4 členná rodinka v jednej izbe

monkabonka
24. jan 2012

Dozvedela som sa ze som tehotna a trosku som sa zlakla, lebo mam 14 mesacnu dceru, s partnerom zijeme u jeho rodicov. Mame jednu izbu a zopar rokov este sa to ani nezmeni. Chcela som sa opytat ci niekto ma skusenost s takou situaciou. Bojim sa ze ak sa dietatko narodi budeme mat v noci peklo. Dcera sa este budi kazdu noc tak 3x a este ju kojim, ale uz iba v noci, lebo inak sa jej nechce zaspat. Da sa to nejak vydrzat v jednej izbe s malym dietatkom a novorodencom, ktory sa budi neustale? Dakujem

kamilka22
24. jan 2012

chapem tvoje obavy. V prvom rade by som asi starsiu dcerku odstavila, ak sa aj bude budit v noci na mliecko, tak jej ho moze dat manzel a ty mozes byt k dispozicii pre mladsie dietatko. Isto to nebude lahke, ale najdete si system. Hlavne musis v sebe najst nekonecnu trpezlivost. Neries teraz predcasne nejaky strach. druhe dietatko moze byt uplne ine ako prve a moze Ti spinkat temer celu noc. Drzim Ti palce, nech to pekne zvladnete, aky budes mat vlastne presne rozdiel medzi detickami? Medzi mojimi su 2 roky a 4 mes.

lili777
24. jan 2012

@monkabonka no asi to budete mať trochu "ozlomkrky", ale staršie dieťa si na plač mladšieho iste zvykne. Ja mám tiež dosť malý rozdiel a moje deti spolu nespávajú. Keď sa malá narodila, tak mala iný spánkový režim a jednu dobu to bolo dosť blbé, keď ona spala doobeda, malý cez obed a ona zase poobede. To som stále niekoho zabávala, aby mi toho druhého nezobudil a to som mala so starším problém v 5-izbovom dome. Každopádne jedna či viac izieb, držím palce, prvý rok bude určite veselý. Ale nájdete si systém, režimy sa zladia a bude dobre. Každé dieťa je iné, moji sú nejakí moc nároční. Síce už spia v rovnaký čas, ale aj tak nie spolu, pretože malý kým zaspí, tak mi dcéru stokrát zobudí. A keď sa zobudí jeden, tak zaručene aj druhého preberie. Malá potrebuje spať aj 2,5 hodiny a to pri synovi nehrozí, za hodinu by ju zobudil. No ale to tvoje prekvapenie z tehotenstva si viem predstaviť. Aj ja som mala také, len môj syn mal vtedy 11 mesiacov. Medzi nimi je necelých 19 mesiacov.

lili777
24. jan 2012

@monkabonka a malú by som určite odstavila. Neboj, ani si nevšimne. Absolvovala som to dvakrát a vždy som s tým mala väčší problém ja sama, syn si ani nevšimol a dcéra po dvoch dňoch tiež nevedela a to bola riadny cecúšik. Aj ty sa vyspíš a aj ona možno začne prespávať celú noc. Moje obe deti do týždňa od odstavenia spali celú noc. A síce som to tu už veľakrát písala, ale ona sa budila každú pol hodinu a to doslova. Odstavila som ju z tohto dôvodu a dnes je dobre. (no dnes zrovna nie, lebo je chorá, ale všeobecne sa to zlepšilo asi o 95 percent)

monkabonka
autor
24. jan 2012

ahoj kamilka. Dakujem, ano planujem ju odstavit, uz zopar tyzdnov pri poobednom spanku ju nekojim, ide to tazko, vzdy mi place, ale snazim sa. asi za mesiac alebo teda postupne ju chcem odstavit uplne. uvidime. bude medzi nimi asi 22 mesiacov, teda skoro 2 roky....Ake to je s tvojimi cez den? Musis si nato strasne davat pozor aby vacsie dieta neublizilo mensiemu?

monuska342
24. jan 2012

@monkabonka ja budem mat taky isty rozdiel ako ty a tiez budeme v jednej izbe lebo mame dvojizbovy byt a vacsi budeme kupovat az neskor myslim ze zaciatok bude o krk ale potom sa nejak zladia 🙂 maly je dobry spac snad bude aj druhe

lili777
24. jan 2012

@monuska342 Ale tak mať vlastný dvojizbák je ešte myslím v pohode, lebo máš ho celý pre seba a pre deti. Čiže vieš nechať jedno spať v jednej izbe, druhé v druhej alebo na balkóne vo kočíku alebo tak. Mať vyslovene k dispozícii len jednu izbu mi príde byť trošku náročnejšie. Ale tak dnes je doba taká, že buďme radi, že nie sme na ulici a máme kde žiť 😉 Nejako to s detičkami už zvládneme.

monkabonka
autor
24. jan 2012

Dakujem za odpovede. Dufam, ze nejak to zvladneme.

viki2912
24. jan 2012

mam kamosku ktora takto zije a saleje.ide sa zblaznit a ma depky ....drzim paste

evka4
24. jan 2012

@monkabonka ahoj, zvladnut to zvladnete, toho sa neboj. bude to tazke, ale nebude to trvat vecnost. dcerku nemusis odstavit uplne, staci zrusit to nocne kojenie, ked sa ti to podari, hlavny problem mas vyrieseny 🙂 ja som to neskusala, ale pediatricka kamaratke, ktora chcela zrusit IBA nocne kojenie, poradila to, ze ma dieta nechat 2-3 noci s niekym inym a ze dieta sa budit na mlieko prestane. Denne kojenie ostalo bezo zmeny. drzim palce.

lucka1987
24. jan 2012

@monkabonka ahoj.. neboj zvladnes to.. osobne s tym nemam skusenost, ale nejedna kamaratka mi tak byva.. v 3 izbovom byte s rodicmi + este jeden surodenec.+ manzelsky par s dietatom... mozno sa naskytne moznost ist byvat ani nevies ako.. kamoska prezila 8 rokov v jednej izbe s dvoma detmi a manzelom, nestazovala si nejako extra.. zvyknut sa da na vsetko... a v dnesnej dobe je to uplne normalny obraz mladej slovenskej rodiny... zial.. pekne tehulkovanie 😉

vulka
24. jan 2012

@monkabonka My síce máme dvojizbový byt ale so 4 ročným synom a 4 mesačnou dcérou spávame spolu v spálni a ide to normálne. Staršie dieťa si zvykne na plakanie toho menšieho v noci.

jankavl
24. jan 2012

ked sa musi da sa... mimochodom, my aj ked byvame sami a mame 5 izieb, po narodeni druheho syna sme dlho spavali cela rodina, t.j. rodicia, dvojrocak a novorodenec nasackovani spolu v spalni🙂. s babatkom sme museli, manzel ma rad svoju postel a dvojrocny nechcel byt odstrceny sam v izbicke aj ked predtym uz spinkaval sam. po kratkej chvile si plac novorodenca ani nevsimal, obcas sa pretocil na druhy bok a veselo spal dalej. vsetko dobre zelam.

sue
24. jan 2012

@monkabonka podľa mňa to zvládnete úplne bez problémov - celú históriu ľudstva žili ľudia spolu - pokope, spávali v jednej miestnosti, deti boli zvyknuté od narodenia sa prispôsobovať režimu a pracovným povinnostiam rodičov (najmä matiek) a myslím, že boli oveľa viac "v pohode" ako dnešné deti, ktoré pomaly od pôrodnice majú vlastné izby s vlastnými postieľkami a o ich plači sa matka "dozvedá" z vysielačiek... neboj sa... toto obdobie malého hniezda bude pre Vás v budúcnosti sladkou spomienkou toho,ako ste si boli blízki.,...

...jasné toto je len pohľad z jednej strany, ale keďže nemáš na výber,tak sa snaž na to pozrieť z tej lepšej stránky...

(moji rodičia dodnes hovoria, že im bolo najlepšie,keď sme sa tlačili v jednoizbovom byte - aj keď s ajeden z nich naštval,keďže nebolo kde tresnúť dverami alebo utiahnuť sa do "svojej izby", museli svoje problémy riešiť hneď...a bolo to lepšie ako dnes vo veľkom dome...)

macamac
24. jan 2012

@monkabonka ahoj,my presne ako píše @jankavl, hoc máme tiež 5 izieb, spávali sme všetci štyria spolu 😅 a to bol syn prvák a malá narodená. on sa vôbec nebudil-ale zas,ani malá 😉 prvý mesiac raz za noc na kŕmenie-a potom už spala celé noci.takže-bol relatívny kľud 😉 jasné,že sme mali možnosť - mohli sme ísť aj do inej izby,predsa,bývame sami a je iné,ak si s rodičmi. proste-mali sme pre seba celý dom a cez deň sme si tak nezavadzali,ak sme nechceli.
neviem,aké izby okrem tej,kde spíte,využívate,či máte spoločnú kuchyňu,obyvku,aké sú vzťahy....či by svokrovci občas v noci nepomohli 😉 alebo či sa nedá zriadiť ďalšia izba 😉
a inak-nevieš, možno toto druhé bude väčší spáč-a bude to dobré 🙂
držím palce 😉

macamac
24. jan 2012

@monkabonka a ešte-poznám rodinu s 5 deťmi a bývajú v 1-izbovom byte 😕 😉
a dá sa...musia 😉

stardust
24. jan 2012

dobrych ludi sa vsade vela zmesti 🙂

anieli_1
24. jan 2012

@monkabonka ahoj ja mam skoro 2 rocneho syna a polrocnu dcerku a byvame v jednoizbaku sice dufam ze tu uz nebudeme viac nez rok ale zvladnut sa to da aj tak na zaciatku musis mat deti pri sebe a teraz keby ideme do vacsieho tak nedam maleho prec lebo by si mohol mysliet ze mala moze a on nie...............a kojim oboch takze da sa to 😀

dulkagabulka
24. jan 2012

@monkabonka ak som dobre pochopila, ide ti iba o noci...
v našej spalni,ked boli deti male, sme spali s tromi detmi..takže zvladnut sa to da....mala som 3 deti za 3,5 roka a boli sme všetci spolu...ja si vobec neviem predstavit, že by som take male deti odložila spat do inej izby ..
a dcerku odstavoat nemusiš..a neskor možeš ešte aj tandemovo dojčit...
neboj, dcerka si zvykne- par noci ju babatko zobudi a potom už nie- aspon u nas to bolo tak...

monuska342
24. jan 2012

@lili777 ja viem ze je to lepsie aj ja som byvala chvilu u rodicov a bola to hroza...ale tu tiez nieje moc moznosti lebo izby su blizko pri sebe a deticky sa budu budit navzajom ale ved nejak sa da zvladnut ked sa chce 🙂

lucia20
24. jan 2012

@monkabonka presne takto sme zacinali aj my. zili sme u muzovho dedka v trojizbovom byte. my sme mali stredne velku izbu. no co ti poviem, des a hruza, vsetko natlacene, ale prezili sme a toho ze dietatko v noci bude plakat toho sa vobec neboj. ked sme doniesli mladsiu tak sme mali v izbe dve postielky, lebo starsia mala 16mesaicov a vobec sa na plac nebudila. a teraz sme doniesli poslednu. deti mali skoro 5 a 4 roky a vobec sa na plac nebudili. v jednej izbe sme byvali so strednou tri mesiace. potom sme uz isli do svojho. ale kedze sme tak dlho boli vsetci po kope, tak nakoniec to dopadlo tak, ze sme este par tyzdnov boli vsetci styria v jednej miestnosti, hoci boli k dispozicii styri izby. baby sa navzajom nebudili, starsia nereagovala na plac mladsej. a teraz ked sa narodila tretia tak isla hned ku dievcatam do izby a nikdy nebol problem, ze by sa navzajom budili. deti na plac nejako nereaguju. teda tie nase su naucene na hluk, nikdy sme nechodli po spickach, ked spali a asi aj to pomohlo. drzim palce. neboj, bude dobre. 😉

emkab
24. jan 2012

@lili777 ahoj, zaujalo ma, ako pises, ze dcerka bola veeelmi zvyknuta na prsnik-u nas je to podobne a desim sa toho, ked ju budem chciet odtsavit..cez den ma nepotrebuje (stale ma vela prace 😀 ), ale v noci bez mamy ani ranu..ako sa ti podarilo ju odstavit?

terina25
24. jan 2012

Ahoj.my máme 2 izb.byt,ale všetci spíme spolu v jednej izbe.dcérka mala 17 mesiace,keď sa syn narodil. 😉 samozrejme,že zo začiatku to bolo dosť o držku.niekedy sa zobudila na ten plač v noci,ale väčšinou spala.kojila som tak,že syn spal s nami na manž.posteli ,a keď sa zobudil v noci,tak som mu len strčila prsník do úst a papal.takže ani poriadne neplakal.ale kojila som len 2,5 mesiaca a potom som dávala UM a to bolo horšie,lebo potom plakal,kým som robila ja mlieko a to sa potom dcéra budila.spal s nami v posteli do 14 mesiacov.

dcéra bude mať teraz 3 roky a stále spí s nami.a ani by som ju nedala do druhej izby.bolo by to ako keby som ju odstrčila a bola len zo synom.a myslím si,že ani by to nezvládla.mne to vyhovuje ,tak ako to je,že sme všetci pokope.večer im prečítam rozprávku,dám im oboch ruku-spia v postieľkach,a potom zaspia.ˇ

neboj sa,určite to zvládneš.aj iní to zvládli.začiatky budú hrozné,ale prežiješ.držím palce

monkabonka
autor
25. jan 2012

Dakujem za vsetky reakcie. verim, ze aj my to zvladneme. ved nie som na to sama. aj ocino nam pomoze. dcerku by som ani nechcela dat do inej izby ani ja, nechcem ju este nechat samu, a este mame skoro osem mesiacov, mozno ze sa zmeni aj ona, a nebude sa v noci tak casto budit. Len aby sme to mali s druhym dietatkom inak ako sme mali nasou dcerou. ona velmi vela plakala, horko tazko som ju zaspavala kazdu noc.....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lili777
25. jan 2012

@emkab No plánovali sme dlho ju odstaviť a nakoniec sme to urobili tak, že manžel s ňou spal asi 5 nocí v inej izbe. Presťahoval si tam postieľku a keď plakala, tak ju proste utišoval, hladkal. Lenže tie detičky to mlieko od mamy cítia, lebo pri mne jačala a jedovala sa. To jemu nerobila. Jednu noc bola viackrát hore, druhú ešte ako tak a potom to vzdala a neplakala. Za 6 dní nevedela čo je prsník. Neučili sme ju na žiadnu vodu, čaj ani nič podobné. to je podľa mňa len prechod od jednej závislosti k druhej. Niektoré deti vedia ísť do extrému a ešte aj v troch rokoch vyžadovať 3 flaše čaju za noc. Ja som tak počula v TV radu doktorky Šimovičovej, že rodičia sa väčšinou boja viac toho odstavovania a majú s tým problémy viac ako deti. Vraj každé dieťa cca za 48 hodín zabúda a prestáva sa dožadovať. Treba len trošku vydržať. A nikomu neberiem názor, že kojiť bude do troch rokov. My sme proste odstavili, lebo to bolo vzhľadom k situácii nutné. Držím palce

emkab
25. jan 2012

@lili777 dakujem za odpoved. No neviem co sa nam porobilo, ale vcera mi zaspala o 20,15 a zobudila sa rano o 5,30 ....a nezobudila sa ani na to, ako som ju od strachu chodila kontrolovat 😀 Nerobim si iluzie, ze by sa takto zrazu sama oducila, ale bolo to super 🙂 My teraz nie sme v situacii, ze by sme sa chceli uz odstavit, len viem, ze to raz pride, tak s asnazim na to nejako pripravovat..lebo mam pocit, ze je na mna, resp. moj prsnik fixovana privelmi :-/ Tak uvidime co tuto noc 😉