Som v 22.týždni a mám pocit, že tá moja polovička sa síce teší na bábätko, ale "skutek utek"... možno je to hormónmi a možno mám pravdu, že by sa malo niečo zmeniť, ale sama stále makám - varím, periem, žehlím, nakupujem, smeti vynášam, upratujem - ešte aj večer pri telke, keď niečo "príde na chuť" (podotýkam nie mne), tak som prosená, či sa zdvihnem a donesiem... Keď som dneska nadhodila, že by sme mohli spolu pozerať tie kočiariky na internete a iné veci, alebo žeby si aj on mohol občas niečo prečítať na nete o tom, čo nás čaká, čo to znamená pripraviť sa na príchod bábätka, tak sa spoza počítačovej hry rozčulil, že kedy to ako on má stíhať ;) pomoc! potrebujem utešiť 😖
neviem ci ta ja zrovna utesim, pretoze ten moj je presny opak! nedovoli mi pomaly nic robit co sa domacich prac tyka, ze si mam ist lahnut a oddychovat, ze on to spravi! Aj teraz sme sa prave naobedovali, on ugriloval mäsko, ja som urobila salatik k tomu a ze si mam lahnut, ze on uprace zvysky zo stola a z kuchyne. a co sa kocikov ci detskych sedaciek al. izby, infrarot lampy, vanicky a pod. tyka, uz tyzdne studuje na amazone recencie inych kupujucich a hlada vysledky roznych konzument testov. Jedine do coho sa mi na stastie nestara je oblecenie pre nasu princeznu!! Len ked som mu minule tie bodyicka co som kupila ukazovala, tak bol cely vystraseny ze ako jej to take male on bude vediet obliect 😀 Proste lepsieho manzela som si vybrat nemohla..on je moj poklad a druhy rastie v brusku.. 😉 Ja dufam ze takychto reakcii tu budes mat viac a na tvojom mieste by som to tvojmu manzelovi dala potom precitat! Mozno si aspon trosku vstupi do svedomia! V kazdom pripade by som ti este rada napisala , ze to ze je teraz taky, este nemusi znamenat ze bude zly otec. Niekt. muzi proste potrebuju dietatko uz nazivo vidiet, aby im zaplo a zacali sa starat - dufam! 🙂
@ivanashaggy no vitaj v realite 😉 a hlavne nečakaj, že až sa bábo narodí, tak on sa akoby mávnutím čarovného prútika zmení... iste, možno bude pomáhať, okúpe, podá, prinesie, ak mu to viac menej nariadiš, ale domácnosť a starostlivosť o drobca aj o manžela ostane na tebe...
a chcieť od chlapa, aby pozeral na nete kočiariky (sorry, ale len z toho slova sa mi ježia na tele všetky chlpy 😅 ) alebo aby sa teoreticky pripravoval na príchod dieťaťa študovaním článkov na nete - preboha, to snáď nie... on nie že na to nemá čas, jeho nezaujíma farba a rozmery kočíka, on sa v ňom voziť nebude, max s ním preber rozmery kufra auta, či sa tam ten vybraný kočík zmestí, a tie teoretické znalosti už teraz vie, že mu budú na dve veci, lebo realita je aj tak nakoniec vždy úplne iná...
po pôrode ho normálne zapoj do starostlivosti, nie prosbami, náznakmi, normálne povedz "prosím ťa okúp malého", cestou z práce nech sa zastaví na nákup a podobne, zo začiatku bude pindať, ale zvykne si, a rovnako aj teraz, keď ťa poprosí, aby si nachystala niečo pod zub k telke, tak mu normálne povedz nech si to nachystá sám, lebo tebe sa nechce a keď už ide do kuchyne nech ti prinesie pohár vody... chlapi nemajú bunky na to, aby si domýšľali a hádali, čo tebe ide v hlave, musíš na rovinu...
@ivanashaggy mozno ty robis vela a preto sa na teba uplne spolieha. Mm je fantasticky, ale co sa tykalo vybavicky, zariadenia ci kocika... bolo vsetko na mne, ja som vybrala, potom som ho tam dotiahla a on schvalil, aby sa nepovedalo ze vsetko robim ja 😀 😀 😀 😀 V podstate mi vsetko symbolicky odsuhlasil, keby som nevybrala ziadny kocik, tak malu nosime len na rukach
Aj u nás to tak je.raz za týždeň sa rozculim a poviem mu svoje,vydrží mu to tak hodinu a potom je to zase take isté.teší sa,ale predstavovala som sí to inak ako to v skutočnosti je.
@pragmaticka to je úľava na duši čítať, že aj takí muži existujú! Ďakujem za Tvoje slová. Aj všetkým žienkam za ich slová, som sa aj zasmiala, aj povzdychla, ste úžasné. Tak si len držme palce, aby sme boli silné 😉
@ivanashaggy ja mám v týchto veciach tak trošku chlapské zmýšľanie a občas som až nechutne praktická, preto som tu občas za bezcitnú sviňu 😎
ale naozaj, zabudni na vetu "ale ja som si predstavovala" - ak nepovieš nahlas čo chceš, tak nečakaj, že to niekto splní... kočik vyberaj s kamoškou, najlepšie s takou, ktorá má aj praktické skúsenosti, čo ti má poradiť chlap, ktorý jakživ kočík pred sebou netlačil? to ako keby on s tebou preberal nejaké náhradné autodiely alebo akú vŕtačku kúpiť, prípadne nové kopačky na futbal...
a jasné, sú aj chlapi,ktorí sa starajú, zaujímajú sami od seba, je ich síce pomenej ale sú, možno aj ten tvoj sa príchodom drobca zmení, ale nespoliehaj na to 😉
Vacsina chlapov sa o vybavicku a kocarika v najmensom nezaujima. Moj nebol vynimka, napriek tomu ze inak pomahal aj pomaha. Ale prave tu vybavicku aj uplne chapem, predsa len je to chlap a nie kamoska v nohaviciach, bolo by to take trosku divne keby ho uplne bavilo nakupovanie a rozplyval sa nad bodynkami a podbradnickami, riesil detaily kociarika. Viem ze aj taki chlapi su, ale to uz na mna posobi tak metrosexulane s prepacenim.
Takze toto vsetko som nakupovala sama, niekedy ma sice doprevadzal a snazil sa dokonca aj tvarit ze ho to bavi, ale citila som ze duchom je inde. Tak som sa ho snazila trapit v tomto zmysle co nejmenej.
Chlap ani nema ten pocit hniezdenia co zena, vsetko vygruntovat, pripravit, kedy sa zene hormonalne aktivita pripravy hniezda s bliziacim sa porodom zvysuje.
Ked vsak zena poprosi, mal by pomoct upravit "hniezdo" podla zelani 🙂, pomoct doniest vybrany kocik a pod.
To ze ale sa necha obskakovat tehulkou co sa tyka jedla to uz je trosku varovny signal, detto ked holduje PC hram. Tu by mi trosku blikla kontrolka a snazila sa ho uviest na pravu mieru. napr. ked by ma poziadal, sadla by som si vedla neho a jemne a nezne ho poprosila ze teba aj brusko by potesilo to iste, ze ked pojde zobrat sebe ci nevezme aj "vam" (tebe a babetku) a pod.
Pri dlhodobom obsadzovani PC ho poprosila ci ti necha niekedy cas (a kedy) na najdenie kocarika, alebo ci ho chce vybrat sam...a tak - musis si ho trosku dovychovat. To tiez vacsina chlapov potrebuje 🙂
Moj mm prezival so mnou cele tehu, domace prace sa snazil robit v co najvacsom rozsahu ale vybava nebola zrovna jeho parketa, oblecko som nakupovala s mamou a kamoskami, kociky som nastudovala na nete a potom ho dotiahla na finalny vyber nech si rozobera technicke vlastnisti s predavacmi a to iste aj s autosedackou, napodiv ho to aj bavilo, skus mu prenechat vsetko technicke alebo v com by sa mohol najst, u nas napr sme rekonstruovali detsku postielku a tu si smirgloval, lakoval a hyckal o ostosest, ja som vybrala borduru on ju nalepil, matrace studoval ai dva tyzdne a doteraz sa chvalime ze aku krasnu postielku sme mali lebo to bola nase spolocne dielo, moja rada je ze najdi mu nieco konkretne ale co by ho aj bavilo 😉
@ivanashaggy jedna vec su pripravy. Hoci netvrdim, ze to muzi ignoruju, ale nebavi ich zhanat, vyberat do nekonecna a behat po obchodoch. Takze vyber je na tebe a ty len zavel, co idete priamo kupit.
Druha vec je ze stale makas a obskakujes ho. Nieco s tym zacni robit, lebo sa po porode zblaznis a budes plnohodnotna otrokyna ☹ Toto je ovela vaznejsi problem... Vypovedz trochu poslusnost, nech zacne nacvicovat novy rezim 😎
nauc sa povedat Nie...neobskakuj ho a hlavne nie, ked pozera telkac alebo tuka do klavesnice ako divy pri nejakej hre. Ja by som bola len rada, keby sa mi chlap do vsetkeho nemiesal....
@ivanashaggy no ja som na tom tiez podobne som v 16tt a mala som aj problemy s krvacanim a tiez robim vsetko akurat mi nedovoli dvihat tazke veci to mam zakazane 😉 ale co som sa tesila ze budem obskakovana v tehotenstve tak obskakujem stale ja jeho ako doteraz 😀 ale tak obcas sa stane ze mi pomoze ale cakala som nieco viac.Aspon tie kociky a oblecenie na postielku sme vyberali cez internet spolu 😉
@ivanashaggy ahoj, u nás to bolo tiež tak a bola som rada. aký kočík sa mi páčil taký sme mali, výbavičku som tiež kupovala podla seba, jednoducho mu to bolo jedno a mne to vyhovovalo. a ked sme kupovali auto vyberal manžel, to zase bolo jedno mne, hlavne aby nám vyhovovalo, ked vybral len mi ho ukázal či môže byť 🙂 Mám kamošku ktorej manžel rozhoduje kedy sa pôjdu deťom topánky kupovať a či im treba bundu aj na von alebo stačí jedna a ver mi, žiadna výhra. sú určité veci, ktoré by mala rozhodovať žena a ktoré muž. a napriek tomu mám šťastné manželstvo ...
@ivanashaggy vobec by som neriesila, ci sa zaujima o kupu kocika a podobnych nepodstatnosti pre chlapov, to si vyber, aky sa Ti paci a hotovo, ak ho to nebavi. Veci pre babatko chlapov naozaj nevzrusuju a ani Ty sa kvoli tomu nevzrusuj. Bud rada, ze Ti do toho nekafre.
Co by som urcite riesila, je to, ze Ty robis, aj ako tehotna, vsetky prace doma a este ho obsluhujes a on nic. Ak mas za muza povalaca, priprav sa, ze prichodom dietata toho este len budes mat vyse hlavy a budes ozaj potrebovat aj pomoct a tento Ti asi velmi nepomoze. Skutocne problemy Ta este len cakaju pravdepodobne. Takze toto by som riesila, v zaujme zachovania zdravia a rodiny. Ak Ta nemieni trosku obskakovat uz teraz aj on a ak Ti nebude pomahat s pracami doma teraz, ani do buducna, nech zvazi, ci chce naozaj rodinu a ak ano, tak ako sa k tomu mieni postavit. Lebo mrtvy brouk Ti bude na dve veci.....Teda, pokial som spravne pochopila, co si napisala.
Neserkaj sa s nim, nech Ti aj on nieco prinesie a nech dvihne rit a nieco doma spravi, kludne moze povysavat aj upratat, nech trenuje, az budes mat vacsie brucho a nebudes vladat (nehovoriac o tom, ze to uz je aj nebezpecne) a az nebudes mat pri dietati cas.
@ivanashaggy to vazne by si chcela tkeho muza aby ti vyberal este aj nocnu koselu, kuchynske spotrebice, potraviny, detske hracky, poznam jedneho a tam to moc neklape. Radsej bud rada ze ti da na to peniaze a kupuj si co chces.
Tvoj partner sa chová ako typický muž 😀 😀 😀 voči nákupu kočíky..atd
Ale čo by si mohla zmeniť alebo sa aspon pokúsiť je delba domácich prác. vela sťastia 😉
ja to mam doma tak isto....a teraz sa mi naviac zda ze moj partner je zo vsetkeho nejakyy pribrzdeny a stale hovori ako mame na vsetko cas....no mna asi trafi slak uuplne ze fakt. Niekedy sa ani moc nedivim lesbickam ... 🙂
a ty by si si s ním sadla k pc a vyberala novú gola sadu?ved opravuje váš spoločný dom...
@ivanashaggy
mna by netrapilo ani tak to,ze sa nezucastnuje vyberu kocika,komod a bodyciek-popravde,mam uzasneho chlapa,ale nakupovanie je jeho smrt,hlavne detskeho oblecenia🙂 skor by som ho upozornila na to,ze ako sa dietatko narodi,casu ubudne a povinnosti pribudne,mat dieta je vazne zaberak a tie prve mesiace je pomoc muza,tvorenie rezimu atd fakt dolezita.zacni ho pomalicky privykat na to,ze budete traja,nech sa obsluzi sam,ked vidis,ze pridlho sedi na pc,pozaduj masaz,nech zmontuje postielku atd.jedna vec je,ze chlapovi ozaj trva dlhsie,kym pochopi,ze ide mat dieta,kedze tehotenstvo nepreziva,druha vec je vsak,ze ako si ho naucis,tak sa budes mat.ked je teraz zvyknuty na obskakovanie a na pc hry,ako zareaguje,ked zrazu budes po nom vyzadovat spustu veci a on bude chciet sediet na compe?zena chce velakrat zvladnut vsetko,byt dokonalou mamou,mat dokonalu domacnost a zabuda na to,ze treba ostat aj zenou,partnerkou,milenkou,inak sa to moze nepekne zvrtnut.
U nas je to tak, ze co sa tyka stravy a domacnosti, vacsina veci je na mne. Ked som otehotnela a ostala na rizikovom, tak bol mm rad, ze mal kazdy den obed, poprane, poupratovane (aj ked nebudem mu krivdit, vysavanie je na nom). Na maleho sa strasne tesi, len som si nevedela predstavit, ako to bude po porode fungovat, lebo skor rozmyslal, co budu spolu robit, ako sa zaujimal o vybavicku 🙂. No a v 25tt mi lekar povedal, ze ak chcem porodit v poriadku, tak doma lahnut, vylozit nohy a povoleny pohyb bol medzi postelou, wc a pripadne nieco zobrat jest. No a vtedy ma mm prekvapil - uplne bez problemov zacal robit vsetko, co bolo doma treba (len stravu nosil od svokry), mne nic nedovolil, skor ma kontroloval, ci lezim. No a kedze som nemohla nikde ist, vypytal si zoznamy, co treba nakupit do vybavicky a vsetko vybavil (ja som si na nete vybrala, popisala som cca co chcem a on nakupil). Niektore veci by som si asi vybrala ine, ale som vdacna, ze to vybavil a teraz mame hlavne vdaka nemu vsetko prichystane. Takze moje obavy, co bude po porode, sa stratili...len maly si to s tym predcasnym narodenim rozmyslel a teraz sa mu zase velmi nechce 🙂
@ivanashaggy Máš doma typického chlapa 🙂 Proste to berie tak, že všetky tie veci okolo sú ženská záležitosť. Keď som tomu môjmu povedala, že by sme mohli spolu na nete kuknúť kočík, tak mi na to povedal, že "šoférovať" ho budem ja a nech si vyberiem taký, čo bude mne vyhovovať, že čo mi on do toho bude kecať 🙂 A mal pravdu, v konečnom dôsledku by som určite jeho názory na kočík negovala a len by ma rozčuľoval 🙂 No a potom on sa staral o iné veci, takže ani nemal kedy riešiť detskú výbavičku. Čo sa týka info o tehotenstve a pôrode, tiež nič nečítal, ale keď som mu o tom, čo som si prečítala hovorila, tak počúval so záujmom a dokonca chodil aj na predpôrodný kurz. Pravdupovediac ak by bol iný, asi by mi prišiel divný 🙂 Keď počujem ako niektorí muži prežívajú tehotenstvo svojej ženy, ako sú celí precitlivení...tak mám dosť. Mne to príde neprirodzené. Ten môj sa tešil na bábätko a aj po pôrode bol neskutočne dojatý a nežný, ale stále ostal mužom 🙂
Aha a ešte k tej domácnosti - všetko som robila sama, manžel mi začal pomáhať až posledný mesiac tehotenstva. Podotýkam, že bývame v rodinnom dome a je tu toho fakt na upratovanie veľa. Dokonca keď ma videl vliecť ťažkú nákupnú tašku, ani ho nenapadlo zobrať mi ju z rúk. Celé tehotenstvo ma to štvalo, ale po pôrode bol v pohode - varil, upratoval, nakupoval, staré mamy sme vôbec nepotrebovali, všetko sme zvládli len my dvaja. A je to tak doteraz 🙂
tak ono je to asi fakt individuálne. Ja mám doma podobného chlapa ako @pragmaticka, takže sa teším. Ale zase v nakupovaní vecičiek sa vyžívam ja, jemu ich len poukazujem nech sa pokochá, aké sú zlaté. Pre mňa sú skôr dôležité také praktické veci, ako napr. že porobí doma, keď ja mám kľudový režim, vymaluje obývačku, aj navarí obed (cestoviny) 🙂 a pod. Chlapi sa z toho potomka tešia takým svojim spôsobom, nie ako my budúce matky. Ale zase keď priloží ucho k bruchu a malý ho kopne, tú veľkú radosť tam vidím 🙂
Nie je dôležité, či si teraz číta na nete rôzne články a rady, čo ho čaká, keď príde bábätko na svet. Myslím, že keď sa narodí, príde to aj samo.
Ja môjmu napr. každý týždeň pošlem link, aby vedel, čo sa práve deje v brušku (podľa týždňa tehotenstva) - to si poctivo prečíta. A ešte si naštudoval o očkovaní.
ak este nemas viditelne brusko, tak si podla mna ani neuvedomuje, ze ty mozno nevladzes... aj u nas to tak bolo. Kym nebolo brusko, tak mi moc nepomahal - hoci, aby som mu nekrivdila, ked ho o nieco poziadam (domace prace), vzdy to spravi. Ale sam od seba nie... no a potom ma raz vyslovene donutil ist peso na prechadzku, vonku bolo asi 35 stupnov a ja som pocas tej prechadzky skoro dusu vypustila... cestou domov som musela kazdych 100 m oddychovat a bola som uplne hotova. Po prichode domov som na 2 hod zaspala od vycerpania... to som bola asi v 22 alebo 23 tt. No a on si to az vtedy uvedomil, ze asi to nie je tak sranda, byt tehotna 🙂 (vtedy som mala len drobne brusko, cize moc to na mne este nebolo vidno) velmi sa mi za ten napad s prechadzkou ospravedlnoval a odvtedy si ma ofukuje ako kvetinku a so vsetkym mi pomaha... skus mu na rovinu povedat, ze nevladzes, on si to fakt mozno neuvedomuje... 😉
@ivanashaggy v prvom rade neupratuj, neper, nevar a nevynasaj smeti sama...pleties si na seba obrovsky, hnusny bic. Takze nejaku cast povinnosti mu prenechaj, obzvlast vecerne obskakovanie pri telke si fakt odpust. On to brucho na sebe nenosi takze nechape ake je to narocne a ze mozes byt unavena...najvyssi cas mu to zakazdym pripomenut..
A s tou pripravou na prichod babetka to je uplne normalne. Priroda to tak zariadila ze to zaujma len tehotne a cerstve mamicky... On tie hormony proste nema. Zapojit ho mozes do takej pripravy co ho zabavi a bude sa citit dolezity - montovanie postielky, vyber autosedacky ( tam moze skumat testy bezpecnosti a je tam to auto v slove to ho chyti atd atd)
@ivanashaggy Ja som tiež tehotná, skoro v rovnakom týždni ako ty a poviem Ti, že u nás je to presný opak, manžel hneď od začiatku ako sa dozvedel, že budeme mať bábo sa do všetkého aktívne zapája a veľmi sa teší 🙂 So všetkým, od výberu kočíka až po plienky...
Je to vaše dieťa, nie len Tvoje a on by sa tiež mal snažiť, a keď už nie s výberom kočíka, tak minimálne s tým, že by Ti mal pomáhať a nie mať z Teba slúžku. Normálne sa zatni a nechaj na pár dni všetko tak ako je a on si všimne, že niečo nie je v poriadku. Si tehotná, nemala by si si prepínať sily, netvrdím, že nemáš robiť nič, ale s niečim by Ti pomôcť mal, lebo ak to nezačneš riešiť už teraz, tak potom Ti k tomu všetkému pribudne ešte aj malý drobček, ktorý bude potrebovať celú Tvoju pozornosť a to už bude naozaj veľa...
@ivanashaggy to má koľko rokov? hra mu je prednejšia ako bábo? mne moj mm zahlásil, že ide kúpiť knižku ako sa starať o bábetko keď príde... co som v šoku kedže je ešte času. na webe študuje čo to bude -je zvedavý... nenosím nič tažké - pomaly mi aj kabelku nosí do práce 🙂 každej by som dopriala muža čo ju bude milovat a v tomto krásnom a náročnom období ženy aj podporovat a pomáhať jej... chvalabohu moj si uvedomuje že dieta nie je len moja vec....moj exmanzel bol taky ako je ten tvoj aj bez toho aby som bola tehu.... a tak som odisla... prestan ho obskakovat -uz to berie ako samozrejmost ked ta v takomto stadiu posiela po jedlo pre neho ako keby sam nemohol zdvihnut rit...on je ten co ta ma obskakovat a nie ty jeho...ano tehu nie je choroba ale mali by sme mat dost oddychu na správny vyvoj mimi a nie prepinat sily kvoli " sobeckym oteckom" 😉 moj nazor....
@ivanashaggy to je chlap .-))) my keď sme teraz čakali našu najmladšiu tak "nakupovanie" môjho drahého tak chytlo, že som až nechápala .-))) prosím pekne, on miesto kočíka kúpil novú kosačku 🙂)) Nezúčasťoval sa ani pri jednom na nakupovaní a chystaní vecí pre babatko .. ale mne to vyhovovalo .-) Ja som si to na nete pozrela, vybrala a on odobril / a keď neodobril, mal smolu ... / možno ten tvoj patrí do skupiny, čo ich nejaké pripravy nebavia a nezaujímajú ...
Ale zasa musím uznať, že môj manžel je stelesnený anjel .-) lepšieho si neviem predstaviť ... celé tehu som bola na rizikovom a mala zakázané všetko okrem dýchania a prijímania potravy 🙂 a on sa o všetko ukážkovo postaral 🙂 a aj o našich dvoch starších synov ....
nebudem ti tu radiť, čo robiť alebo nerobiť a ako si to vykomunikovať s manželom, na to musíš prísť ty sama ... je to váš vzťah ... a rady iných sú síce fajn , ale nik nevidí do toho vášho vzťahu ako ty a on 🙂 držím palce, nech ti všetko dobre dopadne a máte krásne zdravučké bábatko .-)
@ivanashaggy u nas to bolo tak ako par bab uz pisalo..Ja som si velke veci prestudovala , vybrala a potom som mu oznamila co mala potrebuje, kukol a zaplatil...Plne mi doveroval v tom ze nenakupim hluposti, u nas sa vacsina veci kupovala na internete..Obaja z duse neznasame obchody . nez zije nakup cez ineternet...
Jednoducho to ber tak ze vyber co sa ti paci , ked a mu nepaci tak smola ..Hold - ale pravda ze je ty budes s dietatom (teda predpokladam ze manzel pracuje) tak na 90% ty budes pouzivat kocik, autosedacku, a podobne veci ...takze hlavne ty aby si bola spokojna 😀 😀 😀
Dievčatá, zlepšilo sa to užasne. Asi bolo treba vyčkať 🙂 držím všetkým palčeky. Papa
@ivanashaggy asi Ta nepotesim, u nas to bolo skoro rovnako...nastastie ja som mala skoro vsetky veci po svojich sestrach, takze chodenie po obchodoch odpadlo. Ale aj teraz, ked napr. potrebujeme pre dcerku zariadit izbu, kedze nastupuje do skoly, som to ja,ktora to *musi* poriesit. A uz niekolkokrat som ho zatahovala do rozhovoru, ze ako si to on predstavuje, co si mysli o mojom navrhu, a stale to ide do vzduchoprazdna...jednoducho, on ma ine priority, vzdy si kupi prvu vec, ktora na neho v obchode narazi, nerad robi prieskum, ako ja. Ja sa v tom nevyzivam, ale chcem, aby nabytok, veci,a td boli co najlepsej kvality za najrozumnejsiu cenu, vo farbe,ktora by ladila, atd...muzi su proste ini...