Zvýšenie materskej podľa Jozefa Mihála

kristin16
19. sep 2017

Ahojte, máte niekto skúsenosť so zvýšenou materskou na základe rady od p. Jozefa Mihála? Ďakujem 🙂

luliu
19. sep 2017

@kristin16 asi by si mala napisat konkretnu otazku. Mihal toho napisal vela, ako mame vediet, co mas na mysli?

kristin16
autor
19. sep 2017

@luliu myslela som toto: Ako mať najvyššiu materskú a dostať ešte aj 1 rodičovský príspevok navyše?

lalinko2010
19. sep 2017

@kristin16 všetko tam máš vypísané, vysvetlené. treba do SP sa prihlásiť dobrovoľne si platiť poistenie ale už nie je dobrovoľné nemocenské poistenie, je len balíček http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s, prečítaj, keby to pán Mihal neposral, tak by ti stačilo platiť dobrovoľné nemocenské 50eur, max čiastka a materskú by si mala vyše 700eur, ale teraz je to inak.

kristin16
autor
19. sep 2017

@lalinko2010 ďakujem pekne uz tomu rozumiem... lebo ja som pocula o tom druhom pripade, kedy sa dalo platit dobrovolne nemocenske iba..

lalinko2010
19. sep 2017

@kristin16 to bolo kedysi, to som si aj ja platila, cca 50eur mesačne ale potom to zrušili, vďaka pánovi Mihálovi, mu gratulujem, lebo inak by som platila aj ja ďalej, tam aj pnka vyšla pekne.
ale nemienim platiť cca 150eur mesačne, tak bohatá nie som.

kristin16
autor
19. sep 2017

@lalinko2010 ano to je dost. No skoda, som si myslela, ze to takto je stale... Ďakujem pekne za info.

evittam
19. sep 2017

@kristin16 A aka je tvoja situácia? Napíš konkrétne, vzdy sa da poradiť. Si zamestnaná, od kedy, si tehotna, TP,...?

kristin16
autor
20. sep 2017

@evittam ja som zamestnaná od r. 2007, medzitým som bola na MD od 8/2013 do 1/2016. Tehotna nie som, ale chceli by sme v blizkej buducnosti skusit.. A chcela som si platit to dobrovolne positenie, aby sme si pocas MD ak by sa podarila polepsili..

evittam
20. sep 2017

@kristin16 Uz nie je mozny subeh DNP a zamestnanie. Ty si môžeš zvýšiť MD jedine tak, že ti zamestnavatel zvysi mzdu, pripadne dalsie zamestnanie kde tiez splnis podmienku 270dni NP alebo este je možnosť ak zmenis zamestnavatela a zamestnas sa u noveho na min.90dni bez PN a OCR na vyssiu mzdu a potom sa ti bude počítať MD z toho noveho. No alebo co sa tyka DNP - velmi skoro prist na to,ze si tehotna (max.do 7.-8.tt), zrusis PP a das si DNP z max.VZ,zaplatis napr.tyzden a das sa PN-PN bude z minima ale MD z maxima-toto vsak musíš stihnúť 26tyzdnov pred nastupom na MD (PN preto aby si nemusela platit vysoke odvody).

kristin16
autor
20. sep 2017

@evittam fu 🙂 ty máš aký prehľad.Klobuk dolu. Takto som to potrebovala vysvetliť. Ďakujem moc, pouvazujem nad tým všetkým, čo si mi napísala a uvidím ako to urobím.. Ďakujem ešte raz za tvoj čas aj za super vysvetlenie 🙂

evittam
20. sep 2017

@kristin16 Za malo.😉

mama80
20. sep 2017

@kristin16 určite môže ísť na PN (nesplní si podmienku platiť 182 dni DNP) stačí že sa prihlásim niečo SP pošlem (za týždeň), len pre upresnenie či je to vážne takto.

evittam
20. sep 2017

@mama80 Ved ona skonci PP a prihlasi sa na DNP. Len PN bude mat z minima. 😉

mama80
20. sep 2017

nemusi byt podmienka ze nemozes prerusit (PN, OČR) ako v prípade 90 dni u nového zamestanávateľa?

evittam
20. sep 2017

@mama80 Plati co som napísala.

annieann
5. okt 2017

@evittam chcela by som sa opytat, nahodou nemate skusenost s radou, ktoru sme tiez nasli v knihe u Mihala - som na rodicovskej, a v marci 2018 sa nam ma narodit 3.dieta. Materska sa ma vypocitat z predokladaneho platu ale teda dana rada znela - ist na 1 den do prace s vyplatou 60e , ptm by mali vyratat matersku z tohto dna a mala by byt maximalna. Ci teda ma niekto skusenst a urobil to tymto sposobom. dakujem

evittam
5. okt 2017

@annieann Nestretla som sa s tym v praxi.

annieann
5. okt 2017

@evittam dakujem

mattia_my
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lyfuska
19. jún 2018

@evittam ahoj prosim ta mozem aj ja poprosit o radu s materskou ? Som zamestnana a na papieri mam min. mzdu. Da sa to spravit aj tak ze dam teraz u zamestnavatela vypoved a po 2dnoch sa u nho zas zamestnam s najvyssim vymeriavacim zakladom na aspon 90dni bez pn a podobne ?bude to platit aj tak ?

bubibu
19. jún 2018

@annieann ahoj, viem ze moja znama mi to presne takto povedala. Z RD sa aspon na jeden den zamestnat (resp.vrattit sa do prace) a potom sa ti pocita materska najvyssia.

evittam
19. jún 2018

@lyfuska Nie

lyfuska
19. jún 2018

@evittam ani ked tam bude pauza par dni a zamestnaju ma potom na inu poziciu ?lebo v roku 2013 to tak islo

bielavila
19. jún 2018

@lyfuska ano da sa to ja som to tak chcela urobit aj jedna baba tu na mk mi pisala ze sa to da a ona sa v tom dost vyzna a potom mi pisala dalsia ze to tak urobila a matersku mala vysoku, ale vraj je tam moznost ze to socialka vyhodnoti ako ucelove a mstersku ti nezvysia...ale myslim si ze to sa nestava, ja som sle rsdsej uplne menila zamestnavatela na 90 dni

evittam
19. jún 2018

@lyfuska Musi byt iny zamestnavatel. Ak ten istý tak to mozu schvalit aj nemusia. @zalka 🤔

annieann
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasa0609
8. nov 2018

Ahojte. Môžete pomôcť aj mne baby prosím Vás. Som SZCO, ale len kvôli robote, nepodnikam ako tak. Robím kontrolórku kvality. Mam otázku ze od augusta uz platím povinne do soc. 151,16 €. Plánujeme mat dieťa, Čítala som ze musíš byť v ochrannej lehote 9 mesiacov pred tehotenstvom, aby si dostala niečo od socialky. Ma niekto skúsenosti? Je to tak? Po 9 mesiacoch už budem mať nárok na niečo keby som potom otehotnela? Nebudem môcť pracovať keď budem tehotna, príjem nebudem mat. Pomôžte prosím vás.

lubka.xz
19. nov 2018

ahojte a co poradite v pripade ak som na urade prace, a chcem si v buducom roku zvysit matersku. Viem sa aj zamestnat. ako je to s tými odvodmi? stací najprv cca 7 mesiacov platit odvody z najnizzsej mzdy a potom dalsie 3 mesiace z najvyssieho vymeriavacieho zakladu? ci? samozrejme, aby som splnila 270 dní