Ahojte , potrebujem sa skôr vykecat, lebo poradiť mi je ťažko... Žijem s priateľom, mame uz jedno dieťa ,kt. Ma priezvisko po mne keďže svadba sa neriešila zo strany partnera,vrah chce ale nič sa nedialo ešte.. tak som povedala zmeníme priezvisko po svadbe, bol sklamaný ale musel súhlasiť. Teraz čakám druhého chlapca a chcem uz ísť na matriku zapísať otcovstvo a priezvisko opäť po mne..no tu je problém, priateľ tvrdí ze druhý bude mať jeho a basta. Ze inak ani nepôjde na matriku. Ja stým nesúhlasím a určite nebudú nat deti odlišné priezviska. Co teraz mam robiť? Mam chuť mu navrhnúť rychlu svadbu na úrade nech je pokoj , keďže on sa do toho sam od seba nema..ale tak som si to proste nepredstavovala,ze svadba len skrz priezvisko..? Nerátala som stým ze mi bude robiť skrz toto teraz problémy. Ked sa nezhodneme a nepôjde somnou na matriku,druhý syn nebude mat v r. Liste otca?
Prečo mu to nenavrhneš?
Dala by som mu svoje priezvisko a hotovo, ak si ma nechce zobrať. Keď sa nechce dať zapísať na RL tak nech sa páči. Či sa chce súdiť o určenie otcovstva? Čo mu šiši. Normálne mu povedz, že nech sa zoberiete a všetci zmeníte priezviská. Toto by mi mohol niekto vysvetliť, prečo chlapom takto šibe. Hovoria, je to len papier, tak proste nech to neriešia a ten iba papier zabezpečia. Je to určitá istota aj v prípade, ak sa chlapovi niečo stane (dedenie, vdovské), hlavne ak sú deti. Ak nechce svadbu a mať veci na poriadku, tak si podľa mňa iba riešia zadné dvierka.
Normálne mi povedz ze keď sa zoberiete budú mať obe deti priezvisko po ňom... A ze ci mu to nepríde divne aby malo každé dieťa iné priezvisko... A ze v konečnom dôsledku mu môže byť určené otcovstvo aj súdom
Ja by som mu povedala že buď sa bude CELÁ RODINA volať rovnako, alebo budú mať deti meno po matke. Nech sa rozhodne.
Urcite daj dietatu svoje priezvisko, nech maju deti rovnake. Pokial si ta nezoberie, nic nemen. Ak bude vymyslat, urci otcovstvo sud... dobre si to spravila pri prvom, sprav to tak aj pri druhom dietati.
Si matka. Ty rozhodneš... Ak má o jednu bunku menej a nevie vyriešiť jednoduchý problém ( svadbou) potom nestojí za to sa o tom s ním doťahovať. Radšej by som nezapísala otca dieťaťa na matrike, ako pod nátlakom dať iné priezvisko. Si predstav že sa miesto svadby rozidete. Si ani nechci predstaviť tie problémy, čo ti môže narobiť. Ani by si s oboma deťmi nevycestovala za hranice.
Návrh na súd nájdeš aj na nete. Podanie návrhu je bez súdneho poplatku. Tam nie je až taká formalita, čo sa týka detí. Súd bude konať alebo ťa vyzve čo máš ešte doplniť. Ano robí sa DNA ak nedostane muž rozum. Ale myslím si, že súd by vzťahu asi neprospel. Skôr mu to rovno povedz a keď nie, tak sa rozhodni ako ďalej.
Ja som v tomto asi divná ale ja by som takému chlapovi čo si ma nechce vziať ani dieťa nedovolila urobiť 😊
K otázke, jednoznačne mu daj svoje meno.
Naco mas 2 deti s chlapom,ktory si ta nechce vziat? Po prvom raze by som sa poucila.
Ak otcovstvo poprie tak áno súd nariadi testy dňa, ako to prebiehapresne neviem
no koľko párov žije bez svadby, no teraz veľa. Ale to má aj svoj dôvod , mužom rodia ženy deti bez toho aby sa ten muž aj právne zaviazal . Prečo ? Nuž preto že to ženy dovolia. Samej sa ti to nepáči , preto trváš na tom aby sa deti volali po tebe. Lebo ak by si dala meno po partnerovi , tak už dupľom ho nebude nič tlačiť aby váš status zmenil . Takže trvaj na tom aby sa aj druhý syn volal po tebe.
Ja som dala detom partnerove priezvisko. Mne to pride take male, vydierat sa vzajomne. Moj mi roky tvrdil, ze si ma zobrat chce...ale nemal sa do toho. Ja som aj chcela (mala svadba, iba na urade so svedkami). Pochopila som casom, ze ma z toho strach, jeho mamka je dvakrat rozvedena, moji rodicia sa tiez po rokoch rozviedli. Sice to nikdy takto nepovedal, ale netlacila som ho do svadby. Teraz by on uz aj chcel, ale mne sa do toho nechce..prepasol ten spravny cas 😀 .. Mame dve deti, spolocny byt, spolocne financie a lubi ma..uz to neriesim. Je mi jedno, ake priezvisko maju deti, stale su moje a jeho.
Ak ti tak záleží na sobáši.tak si nemalá pristúpiť ani na prvé dieťa. On sa ženiť nechce a nebude.prve bude mať tvoje priezvisko.druhe jeho...aspoň si ich lepšie podelíte pri rozchode..irónia...chorá doba toto.ked rodina neexistuje v podobe v akej to fungovalo storočía.Neustipila by som v tejto veci z dvoch dôvodov..ty si ten čo si to dieťa donosi.porodi a výchova.on si to len užil pri sporení..a tiež kvôli deťom.budu Vlastní bratia a každý sa má volať inak? Nikdy....
Áno,kopec párov žije bez svadby, ale pred tým, ako si spravia deti sa dohodnú čo a ako ďalej.Či tá svadba raz bude alebo nie.Nevidím dôvod nedať dieťatu priezvisko otca len preto lebo si ma nevzal.Takéto vydieračky typu dám mu tvoje meno ked si ma vezmeš sú podla mna mimo.
co ma z toho, ked jedenchlapec bude mat priezvisko x a druhy y? vedto je odveci 🙂 o co mu ide👏🏼.
A keby nebol v RL tak čo? nebude sa starať o neho? vyhodí vás z domu či čo?
no skús mu povedať, že teda dobre tak nebude v RL
@janage to je úžasný nápad aby takto spolu jednali partneri 😂 asi je načase aby si proste sadli a porozprávali sa čo bude ďalej. Buď normálne žiť ako rodina s jedným priezviskom alebo neviem ale teda mne nepríde normálne v zdravom vzťahu sa dohadovať o priezvisku a či bude otec v RL alebo nie. To je proste celé zle
Chyba cakat, ze jeho to napadne samo od seba, ak ho to doteraz nenapadlo.
@lalenka33 co je na tom vydieranie? NIe su manzelia, tak ma mat jej meno, kvoli lekarom, uradom, skolke, skole, vsetko bude riesit ona a vsade vysvetlovat, ze sa vola inak ako jej deti? Cisto prakticka zalezitost...pochybujem, ze si priatel najde cas chodit na kazdu boziu poradnu, rodicovske, k zubarovi atp...
Tak nech si ťa zoberie a nemusí riešiť priezvisko dieťaťa