Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či niektorá nemáte skúsenosti ako si zvýšiť materskú? Pokiaľ spĺňate odpracované roky. Počula som, že niekto si pripláca poistenie v poisťovniach, ale neviem viac nič o tom, že koľko dní, a kde by Vám vedeli poradiť? Vzhľadom na to, že na poisťovniach pri takýchto otázkach sa chovajú akoby išli peniaze z ich vrecka a neporadia nič. Ďakujem za každú radu.
Materské sa počíta z príjmu za minulý rok. Takže ak si tehotná a termín pôrodu máš tento rok, spätne s tým nespravíš už nič. Môžeš jedine zmeniť zamestnanie. Ak v novom zamestnaní budeš minimálne 90 dní bez PN/OČR, bude sa ti počítať materské iba z nového príjmu. Ideálne viac ako 90 dní, aby to SP nevyhodnotila ako čelové. A nie u najbližšej rodiny, to tiež SP vyhodnotí ako účelové. Dobrovoľné poistenie v SP už nie je možné, pokiaľ si zamestnaná, nie je možný súbeh povinného a dobrovoľného už.
@melanta ďakujem
@melanta preco nie u najblizsej rodiny? Bezne zamestnavaju manzelia svoje manzelky. SP to nemusi vobec zaujimat, ci je to ucelove alebo nie, pokial je to legalne.
Da sa to ale nesmie to byt okate. Ukoncit pp a na 90 dni sa znova zamestnat s oooovela vacsim.prijmom a samozrejme aj oooovela vyssimi odvodmi.
Naozaj sa to poslednou dobou zacalo preverovat lebo ak mamicka zarabala 7 rokov 700-800e a zrazu ma zazracnych 2000 tak kontrolka zablika aj blbemu.uplne legalne to totiz nie je.moze sa stat ze si tie odvody budes platit zbytocne.zmenu prace vyhodnotia ako ucelovu a materske zamietnu dostanes ho z predchadzajuceho platu.
@scholastika pretože ak niekto roky pracuje za minimálnu mzdu a potom sa zrazu zamestná na 3 mesiace u rodiny za mzdu 2500 eur, tak je zrejmé, že ide o účel a podvod. A SP to má prečo zaujímať. Prečo by ju nemalo zaujímať, ak niekto účelovo podvádza, aby mal najvyššie materské, ak roky na to nemal príjem? Veď čo bráni žene, aby roky pracovala u rodiny za vyšší príjem? Prečo pracuje niekde za nízku mzdu a ide k rodine pracovať až 3 mesiace pred nástupom na materské? Lebo nemá kvalifikáciu na tú lepšie platenú prácu ale podvodom chce vysoké materské. Takže je úplne v poriadku, ak to SP zaujíma.
Mimochodom, v takýchto prípadoch robia SP kontroly, kontrolujú dochádzku, či dotyčná naozaj pracovala a robila to, na čo má zmluvu a teda aj prislúchajúcu mzdu. A bežne SP zistí, že nerobila. Ja by som za to, aby toto bol trestný čin.
@scholastika ešte jedna poznámka - ak sa niekomu nechce učiť, zvyšovať si kvalifikáciu, učiť jazyky a mať vďaka tomu lepšie platenú prácu, je to v poriadku. Ale nech akceptuje, že bude mať priamo úmerne k tomu výšku dávok. A nech nehľadá cesty, ako systém obabrať a dostávať viac, ako do systému za roky dávala.
@melanta ja ti k tomu povim len tolko, ze podvod to nie je, je to normalne legalne a ak ma niekto moznost sa zamestnat u rodiny na 2800 tak nech sa zamestna. Aj keby zena mala byt u manzela, ktpry podnika, zamestnana len ako osobna asistentka, tak nech. Materska sa vypocita podla toho, co sa odviedlo do socialnej, takze papierovo je to v poriadku a v zakone nie je nikde napisane ze nemozes zamestnat rodinu, takze aj pravne je to v poriadku 😉.