2 mesiace život v inej krajine

queen_mary
22. dec 2023

Ahojte,

Mame moznost/a chceli by sme skusit zit nejake 2-3 mesiace v inej krajine - kym nie su deti skolopovinne a chceli by sme to zrealizovat behom buduceho roka.

Boli ste tak niekto niekde? Ako sa vam to pacilo? Alebo je nejake miesto, kam by ste tak chceli ist/pripadne kde viete, ze je takto nejaka slovenska komunita? (Napr ako na koh samui).

Celu dobu sme operovali s tym, ze tak skusime spanielsko (valenciu, malagu), ale pred final rozhodnutim este chcem porozmyslat aj nad inymi krajinami/miestami, ktore su vhodne pre deti/je tam pre ne vela aktivit (cez more, detske ihriska, muzea,...).. mozno aj ked su drahsie letenky, ale zivot tam (ubytovanie a strava) je lacnejsi.

nazli24
22. dec 2023

severny cyprus, zila som dva roky, istanbul - izmir, zila som rok,

melanta
22. dec 2023

Momentálne sme vyše roka v Stockholme, máme bývanie na Tenerife. Bola som v minulosti niekoľko mesiacov v New Yorku, na Islande, v Mníchove, v Hong kongu, Dubaji. Nikdy som ale nikam nešla len tak skúsiť na 2 mesiace. Vždy bol dôvod cestovania práca. Pokiaľ nejdeš niekam žiť tak, že tam budeš pracovať a žiť bežný život, tak celkom nechápem, čo tým chceš získať. Lebo ak si urobíte len akoby 2 mesiace prázdnin, tak ťažko zistíš aký je v danej lokalite skutočný život. Ak si chcete urobiť len 2 mesačný výlet, tak si vyberte miesto, kde sa vám páči. Alebo si vyberte miesto kde viete uplatniť svoju kvalifikáciu a prax, zamestnajte sa a normálne tam choďte žiť.

queen_mary
autor
22. dec 2023

@melanta no, muz moze robit remote, cize my pracu nehladame, tu mame. Len proste chceme skusit zit v inom meste.. podla mna tie 2-3 mesiace uz su trosku doba, ze si to skusis

nickpick
22. dec 2023

kamoska je teraz takto s rodinou (3 deti) na Filipinach, sli na 2 mesiace….

dankanka
22. dec 2023

@queen_mary skusis si leda tak z pozicie turistu..ale ak vam to staci, preco nie..

mclissa
22. dec 2023

Ja by som isla do Indonezie.

melanta
22. dec 2023

@queen_mary podľa mňa nie, ani náhodou za 2-3 mesiace nezistíte aký je skutočný život v danej krajine, ak tam neriešiš prácu, dlhodobé bývanie, zdravotnú starostlivosť, školu škôlky. To píšem ako človek, ktorý si toto skúsil pracovne veľa krát na dlhšie obdobie a v mnohých krajinách. Ale vyskúšajte. Len pozor, ak muž full remote nerobí sám na seba ale robí pre firmu sídliacu na Slovensku, musí vyriešiť v práci výkon mimo SR. Kvôli daniam. Väčšina firiem to zamestnancom nepovolí, pretože to pre ňu znamená daňovú komplikáciu.

beloved
22. dec 2023

@melanta Aky je zivot na Islande /nepytam sa na pocasie a klimu/, zaujima ma zdravotnictvo, skolstvo, bezni ludia... ostala by si tam zit s detmi alebo ani nahodou? Dakujem

queen_mary
autor
22. dec 2023

@melanta no nepotrebujem to uplne na 100% so vsim vsudy, ale urcite nam to nieco da... ano ano, oni maju ofiko povoleny remote..

zuzanockamt
22. dec 2023

@queen_mary Áno, skúsili sme ako bezdetní, 3/4 roka v UK (sever Anglicka a Londýn).

melanta
22. dec 2023

@beloved ľudia v okolí boli veľmi milí, zo všetkých krajín tam som získala najviac priateľov. Čo ma tam prekvapilo bolo koľko detí aj dosť malých behá kade tade po vonku, aj večer. Akože kriminalita je tam nízka, ale i tak ma to prekvapilo. Zdravotníctvo sme nevyužili. Za mňa to aké bolo veľmi pochmúrne miesto, počasie a strava bola pre mňa veľké nie. Ale ľudia ma príjemne prekvapili na to, ako nehostinne tá krajina pôsobí.

slniecko5
22. dec 2023

Za slobodná som bola mesiac v nórsku, Bergen, nádherná krajina, ale chladná a malo slnka, plus vtedy tam bolo draho (dnes je to možno rovnako ako u nás), zase všetci vedia anglicky, ale to Španielsko mi znie lepšie, tiež sa v lete chystáme, veľmi nás tam ťahá. Ceny ako u nás.

melanta
22. dec 2023

@queen_mary majú oficiálne povolený full remote zo zahraničia? Pretože tam musí zamestnávateľ inak riešiť dane v čase, kedy človek pracuje z inej krajiny. Čiže je potrebné vopred ohlásiť z akej krajiny bude pôsobiť.

beloved
22. dec 2023

@melanta Si zlata, dakujem za infosky 🙂
Sice sa tam nechystame zit, ale tato krajina ma vzdy fascinovala 🙂

melanta
22. dec 2023

@beloved ak sú financie na cestovanie, určite odporúčam navštíviť Island. Krajina je to krásna a to vravím ako človek ktorý má rád teplo a more.

beloved
22. dec 2023

@melanta Mame to v plane, len je to momentalne odlozene na neurcito, starame sa doma o 84r babku ☹
Ale je to presne, ako si napisala. Jedna vec je, ked clovek pride do krajiny, ako turista a uplne ina, ked tam zije, ma tam pracu. Mna prave velmi zaujima ten bezny zivot, ked tam clovek pracuje.

oliverceky
22. dec 2023

@melanta ako sa žilo v Dubaji?

miadi
22. dec 2023

Za dva mesiace ozaj je to skor ako dlha dovolenka nesppznas to ako sa zije v krajine. Tvoj muz bude robit z domu a ty budes s detmi chodit von na prechadzky. Budes vediet len ako to tam vyzera . O zivote tam nebudes mat realnejsiu predstavu ako turista . Ale aspon uvidis ci sa ti tam paci priroda obchody infrasttuktura restauracie atd.

petamich
22. dec 2023

oficialne povoleny home office a povolenie vykonavat pracu vzdialene zo zahranicia naozaj nie je to iste

kedze napr. mozete ist mimo EU, krajiny tretieho sveta atd. a ak manzel pracuje s nejakymi citlivymi udajmi moze to byt problem, lebo GDPR, pripadne danova povinnost, pracovny uraz rovnako, takze toto by som si este overila

a inak ja osobne by som sla asi smer spanielsko (mallorca napr.), pripadne ma vzdy zaujimali skandinavske krajiny alebo Bali ale tam uz moze byt problem casovy posun

nikoletta1712
22. dec 2023

@queen_mary Ja idem po lete na tri mesiace “ žiť” do Ríma…Nebudem tam pracovať, chcem si tam jednoducho užívať každý deň, skúšať jedlo, kávu, piť víno, spoznávať miestnych ľudí, nakaziť sa tým ich pozitívnym prístupom, zdokonaliť sa v jazyku…
Táto krajina sa mi vždy páčila, milujem Rím❤️…

kikushaa
22. dec 2023

Ja som zila 2m v parizi, mala som kurz a posala som tam diplomovku, potom som zila v norsku bergene - tam som bola pol roka - ak budete mat ho tak nikto za vas v danej krajine nebude platit zdravotku, v norsku to ako samoplatca bola celkom smrt 😁 na dva mesiace to vykryjes cestovnym pooistenim, ale keby ste tam zili, no poriadne zvaz vsetky za a proti

liusa82
22. dec 2023

my sme boli tak na vyše mesiaca v mexico city a potom aj v thajsku.Mexiko sa mi velmi páčilo bolo tam počasie akurát.Hovoria že kriminalita je tam dosť velká ale nám sa nič nestalo ani navečer.Ale bývať celý život by som tam asi nechcela.V thajsku bol na mňa už moc velký hic

olimuc
22. dec 2023

València vysla uz v neviem akom prieskume ako najlepsie mesto pre priselcov … neviem ci to bolo v novinach alebo v TV ani v ako jazyku, potom bolo tusim Alicante. Ja sa citim doma v Barcelone v mojej stvrti Poble Nou (ro sice vela ludi nechape) zdravotne neviem, mala som dlhy cas privatne ale ked je zle treba ist do statnej nemocnice. Skola / skolka zalezi podla financiï a takisto aj obcianstva… napr maly ako nemec ma narok na miesto vo velmi renomovanej nemeckej skole, mozno aj na “narodne” stipko … mne sa viac paci miestna skola .,. Ale ako krajina za mna super

darkswan
22. dec 2023

My sme vyyzili matersku moju a boli s detmi mesiac na Fuerteventura, keby starsia nemusela do skoly sme tam aj pol roka☺️

miadi
22. dec 2023

@liusa82 v Mexico City som zila 2.5r aj dost casti mexica som precestovala . Nikdy sa mi tam nic nestalo. Pre mna fascinujuca krajina .

liusa82
22. dec 2023

@miadi mne sa tiež velmi páči latinská amerika.Ovela viac ako španielsko ked to porovnám

miadi
22. dec 2023

V HK China som zila mesiac a neviem ako sa tam naozaj zije ale nieco mi tam nesadlo. Na Floride som bola dokopi 3m ako turista milujem ju ako turista ale ako sa tam naozaj zije.. to vies az vtedy ked tam mas job a zijes tam aspon rok. . Podstatne je ake pracovne prilezitosti tam pre vas realne su na trvali pobyt. A idealne ovladat dokonalo jazyk.

miadi
22. dec 2023

@liusa82 Ono mexico je este severna amerika. 😊ale chapem ako to myslis. Aj ta ich spanielcina sa mi paci viac ako original. Nešušlava 😆pre bezdetnych uplne super party mesto s xxx moznosti restauracii barov nocny zivot . V tomto na nich nema ani NY ani Vegas Podla mna . Krasna rozmanita priroda pustnate hory v jednej casti a dzungla v inej.

miadi
22. dec 2023

@nikoletta1712 Ty ides do Rima zazit Eat pray love ❤️ Alebo len eat eat and fun 😄uzi si to!

nikoletta1712
22. dec 2023

@miadi Zlatá😅…Nebudem sa brániť ničomu🫢, ďakujem krásne❤️…