4,5 ročná dcéra má strach z otca a jeho priateľky

sandrusa2803
29. okt 2014

Ahojte mamičky alebo nemamičky.Riešim problém alebo dilemu.Mám staršiu dcéru z predchádzajúcého vzťahu.Má 4,5 roka.Dnes som už šťastne vydatá,mám druhú dcérku..bývalí mi stále robí problémi,skôr intrigi ale naučili sme sa stým už žiť.Bývalí si cca pred rokom našiel priateľku,býva u nej,čo som sa aj potešila..Lenže poslednú dobu dcérka nechce chodiť k otcovy čo mi bolo zvláštne lebo zakaždým sa tešila.Dostáva panický strach keď jej poviem,že ide k ocinovy,hovorí že nechce ísť a tak..Poslednú dobu keď aj príde po víkende tak mi hovorí,že Žaneta (jeho priateľka) je zlá,Žaneta ju bije a aj tatino,že plakala.Inokedy zas príde domov úplne iná,zlá,jedovatá,nedá sa to ani opísať,nezvládnutelná.Doteraz som to nejako moc neriešila,snažila som sa o tom porozprávať s bývalím,ale on otáča všetko proti mne..Svokra mi povedala,nech to neriešim že aj tak nič neporiešim že malú mu musím dávať aj tak.Ale ja nechcem.Mával ju pravidlne ako sa len dalo ba aj viac ako by som mala,ale už to chcem zmeniť na raz do mesiaca.Ale zas viem,že bývalí má dá zas na súd ako každý rok že mu bránim styk s dcérou a zas začne robiť problémi a toho chcem ušetriť aj moju a manželovu rodinu.Ale prizerať sa nato ako dcéra trpí mi tiež nieje povôli.Vôbec nevidím východisko.Ak máte alebo mali ste podobný problém,skúsenosť alebo radu,budem rada.Ďakujem 🙂

katarinamarkova
29. okt 2014

@sandrusa2803 tak ho jednoducho predbehni ked vidis ze kontakt s ocinom a jeho novou priatelkou malej nerobi dobre, poziadaj o upravu styku s otcom ty, nech sa s nou stretava napr. pod tvojim dohladom, alebo nie tak casto.....

guinevre
29. okt 2014

@sandrusa2803 Mozno by bolo lepsie zajst s malou k psychologovi, ten aby asi najlepsie vedel povedat, ci si to mala vymysla alebo nie. Moze byt aj to, ze mala je na otca naviazana, otec mal cas iba na nu, ale teraz ked ma priatelku, mozno ziarli, su aj take pripady. Na druhej strane, moze sa stat, ze otcova priatelka je naozaj na nu zla., ale to by aj sam otec urcite videl. Hlavne sa treba porozpravat aj s otcom, mozno aj s jeho priatelkou, aby si vedela, co s tym mas dalej robit.

bonaqa2013
29. okt 2014

požiadaj súd o posúdenie návštev dcéry u otca. Možeš napísať aj na HNonline. sk Poradňa - odpovedajú právnici na otázky čitateľov

materina_duska
30. okt 2014

Naozaj neviem, ako dcerke pomozes tym, ze k otcovi bude chodit menej. Akoze nevaddi, ze ma strach tam chodit, ved raz za mesiac vydrzi? Patraj prosim ta po pricine, co sa deje, ci uz u Ex, alebo u psychologicky. Moze ist o dcerkinu ziarlivost ale aj o sexualne zneuzivanie zo strany Ex. Toto si treba uvedomit, ze moznych scenarov je milion. A obmedzenie styku je velmi chaby pokus o pomoc malickej.

koala7
30. okt 2014

Nebrala by som spravanie dcery na lahku vahu, z toho co pises to vyzera na psychicke a mozno aj fyzicke tyranie. Ak by som mala ja podozrenie ze nieco taketo sa mojmu dietatu deje u otca s novou partnerkou, okamzite by som sa obratila na psychologa, ktory pomocou roznych metod, kreslenia, rozhovorov s malou moze zistit viac. A zistila by som si na socialke alebo u pravnika, ako postupovat s dalsim stretavanim, ze mas podozrenie a chces stretavanie pozastavit kym sa veci neobjasnia. Pretoze tvoja dcera potrebuje momentalne pomoc a brat vazne, a jedine ty jej v tom mozes pomoct

kaktusik007
30. okt 2014

@sandrusa2803 netreba panikarit, ale netreba to ani zanedbat.
viem o com pisem.
takze - treba najst naozaj dobreho detskeho psychologa, na ktoreho sa vies na 100% spolahnut a budes jeho zaveru verit. Nech by to stalo cokolvek - ci uz cas (cestovanie cez 300 km) alebo peniaze (taxa u psychologa na hodinu). Ide o tvoje dieta a ak sa tam nieco deje, ty to nezistis. Ak to budes zistovat, mozes viac spravit skody ako uzitku, toto fakt nechaj odbornikom a aj ked by ta ten psycholog vysiel v sucte na 200 eur, stale je to najlepsie minutych 200 eur v tvojom zivote, to mi ver.

takze ziadne upravy styku len tak od brucha, lebo mas pocit... pekne systematicky zistit pricinu treba, presne ako pise
@materina_duska

a co sa tyka socialky a pravnika -- co radi
@koala7 - aktualne je to zbytocne -- lebo v podstate ty nevies, co sa deje... musis proste najprv zistit pricinu, a ak pricina bude dost vazna, psycholog sam odporuci co dalej - ci je vhodne styk upravit, alebo rovno zakazat... A az potom chod s tym na upsvar.

ale hovorim, potrebujes nezavisleho psychologa, nie takeho, co ti napise to co ty chces... proste fakt seriozneho, ktory chce zistit kde je pravda, pretoze iba pravda tvojej dcere pomoze.

lujza123
31. okt 2014

@sandrusa2803 vies si predstavit situaciu ze by si dceru mohla vidiet raz za mesiac? Myslim ze pre deti je kontakt s druhym rodicom velmi velmi dolezity. Len tak stopnut navstevy bez toho aby si zistila preco nastala zmena v spravani malej nieje dobry napad.

Tam moze byt mnoho pricin? Nezacala sa takto spravat vtedy ked sa Zaneta nastahovala k tvojmu EX? To sa velakrat stava, kym ma tatino kamosku je vsetko OK ale akonahle dieta zisti ze ide o nieco viac zacinaju problemy. Deti su ziarlive, nechapu lasku medzi dospelymi, pre nu je to to iste ako by bolo pre teba keby si tvoj manzel nastahuje domov milenku.

A je tam este druha vec, staci si precitat par tem tu na fore. Vela zien nedokaze absolutne akceptovat deti z predchadzajuceho vztahu ich chlapa. Deti su zle, protivne , nevychovane, ex stale pyta peniaze, decka tam musia travit vikendy a slecnam sa to nepaci...takze pes moze byt zakopany aj v napatom vztahu medzi tvojou dcerou a Zanetou......ak to dokazes hodila by som rec prave s nou. Bez emocii, vecne, o tom ako travia vikendy, ci je nieco co im vadi ohladom malej..

lujza123
31. okt 2014

@sandrusa2803
Inac taketo situacie poznam velmi dobre. Mam dceru, teraz mala 5 rokov, odmalicka mame striedavku s mojim ex, chodi tam kazdy druhy tyzden uz od stredy do nedele...Su obdobia kedy to deti znasaju velmi dobre a su aj obdobia kedy je to tazsie.

Napriklad v lete ked bola zatvorena skolka tak tam byvala celych 7 dni. Kym bol on v praci, bola u babky (ex mami) spolu so sesternicou a ich tetou, ktora babam robila program, kupko zmrzlinky atd atd Jasne ze ked mala ist potom ku mne tak spustila scenu pred autom, sa rozpistala ze ona nikam nejde, ze ona chce byt u tatina. Vies si predstavit ako mi bolo, aj som si doma poplakala. No prazdniny presli, sesternica jej odisla, vsetko nabehlo do normalu a moja dcerka uz zase vyskala od radosti ked som po nu prisla...neviem si predstavit ze by na zaklade tohoto ex poziadal sud o povolenie navstev ku mne raz za mesiac...to by som neprezila....A podobne sceny par krat urobila aj ked mala ist k ex...bolo to take par mesacne obdobie kedy znasala to striedanie nie moc najlepsie (presne vo veku 4 a pol roka )...

Deti v tomto veku zacinaju niekedy trochu vedome klamat (alebo skor vymyslat si, ci prehanat). My to mame doma casto...hovori ze u tatinka si nemusi upratavat hracky, nemusi jest co jej nechuti, nemusi chodit spavat ked sa jej prikaze..a kopu veci o ktorych viem ze by to ex urcite nedovolil

Alebo napriklad som ju pocula ako hovori mojej mame ze "mamina ma zbila" Ja nepouzivam fyzicke tresty, maximalne ju capnem po zadku ked nieco zajde do extremu a to sa stane par krat za rok...no ziadne vyprasky varechou ako si pamatam ja z detstva. Tak to bolo aj ten den kedy na mna zalovala ako som ju zbila...jedno capnutie po zadku...takze pozor aj na toto

Hlavne nekonaj unahlene a neries hned sud...ten nevyriesi vase problemy. Skus psychologa, rozhovor s ex, Zanetou, aj ked dostala od nich po zadku je mozne ze fakt vyparatila nieco, za co by dostala aj od teba. Malu treba pripravovat na navstevu u tatina dlhsie predom, dohodni sa s EX ze ked si ju bude preberat nech ju vezmu hned kdesi na zmrzku, ihrisko a aj to malej hovor predom aby sa tesila