Agresívny švagor

junova
2. apr 2015

Ahojte baby, taká som vytocena. Volala mi sestra, že sa pohadala s manželom. V skratke išlo o to, že posledné týždne sa jej nevenuje, nepomáha jej s domácnostou a ich dvomi deťmi. On príde z práce a buď stále robí na počítači alebo sa hrá.O to nejde, skôr o tú hádku. Chcela sa o tom s ním porozprávať, poprosit ho aby okupal deti, on sedel pri počítači, hral hru a naschvál si dal do uší obidve slúchadlá a pustal si jednu hru za druhou. Tak ona zo zúfalstva chytila pohár vody, čo bol na stole a vyliala na podlahu aby si ju vsimol. Jej chlap sa naštval, čo si to vôbec dovolila (urobila to prvý krát) chytil pohar a hodil ho o zem, potom chytil ďalší a hodil ho o zem. Všade bolo sklo, aj na gauči. Kúsok skla sa jej zapichol do nohy, krvacalo jej to a on ešte na ňu, že to je jej chyba. Trochu jej to pomohol upratať, ona musela všetko pozbierať, povysavat, vyprašiť deky, ukludnit deti, ošetriť si nohu. On jej ešte povedal, že keď ju aj nabudúce napadne niečo vyliať, že on porozbija všetky taniere. Potom si pustil hru akoby nič. Ona celá roztrasena mi volala. Po každej hádke sa s ňou pár dní nebaví. Tiež jej nechce dať urobiť kartu k účtu, keď potrebuje peniaze musí si vypýtať. Keby sa mu niečo stalo, ona sa k peniazom nedostane. Ja si myslím, že on je tyran. Čo by ste jej poradili?

monicm
2. apr 2015

@junova preč,preč,preč,nemusí sa hned rozvádzať,ale nech sa dočasne niekam odsťahuje a trvá na manželskej poradni.takto sa nespráva milujúci manžel ku svojej manželke.a už vôbec nie,ak sú v prítomnosti deti.toto vyzerá na psychický (resp. finančný) teror. a ona nemá svoj účet,tak nech si ho založí,ak dostáva rodičovský,nech si ho dá posielať na adresu,alebo na nový účet,rovnako aj prídavky na deti.

bonaqa2013
2. apr 2015

Ak stále hrá na počítači tak mu to už pomaly z toho preplo. Jednoducho jej ukázal kto je pánom v dome. Prečo majú jeden účet? Ja mám svoj. Určite by som nesúhlasila mať jeden účet s chlapom.

radsej_knihu
2. apr 2015

No mne pride jednanie oboch skratove. Netvrdim ze rozbijat pohare je adekvatna reakcia, ale normalny clovek podla mna nekomunikuje stylom, ze vyleje pohar vody na dlazku. On sa hra a chce mat pokoj, tak ked pride jeho zena a zacne takto vyvadzat, jemu to mozno pride rovnako psycho ako jej pride rozbijanie tanierov.

Dospeli ludia by mali komunikovat trosku inak. Ked mam pocit, ze partner netaha svoj podiel uloh v domacnosti, tak sa s nim o tom porozpravam niekedy, ked je dobra nalada, bez obvineni, bez urazok, bez nervov, ale nie ked som vystresovana (co sice nepises, ale verim tomu) a partner je unaveny, alebo proste potrebuje chvilu pre seba, odreagovat sa. Ak u manzela podobne agresivne prejavy nie su caste, tak asi nebude tyran, ale skratka narazili do seba dvaja podrazdeni ludia, pridal sa k tomu nevhodne zvoleny sposob komunikacie a problem je na svete.

annie13
2. apr 2015

tiez nerozumiem naco vylievala tu vodu z pohara? ja s muzom nemam spolocny ucet a v zivote by som to nechcela

mirkakab
2. apr 2015

@radsej_knihu presne si to vystihla .......

katarinamarkova
2. apr 2015

@junova a ona je blba ze to vsetko povysavala, upratala, pozbierala, vpyrasila deky.......OK ukludnit deti - to ziadnej matke neda - materinsky instinkt - to je samozrejmost.....ale upratovat bordel co narobil manzel??? jasne rozliatu vodu utriem......ostatne nech si riesi ON.
nechce jej dat spravit kartu k ich uctu - k ich peniazom - argumentovat BSM - 50/50 - su manzelia - ucet aj financie maju byt spolocne.....nechce? letim na sud dat ziadost o vysporiadanie BSM a urcenie vyzivneho na deti a manzelku - ked chce mat svoje peniaze nech ma 🙂)
ps: pri tomto chlapovi by som rovno slahla aj ziadost o rozvod 🙂

radsej_knihu
2. apr 2015

Este ma napadlo, v zaciatku pises, ze je to "posledne tyzdne". Cize predpokladam, ze to takto nebolo vzdy. Skusala sa tvoja sestra svojho manzela spytat, ci je vsetko v poriadku? Mozno ma nejake problemy v praci, nestihacky, projekt, alebo idu prepustat vo firme, mozno problemy v rodine, zdravotne, a ma pocit ze sa nema komu zdoverit, lebo zena ho len otravuje, okolo deti beha, a vylieva pohare namiesto aby sa s nim normalne porozpravala. Ja totiz aj z tohto kratkeho a vysoko neobjetivneho prispevku mam pocit, ze za takym vybuchom bude nieco viac ako len jeden vyliaty pohar.

O zenach sa vravi, ze su empaticke, tak nech sestra skusi s manzelom hodit rec, tak po dospelacky, bez ublizeneho a vycitaveho tonu a zistit, v com je problem.

A to s peniazmi si treba tiez vysvetlit, lebo sa mi nezda koser ze ak maju dvaja ludia spolocnu domacnost, tak aby sa jeden partner doprosoval druhemu o prostriedky na jej chod a reziu.

sissy27
2. apr 2015

@junova hmmm tak sestra má právo na to, aby jej rupli nervy a on nie? nechcem sa švagra zastávať, ale sestra tiež nejednala práve ukážkovo...mne niekto vyliať pohár vody na zem, tak tiež asi nevstanem a neukloním sa so slovami prepáč miláčik, už sa ti venujem...
ano, ako žena-matka chápem sestru, že má toho za celý deň plné zuby skákať okolo domácnosti a detí a že zúfalo čaká na to, kedy bude mať aspoň 15min len a len pre seba a príde domov manžel a hrá hru...
lenže ako žena-pracujúca na plný úväzok chápem aj jeho, že v robote má nejaký stres, šéf tlačí s termínom, kolega niečo pokazil, čo on musí napraviť, ten nezaplatil faktúru, tá ochorela... teší sa, že príde domov a oddýchne si... lenže tam čaká vynervovaná žena, ktorá má preňho 10úloh...

a nezblázni sa - jeden aj druhý...

ty ako milujúca sestra by si mohla zasiahnuť a to tak, že zoberieš sem tam detváky k sebe v takom čase, kedy sú obaja doma a môžu si spraviť čas pre seba... nie sú len rodičia, mali by byť jeden druhému aj partnerom... nájsť si popri deťoch čas na seba samého a ešte aj čas pre partnera je často problém a potom to takto vyzerá...

mihula
2. apr 2015

@junova ona musela vsetko pozbierat......nic nemusela.Mala obliest deti a odist ku tebe,alebo k rodicom a domov by som sa vratila ked......by bolo upratane,slubene,ze sa to nebude opakovat,odprosene a mozno ani nie

jeennyv
2. apr 2015

@junova ja by som tvojej sestre radila odchod, lebo ak raz niekto zasne s takymito prejavmi vacsinou sa to stupnuje a nepekne pokracuje... je jedno ci je to len par tyzdnov, podla mna su iste hranice, ako sa spravat k cloveku a celkovo v partnerstve a nie je ziadny dovod ci nalada, na zaklade ktorej by sa chlap mal tak spravat k zene a este ked maju deti...v normalnom vztahu take veci nefunguju, resp. u ludi s normalnym spravanim, lebo taketo spravanie u chlapa pre mna ok nie je resp. ak jej manzela aj nieco trapi takto to ventilovat nema...lebo kusok vody z pohara a potom polka rozbitej sady a hysak je nieco ine....

junova
autor
2. apr 2015

@monicm
@bonaqa2013 Každý majú svoj účet. Keďže ona dostáva len rodičovský príspevok, je odkázaná na jeho financie. Ona platí z rodičaku deťom škôlku, plienky, mlieko, oblečenie, nákupy potravín. K jeho peniazom nemá prístup.

junova
autor
2. apr 2015

@radsej_knihu Ona sa s ním o tom chcela porozprávať pár dní pekne, ale vždy na ňu nakričal, že nech mu dá pokoj. On po každej hádke vyvadza, kričí, nedá sa s ním pokojne rozprávať. Preto jej praskli nervy.

junova
autor
2. apr 2015

@annie13 Ja neviem, prečo ju vyliala, proste po toľkých týždňoch a prosbach mala skrat. Nikomu tým neublížila, ale on rozbijanim pohárov. Celé dni jej nepomáha, tak asi preto ten skrat. Keby si sa chcela s mužom porozprávať pekne a on si sa slúchadlá do uší a pustí si desať hier po sebe, možno by ti tiež praskli nervy.

bonaqa2013
2. apr 2015

@junova mala som takého čo len vrieskal ako besný. Pri každej hádke, po každom nedorozumení. jedného dňa som si povedala dosť, zbalila svoje švestky a zbohom. S takýmto typom je ťažká komunikácia.....

junova
autor
2. apr 2015

@katarinamarkova Ona je taký poddajny typ, on jej stále rozkazuje. Ona sa nikdy neodvazi oponovať. Museli jej prasknut nervy. Ja sa jej ani nečudujem.

junova
autor
2. apr 2015

@radsej_knihu On vždy býval nervak. Ona mi tvrdí, že ten pohár vyliala prvý krát, vraj nikdy nič podobné neurobila. Je to také tiché žieňa, vždy bola zakriknuta. Preto ju aj v škole vždy šikanovali. On je opak, sebavedomý typek. Dokonca sa jej pár rokov po svadbe raz v slabej chvíľke priznal, že naňho ex priateľka podala trestné oznámenie za obťažovanie a násilie. K nej doteraz taký nebol. Je pravda, že na ňu večne nakrici a všetko je podľa neho, ale takýto agresívny bol prvý krát.

junova
autor
2. apr 2015

@sissy27 Veď ja si ju nezastavam, tiež jednala skratovo, ale ako ju poznám tu vodu by utrela. Chcela len aby si ju konečne vsimol a pomohol jej. Ja im rada pomôžem, ale sama mam malé deti. Ale hodinku, dve zvládnem postrazit.

junova
autor
2. apr 2015

@mihula Mne sa tiež nepáči, že on porozbija poháre, ešte ju aj zraní. A ona musí všetok bordel upratať, on si pustí ďalšiu hru. Pisala, že si ju stále nevšíma, žiadne prepáč, stále sa len hrá.

duun
2. apr 2015

Ak sa takto zatvára do svojho sveta (hry - totálne jasný únik, obrana, bojím sa riešiť, nechce sa mi riešiť, tak sa tvárim, že som niekde inde) tak si myslím, že má riadny problém - zrejme niečo nestíha (stres v práci) alebo možno že už prácu ani nemá (a to, že sú na mizine - alebo čoskoro budú odreaguváva pchaním hlavy do piesku a nervozitou). Je jasné, že nezvláda život v rodine, starostlivosť o deti. Nič ho ale neoprávňuje na takto agresívny útok. Keď mu nabudúce rupnú nervy "on za to nemôže, veď práca, nie?" a najskôr jej jednu ubalí a možno keď uvidí, že sa nič nedeje a jemu sa uľavilo, tak jej možne na ďalšíkrát naložiť, že skončí v nemocnici..

Dnešná doba je neskutočne zlá, veľa ľudí to neunesie a žiaľ odnesie si to rodina a deti ako prvé. Nezvaľujem vinu len na toho muža, ale žiaľ sú to väčšinou chlapi, čo sa uchýlia k fyzickým riešeniam, keď dôjdu argumenty a to je nebezpečnejšie ako "tichá domácnosť" alebo akékoľvek výčitky.

Myslím - jasne mu povedať, s kľudom, že toto nie, že doma sa nič rozbíjať nebude a že sa musí venovať aj rodine a ak je problém v práci, tak ho treba riešiť tiež spoločne. "Hrdina", čo čuší a rieši-nerieši si veci sám, si zarába akurát na rozvod.

Určite - ak ten manžel podniká - by som s ním prebrala rozdelenie BSM a zásadne rozpočet rodiny. Ak to bude vyzerať, že nechce riešiť, potom nech si určite manželka odkladá bločky, nech mu ukáže, kam a aké financie idú. Lebo to nejde - ak si môže manžel kúpiť počítačové hry, zaplatiť mobil, internet a podobne, skrátka ak má on na hrajkanie sa - čo ona? Drankať peniaze na deti? Škôlka a ostatné nie sú lacné záležitosti. Inak, ak to bude vyzerať zle, nech rozmýšľa aj nad tým, čo ďalej - či má tá žena možnosť ísť do práce, aspoň na čiastočný úväzok, či má možnosť si privyrobiť (ak by to dospelo k rozvodu, zvyčajne to žena musí riešiť všetko sama, chlapi často (aj z trucu) neplatia ani na deti).

A určite by som zvážila manželskú poradňu. Ak nie inde, potom napr. rôzne centrá ako Náruč majú psychologické poradenstvo zadarmo, resp. ÚPSVAR. Ak nebude chcieť ísť on, nech sa ide poradiť ona, iste uvidí veci aj z inej strany a môže jej to pomôcť sa rozhodnúť ako ďalej.

junova
autor
2. apr 2015

@jeennyv Veď ja si tiež myslim, že ona rozliatim vody urobila menej škody ako on rozbijanim pohárov. Po celej izbe mali sklo, on kričal jak nepríčetny, škaredo nadával a ešte to musela upratať. To je podľa mňa týranie.

junova
autor
2. apr 2015

@bonaqa2013 Jemu keď sa niečo nepáči, začne kričať. Ona sa s ním snaží pekne rozprávať, ale on hneď prejde do afektu

jeennyv
2. apr 2015

@junova to s tym uctom a nepristupom k peniazom to uz mozno vnimat ako ekonomicke tyranie...ako niektore baby pisu hrat hry nie je riesenie...bud sa o problemoch porozpravaju alebo ak svagor nie je schopny normalnej komunikacie, tak zbohom, lebo mozu prist aj odbornici a neviem kto, ale ked ta zmena raz nejde od cloveka samotneho je to marne.....

duun
2. apr 2015

Upratať NEmusela, keď na ňu kričal a boli tam deti - obratom volám políciu (síce zvyčajne nič nzmôže, ale prídu, spíšu zápis a ak by to došlo k rozvodu, bude mať v ruke papiere, že už predtým nebol manžel ok vo vzťahu k rodine). Neustupovať. Čím viac mu takto ustúpi "pre pokoj rodine" k tým väčším excesom ho pustí - lebo on bude mať pocit, že môže. V kľude, jasne - "nie, toto nechcem, nekrič, sú tu deti, volám políciu".

junova
autor
2. apr 2015

@duun On pracuje ako informatik, určite má náročnú prácu. Ale nemusí byť pred deťmi taký agresívny, veď ona ho obskakuje a on na ňu takto.

junova
autor
2. apr 2015

@duun Ona si ten bordel čo urobil aj nefotila, aj ranu, čo jej urobil. Veď to, že on sa jej večne vyhráža rozvodom, že jej zoberie deti.

duun
2. apr 2015

informatik - neinformatik. Ja mám dve práce a na nikoho nevrieskam a keď prídem domov z jednej práce, odmakám domácnosť a okolo dieťaťa a idem robiť do noci z domu ďalšiu prácu. Žena môže a chlap je prepracovaný z náročnej práce? NEospravedlnuje ho to. Môže byť prepracovaný, lebo ho obsakujú. A keď je informatik - v závislosti, kde robí, tak má nadpriemerný až vysokonadpriemerný plat - takže náročnosť je viac než kompenzovaná a nechápem tú "šetrnosť" k peniazom na domácnosť.

junova
autor
2. apr 2015

@radsej_knihu Ona sa ho veľakrát pýtala, či ho niečo trápi a on vždy povie, že má veľa práce.

junova
autor
2. apr 2015

@duun On zarába veľmi dobre, ale peniaze si necháva na svojom účte. On poplati účty, ale keď ona chce napríklad na lieky alebo nečakane výdavky tak musí prosiť. Tiež nechce chodiť na výlety. Každý víkend sedia doma.

duun
2. apr 2015

Ano, to som mala aj ja doma. Vezme deti? Keď sa už teraz o ne nemá čas/je prepracovaný/nechce starať? To je vydieranie, nič viac. Keby došlo na lámanie chleba, že by mu povedala - ok, tak je idem na týždeň k rodičom, tak sa staraj o deti a domácnosť, všetko je na tebe (žiadna matka to nespraví, ale keby..) tak vymäkne ako maslo.

Nech si babula prečita materiály a zákony - v klude, nech vie, čo môže a čo nie. Deti je len tak vziať nemôže - to by musel dokázať, že má vážny problém - alkoholička, narkomanka... že sa o deti nestará. Inak je to vždy na posúdení súdu a sociálky (či je to diskriminačné, či nie - toto bokom - deti sú na trúfam si povedať 90% prisúdené matke). A keby sa rozviedli, buď by boli u nej - a ex by platil výživné na deti aj na ňu, kým by nemohla nastúpiť do práce - alebo by boli v striedavej starostlivosti. V striedavke by zrejme nemala výživné na deti, iba na seba ale striedavka je zriedkavá, lebo nie je vhodná vždy (psychológia detí, dochádzanie do škôlky, školy atď).

http://www.cpp.finalarea.com/o-nas/informacne-m... - nech si popozerá, prečíta. Minimálne na to, aby vedela o čom je právny systém, čo sa dá, na čo má právo každý z manželov a aké má povinnosti voči deťom. Nech sa nedá zastrašovať - veď je dospelá žena, musí mať svoju hlavu a názor - ak jej nevadí žiť v nerovných podmienkach, tak nech sa pozerá na deti, v čom žijú.

duun
2. apr 2015

..a len na okraj - ranu? Ísť k lekárovi alebo na pohotovosť - nech existuje záznam. Čo nie je na papieri, doložené objektívne, to neexistuje. Na súde s fotkou z mobilu.. vysmejú ju. Policajný zápis alebo lekárska správa.