Zvýšenie materskej

2. mar 2023

Ahojte,mám TPP a som momentálne na RD s 1,5ročnou. Už chceme pomaly však druhé dieťa. Ako si zvýšiť materskú,aby som dostávala viac? Prezamestnať sa mám kde,ale o koľko musím mať vyšší plat atď aby som mala viac? Ďakujem

abby11
2. mar 2023

Čo je to viac? Materské je 75% z hrubej mzdy zamestnanca.

maciatkolulu
2. mar 2023

Tak ja neviem, asi smer práca a pracovať, či ako?

petamich
2. mar 2023

no ved si to vypocitaj 🙂 ak chces mat matersku vypocitanu z noveho zamestnania musis odrobit minimalne 90 dni bez OCR/PN a samozrejme ukoncit predchadzajuci PP, materska je 75% denneho vymeriavacieho zakladu, takze ak chces napr. matersku 700€ tak by si mala zarabat niekde okolo 900€ mesacne v hrubom (to je len hruby hlupy vypocet), na webe je viacero kalkulaciek

autor
2. mar 2023

@petamich staci 90dni? Takze teoreticky by stacilo toto riesit pocas tehu?

petamich
2. mar 2023

no ak ti trva pracovny pomer a chces, aby sa ti potom pocitala materska z noveho PP, tak ano 90 dni bez OCR a PN (samozrejme za splnenia podmienok 270 dni NP za posledne dva roky a aktivneho PP/ochrannej lehoty, co podla toho co pises by si splnat mala)

teoreticky to staci riesit aj v tehotenstve, samozrejme ak mas nejakeho znameho, u ktoreho sa chces zamestnat, u "realneho" zamestnavatela by asi neprijali s nadsenim tehotenstvo, pripadne jeho zamlcanie v skusobnej dobe (aj ked aj to zeny robia)

mogaa
2. mar 2023

hlavne ak chceš materskú z nového PP, musíš ukončiť starý PP...

autor
2. mar 2023

@mogaa ano to viem

@petamich Dakujem

zuzanockamt
2. mar 2023

A predovšetkým dúfať, že SP nepošle kontrolu tvojmu novému "zamestnávateľovi". Keďže zrazu ukončíš už počas tehotenstva PP, "zamestnáš" sa u nového zamestnávateľa za dajme tomu raz toľký plat ako si mala predtým a ešte k tomu presne na 90 dní. Oni ma tých úradoch tiež nie sú blbí. Veľa šťastia pri takýchto podvodoch.