28 ročná dcéra je nezodpovedná, neviem si s ňou rady

19. jún 2020

Prajem pekný deň.
Prišla som sa poradiť ohľadom mojej dcéry (28 rokov).
Žije mimo domu už zopár rokov. Odišla pracovať do zahraničia pred 5 rokmi, pracovala 2 roky vo Veľkej Británii. Viac nepracovala ako pracovala. Momentálne je v Českej republike spolu s priateľom, nepracuje. Neprihlásila sa na zdravotnú poisťovňu a nikde nemá zdravotné poistenie. Ak by sa prihlásila na Slovensku, musela by si spätne doplatiť dobu, počas ktorej nebola poistená, teda asi dva roky. Nemá ani lekára. Ako jej vysvetliť, že takto to nejde? Má dosť rokov, ale ako vidím, rozum žiadny.
Nerada by som, aby jej naskákali dlhy, ako to riešiť?

fiafia
19. jún 2020

Ejha, dievča si zarába na poriadny problém. Ešte k tomu príde tehotenstvo a je vymaľované. K tej zdravotke, to je riadny prúser, človek nikdy nevie. Nech si len zistí koľko stojí jeden RTG, deň v nemocnici ako samoplatca. Má dosť rokov a keď si to doteraz neuvedomila tak tu treba zrejme pad na dno. Aj keď ako matka si neviem predstaviť NATO čakať. No tu by asi nepomohlo všetko zaplatiť za ňu.

janinah
19. jún 2020

Nijako neporiešiš dospelého človeka,najhoršie ,čo môžeš urobiť je platiť to za ňu.Ak j epriateľ rozumný,čo asi nie je,tak s ním porozprávať ako chcú riešiť napr. tehotenstvo a platby s tým spojené.

0silvia0
19. jún 2020

príde situácia, že bude potrebovať lekára a dievča sa zbadá... predpokladám, že pomoc bude hľadať u rodičov... Ešte raz jej to rázne pripomeň a oznám, že prípadné náklady so zdravotnou starostlivosťou jej riešiť nebudeš, aby si bola toho vedomá. Je dospelá, to, že je nezodpovedná, si musí riešiť už sama.

autor
19. jún 2020

@fiafia Áno a neviem ako si to predstavuje. Zatiaľ je zdravá, chvalabohu, ale ak budem mať zdravotný problém, všetko si bude platiť sama. Veď nech sa v Česku zamestná, ale ona nie je do práce.

@janinah Neviem ako to majú, no ak by otehotnela, nebude mať nárok ani na rodičovský príspevok? Alebo ako sa to vôbec rieši?

autor
19. jún 2020

@0silvia0 Už som sa s ňou o tom bavila, vraj to nevie vyriešiť, na Slovensku sa prihlásiť nemôže, lebo je odhlásená zo zdravotnej a nemala by sa na základe čoho prihlásiť. Musela by spätne doplatiť poistenie od doby, čo nepracuje.

lenuliatko84
19. jún 2020

Ono jej raz pride upozornenie nech to zaplati a ak nezaplati budu tam velmi vysoke úroky. Je dostbstara na to aby bola zodpovedna. Dohovor jej estebraz a ak sa nic nezmeni kasli na to

majkeel
19. jún 2020

Ak nepracuje v cz, tak trvaly pobyt ma na Slovensku. Nech si plati minimalne zdravotne poistenie ako dobrovolne nezamestnana osoba na sk (70,91 Eur mesacne). Moze na poistovni povedat, ze doteraz platila v cz. Ak bude mat stastie, nebudu chciet potvrdenia z cz. Ak nebude, tak bude musiet doplatit chybajucu dobu. Ak jej chces pomoct, plat zdravotku za nu. Ked sa dostane do pruseru, mozno raz dostane rozum a este ti bude vdacna.
Musi si uvedomit, ze je to vychcanost cakat, ze ju zadarmo osetria, ked sa jej nieco stane, za peniaze tych co platia poctivo.

lenuliatko84
19. jún 2020

Zdravotne pistenienie je povinne nie dobrovoľne

autor
19. jún 2020

@lenuliatko84 Ona je odhlásená od roku 2016 zo Slovenskej zdravotnej poisťovne. Takže ona sa musí buď zamestnať v tom Česku alebo sa prihlásiť na Slovensku s tým, že od 2018 si neplatí nikde a spätne to doplatí.

autor
19. jún 2020

@majkeel Ona je odhlásená a prihlásiť sa musí sama. Ja to za ňu urobiť nemôžem.

modrava
19. jún 2020

nepride sa prihlasit ani ked jej slubis pomoc a zaplatis za nu dlh? z coho zije ked nepracuje, vies?

lenuliatko84
19. jún 2020

Ano .nech aa neboji v dnesnej dobe jej daju splatkovy kalendar.len nech neni lajdava da si to do poriadku lebo su ju vsimnu o 10 rokov a nedoplati sa

majkeel
19. jún 2020

Musis ju dokopat s tym, ze nech sa iba prihlasi, ty to za nu zaplatis a ak raz dostane rozum, ti to vrati. Prepac, mas momentalne na vyber. Bud sa na nu vys..ies, alebo to za nu zaplatis.
Vychova za nezodpovednost moze iba ciastocne. Vychovas rovnako dve deti, zalezi aj an povahe, jedno bude poctivy pracant, druhe nezodpovedny lempl.

autor
19. jún 2020

@modrava Na to je moc hrdá, aby som za ňu ja zaplatila. Ona ma nikdy o pomoc nepožiadala. Čo viem, tak ju živí priateľ.

modrava
19. jún 2020

pomoc som myslela v pripade, ze je v nudzi a nema peniaze. takze to je pohodlnost..

autor
19. jún 2020

@modrava Ani tak by ma o pomoc nepožiadala. Viem, že aj v minulosti keď mala problémy, radšej poprosila o pomoc iných ľudí, len mňa nie.

oktoberbaby2020
19. jún 2020

mat taku maminku ktora sa stara a boji sa....ja viem ze to boli a bojis sa, ale uz je samostatna, viac nez upozornit ju na to nemozes.

majkeel
19. jún 2020

No vies, to su dnesni milenionali, pracovat nebudu, odvody platit nebudu, su prilis hrdi, zobrat peniaze od rodicov, ale ze ju zivi chlap a lezi doma, ani sa len o deti nestara, to hanba nie je, to je moderne. ;)

autor
19. jún 2020

@majkeel Áno, táto generácia má priveľa práv, ale žiadne povinnosti. Chlap ju živí, veď je to povinnosť muža, ako sama povedala. S ňou sa nedá, neviem po kom je.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
modrava
19. jún 2020

ak vies o niekom na koho da.. surodenec, kamaratka.. tak mozno cez nich. ale inac asi nic, len si povzdychnut a drzat palce nech dostane rozum cim skor.

mogaa
19. jún 2020

Za mňa, bola by si sprostá ak by si tú zdravotku za dcéru platila....sama si napísala že do práce veľmi nie je a živí ju priateľ....a to nie je len ZP čo platila do teraz, ale musela by si za ňu platiť stále...no dcérenka nech príde na Slovensko a prihlási sa na UP(vtedy za ňu bude ZP platiť štát) ...ale dlh nezmizne, on ju počká....čiže pokiaľ nevyrovná dlh, lekár ju neošetrí - len akútny život ohrozujúci stav)....takže ak otehotnie, prísť na Slovensko, prihlásiť sa na UP a ZP požiadať o splátkový kalendár....

mogaa
19. jún 2020

*čo neplatila

terezka1947
19. jún 2020

Nehnevaj sa....ale cim sa zivi?ze nepptrebuje pracovat?
To si vzdy najde priatela na starostlivost?ci co je to za priatel,kt.je jedno,ze nepracuje?
Raz krasa odide....

nelca84
19. jún 2020

@majkeel ma platiť zdravotne poistenie za 28 ročnu dceru? plus zaplatiť niekoľkoročný dlh? a čo ešte by jej mala zaplatiť? aj keby šlo o moje dieťa, by som musela na hlavu padnúť...

majkeel
19. jún 2020

@terezka1947 Maju klasicky vymenny obchod. ona poskytuje sex, on pracuje a poskytuje ubytovanie, stravu, dovolenky,.. Ked krasa odide, nebude co vymienat ...

0silvia0
19. jún 2020

@terezka1947 no veď evidentne pracovať nepotrebuje, keď ju chlap živí... nemusíme všetko chápať...

terezka1947
19. jún 2020

@majkeel ale toto,co opisujes je vlastne prostitucia,akurat trosku obojstranne vylepseny.model.
Vien,ze mnoho mladych dievcat tak.funguje (co neznamena,ze dcera autorky).
Len nechapem....co to je za zivot?a potom si najdu hlupaka,kt.ich bude lubit,ozeni sa s nimi a oni budu dalej uzivat zivot,on sa trapit a zarabat na ne.
Mam pocit,ze mnohe zeny si v dnesnej dobe hanbu otocili na prednost.

terezka1947
19. jún 2020

@0silvia0 ver mi,ze ja ani radsej nechcem chapat.

karolinakr
19. jún 2020

@majkeel ty hrozne závidíš.Všimla som si, že sa nevieš preniesť cez to, ked chlap živi ženu a si tak emancipovaný, že pre teba je to koniec sveta.Ja si myslim, že na tom neni nič zle, ak mu ona robi servis doma a častox v posteli.Niečo za niečo. Nerobit 5 rokov by ma nebavilo, vždy sa človek dokope k tomu, že nakoniec si aspoň brigadu najde, ale fakt ta mužská zavist je očividna.A hlavne bohačov, kt.na to maju a mohli by 3 ženy živiť