robim zle??mile damy???
@rychenza Ahoj, myslim, ze delba prace okrem ineho zavisi aj od toho, aku ma manzel pracovnu dobu a narocnu pracu... Ten moj chodi na 24-ky zhruba dvakrat do tyzdna, cize je vela doma a nema problem povysavat, nalozit ci vylozit umyvacku, spravit malej kasicku, nakrmit ju a ist s nou von (aj teraz sa vybrali, tak mam osobne volno 🙂, aj na velke nakupy chodi (hoci potom musim casto este zbehnut aj ja a doladit nezrovnalosti :P), je pre mna obrovskou pomocou. Na druhej strane - je vasnivy kutil, dom nam postavil vlastnymi rukami, je velmi sikovny a ochotny, ale v lete a v jeseni sa potom stava, ze ho cely den nevidime, aj ked je doma, lebo si stale najde nieco vonku. Uplne ta chapem, ja som tiez momentalne na materskej a mam pocit, ze aj ked casto cely den pobehujem doma okolo malej, v kuchyni, operiem, no proste klasika, vecer mam dost a zaroven to vyzera, ze som nic nespravila, ze nevidno ziaden vysledok. Navarene sa zje, oprate zaspini, poukladane rozhadze... Prave preto sa snazim aspon trochu pracovat (nastastie mam pracu, ktoru mozem v pohode vykonavat z domu), ked mam moznost (hoci to nie je casto), necham malu manzelovi a idem s kamoskou na kavu alebo plavat a hned je vsetko ovela krajsie. Bohuzial praca "zeny v domacnosti" je v ociach mnohych skor negativna nalepka nez nieco ospevovane a my zeny potom svojim sposobom zavidime svojim manzelom riadne platenu a uznavanu pracu, v ktorej sa stretavaju s kolegami a dospelymi ludmi... Nemozes sa so svojim manzelom otvorene porozpravat? Povedz mu rovno, ze ta taky zivot ubija a ze potrebujes pomoc a vybocenie zo stereotypu... Ja to pravidelne svojmu pripominam a pomaha to 🙂 Nenaznacovat, nedufat, ze bude skumat, preco sa nesmejes... Na to som uz prisla. Ked nieco chces a nieco ta trapi - povedz to, bude to lepsie pre oboch 🙂
mozno mas len "ponorku" ze si doma sama skoro cely den
u nas to mame tak akosi prirodzene rozdelene ,
manzel kuri/drevom/ a ja varim, umyjem riad on odlozi pradlo,
ale pozor moj manzel /40r/je chori clovek a ma ZTP -tak co vladze
ma to malu vyhodu , je so mnou a venuje sa detom
o nevyhodach pomlčím....
zeny, ktore robia v domacnosti vsetko su s prepacenim hlupe... kto vam kaze robit vsetko ? my pracujeme obaja (deti este nemame), v trojzmennej prevadzke a niekedy sa az cudujem aky bordel dokazu vyprodukovat dvaja ludia 😀 treba sa normalne porozpravat doma a "dohodnut sa na pravidlach " ... mne chlap doma pomaha a dost... navari, umyje riad, povysava, vyberie veci z pracky... smeti vynasa vzdy on... tento tyzden dokonca aj napiekol... 😉 to, ze je chlap este neznamena, ze tym, ze chodi do prace a pride domov, ze tym to konci... ja som si hned povedala, ze obaja chodime tak isto do prace, byvame v byte a nie v dome, drevo chystat nemusi, starat sa o dvor a zvierata tiez nie, takze vsetko robime spolu a nemusime si to vobec delit ze ty spravis toto a ja toto... ja navarim a on automaticky sam od seba poumyva riad.... nevravim, ze sa mu nelezi dobre na gauci, zatial co ja robim domace prace,,,, no aj mne sa dobre lezi, ked on umyva riad 😀 vsetko je to o vzajomnej komunikacii a darmo hladte rady na fore, ked to treba riesit doma..... ved ste dospele osoby, co sa potrebujete radit na diskusnych forach ??? 😝 kazdy to ma take, ake si zariadi.... minule bola ustlana postel a pripravil mi obed a sama som mu povedala, ze sa ani necudujem niektorym muzom, ze nic doma nerobia, ja by som si nato tiez rychlo zvykla, keby bolo vsetko tip top 😉 kazdy si k tebe dovoli tolko, kolko mu ty dovolis..... ked dovolite chlapom robit z vas sluzky, tak si zato mozte same.....
Inak to je pravda, aj vidí, že to stíhate tak načo by sa unúval. Ale tak keď robí v robote a ja som doma, nevidím dôvod, že by mal umývať podlahu, napr. Niektorí chlapi, vidia, chytia sa, niektorých môžeš aj lopatou tresknúť aj umrieť nič. Môj muž, napr. poprosím - nič, skríknem - nič, neurobím - nič. On keď sa skrátka rozhodne, že to robiť nebude, tak to robiť nebude. Potom zistím, čo robiť bude a to teda potom bude. 😀 Teraz sa sťažuje, že by som na ňom orala, robí v robote, no nech, ja tiež skáčem doma, v robote oddychujem.
Úprimne, skladám klobúk pred všetkými ženami, ktoré dokázali svojich mužov primäť k tomu (resp. mali šťastie na takého muža), že im vo veľkom pomáhajú. Tým "vo veľkom" myslím to, že muž nielen občas poupratuje, ale aj navarí, umyje riad, operie, nakŕmi dieťa a zoberie von... Úžasné! 😉
nasa delba prace je taka : mam vsetko , ddecka jeduju a chlap spi a chodi do prace. nic viac. ani hracku nezdvihne zo zeme , lebo on je unaveny . a uz som stoho unavena , lebo ani plat za to nemam ani slovo dakujem ni nic . a vdaka za vsetku pracu bola vo forme teploty a kaslu a psych. unave.
@brumka S tým by som tak celkom nesúhlasila. Inak sa muž (aj žena) správa nazačiatku vzťahu, a inak po 5 či 10 rokoch. A to nemyslím pretvárku, proste prirodzený vývoj, okolnosti sa menia, aj ľudia sa menia. Pochopiteľne, nie v každom vzťahu. Môžu byť vzťahy, ktoré sú rovnaké ako v prvý rok chodenia, tak aj po 20 ročnom nažívaní (hoci taký nepoznám...).
@rychenza 20km vlakom nie je vobec velka vzdialenost.ja chodim ovela viac vlakom a vzdy si tam oddychnem.to je take prve vyfuknutie po praci.horsie vidim tie 12stky.ako dlho takto robi?vie si zorganizovat cas?kazdy den chodi do prace?ak ano,tak to ma dost velky zaberak.v sobotu nech si pospi do nejakej 10,ale dlhsie lenosenie uz nie je vyspati sa,ale fakt len o lenoseni.mali by ste sa o tom slusne porozpravat.vysvetlit mu,ze ty nie si kon a chces,aby si aj on uzil vzacne chvile s rodinou a detmi.v sobotu ho napr.popros,ci by nezbehol niekam von s detmi,kym si ty poupratujes.spolocne sa naobedujte a robte veci spolocne.aj deti musia vidiet ako funguje rodina
moj sa dokonca na vianoce ponukol, ze spravi salat a bude vyprazat,,, ja som robila len kapustnicu a upratala.... kolace sme piekli spolu, lebo chcel... ani by mu nenapadlo, zeby som mala robit vsetko sama...... a keby aj napadlo, rychlo by som mu zmenila plany.... 😀 😀 a to nie je ziadny podpapucnik, je to normalny chlap, co si zenu vazi... ked je spokojna zena, je spokojny aj chlap.... potom sa chlapi cuduju, ze su zeny unavene,strhane a nevladzu.. jasne, ze su potom na muza nevozne a chlap sa potom nemoze cudovat ze zena " na neho nema naladu".....
@lorela tak my sme spolu 11rokov a delime si vsetko napolovicu, ale teraz ked som doma a nepracujem jasne ze cela domacnost je na mna ale muz ide nakupit, plienky kupi, vecer jeden alebo druhy okupe deti ja uspavam jednu dceru on druhu, ked ja napriklad nemozem zoberie obe von na nakup alebo zoberie starsiu ked je mensia chora zoberie ju na plavaren ked sa mi narodila druha tak starsej sa venoval co najviac aby nemohla ziarlit. moj muz spava 3-5 h denne, cez vikend aj ked je unaveny nedospava. ked treba zoberie deti doktorke, proste nemusime nic hovorit druhemu ci toto spravi ono spravi. moj poperie ked vidi ze je poprane a ja ma minu cinnost povesa pradlo alebo posklada, dnes rano bral dcerku do skolky ale zjatra ju berem ja. proste spravi vsetko a nemusim mu nic hovorit a plati to aj opacne
no naz vztah je stale rovnaky akurtsat sme ostrilanejsi zohrati tim,. ano je to insie o to ze sme stale viac a viac zalubeny 🙂
tak fajn, nebudes robit salat, tak ziaden nebude a bodka..... 😀 minule povedal ze: ach aky je tu zase neporiadok a ja ze : a co si spravil dnes preto, aby tu nebol ? 😀 dnes som unavena spravim to zajtra..... domacnost ma sluzi vam a anie vy domacnosti..... ked nevladzem tak praca doma pocka.... neviem, asi mam proste stastie, ze je taky... 😀 ale nie je vzdy taky, samozrejme, aj ja som leniva niekedy, ako napriklad dnes 😀
Môj muž maká 12ky a každý druhý víkend, no aj tak syna okuoe a v noci k nemu stáva. Periem a varím iba ja. Také základné jedla urobi on. Smeti vyhadzuje on aj vysáva a ostatok je na mne. Príde mi to v pohode 🙂 A myslím, že keď vie oddychovať za PC, vie ti aj tie smeti vyniesť alebo povysavat 🙂
rychenza,
čo čítam, tak muž ti občas pomôže, tak nevidím nejaký problém. Tiež robím 12-stky a som totálne unavená a to som žena, ktorá má na starosti aj domácnosť, varenie (varím iba ja), a dokonca mám aj svoj koníček, ktorý mi zaberá celé voľno. Keď som doma, tak riadim ja, keď v práci, tak občas aj môj a to mám aj dieťa...
Skús sa nato pozrieť inými očami. Ak vieš kedy má voľno, tak mu iba oznam, že si musíš ísť niečo vybaviť a chod vonku sama bez dieťaťa (toho mladšieho mu nechaj na starostlivosť), prevetraj sa po obchodoch, prídeš na iné myšlienky. Nebuď závislá na mužovi a nezazlievaj mu prácu.
Ivet🙂