Aj váš muž je takýto?

29. okt 2020

Ahojte. Nejedna sa o mňa ale o moju mamu s otcom. Ja ešte v manželstve niesom...som len 19 ročna baba a celkom sa do toho ešte nerozumiem že prečo to tak je. K veci ..je mi občas maminy dosť ľuto. Moj otec je tiež super pokiaľ nemá svoje nálady. Mám pocit že z maminy si robí slúžku poslednou dobou a pomôže jej tak raz za uhorsky rok. Lezie mi s tym na nervy. Moja mama sa velmi snaži...je robotnička čiže logicky po 8 hodinach pride domov vyčerpana a musi variť,upratať,a klasika okolo domácnosti. Ja sa jej snažim pomahať tiež upracem ked vidim,navarim..no tiež nestiham stale, pretože mam do toho školu (bilingvalny gympel)..kurz angličtiny a je toho až až keď sa učime takto dištančne. Viem že aj môj otec robí a že chodiť do roboty určite nie je sranda hlavne keď je baník...no jedine čo spraví keď pride z roboty, že sa vyzlečie a hrá do večera na mobile hry. Mama po ňom tie veci upratuje,ešte ho volá ako malé dieťa nech sa ide najesť...atď. Žiadny pohyb proste. Musela mu nasadiť aj dietu pretože velmi pribral.

Dneska ráno mamina nešla do roboty,dala si dovolenku lebo to potrebovala už (iba jeden deň)..totalne zničená.Môj otec je doma už cely tyždeň pretože je chory a nahovara si že ma koronu. Za ten tyždeň čo bol doma ani nemyhol prstom a s manou sa dneska pohadal-začal ju velmi nepekne podpichovať že ako sa jej žije,že dneska nejde do robotky. To mamu nahnevalo a začala sa riadne obhajovať a vymenovala všetky veci ktoré pre neho robí - jeho odpovede?- však si žena,maš sa starať o domacnosť...alebo...ja som chorý už ležim tyždeň doma,nechcem vas nakaziť tak spravte toto a toto...chapete. Proste mi to pride ako keby sa onho mama starala ako o dieťatko. Aj ja v podstate..lebo na všetko sme iba my dve.
Aj u vas to takto funguje?

lauriema
29. okt 2020

Ahoj, nie určite to takto fungovať nemôže....neviem ti poradiť, no je mi to ľúto aj za teba

denden77
29. okt 2020

asi sa tatko zasekol v casopriestore.. ale budiz.. povedala by som mu, ze sa ako spravna zena budem starat o muza, potomstvo a domacnost, ak on ako spravny muz zabezpeci rodinu tak, ze ja nebudem musiet pracovat.. btw. to tvoja mamina mu umoznila byt takymto.. 🤷‍♀️

kittykat22
29. okt 2020

Ano funguje to tak v domacnostiach - ale nemalo by to tak byt. Obycajne ked je zena na materskej tak preberie na seba takmer vsetky povinnosti a tie jej potom uz ostanu. U nas doma treba manzelovi pripominat, ze jedina jeho choroba je tulenia nemoc 😀 a ze ma nieco robit aj sam. Samozrejme skace nadsenim ze po nom nieco chcem.

halabolka
29. okt 2020

Nemalo by to tak byt, aspon ja si takto svoje buduce manzelstvo nepredstavujem. To je ale zalezitost niekolkych rokov az desatroci, hnusne povedane, ako si ho mama vychovala, tak ma. Chlapovi treba narovinu povedat, co treba robit. Nakazat mu, zapajat. Niektori naopak pomahaju automaticky, lebo chcu. Tazko uz tvojho otca prevychovate, ked je na tento styl zvyknuty cely zivot.

bluebriggs
29. okt 2020

Je to velmi smutne.. ale niektore zeny to beru ako keby svoju ulohu..

lucpro1
29. okt 2020

je to smutne, no takto to funguje v mnohych rodinach a ja som rada, ze my sme si to nastavili inak, ze nie som doma otrokom

nickpick
29. okt 2020

tvoj otec je stara skola, casy sa zmenili, ale on to zrejme nepostrehol, tvoja mama urobila chybu, ze toto rozdelenie prac dlhe roky tolerovala, mala to stopnut este v zaciatkoch, teraz moze jedine vyhlasit generalny strajk, prestat sa starat o domacnost, nevarit a neprat, kym panovi milostivemu nedojdu ciste trenky a nebude mat co jest.... hlavne si nenajdi rovnakeho partnera......

amelie2017
29. okt 2020

Prepac, ale kolko maju tvoji rodicia rokov? Lebo ak po 50, oca uz nezmenis. Ale ak maju 40, tak nechapem. Aj ked je pravda, ze Slovaci maju toto zauzivanr aj 20 rocni.

asia83
29. okt 2020

Váš otec je neinteligentný hulvát, prepáčte. Nie, takto to nemá fungovať. Nehovorím, že má muž robiť domáce práce, ale má chápať svoju ženu a nebyť sebecký. U nás je to tiež tak, že robím všetky domáce práce, môj muž robí fyzicky, ja doma s malým. Chcem to tak. ALE, ak sa stane, že nestíham alebo proste som unavená, nechce sa mi...všetko výnimočne, poprosím ho, aby povysával, pomohol s niečím, urobí to.

elementissa
29. okt 2020

Nie, u nás to tak nefunguje. Môj manžel robí všetky úkony v domácnosti spolu so mnou. Nikto u nás nie je sluha a nikto pán domu. Obaja tu bývame spoločne a mame rovnakú zodpovednosť za to, ako to tu vyzerá, či je nakúpené, či máme čo jesť, rovnakým dielom sa staráme o dieťa, lebo sme ho splodili spolu, boli sme pri pôrode spolu a mame povinnosť ho spolu aj vychovávať. To co popisujes ale bohužiaľ je ešte stále fakt v niektorých častiach Slovenska, najmä na dedinách a co sledujem, tak v rodinách, kde partneri nemajú vysoké vzdelanie, boli vedení od mala k tomu, že žena musí toto a toto, chlap nemá čo pomáhať v domácnosti a podobne. Pozri, svojho otca nezmeníš, jediné, čo môžeš spraviť a to najlepšie čo môžeš spraviť je nevziat si takého istého a keď raz budeš mat vlastného syna, tak ho viesť a vychovávať tým štýlom, že o domácnosť sa staráme všetci spolu a nikto nie je obskakovany. Vieme sa obslúžiť navzájom, ale nikto z nás nie je otrok. 🙂

yna1
29. okt 2020

my to mame podelene, ja robim nieco aj drahy, predsa len obaja chodime do prace rovnako, tak ocakavam ze budeme mat podelene veci aj doma. Nevidim dovod preco by som ja mala niekoho obskakovat 🙂

kitycat
29. okt 2020

A povedala si nieco ocovi alebo poslušne s mamickou upratujete okolo tatka?
Kracas tou istou cestou ako tvoja mama...

h2
29. okt 2020

Však je žena a má sa starať o domácnosť?! OK, nech dá mama výpoveď v práci a môže sa starať len ona sama o domácnosť. A tatko nech ju živí a dáva jej peniaze. Toto platilo v časoch, kedy muži chodili do práce a ženy boli v domácnosti. Tatko by chcel výhody starých čias, aj tých nových. Takto to ale nefunguje. Neviem, či s tým mama dokáže niečo urobiť, lebo "starého psa novým kúskom nenaučíš", ale v poriadku to nie je.

slobodnamama777
29. okt 2020

Netrap sa s tym, mama si to tak zariadila, asi jej to vyhovuje.

Nema to tak byt, ale zial...to su aj problemy medzi nimi a ich osobnostné. Hlavne nech to nemas aj Ty tak vo svojej rodine co si zalozis.

1aduliatko1
30. okt 2020

moji rodičia tak fungujú, mamina otca obskakuje, on jej doma s ničím nepomôže...nechápem to ☹ a ešte obskakuje aj môjho brata, ktorý stále u nich býva. mamina musí nakúpiť, navariť, oprať, naložiť jesť, umyť riad, oprať, uvariť kávu...no proste všetko..ale tak žiaľ, je to aj jej chyba, že si ich takto naučila. a to bývajú na byte, takže nie že by otec mal prácu na záhrade alebo tak...

basska_b
30. okt 2020

Moja mama tiež robí všetko a samozrejme sa nezabudne posťažovať. Od puberty si to pamätám. Napríklad že tatko s ňou nechodí do obchodu, že musí ťažké tašky niesť. Keď jej poviem, že nech ho tam zoberie, že nie, že on chodí neskoro z práce a v sobotu tam je veľa ľudí. Keď jej poviem, nech ho tam pošle, tak že on nebude vedieť, čo kúpiť.

Keď som mala 16 rokov, umyla som zem v izbe a úplne som bola hrdá na seba, prišla som jej to ukázať a ona prišla a začala to umývať ešte raz. Vraj som kúty neumyla, že to sa musí poriadne, že to len ona vie... dosť som sa na to nahnevala.

Takisto ponožky predpierala v rukách, zničila si kožu na rukách a ja som to začala robiť po jej vzore, keď som už bývala sama a potom až nastávajúci mi hovorí načo to robíš 😁 sak to sa operie. Toto ty nerieš, to si musia oni. Vidíš, ja som mame navrhla (keď som bola v tvojom veku) a vidíš, aká bola odpoveď. Buď teda niečo zo svojich aktivít zruší, ak už nevládze, alebo muža konkrétne poprosi, s čím treba pomôcť. Lebo mužovi treba konkrétne povedať. Onsi to nedomysli. Majú slabšiu empatiu ako ženské pokolenie.

lenka2710
30. okt 2020

Aj môj otec bol taky, mama doma na invalidnom dôchodku a musela sa starať o všetko, ešte aj o gazdovstvo a vôbec ho netrápilo, že je chorá, proste si doma, nechodíš do roboty tak rob aspoň doma a staraj sa! Nikdy ani len špinavé prádlo do koša nehodil, ale nechal ho kde tu prišlo! A vždy ma stvalo hlavne to, že sa stále obhajoval tým, že on chodí do roboty a živí ju! Ako keby mama za to mohla, že ochorela! Veď každý by bol rád zdravý, chodil do prace a žil normálny život, nie??
Môj muž je pravý opak, aj uprace keď treba, navarí, deťom sa venuje a tiež robí na stavbe, či je 30 stupňov tepla, alebo prší ci mrzne! Nikdy mi nevyhadzoval na oči, že donesie viac peňazí do domácnosti ako ja, teraz som na RD! Predtým tiež chcel až ostanem po RD doma pri dcére!
Ale povedala by som, že to závisí všetko od spôsobu zmýšľania, proste ta staršia generácia tak žila, že muž zarábal a žena aj chodila do prace a ešte sa musela postarať aj doma o všetko 🤷‍♀️

derdia
30. okt 2020

Ahoj áno funguje to takto v mnohých domácnostiach... Aj keď ti tu ženy popisu hoc co... Ale v mnohých áno... A anj a keď toto chlap doma videl na otcovi tak mu to príde normál e... Ale ako si svojho naučíš tak bude mať...nic iné sa s tým nedá robiť...moj si chystá jest sám... Bohužiaľ neviem sa rozstvrtit...ostatne robím ja... On mi utiera riad... Ale pozor vseeetko co sa týka stavby domu, a chlpskych prác zase robí on... Takže ja sa nehnevám... Jasom spokojná.... Aj ona ma toho dosť...

0kristina0
30. okt 2020

Takto nezije len tvoja mama ale x dalsich zien. Zial moze si zato sama, ako si "vychovala" tak ma. Teraz je uz neskoro plakat ked roky takto ziju, tvoja mama si zo seba spravila sluzku nie tvoj otec takze sa spytaj svojej mamy preco to cele roky robi.

kassandra25
1. nov 2020

Mali by ste ho nechat teda bez zeny, aby mama sa starala, lebo je zena. Ale o seba a ty o seba. Neda sa to?