Ja už neviem, čo mám robiť, aby som sa nezbláznila... Dom je písaný na manžela, ale bývajú s nami jeho rodičia a 89 ročný starký, máme trojtýždňové bábätko. My máme síce hore, dve izby, ktoré sme si zariadili tak aby sme boli spokojní...chýba, nám tu ešte kúpeľňa, tá bude za pár mesiacov...ale kuchyňu máme len jednu. Dostať sa u nás do kúpeľne je veľký problém...a to nehovorím o tom, že nikto nevie rešpektovať naše súkromie a fakt, že je tu malé dieťa. Neustále nám chodia hore, svokra mi dokonca lašuje po skriniach a šuflíkoch. Nikdy nezaklopú, keď k nám idú do spálne. Akoby to nestačilo, že dom je na prasknutie, svokra sem stále vyvoláva svojho druhého syna zo ženou a trojročnou vnučkou, chodia si sem ako na chatu, vždy sa tu najedia a nabalí sa im aj domov, správajú sa tu ako doma, ich malá stále reve a švagrina hučí po malej jak zmylov zbavená. Je tu neustále hluk, keďže svokra a starký sú polohluchý a keď rozprávajú sú dosť hluční. Svokra sa ale vôbec nevie kontrolovať a búcha dverami a hučí na celý dom. Manžela mám momentálne na služobnej ceste, tak nemôže tu urobiť ani poriadok, aj keď im niečo povie, tak svokra robí ešte väčší bordel ako obvykle. Minule som jej povedala, že nech nebúcha dverami, lebo malá sa mi zakaždým zlakne...že ona je ešte hluchá a nemôže nič počuť a vysmiala ma, že hádam nebude chodiť po špičkách a nasledujúci týždeň buchala naschvál ešte viac. Neviem čo si tým chcela dokázat, ale svedčí to o jej inteligencii. Ja naozaj neviem ako ďalej, včera mi malú zobudili najmenej 10x a všetci mi sem furt lozili, ja som to už nevydržala a praskli mi nervy a celý večer som sa na skype hádala s manželom a vybíjala si na ňom zlosť. Nežijeme si zle, ale na samostatné bývanie nemáme a manžel si odmieta zobrať hypotéku, vraj nezadĺži, ešte aj našu malú a že to mám vydržať, kým príde domov. My sa veľmi ľúbime, vychádzame spolu velmi dobre, pomáha mi, stará sa o mňa, mám skoro všetko čo chcem alebo potrebujem...ale už nevládzem... asi sa chcem len vyrozprávať, alebo počuť, že nie som jediná s takýmto problémom, ja viem, sú na to ľudia aj horšie a ja sa nemám na čo sťažovať... ale fakt sa asi zbláznim...Zo svokrou si nerozumiem, nemám si s ňou čo povedať, sme úplne na inej úrovni. Môj manžel to chápe a je aj rád, že s ňou nie som kamarátka a nevešiam jej všetko na nos, ako jej druhá nevestička... S malou nepotrebujem pomôcť, viem sa o ňu postarať úplne sama a to sa jej nepáči, variť viem aj postarať sa o domácnosť, mám svoj názor. A ona to ťažko nesie, že nemôže robiť najmúdrejšiu...je hlúpa a má stále sprosté reči...Zo začiatku mi velmi ubližovala rečami, ale môj manžel sa ma zastal a ona už vie, že si nemôže dovoliť na mna povedať, zle slovo pred ním, tak ma ohovára po celej rodine, najhoršie na tom je, že si ešte aj vymýšla... vypočula som si jeden telefonát po ktorom som asi hodinu revala... ale išla som za ňou a povedala svoje... bojím sa, že naše manželstvo sa skončí, kôli jeho mame, lebo ja to nezvládam. Celé dni ma z toho hluku bolí hlava... ako ich naučiť aby neboli takí hluční a prispôsobili sa? ako im vysvetliť, pre nich nevysvetliteľné?
mrzi ma to, ale oni nikdy neprestanu byt hlucny a nikdy sa nezmenia.
je to ich dom, doteraz si tam robili co chceli a neexistuje dovod preco by odteraz nemali.
bud si na to zvyknes, alebo presvedcis manzela ze hypoteka je lepsie ako toto.
drzim palce. 😉
presne tak, poriesit solo byvanie. Su tam doma, vzdy boli. Preco by sa zrazu uskromnovali? Ze by mohli respektovat male babatko je fakt, trochu ohladov by im neuskodilo. Ale zrejme nevidia ziaden dovod. Prepisanie domu na syna este neznamena, ze v dome prestali byt doma. S tym nenarobis nic. Riziko, ze si nesadnete tu bolo a asi s nim bolo potrebne ratat. Raz si v cudzom dome, v provizoriu - z toho kludny domov nikdy nebude. Najma ak sa tam postretaju odlisne povahy.
ja neviem, ako ti poradit, ale verim ti, ze to je neznesitelna situacia, ja by som takto nevydrzala. drzim palce, nech sa to obrati k lepsiemu.
Tak to im nevysvetlíš oni su doma a preto to aj daju najavo fakt musis vydrzat nic ine ti neostava zili sme tak aj my ale prestahovali sme sa k mojim rodicom vzali hypoteku prerobili si komplet vrch takze mame vsetko svoje no vchod mame spolocny nic viac a v nedelu obedujeme stale spolu. Viem ako sa citis ale toto je to ale byvate u nich takze nemozes nic robit a tak ti to aj daju najavo ze je to ich dom nasa smola inak nebude.A navstevy ani na toto sa ozvat nemozes lebo je to jej syn s rodinou a keby ze sa ozvs budes ta najhorsia na svete uz len fakt vydrzat nic ine a nevesaj vsetko muzovi na krk jeho to musi tiez velmi trapit ze ta nechava doma a hypoteku keby som vedela ako to bude tak ani my b sme ju nebrali to sa nezda ale je to ozaj tazke splacat ale zasa bez toho by sme prerabali asi 3 roky je to tazke ale inak sa nedalo. a preco mate hore iba 2 izby? prestahovat vsetko na prízemie a hore si pomaly urobit kuchynu kupelnu a tak dalej a neboj nie si sama hlavu hore raz bude dobre 😉
@libertine ďakujem
@aristka moj manzel o tom nechce ani pocut... hypotéku si nevezme, ani za svet... a ja sa mu ani necudujem v dnesnej dobe... nikdy nevies co sa stane...
@adulik23
@jabadaba aj oni chceli aby sme tu ostali byvat, tak by sa mali prisposobit a preco by sa nemali, aj my sa prisposobujeme, ale oni nevedia co je to sukromie a slusnost, my respektujeme ich a chceme aby aj oni nas respektovali a nase sukromie...
@ivkake ale mne nevadi, ked sem pridu na par hodin, ale na cely vikend? je nas tu vela uz bez nich, mali by to aj oni pochopit...svagor chodi na tyzdnovky a este aj cez vikend si neuzivaju jeden druheho ale chodia po navstevach...
a ja sa tu nehram na pani domu staram sa o seba o malu a o manzela, vacsinu casu som hore, takze im nezavadziam... chcem len aby boli trosku tichsie, to chcem tak vela? nemozeme si ani uvarit co chceme my, lebo svokre sa to nepaci... minule manzelovi chutil kolac, tak som mu s laskou isla upiect, taky rychli za pol hodinu som mala aj umytý riad a kolac upeceny... a svokra ze ci mu drbe...ze chce kolac... akoze na to som uz vazne nemala slov... a ano s tym mas pravdu, ja uz som sa manzelovi ospravedlnila, lebo povedal ze uz asi na sluzobku koli mne nepojde... vazne mi je to luto ze na neho vybehla ale uz som nezvladla situaciu... a prečo mame hore dve izby? no viac sa tu urobit nedalo a dole si nemozeme prestahovat nic... su tam tri izby a kuchyna a v jednej byva starky a ani by som dole nešla, dva televizory tam nonstop hucia na plne... my sme si hore urobili aj dvere aj s tesnenim...ale oni vsetko prehlucia...
ja ťa úplne chápem, momentálne prerábame náš staronový dom - ktorý sme si kúpili, a bývame zatiaľ u svokrovcov. sú tomu 2 týždne čo som sa so svokrou pohádala, tiež jej tu všetko vadí... pri 3 deťoch máme stále vonku vytiahnuté nejaké oblečenie, všetko by chcela mať poschovávané... stále upratané, jednoducho je to tu tiež na nevydržanie, ale dúfam že sa čoskoro presťahujeme do nášho. najlepšie by bolo pre Vás aby ste sa osamostatnili úplne, inak budeš mať neustále svokru za patami, a stále budú hádky.... a vtedy som jej /svokre/ povedala že sa nečudujem že je toľko rozvodov kvôli svokrám, lebo ak by sme s ňou bývali stále, tiež by sme sa asi rozvádzali neskôr. s financiami viem ako to je ťažké, máme aj úver, ale inak by sme sa neosamostatnili nikdy. skús manžela nahovoriť na kúpu domu, príp. pozemku, niekde kde sa bude obom páčiť.... držím palce a vydrž to so svokrou, aj ja musím s ňou žiť 😀
@emakiki podla mna je to riešitelné takto: ak máte hore dve izby, nejaký kuchynský kut by sa tam nevošiel? radšej ubrat z pristoru, ale varit si po svojom...taká mini linka niekde v rohu...ked tam planujete kupelku, voda bude, len to nejak premysliet...my máme napriklad obyvačku spojenu s kuchynou v jednej miestnosti, iba chladničku mám v chodbe...mala by si viac sukromia.......
potom gulu na dvere zvonka, nech k vám chodia na zaklopanie...normalka sa porozpravat so svokrovcami, že chcete sukromie...budu pár dni ofučaní, ale zvyknu si...a k hluku- no tam asi nič nespravíš, ale deti si zvyknu, možno bude malá spávat aj pri takom hluku, ked si navykne, že to je bežný dennodenný hluk.... 😒
trošku mi vadí, že tvoj muž nechce hypoteku, ja by som to ešte skusila, neskor, ked rodičia už nebudu, dom, ktorý je na vás, predáte a tým by ste hypoteku vyplatili 😉
ani my nevieme, čo bude zajtra, ale hypoteku máme, nie vysoku, ale žit sa musí..bývala som aj u svokry, radšej sme šli do vlastného........ 😵
ešte ti poviem jedno- oni sa nikdy neprisposobia, možno na den dva, ale vždy budete u nich ako na navšteve, a dve gazdiné v jednej kuchyni= katastrofa...je len málo prípadov, kedy to šlo ...
@janka743 dakujem za podporu, ale ja uz naozaj neviem, ako ho presvedcit, on uz par krat tiez stratil nervy a povedal ze ked to bude takto pokracovat pojdeme prec...ale potom ho to preslo.. asi mi neostava nic ine, iba cakat kedy to nezvladne on... ale bojim sa ze do vtedy to nezvladne nase manzelstvo... aj ja by som svokre najradsej povedala svoje, ale nechcem tu robit peklo a dusnu atmosferu tak to vsetko po tichu trpim...
@emakiki Ahoj riešili sme podobnu situaciu.Mame štasie,že dom je dlhý,má dva vchody.takže sme dorobili prístavbu izby a na náš byt sme dali fabku klučik.teraz to je ako v bytovke delí nas chodba.zadlžili sme sa ,ale nie až tak ako by sme mali stavať nový dom.Začiatky boli tažké ani môj manžel nechcel odysť tak sme urobili kompromis ostanem ked budem mať vlastnú kuchynu akupelnu.držím prsty teraz to už máme ok 🙂
@emakiki
zial podľa mňa sa rozculujes na niečo na čo nemáš právo a to musíš pochopiť ty a aj tvoj muž. svokrovci sú podľa mňa starší ľudia a tych už nijak nezmenis o dedkovi už ani nehovorim . oni sú doma a majú právo si robiť čo chcú. take právo ako tvoj muž tam byť má aj jeho brať s rodinou a ich diedatkom - tvoje tiež bude raz hlučné a bude vadit tým starým ľuďom- potom zase budeš od nich čakať že sa prisposobia tvojim potrebám?
hypoteku má v tejto dobe 99% mladych ľudí my tiež a teda riadnu - máme pritom 2 malé deti, ale radšej budem vo svojom so svojou rodinou sama sebe pani a zodpovedná za svoje problemy ako si zničiť vzťahy a manželstvo tým že nepripustim alternatívne bývanie...
take niečo čo vy máte má šancu fungovať len ak je tam rešpekt a úcta na oboch stranách a tá chýba tvojim športovcom a outbe už ani nehovorím - stačí si osebe prečítať ako sa vyjadrujes o ľuďoch ktorí vám vlastne veľmi pomáhajú☹ tu podľa mňa je riesenie len odísť.
precitala som si nazov,viac to dalej citam nejdem.jedine napisem- hotovy blazinec.4 generacie pod 1 strechou- nemozne,na porazku..cim skor prec a sami
Jediné riešenie je odsťahovať sa, žiadne iné neexistuje. Tí ľudia sa nezmenia aj keby si sa rozkrájala a pre vašu malú je to zlé prostredie.
Tak si vezmete hypotéku, no a čo, nie je to nič nenormálne, takmer všetci čo chcú samostatne bývať to tak riešia.
Ja osobne si myslím, že takéto bývanie je choré a dlhodobo sa to nedá zvládnuť.
@emakiki a jedno nechápem prečo nie hypotéka ,akože aká je doba.....my sme brali prvú ,keď som zarábala ja 6500sk a muž 10000sk a splátka bola prvé tri roky 4500sk tak sme sa uskromnili ,kúpili byt a narodili sa nám dve deti,,,tiež bola doba ,nebolo roboty,ale normálne by sme v živote nenašporili...,keď sme ho splatili ..narodilo sa nám tretie dieťa,platy išli hore,ale aj ceny,predali sme byt,kúpili dom a za ďalšiu hypotéku sme si ho prerobili....máme tri deti,na dome ešte nejaká robota,možno nenosíme luxus na sebe,ale sme najedený,oblečený a ešte jedno....nikto mi nechodí do spálne bez zaklopania ,nikto mi nebúcha dverami,nikto ma nesleduje,idem spať kedy chcem ,robím si svoje veci ako chcem a domov si pustím koho chcem.....a je to splátkami hypotéky ...každá doba má niečo za a proti a za ten pokoj ,ktorý máme nám to stojí,lebo pri dnešných platoch by sme nikdy neodložili na to čo máme alebo odložili,ale možno nedožili...dom okolo 70rokov.....a takto to riešia v dnešnej dobe všetci ľudia ,ktorí nezarábajú milióny a chcú svoje bývanie.....len jedno ešte ,keby ste si to rozmysleli,treba brať tak ,aby nehnuteľnosť mala takú hodnotu,že keby niečo máte aspoň na 2 izb.byt..po splatení hypotéky...inak dievča buď skončíš na psychiatrii alebo rozvod....nie je moc na výber.. ☹
@emakiki Moj nazor je taky, ze ak su dobre vztahy, viac generacne spoluzitie ma svoje vyhody a utuzuje rodinu ALE musia byt stanovene jasne pravidla ktore respektuju vsetky strany - to je podmienka. Chce to vela tolerancie a ohladuplnosti zo vsetkych stran.
Chapem ze chces mat klud, ale podla toho co pises vysvetlovanie je asi zbytocne, tak pouvazujte nad prenajmom ked nechcete hypo, aj to je riesenie. Dnes ma kazdy pocit, ze musi mat za kazdu cenu "Svoje byvanie". Ano, chapem toto rozmyslanie, ale ak jednoducho na to nemam, radsej idem do podnajmu a zijem si v klude bez stresu z hypotek, svokry a co ja viem koho.
Takze asi by som uvazovala aj tymto smerom, lebo podla tvojho opisu sa situacia u vas asi tak skoro nezlepsi.
@povuma ono by sa to dalo prestavat, aby sme sem dali aj kuchynu, ale je tu robena nova strecha a muzovi je luto ju kazit a robit na novo... ale mozno ho nahovorim aspon na to...uvidime...a ti e dvere co oddeluju schodisko od chodby a spodku su zasuchovacie...skoda... ale musime tam dat veru nejaky zamok, aj sme chceli ale majster co nam ich robil povedal, ze sa to neda... ale vsetko sa da aspon z vnutra, aby nas nerusili... lebo ako som pisala ze nerespektuju nase sukromie...svagrina nam niekolko krat behla do spalne, akurat v tom najlepsom case kedy mohla...a vobec sa neospravedlnila, ani sa nezahanbila...oni su fakt bez hanby, vtedy ale som ju ja vybuchla a povedala jej ze slusní a normalni ludia aspon zaklopu ked vchadzaju do spalne dospelym ludom... no vtedy tu bolo rososo... ja som bola najhorsia...ale vobec nebanujem...
co sa tyka malej, ju to rusi, nemozem si ju dat ani von na cerstvy vzduch spinkat, lebo mi ju hned niekto zobudi a ked trosku zamrnci uz k nej utekaju a cicikaju, a darmo mozem vyvsetlovat ze ona sa len prebere a zaspi a ze nechcem aby ju cicikali ked spinka... tak ju tam ani nenechavam...
vies ono by bola velka chyba predat tento dom, je v tichej lokalite medzi horami, je tu krasne a dom je sice stary ale na komplet prerobeny... ten by sme predat nechceli...
ved to, ze dve gazdiné... to aj moj povedal...ale ja sa jej nestaram do chodu domacnosti aj ked je velmi neprakticka a nevie poriadne navarit... ja by som to robila inak...ale je to jej vec, co si urobi to ma...
ked som ju vyvazala na aute k doktorom a vozila k svagrinke a do obchodu, tak som bola najlepsia, teraz nemozem, tak som najhorsia... este aj o starkeho sa staram, ked ona nie je doma...manzel robi stale okolo domu, vsetko co treba... ale moj muz je neschopny a lajdak a jej druhy synacik je najlepsi, najmudrejsi a treba ich podporovat... jaj keby sa dalo mavnut carovnym prutikom...
dakujem vam baby za podporu, ale budem si asi musiet zvyknut...
@emakiki a čo tak predať dom a kúpiť každému niečo aj tam kde bývate,ak pišeš ,že dom je na muža a je prerobený ,dobre by ste možno predali,a každý by ste kúpili svoje,rodičom niečo menšie a vy by ste si dofinancovali a kúpili väčšie...aj taká je možnosť...povieš ,že je to škoda ,nie nie je nervy máš len jedny a zdravie tiež..lebo jedno z druhým súvisí...dobre si to premyslite...
@emakiki kto chce s vlkmi žiť,musí s nimi vyť......možno časom pochopíš,že prežiješ ty aj tvoje manželstvo,len ak sa prispôsobíš situácii ako sa dá...hore sú len vaše izby? nedajú sa urobiť dvere hore ako sa končia schody?mali by ste viac súkromia aj ticha,dvere totiž majú kľúče.....a tiež vaše izby si zamykajte,je to dosť čudné byť v zamknutej izbe,ale ak svokra raz-dvakrát narazí na zamknutú izbu a nik jej neotvorí,tak jej hádam dôjde...na malé dieťa sa nevyhováraj,ak bude rásť v hluku,tak si na to zvykne/myslím ich hlasnú reč,nie rany z dela/ horši eje,že ty si tam nespokojná,nervozna a toto budeš prenášať aj na dieťa...viem,čo je to mať svokru na inej intelektualnej úrovni,ale dá s ak nej nájsť cesta,nemusíte byť kamošky,ale vadiť sa netreba,ísť hlavou proti múru je v tomto prípade hlúposť,použi diplomaciu..nezávidím ti,ale nepobabri si kvôli tomu manželstvo....ako sa má tvoj manžel kdesi na služobke cítiť,ak sa mu len sťažuješ a hučíš doň? nepôjde do krčmy kde mimochodom nie je núdza o ženskú spoločnosť? rozmýšľaj-....
Nezávidenia hodná situácia. Na Tvojom mieste by som sa s manželom ešte raz v kľude porozprávala o tej hypotéke, s tým, že táto situácia narúša aj Váš vzťah. Ak sa bojíš, že Ťa nevypočuje do konca, tak mu to napíš, mne to už pár krát pomohlo...
Ak napriek tomu nebude ochotný, ďalšia možnosť je úplné osamostatnenie, vlastká kuchyňa, kúpeľňa a hlavne vlastný vchod s guľov. A tiež zvuková izolácia. Táto možnosť je ale tiež finančne náročná.
@emakiki velmi smutne.skusam to pochopit,ale nejde to.ja som sama byvala na shared house,ked sa mi narodili dvojcata a velmi nerada na to spominam-dom ma mat len jednu pani.tieto vase konflikty sa nevyriesia,budu sa len nabalovat a kopit,budes mlcat a trpiet a aj tak sa to raz vsetko na Teba zosype.a ak Ti niekto zasahuje do vychovy,casom to bude len horsie.a ten dovod Tvojho manzela je naozaj hlupy,pokial nevyhrate v lote,tak nebudete byvat osve?vlastne Ti nedal na vyber...
@emakiki radšej by som byvala v garzonke sama ako s "dedkovcami" a pokiaľ by môj manžel chodil na tyždňovky resp. služobne cesty, tak to by som uplne odmietla tam bývať. Potom je jasne, že to nechápe, keď nevidí čo sa tam deje bez jeho prítomnosti 🙄
Na tvojom mieste by som trvala na odsťahovaní sa, ako na prerábaní a dorábaní kuchyne atď. v tom dome. 🤐
zaujímalo by ma,prečo autorka s takým riešením bývania súhlasila pred svadbou? mm si zmyslel 3 týždne pred svadbou na základe hučania svokry a susedov,že ideme bývať k svokre do veľkého domu,aj ked sme sa predtým jasne dohodli,že ostaneme v meste akurát,že naše dva 1izbáky vymeníme za väčší byt...skoro som preto zrušila svadbu,ale neustúpila som,vedela som,že to nie je pre mňa,chodili sme k nej nonstop,ale vždy som vedela,že návšteva skončí a idem si do svojho bytíku
@emakiki myslím, že by si nemala rozmýšľať, ako zmeniť svokrovcov a starkého, v prvom rade oni sú tam doma (aj keď dom napísali na syna, ale to je naozaj len formalita v tomto prípade) a ďalšia vec je, že ich proste nezmeníš... ty by si sa asi tiež netešila, keby sa ti niekto nakempuje do tvojho domu a ešte sa dožaduje, aby si sa ty zmenila a prispôsobila, hoci len čiastočne...
mala by si zapracovať na tvojom manželovi, aby ste sa s bývaním osamostatnili... neviem, on si čo myslí, že každý kto býva vo vlastnom, si na to bývanie pekne našetril? alebo máte vo svojom okolí samých výhercov lotta alebo profesionálnych dedičov? veď hypotéka je v dnešnej dobe úplne normálna vec, v podstate jediný spôsob, ako sa dostať k vlastnému bývaniu...ň
takže nie "ako zmením svokrovcov" ale "ako zmením maželovo zmýšľanie" ...
a popravde, než by som zažívala to čo ty, tak sa odsťahujem k svojim rodičom, tvoj manžel si môže tiež vyskúšať aké je to bývať so svokrovcami a potom možno aj zmení názor na hypotéku...
@emakiki 4 genrácie pod jednu strechou je pre mňa ako osobu vysokoteritoriálnu skôr hororový sen 😠 .Milujem svoje sukromie ,svoj " bordel ", iba naše hádky s manželom ........ Nemohla by som bývať ani s mojimi rodični a ani so svokrou , tam som si to odskušala na víkendy a skončilo to vystahovaním svokry z bytu . Svokra troška zabudla že už matka bola a že už vychovala a tak nejak prešla on line do ďalšej výchovy , počnúc nami dospelými lebo " ona vždy žila pre rodinu ".
Baby ked toto slovné spojenie budete počut od kohokoľvek , vedzte že to je také červená blikajuca kontrolka ako sviňa. 😀
Nechcete hypotéku... Existuje aj podnájom.
@henamichal už vidím chlapa,ktorý z vlastného domu ide do podnájmu 😒
Ja mam skoro to iste. Dom je pisany na muza. Mame dve poschodia. Na hornom byvaju svokrovci a svagrina s frajerom. Na dolnom byvame my a vedla byva (prepacte za vyraz) ale jeho jeb...a starka aj so psom ktory pohrizol moju skoro 3rocnu dcerku. Teraz mame aj 2 a pol mesacnu dcerku a stale je tu buchot a stekot psov nakolko aj hore maju dvoch psov. Dali sme si aj ziadost o najomny byt no cakacia doba je dost dlha a platime este aj hypoteku na tento dom. No myslim ze muz neodide kedze tento dom je jeho vsetko. No ja skoncim na psychiatrii ak neodidem. Chcem az tak vela ked ziadam trocha pokoja a sukromia pre seba a svoje deti?
ja ani nečitam ,čo si napíslala,už len nadpis témy mi stačí....riešenie samostatné bývanie,riešte bytovú otázku...lebo toto budú konflikty nonstop....preč,preč...