Ahojte, mám takú otázku, kedysi som počula-čítala čosi o tom, že ak sa dobrovoľne pripoistím kdesi tak keď pôjdem na materskú budem ju mať vyššiu, tuším nie 200€ ale 260€ alebo tak nejako to bolo ... keď pozerám čosi na nete nič rozumné neviem nájsť. Máte niektorá s tým skúsenosti?? Viete ako to funguje, kde a ako sa treba poistiť??
ďakujem za odpovede
aha, takže takéto niečo neexistuje, alebo už je zrušené dávno ano ... ďakujem za odpoveď
@liz_lemon Ahoj, a plati to tak? Lebo aj tak sa to celkom oplati, ked som si pozrela socialnu poistovnu, tak napr. pri vymeriavacom zaklade 1000 eur budem platit povedzme 10 mesiacov 331 eur poistne. A potom budem 34 tyzdnov dostavat davku cca 885 eur. Cize celkovo zaplatim 3310 eur a dostanem vyse 7500 eur. Ale neviem, ci to dobre ratam.
@bosoriak ale nikdy nevies, ci budes platit fakt len 10 mesiacov, ci 'nacas' otehotnies. par mesiacov sa nebude darit a preplatis. max materska tento rok je 800 a platit musis z vymeriavacieho zakladu cca 1200, takze aj zle ratas.
A kolko by mi dali keby v juni zvisim platby z toho zakladu 1200keby sa mi teraz podarilo ivf. Alebo co je vyjodne teraz si platim odvody z minima 😀
@havana_frost
@havana_frost Ano, ved preto sa pytam, lebo to na socialnej poistovni nikto takto nenapise 🙂 . Cize ak maximalna davka materskeho je 800 eur, tak sa to oplati len v takej situacii, ako som opisala, t. j. otehotniet planovane na prvykrat, platit si to tych 10 mesiacov a potom vybrat plnu davku. Teda ono sa to oplati aj po plateni viac mesiacov, ale staci aby sa stala situacia, ze aj zena otehotnie planovane, plati a potom napr. pride zamlcany potrat v 3. mesiaci a je po vyhode.
To som chcela vediet, vdaka 🙂
@bosoriak môžeš si zaplatiť najprv cca 3mesiaca z minima a sa potom odhlásiť. A potom až sa budeš snažiť, no najneskôr do 8tt sa prihlásiť nanovo s vysokého vym.základu. No potom je podstatné na md ísť až po uplynutí aspon 26týždnov od toho nového prihlásenia, no najneskôr 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu!! inak by sa rátalo materské z minima. Takže nie je to asi velmi vhodné pre prípady, ked hrozí predčasný pôrod pred 34tt. A samozrejme je podstatné porodiť tak, aby bolo 270dní pred pôrodom, čo 26týž.=182dní +tie 3mesiace=90dní dáva
@zuzu571 materske dostavas podla toho, kolko zarabas, pocita sa ako 65% z hrubej mzdy
zvysit sa da dobrovolnym nemocenskym pripoistenim, ale to sa uz vobec neoplati, lebo treba platit cely balik poistenia, cca 120 E/mesacne