Baby citim ze mam problem. Doposial som ho nevidela alebo neriesila, neviem. Ale tento vikend sa mi nejako chtiac, nechtiac otvorili oci. Moj priatel, ked nieco potrebuje vybavit, ci uz od niekoho nieco pozicat, kupit, opytat sa tak vzdy to riesim na neho. Vzdy pride za mnou s tym, ze mohla by si zavolat tomu a tomu a vyriesit to? Doteraz som vsetko vzdy vybavovala ja. Preco? ..ja ani neviem..neriesila som to...
Ale tento vikend som prisla na to, ze som asi urobila chybu. Nie len ja, ale aj jeho mamina, kedze vzdy vsetko vybavovala za mojho draheho. V sobotu si mal ist pozicat privesny vozik k jednemu panovi. Doniesol mi telefon s tym, ze zavolaj mu prosim ta ze za nejakych 10 minut tam budem nech mi otvori a dohodni s nim, ze pridem vecer okolo siedmej a ze mu ho donesiem, tak nech mi potom otvori. A som ostala pozerat ako take tela na nove vrata. Prislo by mi normalne, ze kedze vozik on potrebuje tak zdvihne telefon zavola a vsetko dohodne... Ako chlapa toto odnaucit? Ja viem, ze som urobila chybu, ale musi sa to dat nejako vyriesit nie? ☹
@sissy27 @evittam to som mu urobila aj v ten vecer ako mal ist vozik zaviest. A on mi len nechal telefon na stole, ze zavolaj mu, ja tam idem. A odisiel. Asi som na just nemala zavolat a nechat ho nech tam caka. Ja sa len obavam aby to nevzal nejako zle.. 😖 ale tak po pravde zacinam mat pochybnosti skrz toto o celom vztahu. Pretoze na jednej strane ano som s nim lebo ho milujem aj vsetko co k tomu patri, ale urcite chcem aby stal pri mne chlap ktory dokaze ani nieco vybavit sam. Ktory zariadi veci aj za mna ked to bude potrebne. Ze budem vediet ze sa mozem spolahnut..
@slavenka6 Pozri, pokiaľ budeš stále dookola vybavovať a ustupovať tak nič nevyriešiš. A prečo by to mal zobrať zle - čo je malé dieťa alebo nesvojprávny? A ak by aj niečo namietal alebo sa nebodaj urazil - no nech - mu to pekne vysvetli ako tu a hotovo. Veď ste partneri......či?
@slavenka6 no presne, nezavolala by som 🙂 nech stojí pred bránou a čaká alebo čo... alebo možno zavolala, ale po príchode domov by som jasne povedala, že toto bolo naposledy, čo si zo mňa urobil slúžku a hovorcu a už sa toho jasne držala... a prepáč, že bojíš sa, ako by to vzal? no dievča zlaté, buď mu na rovinu povieš, čo ti vadí a nastavíš nejaké hranice, alebo budeš do konca života len šúchať nohami a robiť čo ti kto rozkáže... a nedajboh by sa ešte pán veľkomožný urazil, že mu odmietam robiť poskoka 😅 musíš si vážiť samu seba aby si ťa mohli vážiť aj druhí...
@evittam to mi je jasne, ze tym sa nic nevyriesi. Tak to je tak ako chlap. Samozrejme, ze ked na nieco je zvyknuty a nieco sa zmeni tak hned je ako furia.. ja viem, ze sa to hovori skor o zenach ale moj drahy je tiez z casu na cas jak velka voda 😝 hned to bude brat negativne ako ho poznam. Snad sa mi podari mu vysvetlit, ze to robim pre nase dobro.
@slavenka6 pravdepodobne má nejaký blok z telefonovania, nerád telefonuje, cíti sa pri telefonovaní neistý alebo jednoducho mu taká komunikácia nesedí. Inak ja osobne keď si mám vybrať medzi telefonickou a mailovou komunikáciou, tiež si vyberiem radšej mailovú. Ale jednoducho či chce alebo nechce, je fakt dosť od veci, že od teba vyžaduje takéto somariny ako požičanie vozíka. To už je trochu moc. Ak sa s ním nedá narovinu porozprávať, skús si rozmyslieť nejakú stratégiu, keď jednoducho fakt nebudeš môcť za neho vybavovať veci. Budeš mať vybitý telefón, budeš niekde inde atď.
nie každý sa cíti komfortne v komunikácii s cudzími ľuďmi, ja sa psychicky pripravujem aj 3 dni ak mám niekomu volať a to mi je ešte pol dňa na grc z toho od nervov...proste možno má sociálnu fóbiu, alebo nejakú traumu, blok čo to spôsobuje....každý sme iný, ak ti to vadí, tak sa s ním porozprávaj a skúste to riešiť, napr. aj cez psychológa
moja rada- presne toto mu povedz, čo si tu napísala, to čo cítiš, ale nie štýlom, že by si mu niečo vyčítala ale skús povedať napríklad: Lepšie sa cítim keď nemusím riešiť tieto veci za teba..... spolieham sa na teba...
Ale hlavne sa mu musíš naučiť dôverovať, že všetko vie urobiť aj sám a to dobre, skrtátka nebáť sa na neho spoľahnúť.
Ak mu neveríš, cíti to a potom to robí takto zle vo vzťahu....
Také mám doma aj ja. On neni schopný ani objednať sa dr. na preventivku. Už sa tam objednáva 3 mesiace, a stale tam nevolal. Že veď ma objednaj. Jemu to vypadne z hlavy on na to nemyslí, ja som už zvyknutá atď... jeho mama nikdy svoje deti neucila k takejto samostatnosti. Svagrina má 14 a príde mi tak na 7. Všetko mama, a mama skáče jak ona píska... chudák chlap čo si ju vezme... až na to že keď manžela nakoniec neobjednam ja tak on tam ani nepôjde. Nech ide o čokoľvek vždy to riešim ja. On má tvrdú palicu a keď to nespravím tak on tiež nie.
Tak ja z opacneho konca.
Toto som robila ja muzovi....lebo som bola tak zvyknuta z domu. Vsade ma mam dotiahla za rucicku, vsetko vybavila, velka kofa...nemala som pojem ako sa vybavuju lekary, urady, banka, proste nic...nanajvys tak do obchodu som odisla. Cele zle!
Manzel zo zaciatku, ze ok, sa mi zdalo, ze sa mu to aj paci, ze ho tak potrebujem, ale vsetkeho vela skodi.
Tak proste zacal uberat. ,,Nie, zavolaj si tam sama. Usta mas dost velke,,
Najprv som trucovala, velakrat som tu danu vec nevyriesila, lekara som odkladala atd.
Nuz, dnes ked chcem nieco vybavit, tak hold....musim. Naucila som sa. Treba byt samostatny.
Jedine co naozaj nevybavujem a muz ma ani nenuti lebo sa boji, ze podpisem hocico su nejake banky, zmluvy, proste veci, ktore treba nanovo podpisat, ked je moznost, ze vam ti uradnici barco nanutia.
Takze ja radim ako baby. Prestan to robit. Alebo aspon nieco.
@slavenka6 ste zatial len priatelia ....skus si to dopredu premysliet a porozpravaj sa s nim o tom....ze si si vsimla, ze jeho mama za neho vsetko vybavuje, ale vo vasom vztahu ty nechces byt jeho mama, ale jeho partnerka a chces sa vediet na neho spolahnut . Povedz mu, ze chapes, ze doteraz to robit nemusel, ale mal by zacat ....chces si raz predsa zobrat muza a nie chlapca, ktory potrebuje mamu za zadkom.....
Podla mna treba veci povedat v pokoji, ale na rovinu, ze uz za neho nebudes vybavovat nic z toho, co si moze vybavit sam ....niektore veci samozrejme si partneri navzajom pomozu vybavit ( zena je komunikativnejsia a viac si pamata) , ale on by mal zobrat za seba zodpovednost a jednat ...
nechápem načo ti je takýto neschopak? Nemalo by to byť tak náhodou naopak? Veď ty robíš oporu jemu! Haloooo,utec,kým je cas!
@slavenka6 odnaucis to iba tak, ze to prestanes robit. Ja mam to iste doma... lenze my spolu aj pracujeme, cize to som riesila vsetko ako na gumicke ja, kym on si pozeral spravicky a telefonoval smamickou. Zrusit sa to ciastocne dalo, v praci za neho nevybavujem nic.. ked nieco chcem, tak komandantsky zavelim, ze toto a hento hned vybavis, musim samozrejme pockat pri nom, inak tak za pol roka... je to na nervy, to ti poviem... 🙂))))))))))
@slavenka6 vies mozno sa boji, alebo vie ze ty to vybavis lepsie, ja riesim veci tiez pretoze mam viacej casu
Kym budes vybavovwt vecibza neho nikdy sa to nezmeni, aj moj bol taky az do doby kym ma to "nasralo" a povedala ze ma dost rokov na to aby sa tobnaucil
@sense a myslim si ze si dobre spravila. Preco si chlapi myslia ze my za nich musime vsetko vybavovat? Vsak oni maju tiez usta, nohy, ruky ako aj my, tak nevidim dovod v tom preco by sme mali vsetko vybavovat iba my
@michaela4_4 ono u mojho muza to bola skor jazykova bariera resp to ze mal komplexy ze nevyprava bezchybne, tak bolo vsetko na mne....az mi dosla trpezlivost a som mu povedala ze tak sa jazyk nikdy nenauci ....
Niekedy necham aj ja moju partnerku niektore veci vybavit. Hlavne ked ma oslovit nejakych ludi s nejakou prosbou. Vtedy je fakt lepsie z psychologickeho hladiska, ak sa im prihovori mlada pekna baba 😀
@slavenka6 ako? jednoducho! nerob to.
a to mu nie je trapne, ze taku "chlapsku" vec ako pozicanie vozika riesi zanho partnerka? ved co si aj musia o nom mysliet ludia, ktorym ty volas, ze co to je za nesvojpravneho trula... 😝 😝 😝
tak mozes ist aj tym smerom, ze nech vola on, lebo ak zavolas ty, bude on vyzerat v ociach tych ludi ako neschopny a to by iste nechcel. 😉
my mame s muzom rozdelene kompetencie, su veci co vybavuje predovsetkym on veci okolo auta, domu, opravy, poistky, dodavky materialu, ja vybavujem take tie "socialne a rodinne" veci...rodinne oslavy, skolske a skolkarske zalezitosti, detskych lekarov. Obcas ak je na prevadzke v zavode a nema pristup na net, prip. nemoze telefonovat sukromne...tak mi zavola aby som vybavila nieco, ale chapem ze je to z nevyhnutnosti, nie jeho pohodlnost.
ako tu niekto spominal, partneri by mali fungovat ako rovnopravne a svojpravne bytosti, suplovat niekomu v dospelosti rodica nie je dobry zaklad vztahu, chapem ze su extremne pripady ako socialne fobie, strach z telefonovania...ale toto asi nebude vas pripad...skor vypestovany zvyk z domu, ktory sa tazko opusta, ved je to taaaak pohodlne 🙄 🙄 🙄
sekni s tym teraz, kym nie je neskoro. predstav si ze budes v porodnici...moj muz to pojal typicky technicky ako chlap, stiahol si z netu navod "Co vybavit po narodeni dietata" a pedantne si odskrtaval kazdu instituciu ktoru vybavil...
vase dieta nebude ani v matrike, lebo panko nevie nic vybavit a vytelefonovat? 🙄 🙄
@slavenka6 pomaly a nenapadne ho to odnaucuj. Proste ho predbehni a poziadaj, nech zavola tam a onam. Lebo v rodine mame pripad (tu ide ale o zenu), ktora napriek veku nie je schopna nic vybavit, resp. ked ide o nejaku krizovu situaciu, tak panikari (napriklad nezavola sanitku priamo, ale vola rodine, nech volaju oni a nech pridu a vyriesia to za nu.) Bude to asi dost tazke, ked na to nie je zvyknuty, ale nelamala by som palicu nad nim, leb ho treba postrcit a usmernit a po zvladnutej ulohe primerane veku pochvalit 😎
Toto robí veľa chlapov, ja nechápem, čo im je :D ten môj nechce sám objednať pizzu, ísť sa v obchode spýtať, kde niečo majú, nezdvihne neočakávaný telefonát od nejakého klienta firmy, kde robí, jednoducho akoby sa bál komunikovať a ľuďmi. Pritom ho komunikácia v podstate živí, lebo robí servis v priemysle a komunikuje denne s veľkými klientami. Minule nechcel ísť kúpiť zmrzlinu sám. On sa usmeje ako také dieťatko a povie mi že on nechce ísť sam, alebo že choď tam ty, nahodí vyraz 5 rocneho a ja len nechapem :D No, ale nech nevyzerá ako šialenec, tak ako takéto veci riešime my -
Pred tri a pol rokmi bol nepoužiteľný, videla som, že neni zakríknuty introvert, len to nechce robiť, tak som zaň dôležité veci jednoducho nevybavovala, nejaké maličkosti áno, veď ho predsa milujem, ale úrady, jeho veci, jeho dohody a pod.som vybavovať odmietla s tým, že veď neni neschopný.
Aktuálne pracujeme na budíku. Každý večer mu dohováram už tri roky - máš nastavený budík? Prečo si ho nenastavis keď ideš do postele ale až keď zaspávas a potom večne zaspis bez budíka? Nastav si budík, halooo, máš nastavený budík? ............ no.... od nedele kaslem na jeho budík, ja mám slabý spánok a zobudím sa okolo 5, potom 6, potom 7... a o tej siedmej som mu už tretí deň dnes povedala "láska, sedem hodiiiin, jozo (šéf) bude mať zase z teba radost! 🙂" Dnes už fakt fakt fakt pindal, tak uvidím, ci večer zas zabudne :D
asi by som mu povedala, ze nemam problem to vybavit, zavolat, ale neurobim to lebo ho nechcem strapnit, aby si nemysleli,ze je neschopny a vsetko za neho musia vybavit ini.. ak ma nejaky blok mal by ho prekonavat tak, ze si bude vybavovat veci sam... on si asi neuvedomuje, ze sam seba tym zhadzuje 😖
a už si sa ho aj opýtala, prečo to nechce urobiť?? nejaký dôvod predsa musím mať...sú dve možnosti po . je lenivý ako voš alebo po 2. má predsa len nejaký psychický blok, ktorý mu bráni vybavovať veci a komunikovať cez telefón...ja tiež nejako neobľubujem telefonovať, aj keď v dnešnej dobe je takáto komunikácia nevyhnutná a radšej riešim veci cez sms alebo mail, prípadne rovno z očí do očí...môj muž tiež sem tam má záchvat, že nechce nič riešiť a ani len tú pizzu neobjedná...vždy mi povie objednaj ty, keď príde poslíček s ňou, tak mu to musím ísť vyplatiť ja a pod. ale aj to som si povedala, že keď som už ja objednala, tak nech si zdvihne prdel a ide ju vyplatiť k dverám ( podotýkam, že bývame v byte a nie v trojposchodovej vile, kedy by musel prejsť desiatky metrov k vchodovým dverám ) 😉 ...a pre istotu som oblečená čo najmenej, aby som mala výhovorku, že presa len nepôjdem polonahá pred cudzieho chlapa..ty by si mala vidieť tú rybičku čo hádže k dverám...hehe
Na tvojom mieste by som si s ním sadla a v kľude sa porozprávala a potom postupne zapájala do vybavovania, zavolania a uvidíš, či sa chytí....neviem si predstaviť ako by ste časom fungovali keby prišli deti a všetky vybavovačky okolo nich a domácnosti by boli len na tebe a on by nebol schopný urobiť nič...ver tomu, že by ti to časom vadilo čoraz viac viac....
@slavenka6 ako ho to odnaučiť? jednoducho, prestaneš tie veci vybavovať zaňho...až najbližšie príde, aby si niekam zavolala, tak sa usmej a povedz, nech si tam zavolá sám, že nie si jeho asistentka... prípadne mu nabudúce strč telefón do ruky, že nech ťa objedná na gyndu alebo k zubárovi 😀
a inak nie, nerobím nič za druhých... pokiaľ sa jedná o výnimočnú situáciu, tak samozrejme pomôžem alebo zariadim, ale nie aby mi to niekto dal rozkazom a pritom sa pozeral, ako poslušne vykonávam, lebo aj tak nič iné na robote nemá...
Inak môj ex bol takýto - sám si nevedel vybaviť ale že absolútne nič... alebo možno aj vedel, ale bol na to pohodlný...