Zvýšenie rodičovského

6. sep 2023

Ahojte.
Poberám dokopy 360 rodičovský.
Vraj sa ma zvýšiť tento alebo budúci mesiac.
Viete o koľko? 🙏🏽
Ďakujem

tehotna40
6. sep 2023

Podľa mňa jednoduchá vec, ktorú stačí zadať do Google, vyhodí ti tabuľky zvýšenia prídavkov asi na piatich stránkach.

bublinka1426
6. sep 2023

dufam ze uz sa viac zvysovat nebude. dva krat za rok je nonsense.

maranta_leuconeura
6. sep 2023

@bublinka1426 a hlavne uplne skoro zotreli rozdiel v tom pre predtym pracujucich a v tom nizsom. Dala by som ten nizsi polovicny

milanemila
6. sep 2023

@maranta_leuconeura suhlasim. Mam pocit, ze v to to state sa rozdavaju take davky, ze niektori ludia ani nemaju motivaciu pracovat 🤷🏼‍♀️

mikitilik29
6. sep 2023

@bublinka1426 🤦‍♀️

mikitilik29
6. sep 2023

@milanemila 🤦‍♀️

jana0215
6. sep 2023

@bublinka1426 proti zvyšovaniu rodičáku nie som, však je vysoká inflácia. Zvyšovali sa kvôli tomu aj dôchodky. Ale ten nižší rodičák by mali nejak poriešiť inak.. ten človek, čo ho poberá naozaj štátu dokopy nič nedal a roky ho potom vyciciava... 🙈 ale ten, čo má vyšší rodičák musel nejakú dobu odvody platiť a nie všetci sú doma na rd preto, že chcú.. my máme v meste strašný problém s jaslami a škôlkami, dostať niekam dieťa je zázrak.. síce nie som toho názoru, že treba ísť po materskej do práce, ale nemať kam dať 2r dieťa je nonsens. 🙄
Teraz nám v rodine 2,5 ročného odmietli zobrať do škôlky, lebo má 3r až v januári..

denkabemommy
6. sep 2023

@maranta_leuconeura rozdiel sa práveže prehĺbil, lebo nižší je aktuálne 301€ po zodvihnutí 345. A vyšší akt. 412, po zodvihnutí 473. Takže miesto rozdielu cca 110€ je rozdiel 130€. Môžeš už kľudne spávať.

bublinka1426
6. sep 2023

@maranta_leuconeura niekedy mam pocit ze v tomto state je lepsie asi nerobit ako robit

bublinka1426
6. sep 2023

@milanemila a este sa budu vsetci chytat za hlavy

maranta_leuconeura
6. sep 2023

@denkabemommy percentualne je to stale rovnake, nizsi je 73% vyssieho. Ale tym navysenim dochadza k tomu, ze, poviem to tak ako to je, si mozes aj z toho nizsieho uz viac dovolit a teda nie si motivovana vratit sa do prace resp ani pracovat pred nastupom na matersku. Navyse su to peniaze cisto zo statneho rozpoctu pre ludi, ktori do neho zatial vela nedali.

bublinka1426
6. sep 2023

@jana0215

nejdem sa rozpisovat, lebo to nema vyznam...
ja som si svoje odrobila, dieta som splodila ked som vedela ze ho mam ako zabezpecit,
a naozaj tento stat je posledne roky az moc stedry.az moc.
a toto neriesi problem s kapacitami.
toto je problem nasho zaprdeneho statu, ktory otvara srdce developerom a nemysli na dopad.

denkabemommy
6. sep 2023

@maranta_leuconeura tak asi záleží od človeka, lebo si neviem predstaviť, že zo 400€ (rodičak+prídavok) si človek môže viac dovoliť. Samozrejme záleží od životného štandardu ale mne to príde stále maximálne na bežné výdavky na dieťa. A tí, čo sa rozhodli mať xy detí, by ich mali aj pri 200€ RP. Lebo im nebola (finančná) gramotnosť daná do vienka ani náznakom.

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana0215
6. sep 2023

@bublinka1426 dieťa by si vždy mali robiť len tí, čo ho vedia zabezpečiť.
Nevravím, že to rieši problém s kapacitami. Práve vyriešenie jeho by otvorilo dvere možným škrtom zbytočných dávok.

maranta_leuconeura
6. sep 2023

@denkabemommy tak ked si zoberies ze minimalna mzda je v cistom menej ako 600€, tak tych takmer 400 je dost neadekvatnych, za to, ze sice sa staras o dalsieho danoveho poplatnika (mozno, ak neodide do zahranicia), ale este mas aj zdravotku zaplatenu zo statu a neplatis dane, nic neodvadzas do systemu a ani si v minulosti nemala odpracovane tolko, aby si ziskala matersku a teda vyssi prispevok. Takze ano, v porovnani co das do systemu a so mzdami sa mi zda ten ,,nizsi" rodicovsky jednoducho privysovy a nemotivuje k zamestnaniu.

sara288
6. sep 2023

@maranta_leuconeura Na druhej strane, tie ženy po tých 3 rokoch idú do práce a pracujú potom celý život a celý život budú aj odvádzať odvody… žiaľ niekedy sa stane že žena otehotnie hneď po škole alebo nestihne odpracovať toľko dní.. to teraz kvôli tomu si nezaslúži pomoc? Čítala som niekde aj názor, že kto nepracuje nech neje.. krásny prístup fakt. Ja som napríklad taký prípad, že nemám nárok na vyšší rodičovský. Už teraz rozmýšľam že kde sa zamestnám, pozerám ponuky a nechystám sa sedieť doma. Poctivo budem potom dlhé roky platiť štátu odvody.. som teraz vyciciavaš? Mne to tak naozaj nepríde.

maranta_leuconeura
6. sep 2023

@sara288 pointa je ze pripadov kedy ti to nevyslo z nejakych objektivnych dovodov je menej a teraz bude este menej, lebo tie zakony sa stale vylepsuju, uz budu mat na matersku narok aj studentky s ukoncenym vzdelanim co sa hned zamestnaju a otehotneju a nemusia mat ani tych 270 dni, samozrejme, stale ostanu take, co nema skolu hotovu a ano je to nespravodlive, ale nie je to vacsina tych co poberaju ten nizsi rodicak.

denkabemommy
6. sep 2023

@maranta_leuconeura máš pravdu, týmto smerom som sa na to nepozerala 🙂

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz