Mamičky bude tento rok ten rodičak zvýšený o 10€ ?
no je to jeden z prislubov (ktorymi sa chvalia), ktore ma na svojej stranke aj mpsvar sr (na zakl.progr.vyhlasenia vlady),
https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-med...
legislativne to tak zatial nie je, uvidime ako dopadne legislativny proces, snad k tomu pride
Chcelo by to aspon 300€ !!na tuto dobu..
Prispevok nie je urceny na vyzitie, je to LEN prispevok.
A baby na dvojicky neviete bude sa o kolko zvysovat ? Tiez len o 10€? Bez tak je to malo.na jedno dieta 204 € ale na dvojky 254€ .to co je?? :/
Ach baby je to len PRISPEVOK nie suma na vyzitie....
Z toho sa nedá vyžiť a veľa žien žije len z toho príspevku ktorý by mal byť vyšší lebo sa nedá aj pracovať aj byť doma s malým bábätkom aby bol ten príjem vyšší...
Uz zase 😀 jaj, toto je uz smiesne, jasne, nech rovno daju vo vyske min.mzdy, no nie? 😀
cele je to nastavene zle. ja nastastie mozem okaslat to, ci pridaju, alebo uberu 10 €. ale zduse ma vytaca, ze tento stat nijako nepomaha zenam matkam po odrodeni a popri vychove deti v zamestnani. mal by motivovat zamestnavatelov, aby neodmietali zamestnavat zeny s detmi. bud prispevkami, podobne ako pri dlhodobo nezamestnanych, alebo inac ... a taktiez, RP by sa mal odvijat ako materska od toho, ci zena uz zarabala, teda nieco do soc. systemu odviedla ... resp predlzit matersku trebars na rok a napr aj skratit RP.
Od rocneho dietata sa uz lahsie vracia do prace, ako od polrocneho, casto este kojeneho, naviazaneho len na matku :( Po roku uz je aj dieta samostatnejsie aj matke uz niekedy zahrabava a rada uz poriesi aj pracu ...
A dalsia vec - u nas absolutne absentuju kratsie pracovne uvazky.
jo - a teda kedy sa tento zasraty stat spamata a poriesi aj skolky? mal by garantovat miesto v skolke po ukonceni RD. verim tomu, ze mnohe matky nemozu ist do prace, lebo bud nemaju kde dieta dat, alebo tiez nie je mozne vcas dieta zo skolky vyzdvihnut. (kamoska pracovala do 16te, ked skolku zatvarali, ked nemohli starky a manzel bol v sluzbe, mala sakra problem. u sestry dokonca zatvarali skolku este skor, lebo pani ucitelka utekala na autobus domov, aby nemusela prestupovat ... )
.. skratka cele zle. a uplne prt, ze teraz sa ten hranol bude bit do prs, ako on zenam pomaha a dal im az 10 €! velebnosti, du blejt :(:(:(
@ukulela presne si to vystihoa, toto je zakladny problem, co treba riesit a nie zvysovanie rodicaku, aby iste matky sedeli len doma a brali prispevok. A tiezma stve, ze ja ako pracujuca, mam dostat to iste, ako napr.studentka, ktora nerobila a radsej si nechala urobit dieta, aby nemusela ist pracovat
Si zoberte ze dieta ked ma koliku, my sme za mesiac mozno 100vku dali len na tie lieky lebo odporuci ti ten, ten, ten a dietatu das aj to posledne..ale co tie mamicky co ziju same a mozno aj dve deti maju a ten prijem 254€, z toho sa proste neda vyzit. Alebo ked matka nekoji ved len nutrilon jedno balenie stoji 15€ a na mesiac treba aspon 4. A kde su este plienky a oblecenie...je to smutne ze aj v politike lamentuju ze sa porodnost znizuje no samozrejme u bielych len, ale nikto neriesi otazku ze preco..to 10€zvysenie fakt vsetkym mamickam zabezpeci slusnejsi zivot
@moni244 No presne ako píšeš. A ak jej ešte napríklad nejaká zbehlejšia osoba poradí a napríklad popri škole brigádovala za pár Eur a stihne si to zariadiť, tak ešte dostane aj viac ako ty alebo ja čo sme napríklad pracovali 10 rokov, odvádzali odvody a dane a napríklad pár mesiacov neodvádzali......Celé zle tento systém. Ako som už napísala súhlasím s tým ako to napísala @ukulela.
Stat nemusi platit matke nic podla niektorych tu... hlavne tym matkam co pracuju odvadzaju kazdy mesiac do statu peniaze a oni dostanu od statu nejakych biednych 203 eur na vychovu dietata rovnako ako tie co v zivote nepracovali...
@radkam1 Vytrhla si z kontextu to čo ti pasuje. To tu nikto nenapísal....Poriadne si prečítaj čo sme napísali. A ktorý štát platí matke do 3 rokov veku dieťaťa?
Sociálny systém v našom štáte je celý zle nastavený - to je všetko. A neviem prečo si ty a niektoré ženy stále myslia, že tie peniaze majú stačiť na výchovu dieťaťa - to je smiešne. A áno je úbohé a smiešne, že ja čo odvádzam roky nemalé odvody a dane dostanem v určitej situácii možno menej ako nejaká "šťanda" čo v živote poriadne nerobila a skoro nič neodviedla.....Toto by konečne mali poriešiť...Ale "hádať" sa o tom je zbytočné....
Keby sme nedavali darmozracom ostalo by viac pre nas... Co je to za nemysel davat zo systemu tym, ktori don nikdy neprispeli... Lahko zneuzitelny system...
@nelinka2009 Hovoria tomu "solidarita"......😂
@nelinka2009 lenze ti co neprispeli su aj chori, matky s chorymi detmi, studentky a pod. ... vola sa to solidarny system... a tie co po nom chnapu su aj matky zdrave , ktore ako tu uz niekto napisal si najdu chrapuna a rodia s nimi deti ( nie jedno, lebo ved oni sa lubia a laska detom staci... a potom samozrejme este ten stat nech dava... najlepsie porodit zopar deti, potom pisat pateticke prispevky o laske a krkavcich matkach ktore idu pracovat aby zabezpecili svoje deti... )
@radkam1 ano, ak chces viac ako dostavas tak to ries a nechci vyssie prispevky ( pol roka mas platene podla toho kolko si odvadzala... bojuj teda zato aby napr. RP bol uplne odstraneny a zeny dostavali materske 1 rok... )
Od maja