http://www.pluska.sk/rady-tipy/10/materska-vyle...
Prosím Vás, viem sa nejako dopracovať k tej vyššej materskej, ak na ňu nastupujem už teraz v novembri, 6 týždňov pred TP? A obmädzuje ma terajší strop? Vyšla by mi aj maximálna materská 1260eur odľa článku, len či sa k nej viem dopracovať ak nastupujem už teraz. Papiere sú odoslané zamestnávateľovi, ale ešte mi neprišlo rozhodnutie....nejako teraz pozastaviť a začať poberať až budúci rok, či niečo také existuje..
Píšu tam že už je to schválené, že už budú rátať z 2násobku priemernej mzdy..nie 1,5 ako doteraz
ďakujem
@loginexistuje ta vyska prijmu je splnená, takže sa to nedá nijako dosiahnuť? až pri druhej materskej?
Ani keby manžel nastupil na MD akonahle sa bude dať-myslím 6týždňov po pôrode a ja potom za ním??
@martuska2 no to hej ale ty sa zasa ukratis o materske... a pojde teda po 6 tyzdnoch do práce? ci ako to budes riesit v praci?
a bude to az od maja 2017 ved to ti uz takmer aj uplynie 34 tyzdnov od nastupu na materske...
dakujem baby, tak asi pockam na januar a ojdem na soc. poistovnu sa spýtať. Mne je jedno kedy uzákonia 75%, ide mi o zvýšenie stropu na 2násobok priemrnej mzdy a to som z článku pochopila, že platí od januára 🙂
http://www.pluska.sk/rady-tipy/10/materska-vyle...
tak ja chápem tak, že strop sa zvyšuje od januára a že je to už schválené...len či to bude latiť aj na tie, ktoré nastúpili v roku 2016 ana MD?
a podľa tohto článku, zas vyplýva, že to platí len ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne po 1.1.2017 :( Materská dávka je nemocenská dávka..
http://www.socpoist.sk/aktuality-maximalne-nemo...
inak zvysenie max.vz byva kazdy rok - aj ked nie az tak vyrazne...
@momoqui aha takže toto si zistím, večer som od 3ej do 6ej nespala, tak som napísala na stránke soc. poistovne 🙂
No uvidíme, roky platím horibilné odvody z hrub. platu 2800e, odvody skoro ako iného plat a veru riadne cítiť rozdiel, aj teraz na PNke 800e-pokryje presne vydavky, ktoré boli nastavené podľa príjmu plus potraviny.
Takže tej správe o zvýšení stropu som sa potešila, ale asi ma to neujde...
Tak toto su super spravy!
@martuska2 Ja som na tom podobne a vzdy sa mi ten doterajsi strop zdal nefer voci zenam ktore zarabaju viac. Este ked si pomyslim, ze uz mam 30ku "davno" za sebou a deti som si nerobila prave preto, ze som sa naprv chcela financne zabezpecit, tak toto zvysenie mi dava zmysel.
už je to tu zas... vymeriavací základ a % z hrubej mzdy sú dve veci...
1. Vymeriavací základ... za mení od 1.1. 2017 z 1,5 násobku na 2 násobok a materská sa pocíta ako 70% z hrubej mzdy a týka sa len tých poistencov, ktorým vzniká nárok na dávku od 1.1. 2017. Ak niekto nastupuje na materskú do 31.12. 2016 tak s tým nič neurobí a materská mu bude počas celej doby bežať podľa starého vymeriavacieho základu.
2. Zmena zo 70% na 75% platiť pravdepodobne od mája 2017 a navýšenie o 5% sa bude týkať ako poistencov ktorým dávka vznikla v minulosti, tak tých, ktorým vznikne potom.
tzn... v roku 2016 je maximálny vymeriavací základ 1,5 násobok hrubej mzdy a z neho je materské 70%
od 1.1. 2017 budem maximálny vymeriavací základ dvojnásobok hrubej mzdy a z neho je materské 70%
a ak to schvália, tak od 1.5. 2017 bude maximálny vymeriavací zákald dvojnásobok hrubej mzdy a z neho materské 75%.
@jankalukasova krasne zhrnutie ;)
Prosím Vás tiež o radu lebo som z tohoto "mimo".
Som zamestnaná od 9/2007 na TPP na dobu neurčitú. Nárok na materské mi bol priznaný od 27.12.2014 a na RD som nastúpila 22.8.2015. Na RD som doteraz (nepracujem). A opäť čakám bábo. Termín pôrodu na "žiadosť o materské" mám uvedené 11.2.2017 a nástup na MD mám uvedené 31.12.2016. (myslím, že by som sa vedela so sestričkou dohodnúť aby mi posunula dátum na MD na r.2017).
A moja otázka znie: Z čoho mi bude vyrátaná MD ak nastúpim na MD v r.2016 a z čoho mi bude vyrátaná MD ak nastúpim na MD v r.2017.
Som ešte "špeci" prípad v tom, že za 1/2015 som dostala mzdu (hrubá mzda 1280,00€), pretože moja nástupkyňa nenastúpila a ja som v 1/2015 pracovala asi 4dni. (už presne neviem).
Čo bude pre mňa výhodnejšie? Nastúpiť na MD v r.2016 alebo v r.2017?
Veľmi pekne Vám ďakujem za radu 😉
@zuzana_sterbova moj osoby nazor je, ze v 2016 - vtedy sa ti bude pocitat z prijmu roku 2015 - takze z tych par dni, ktore si dostala - a ak dobre rozumiem, bolo to malo dni za vela penazi. ak by si nastupovala v 2017, pytali by predpokladany prijem za rok 2016 a tam by ti pravdepodobne potvrdili len priemer z prace..
@majusqa77
Lebo keď pozerám na pásky tak to mám takto:
Mzda za 12/2014 mám hrubú mzdu a mám ju v každom stlpci (ZP, NP, PvN, DPi, DPs) z tohoto sa mi pravdepodobne rátali tie odvody
Mzda za 1/2015 mám hrubú mzdu len pri stlpci ZP. Pri ďalších stĺpcoch mám 0,00.
A v r. 2016 som na RD...
@zuzana_sterbova uff. popri tom si uz mala md?
@majusqa77 áno
@zuzana_sterbova tak potom koli tomu. v takom pripade je podla mna jedno, kedy nastupis a v oboch pripadoch sa bude pocitat materska z toho, co ti napise zamestnavatel... ..ale rada si pracitam aj iny nazor
No nie. Platit to ma od maja 2017 a vyska prijmu je 1766 EUR aby si dostala maximum.