Zvýšenie materskej v rámci reťazového pôrodu

kaitlin3
8. mar 2021

Dobrý deň, vedel by mi prosím niekto poradiť...
od 1.7.2018 mám TPP na dobu neurčitú ktorý stále trvá, v apríli 2021 nastupujem na druhu materskú, keďže aktuálne som na RD s prvým dieťaťom... lekár mi dá papier pre socialku a ten zanesiem zamestnávateľovi kde mi potvrdí príjem... môže mi tam zvýšiť plat, aby som mala vyššiu materskú? Oproti tej prvej? Či treba niekde zas niečo odvádzať a nahlasovať predtým?

petrisa213
8. mar 2021

@kaitlin3 ak sa dá zo zamestnávateľom dohodnúť, tak je toto najlepšie riešenie. Malo by to byt automatika, ved bežne platy rastu, tak aj materská moze, keď je možnosť, škoda že veľa zamestnávateľov to tak nerobí, pritom ich to nič nestojí.

kaitlin3
autor
8. mar 2021

@petrisa213 so zamestnávateľom mojim som dohodnutá že mi zvýši plat, len mi nevedel povedať či to bude len takto na papieri alebo treba niekde inde aj hlásiť, on za mna bude niečo navyše odvádzať?

petrisa213
8. mar 2021

@kaitlin3 nie nie, on nebude nič odvádzať. A myslím ze to sa iba na tom papieri pre socialku co dostaneš od gynekológa vypisuje, nepamätám si už presne ci je tam na to kolónka, alebo ci sa potom ešte socialka zvlášť ozve ohľadom platu. Snáď sa ešte niekto vyjadrí 😉

analog_girl
8. mar 2021

Ja som potrebovala doložiť sociálnej poisťovni mzdový dekrét od zamestnávateľa so zvýšeným platom.

kaitlin3
autor
8. mar 2021

@analog_girl a to ta sociálna poisťovňa vyzvala alebo si to so žiadosťou predkladala?

analog_girl
8. mar 2021

@kaitlin3 Ja som s nimi celý proces komunikovala, keďže sa v takýchto záležitostiach nevyznám. Nemali by veľmi inak odkiaľ vedieť, že sa ti zmenila výška platu, ak by si to sama nedokladovala. Myslím si 🤷🏽‍♀️ Ale nespomínam si už, čo bolo skôr, riešila som to dva roky dozadu.

juliatriscova
8. mar 2021

@kaitlin3 zamestnávateľ potvrdí na tlačive tvoj príjem, kde zohľadní rast platu, odmeny atď........

draik
8. mar 2021

@kaitlin3
Ak ste mali plat 500 eur a zrazu zamestnávateľ potvrdí 2000 eur, tak to určite cez SP neprejde. Okrem toho na zvýšenie je potrebný platový dekrét, to znamená, že zamestnávateľ by Vám novú mzdu musel po návrate z RD vyplácať.

kaitlin3
autor
8. mar 2021

@draik nie, išlo by o zvýšenie platu cca 400 EUR, to by prešlo? No ja budem určite si hľadať inú prácu pred koncom RD, čo vie aj zamestnávateľ, takže on s tým problém naozaj nemá

mahtobka
30. dec 2021

@kaitlin3 dobry den. Prosim Vas, chcem sa spytat,ze ako ste poriesila tu socialku? Tiez riesim toto iste ako vy. Po ukonceni RD uz nechcem nastupit do byvaleho zamestnania.

kaitlin3
autor
31. dec 2021

@mahtobka normálne mi zamestnávateľ do tej žiadosti o materské napísal predpokladaný príjem plus sme doložili ešte jeden papier 🙂

mahtobka
31. dec 2021

@kaitlin3 super. Tak spravim to podobne nech mam o par € viac. Dakujem